Дискретна відеокарта для ноутбука: що таке, як вмикати та вимикати, зробити основний

  1. Що таке дискретна відеокарта?
  2. Переваги та недоліки дискретної відеокарти
  3. Методи перемикання з інтегрованої відеокарти на дискретну
  4. Активуємо дискретну відеокарту через Windows
  5. Включаємо дискретну відеокарту за допомогою програм
  6. Використовуємо BIOS для перемикання відеокарти

Важливою частиною ноутбука є відеокарта. Саме вона перетворює інформацію, що зберігається на комп'ютері і графічний образ в ту форму, яка і виводиться на монітор. При цьому на багатьох лептопах (починаючи з середнього цінового сегмента) встановлені дві відеокарти. Одна - інтегрована, а інша - дискретна. Перша зазвичай вшита в материнську плату або в сам процесор, а ось друга підключається окремо. Причому без дискретної відеокарти не вирішити складних завдань - запуск гри, робота в графічних редакторах, відтворення фільмів високої якості і мн. ін. Тому сьогодні мова піде саме про неї.

дискретна

Що таке дискретна відеокарта?

Ноутбуки з дискретною відеокартою за краще багато користувачів. У таких пристроїв графічний адаптер найчастіше виконаний на окремій платі. При цьому він оснащується індивідуальними процесорами, які і виконують обробку зображення. Є у дискретної відеокарти і власна відеопам'ять. Завдяки чому вона і демонструє більш високу продуктивність, ніж її інтегрований аналог. Ресурси ноутбука дискретна карта практично не використовує. Лише бере потрібну інформацію.

В цьому плані інтегрована відеокарта протилежність дискретної. Вона розташовується безпосередньо в CPU або в чіпсеті материнської плати. Своєю пам'яті у інтегрованого графічного ядра немає. Воно просто «забирає» частину оперативної пам'яті і використовує під свої потреби.

Як ви, напевно, знаєте, фахівці рекомендують купувати ті ноутбуки, в яких одночасно є дві відеокарти: вбудована і дискретна. Чому? Все пояснюється досить просто. Якщо задача проста, то вистачає інтегрованого графічного ядра. Коли йому потрібна допомога, то запускається і дискретна відеокарта. В результаті чого вдається знаходити оптимальний баланс між енергоспоживанням і продуктивністю.

Для довідки! Не зовсім правильно стверджувати, що дискретна відеокарта на ноутбуці є завжди окремої платою. Сьогодні багато виробників (lenovo, hp, msi, asus, samsung та ін.) Для економії внутрішнього простору намагаються розміщувати все на одній материнке. При цьому і графічний адаптер розпаювали на ній. Просто така дискретна відеокарта робиться у вигляді окремого чіпа зі своєю пам'яттю.

Переваги та недоліки дискретної відеокарти

Щоб краще зрозуміти, які плюси є у дискретного відеоадаптера, необхідно розповісти і про вбудовану відеокарту. Адже вона багато в чому відмінна від нього.

Отже, інтегрований графічний адаптер - це пристрій, який зроблено окремим чіпом, впаяним на материнську плату або вбудованим в процесор. Основним його плюсом є низьке споживання електрики. Істотний недолік - мала продуктивність.

У дискретної відеокарти все навпаки: має більш високе енергоспоживання, але відмінну продуктивність. Такий графічний адаптер добре підходить для ігор і обробки відео. Які ж плюси є у дискретних відеокарт? Їх досить багато:

  • Здатність відтворювати «важкий» контент. Припустимо, відео в 4К з високим бітрейтом.
  • Підтримка використання декількох моніторів.
  • Можливість апгрейда до більш потужної моделі.
  • Підвищення обчислювальної потужності пристрою. За рахунок чого можна працювати в ресурсоємних додатках і грати в сучасні ігри.

Якщо мінуси? Звичайно. Можна виділити високу ціну (дискретна відеокарта для ноутбука, якщо це хороша ігрова модель, коштує від 100 до 1000 доларів) і суттєве збільшення енергоспоживання системи в цілому (від 50 до 400 Вт). Перше - б'є по кишені користувача, а друге - шкідливо для ноутбука, так як призводить до нагрівання лептопа.

Однак дискретний відеоадаптер дає куди більше можливостей. Хоч і задіяний він не завжди. Адже за замовчуванням система Windows використовує вбудовану відеокарту. Але в ідеалі перемикання між ними має відбуватися автоматично. Тобто операційка зазвичай сама запускає необхідне графічне ядро ​​в залежності від конкретного завдання. Іноді вона помиляється - наприклад, в іграх часом чомусь не включається дискретна відеокарта, а інтегрований чіпсет з таким навантаженням не справляється. В цьому випадку користувачеві доводиться самостійно перенастроювати пріоритети.

Методи перемикання з інтегрованої відеокарти на дискретну

Переключитися на дискретну відеокарту в ноутбуці можна різними способами:

  1. За допомогою спеціального програмного забезпечення, яке встановлюється разом з драйверами;
  2. За допомогою інструментів Windows;
  3. Через UEFI або BIOS.

Кожен з перерахованих методів дозволяє відключити інтегровану карту і активувати дискретну. Зазвичай це необхідно, щоб пограти в сучасну гру з високими вимогами до графіку або запустити «важку» програму. Причому якщо відеоадаптери одного покоління і одного виробника, то можна задати такі параметри, при яких вони зможуть працювати одночасно.

Активуємо дискретну відеокарту через Windows

В ОС виндовс є можливість переключити активний графічний адаптер за допомогою Диспетчера пристроїв. Що саме для цього потрібно зробити? Процедура виглядає наступним чином:

  1. Заходимо на портативному комп'ютері в Диспетчер пристроїв. Наприклад, на ноутбуках з Windows 8 і 10 просто натискаємо на Пуск правою кнопкою миші і вибираємо відповідний рядок. У «сімці» відкрити вбудовану утиліту також нескладно - достатньо потрапити в панель управління.
  2. Далі знаходимо пункт «Відеоадаптери». Розкриваємо його. Тим самим, відобразяться всі чіпсети, які встановлені в системі.
  3. Кількома по вбудованому адаптера правою кнопкою. Задіємо пункт «Відключити».

Задіємо пункт «Відключити»

Після такої маніпуляції вбудований відеочіп вже не працює. А в якості основного графічного ядра виступає лише дискретна карта. Однак це тимчасовий захід. Після перезавантаження ноутбука вбудована видюха знову запрацює. Щоб назавжди встановити пріоритет за дискретною відеокартою, слід скористатися спеціалізованим ПО.

Включаємо дискретну відеокарту за допомогою програм

Якщо ви хочете відключити інтегровану графіку і примусово включити дискретну відеокарту, то найкраще скористатися фірмовими утилітами:

  • Для AMD (ATI) Radeon - це програма Catalyst Control Center;
  • У компанії Nvidia (відеокарти GeForce) цю функцію виконує розділ Control Center.

Як правило, обидві утиліти встановлюються разом з драйверами. Тому якщо їх немає або вони не відображаються в контекстному меню, то потрібно просто оновити софт.

На перший погляд може здатися, що користуватися додатками складно. Так як через них задаються багато настройки. Тому коротко опишемо, як включити дискретну карту за допомогою кожної програми.

Nvidia

Утиліта автоматично вбудовується в контекстне меню. Тому відкрити її можна одним кліком. А ось щоб встановити пріоритет за дискретною відеокартою, доведеться трохи попрацювати:

  1. Клацаємо правою кнопкою миші на будь-якому вільному місці робочого столу.
  2. Вибираємо пункт «Панель управління NVIDIA».
  3. З'явиться вікно. У ньому потрібно через ліву панель зайти в розділ «Параметри 3D».
  4. У випадаючому списку «Кращий графічний процесор» ставимо варіант «Високопродуктивний процесор NVIDIA». Не забуваємо натиснути кнопку «Застосувати» у нижній частині. Після цього всі програми, які працюють з відеокартою, будуть використовувати тільки дискретний адаптер.
  5. Якщо потрібно встановити пріоритет за дискретною картою для конкретного додатка, то слід перейти в «Програмні настройки».
  6. Тепер через спеціальну рядок вибираємо зі списку прогу, яка повинна запускатися з зовнішньої карти. Якщо в системі її немає, то тиснемо «Додати» і знаходимо додаток вручну.

Якщо в системі її немає, то тиснемо «Додати» і знаходимо додаток вручну

AMD

У таких відеокарт також є фірмовий софт. Це програма Catalyst Control Center. Як правило, йде в комплекті з графічним адаптером. Однак з деяких причин її може і не бути на ноутбуці. Але це не проблема. Можна безкоштовно скачати програму з сайту виробника.

Що стосується самої інструкції, що допомагає переключити AMD відеокарту на ноутбуці , То ось і вона:

  1. Відкриваємо програму.
  2. Переходимо в розділ «Харчування».
  3. Далі вибираємо підрозділ «Перемикані графічні адаптери».
  4. Нарешті, в правій частині вікна ставимо параметр «Висока продуктивність GPU». Тепер завжди буде працювати дискретна відеокарта.

Хочете дізнатися, як перейти на інтегрований графічний адаптер? Це дуже просто. Активуйте значення «Низьке споживання GPU».

Використовуємо BIOS для перемикання відеокарти

В меню BIOS можна зробити основний як інтегровану, так дискретну карту. Однак цей спосіб працює завжди на стаціонарних комп'ютерах, але не завжди в ноутбуках. Ряд лептопів його не підтримують. Але перевірити все-таки варто.

  1. Заходимо в системне меню. При завантаженні ноутбука тиснемо на клавішу Delete, Del, F2 або F8. Все залежить від виробника і моделі пристрою.
  2. Знаходимо розділ, який відповідає за графіком. Зазвичай в його назві є слово «Graphics». При цьому рекомендуємо уважно подивитися у вкладках Config або Advanced.
  3. Після чого в цьому розділі в пункті «Primary Graphics Adapter» (знову ж він може називатися і по-іншому) виставляємо значення «PCI-E».
  4. Зберігаємо зміни і виходимо з биоса.

Зберігаємо зміни і виходимо з биоса

Зрозуміло, що меню BIOS на всіх ноутбуках має індивідуальний інтерфейс. Окремо про кожну модель розповісти не вийде. Але незважаючи на різницю в оформленні, сам принцип дії схожий - шукаємо пункт, що позначає пріоритетну відеокарту, а потім виставляємо потрібний параметр.

Через БІОС можна і відключити дискретну відеокарту на ноутбуці. Необхідно виконати наступні дії:

  1. При запуску пристрою через натискання спеціальної клавіші (Delete, F2 і ін.) Увійти в BIOS.
  2. Відкрити розділ Video Options. Правда, в залежності від виробника і моделі він може мати іншу назву.
  3. Після чого знайти пункт PCI Video і задати йому параметр «Disable». Дана операція призведе до відключення дискретної відеокарти. Крім того, має відбутися автоматичне перемикання на інтегрований адаптер.
  4. В кінці натисніть клавішу «F10» (збереження параметрів), щоб перезапустити лептоп.

Для довідки! Іноді після переустановлення ОС ноутбук не бачить дискретну відеокарту. Що робити? Насамперед поновіть драйвера і перевірте, чи активний графічний адаптер в биосе.

Що таке дискретна відеокарта?
Що таке дискретна відеокарта?
Чому?
Які ж плюси є у дискретних відеокарт?
Якщо мінуси?
Що саме для цього потрібно зробити?
Хочете дізнатися, як перейти на інтегрований графічний адаптер?
Що робити?