Asus таємно випускає нові ігрові ноутбуки ...

... а nVIDIA - нові відеокарти GTX 970M і 980M.

by Andrey Konstantinov, 20.09.2014

Компанія Asus вступила на небезпечну стежку, створивши, крім популярного і заслужив нашу повагу G750, ще кілька ігрових ноутбуків. Справа в тому, що більшість їх засновані на тому ж шасі і використовують ті ж компоненти, що і мультимедійні N550 / N750. G56JR, G550 , G551, GL551, G771, безліч їх різних конфігурацій, що відрізняються в різних країнах (багато з цих моделей взагалі не згадуються на сайтах Asus і продаються тільки в Східній Європі - попит, що чи, там краще?) - все це сильно заплутує, але суть зводиться до процесора Core i7 (Haswell), відеокарти nVIDIA GeForce GTX 850M або 860M , 8-12 ГБ оперативної пам'яті і тим же корпусу, клавіатурі, інтерфейсів і комунікацій, що і в N550 / N750. По суті, відрізняються ці "ігрові" ноутбуки тільки забарвленням корпусу (чорно-червоній замість сріблястою у ноутбуків N-серії) і кольором підсвічування клавіш (червоним замість білого). Як спосіб залучити побільше покупців подібний ребрендинг може спрацювати, але з точки зору розбирається в залозі користувача він настільки ж огидний, як нескінченні перевипуск відеокарт AMD під новими назвами.

Тому інформація про появу нового Asus G751 нас спочатку не зацікавила, але, схоже, 17-дюймового ігрового монстра оновили все-таки не даремно: крім одного з найпотужніших процесорів Intel Core i7 на даний момент, 4860HQ , В списку характеристик вказано дві можливих нових відеокарти nVIDIA GeForce: GTX 970M (G751JT) або 980M (G751JY) з відеопам'яттю до 4 ГБ. Заінтриговані ми один одному? Не те слово, адже ці представлені буквально два дні тому відеокарти для ноутбуків побудовані на новій архітектурі Maxwell. До цього на ній робилися тільки молодші відеокарти серії 800M, і більш дорогі конфігурації G750 змушені були використовувати застарілі Kepler-моделі ( GTX 870M і 880M ). З огляду на помітний приріст продуктивності поряд зі значним падінням енергоспоживання і тепловиділення, продемонстрований представленими в той же час і вже протестованими більшістю лабораторій GTX 970 і 980 для настільних ПК, варто очікувати чогось подібного і в випадку з мобільними 970M і 980M. NVIDIA обіцяє поліпшену роботу нещодавно протестованої нами технології Battery Boost , А програма GeForce Experience тепер вміє автоматично підбирати якнайкращі налаштування для гри від акумулятора.

Ми сподіваємося в найближчому часі роздобути один з нових ноутбуків з цими відеокартами - крім Asus і їх нового G751, nVIDIA заявила про партнерство з MSI (оновлений GS60 отримає GTX 970M, а GT72 - GTX 980M), Clevo (P150: 970M) і Gigabyte ( Aorus X7: 970M SLI). Все це означає, що від покупки поточних версій цих та багатьох інших ігрових ноутбуків слід відмовитися і почекати Maxwell-версій - хіба що ви придивляєтеся до однієї з моделей з Maxwell-версією 860M. У цьому ціновому секторі навряд чи щось зміниться до поки що відкладеного на невизначений час переходу Maxwell на більш економічний 20-нм техпроцес, який заводи головного партнера nVIDIA, компанії TSMC, поки що освоїли тільки для виробництва мобільних чіпсетів Apple і Qualcomm.

Повернемося до G751: сказати про нього більше поки що нічого, а ось показати - запросто. Дизайн ноутбука зазнав невеликі, але помітні зміни в порівнянні з попередником. Особливо впадає в очі сіра накладка на кришці екрану, дивна форма клавіші "пробіл" та нові виділені функціональні клавіші над лівим верхнім кутом клавіатури. Інтерфейси залишилися колишніми, за винятком додаткового аудіороз'єми, а ось їх розташування вражає своєю незручністю для правшів - майже всі порти виявилися саме справа.

Ніяких інших відомостей про новинку у нас поки що, на жаль, немає - дуже хочеться дізнатися, спростили чи доступ до вентиляторів (G750 для їх чистки потрібно розібрати повністю), яка використовується Full HD матриця (TN або IPS) і які її характеристики (яскравість , контрастність і так далі) і які пропонуються конфігурації, крім з'явилася в словацькому онлайн-магазині Shark.sk. Крім вищеназваного процесора і нової GTX 980M, вона оснащена 8 ГБ ОЗУ, які пишуть DVD-приводом і гібридним накопичувачем (1 ТБ + 8 ГБ SSD-кеша), а коштує 1500 євро. Назвати топової її не можна, інакше обсяг ОЗУ був би рівний 16 ГБ, а замість DVD стояв би Blu-ray, але на продуктивність це не впливає.

Офіційного анонса новинки поки що не було, але він повинен статися в найближчі дні - як то кажуть, шила в мішку не сховаєш, особливо такого великого.

Багато з цих моделей взагалі не згадуються на сайтах Asus і продаються тільки в Східній Європі - попит, що чи, там краще?