Комп'ютер не бачить відеокарту, що робити?

  1. Перед початком роботи
  2. Як змусити відеокарту «вийти з тіні»
  3. альтернативи
  4. На закінчення

Відеокарта є важливим елементом персонального комп'ютера. Її завдання - перетворення графічного образу, інформація про який зберігається в пам'яті комп'ютера, у відеосигнал, що надходить на монітор для відображення. Коректність забезпечується також останнім встановленим драйвером (такий драйвер йде в комплекті з покупкою і / або легко знаходиться в Інтернеті).

Коректність забезпечується також останнім встановленим драйвером (такий драйвер йде в комплекті з покупкою і / або легко знаходиться в Інтернеті)

Перед початком роботи

Іноді при покупці нового системного блоку з усім необхідним вмістом, або після самостійного складання, або при заміні старої відеокарти на нову (наприклад, дискретну, так як це краще і сучасніше) виникає така проблема: комп'ютер не бачить відеокарту. Тобто точно відомо, що відеокарта встановлена ​​в системному блоці, але інформація, яка вказує на її наявність, на комп'ютері відсутня. При цьому драйвер пристрою цілком собі встановлено і правильно. Але цей самий драйвер анітрохи не допомагає.

Про те, що робити, як впоратися з такою невдача і чому вона відбувається, піде мова далі.

Встановити, наприклад, драйвер на пристрій під силу і «чайнику». Але ось вміст системного блоку сприймається більшістю користувачів як «щось складне і абсолютно незрозуміле, що, де і чому». А вирішення питання, якщо комп'ютер перестав бачити відеокарту або ще щось подібне трапилося, зводиться до «я краще нічого не буду чіпати і викликом майстра». Це, безумовно, логічний підхід. Але в умовах наявності сьогодні величезної кількості джерел (звичайно, в першу чергу, це Інтернет-ресурси), з яких можна почерпнути корисну інформацію по будь-якому питанню, варто все-таки спробувати впоратися своїми силами. Головне - диференційовано підходити до джерел, вибираючи надійні, а при маніпуляціях з проводами і кріпленнями діяти акуратно і уважно (нічого не пошкодити і не втратити).

Як змусити відеокарту «вийти з тіні»

Як відомо, рішення будь-якої проблеми, в тому числі і такий, коли комп'ютер не бачить відеокарту, будь це дискретні Nvidia GeForce або AMD Radeon, необхідно починати з застосування найпростіших способів. В даному випадку один з них - це візуальна перевірка конструкції вимкненого комп'ютера. Вам необхідно переконатися, що відеокарта встановлена ​​вірно (в потрібному місці і в потрібному положенні) і з'єднана з материнською платою. Про те, що саме мається на увазі під «вірною» установкою, можна дізнатися з інструкції, що додається до конкретної моделі пристрою. Також потрібно перевірити, чи надійно кріплення проводів, що з'єднують монітор з електричною мережею і з системним блоком.

Якщо з конструктивної точки зору все в порядку, спробуйте ще раз включити систему. Якщо це не дало результату, запустіть перезавантаження. При неефективності названих дій потрібно перевірити настройки BIOS. Дана абревіатура назви програми після розшифровки і перекладу на російську мову дослівно означає «базова система введення / виведення». Саме програма BIOS відповідальна за підключення / відключення окремих компонентів персонального комп'ютера, одним з яких є і відеокарта.

Отже, при включенні або перезавантаженні комп'ютера стежте за інформацією, яка послідовно відображається на моніторі. Коли побачите фразу Press DEL to enter setup, натисніть на клавіатурі відповідну клавішу. У цій фразі може бути вказана інша клавіша або поєднання клавіш, чому це відбувається - не так важливо, натискайте, що написано. У будь-якому випадку коректний. Так ви опинитеся в меню, що містить параметри налаштувань. Там потрібно знайти розділ, який відповідає за налаштування відеокарти. В його назві можуть бути присутніми такі слова, як Graphic, Video, Display або VGA. Справа в тому, що програми BIOS мають варіації назв пунктів меню, тому неможливо вказати тут конкретне найменування розділу. Коли розділ знайдений, спробуйте активувати наступні параметри: Video, VGA, і Primary Display. Встановіть шину вашої моделі відеокарти: PEG, PCI, IGD, або AGP. На завершення натисніть на кнопку F10, щоб зберегти змінені настройки, щоб перезапустити систему. Якщо завантаження пройшла успішно, перевірте, чи з'явилася ваша відеокарта в переліку підключених пристроїв (наприклад, якщо мова про дискретну карту AMD Radeon, пристрій буде AMD Radeon Mobile Graphics BF4).

альтернативи

Якщо пристрій все одно «, не знайдено», спробуйте по можливості піти іншим шляхом: встановіть вашу дискретну відеокарту (NVidia Geforce, AMD Radeon) на інший комп'ютер. Можливо, тут все буде функціонувати нормально. Тоді справа може бути в несправності вашої материнської плати.

Ще один варіант: підключіть до вашого комп'ютера іншу нову відеокарту (наприклад, замість Nvidia - AMD Radeon). Якщо вона працює нормально, можливо, вихідна відеокарта несправна. Існують програми, що дозволяють протестувати даний компонент комп'ютера - нову або стару відеокарту, як дискретну, так і будь-яку іншу - на справність. В результаті такої перевірки іноді виявляється, що пристрій сам по собі не здатне нормально функціонувати: під час тестування карта перегрівається або система запускає аварійну перезавантаження. Слід зазначити, що робота з цими програмами вимагає певних знань, інакше ви можете необоротно пошкодити спочатку справну відеокарту, яка не працює / не відображається з інших причин.

Також не зайвим буде перевірка системи на наявність вірусів і оновлення драйверів відеокарти. Хоча спочатку ми і припускали, що драйвер у нас вже стоїть найбільш правильний і останній, проте варто ще раз це перевірити і пошукати в інтернеті найбільш підходящий драйвер.

На закінчення

Як видно, питання статті може завести користувача, який не має спеціальних технічних знань, навичок роботи з програмним забезпеченням і, врешті-решт, викруток, в тупик.

Тим не менш, ви дізналися що робити в даній ситуації. Сподіваємося, що наведена вище інформація стала в нагоді і ви вийшли з ситуації переможцем. Успіхів!