Огляд ноутбука Toshiba Qosmio X500 (GeForce GTX 460M)

J. Simon Leitner & Klaus Hinum,

Знову в грі. Передбачалося, що Qosmio X500 буде ігровим флагманом від Toshiba. У попередніх моделях з графікою середнього рівня він насправді не міг відповідати своєму призначенню. Зараз все повинно бути по іншому з абсолютно нової графічною картою GTX 460M від Nvidia.

"Геймер не може мати достатньо потужності" - написано на німецькій початковій сторінці Toshiba. Іншими словами заявляється те ж саме, що Qosmio X500 є "досконалої ігровий машиною". Специфікації виявилися трохи застарілими. Графічна карта Nvidia GTS 250M була вже замінена на більш потужну GTS 360M на початку року. З такою конфігурацією ноутбук не може претендувати на місце у вищому ешелоні геймерських машин. Девайси з GTX 280 / 285M або HD 5870, які до цього моменту є вибором номер один для геймерів, залишаються поза досяжністю для ноутбуків від Toshiba.

Але це залишилося в минулому, зараз, коли Nvidia випустила нове сімейство графічних карт, заснованих на архітектурі Fermi, Toshiba оснастила Qosmio X500-TZ1V графічною картою Geforce GTX 460M. Таким чином він входить у вищий клас продуктивності в області мобільних графічних карт .

Як ви можете побачити по англійській клавіатурі, TZ1V, ймовірно, не був призначений для німецького ринку. Трохи по іншому названі моделі X500 -3R, 13P та 148 з GTX460M вже можна знайти на сайтах порівняння ціни.

Читайте в нашому огляді, як позиціонує себе ноутбук в порівнянні з іншими ігровими машинами і наскільки відстають від нього попередні моделі.

У нашій тестовій лабораторії у нас два варіанти Qosmio X500. це X500-10V з трохи більш слабкою графікою GTS 250M (Не сама менша бо використовується пам'ять GDDR3) кінця минулого року. Приблизно через півроку пішла доробка з поліпшеною графікою GTS 360M . Вона могла значно посилити продуктивність хоча і не до рівня ігровий еліти. Нова карта GTX 460M зараз наближає Toshiba ще на один крок до товариства фанатів - геймерів.

Загальним для всіх варіантів є великий 18-дюймовий корпус з вражаючим кольоровим зовнішнім виглядом, який Toshiba називає "розплавлена обробка". Вважається, що комбінація червоного з чорним дуже приваблива. Але як би там не було, це ясно говорить про ігрової спрямованості ноутбука.

Відбивна високоглянсова поверхню, загальна для цієї категорії, особливо вражаюча, коли його тільки розпаковуєш. Але вона через кілька днів швидко покривається відбитками пальців і частинками пилу, які добре видно на такій поверхні. Asus G73 представляє тут заслужене виняток.

Відносно фортеці ноутбука, то для Qosmio X500 це легке завдання, завдяки його величезному розміру. Базовий блок відображає всяке тиск, дисплей же в цьому проявляє деяку слабкість. Також дисплей видає чутний скрип при зміні кута відкриття.

У порівнянні з попередніми моделями, щодо інтерфейсів не відбулося ніяких змін. Позитивним є невеликий зсув назад розташування портів. Серед інших тут є комбінований порт USB / eSATA. Але вам доведеться обійтися без USB 3.0.

Також варто згадати порт HDMI-CEC (High Definition Multimedia Interface - Consumer Electronics Control). Цей порт дозволяє управляти домашніми розважальними пристроями за допомогою одного пульта дистанційного керування. Хоча в цьому відношенні ми тести не проводили. Додаткову інформацію можна отримати безпосередньо в Toshiba .

зв'язок

Toshiba обіцяє все, що потрібно для комунікації. Ноутбук оснащений LAN, WLAN 802.11 bgn (Realtek RTL8187SE) і Bluetooth. Вбудована HD веб-камера (1280x800) також дозволяє здійснювати відео-дзвінки.

поставка

Ви можете знайти на ноутбуці, наприклад, встановлений WinDVD Blu-Ray Disk Edition. Також включено сумісне програмне забезпечення для апскейлінга DVD. Toshiba обіцяє, що з його допомогою можна "перетворити з поліпшенням" звичайні диски DVD і таким чином поліпшити якість відео.

Навіть хоча Qosmio X500, звичайно не варта етикетки "зеленого", але показники споживання енергії можна значно поліпшити за допомогою Toshiba Eco Utility. Додатково можна здійснювати моніторинг з інтегрованою візуалізацією.
Також варто згадати програму "Reel-Time" від Toshiba, яка показує недавно відредаговані документи.

Гарантія

Toshiba пропонує для Qosmio X500 дворічну міжнародну гарантію виробника, яка включає взяття на місці з реєстрацією ремонту на Toshiba's Notebook Hotline - лінії екстреного зв'язку компанії.

клавіатура

На Qosmio X500 Toshiba встановила клавіатуру з підсвіткою. Клавіатура точно встановлена ​​в корпус і не стукає. Однак на нашому девайсе ми помітили невеликий вигин в бік користувача. Розмір клавіш дуже великий за винятком клавіші пробілу. Потрібно звикнути до абсолютно гладкій поверхні одиночних клавіш. Через це важко орієнтуватися при друку. Більше інформації про клавіатуру можна знайти в огляді попередника, X500-10V .

тачпад

Вбудований тачпад здається маленьким в порівнянні з розміром 18-дюймового корпусу. Нам сподобалася поверхню ковзання тачпада. Тачпад можна легко відключити відповідною кнопкою виклику, так як він принципово не важливий для геймерів.

Toshiba використовує той же самий екран як у вже розглянутій версії X500-10V . Екран не зміг підкорити нас максимальною яскравістю в центральній частині дисплея вона була всього лише 166,6 cd / m 2.

Навпаки, екран здався дуже слабким. Дисплей має виражену переважання однієї з фарб в кольоровому зображенні і має велику відбивну здатність. Можливо це також відбувається через середнього рівня яскравості. Єдиним хорошим показником є ​​висока Full-HD дозвіл (1920x1080 пікселів).
Також є альтернативний дисплей, який ми тестували на X500-121 . Хоча поки точно не відомо, чи буде він пропонуватися на новому GTX 460M.

Наша оцінка представленого колірного спектра змогла покрити майже весь простір кольорів sRGB. Таким чином дисплей позиціонує себе вище справжніх дешевих екранів, які представляють значно менший простір кольорів. Але дисплей відстає в цьому відношенні від таких високоякісних дисплеїв, як RGB LED дисплей в Dell Studio XPS 16 . Шкода, що екран не може показати гарний простір кольорів.

Стабільність кутів огляду не виявила нічого незвичайного, т. Е. Кути огляду трохи краще в горизонтальній площині, ніж у вертикальній. При відхиленні від ідеального кута перегляду в приміщенні нам також дуже заважали відблиски.

Можете повірити, що в Toshiba X500-TZ1V щодо конфігурації все нове. Це по крайній мірі стосується графіки і процесора. Після ЦП 720QM в попередніх моделях, Toshiba оснастила обчислювальний серце ігрового ПК модифікованим Intel Core i7-740QM . У порівнянні з попереднім 720QM, зараз ви можете насолодитися трохи більшою тактовою частотою 1730 - 2930 Мгц. Це дуже зручно для геймерів, так як більш висока тактова частота в іграх має позитивний ефект на продуктивність одиничних каналів. Подальші подробиці можна знайти в нашому огляді Intel Clarksfield-CPU range .

Але як би там не було, модернізація графіки повинна бути більш вражаючою для потенційних покупців останнього випуску Toshiba Qosmio X500. Дійсно сильна Geforce GTS 360M зараз замінена на абсолютно нову Nvidia Geforce GTX 460M.
Графічний чіп заснований на новій розробленої Nvidia архітектурі Fermi і привертає увагу своїми потужними даними: 192 об'єднаних шейдера, відео пам'ять 1536Мб GDDR5 з розрядністю 192 біт, частота 675Мгц, частота пам'яті 1250.

Графічна карта підтримує DirectX11, а також PhysX, CUDA і DirectCompute. Детальна інформація про Nvidia GTX 460M міститься тут .

Були поліпшені не тільки графіка і центральний процесор. Toshiba оновила також і жорсткий диск. Обидва слота жорсткого диска вже відомі. Зараз Toshiba встановила абсолютно новий диск власного виробництва на 750Гб. Разом з диском на 320 Гб в другому слоті, загальна ємність, таким чином, становить 1070Гб, або більше одного терабайта.

5.9

Оцінка Windows 7

процесор

Операцій в секунду

7.1

Пам'ять (RAM)

Операцій з пам'яттю в секунду

7.3

графіка

Продуктивність робочого столу для Windows Aero

7.1

Графіка в іграх

3D-графіка

7.1

Жорсткий диск

Швидкість передачі даних диска

5.9

Cinebench R10 Rendering Single 32Bit

2933

Cinebench R10 Rendering Multiple CPUs 32Bit

8771

Cinebench R10 Shading 32Bit

4043

Cinebench R11.5 OpenGL 64Bit

33.51 fps

Cinebench R11.5 CPU Multi 64Bit

3.15 Points

PCMark Vantage Result 5222 балів

Навіть просто ключові дані про використаний обладнанні звучать дуже обнадійливо. Але Qosmio X500 повинен буде показати в деталях як виглядає його продуктивність в порівнянні з іншими сучасними ігровими машинами в бенчмарках.

бенчмарки ЦП

Давайте почнемо з ЦП. Тестована машина набрала 2933 бали в тесті бенчмарка Cinebench R10 (32 bit). Цей показник значно нижчий за той же самого ЦП в XMG8.c (3107). У тесті многоядерного рендірованія, який вимагає роботи всіх наявних 8 потоків чіпа, ЦП i7-740QM набрав 8771 балів. Це добре, навіть якщо це і не абсолютно найвищий результат в порівнянні з іншими конфігураціями. Qosmio X500-10V з 720QM мав набагато кращий показник - 10311 балів.
У тесті ЦП, X500 набрав 3,2 бала в останньому тесті бенчмарка Cinebench R11.5 (64 bit), що відповідає іншим системам, що використовують цей процесор. Більш того, перевага перед попереднім чіпом 720QM стає явним. Він набирає від 2,6 до 3,0 балів в цьому тесті.

Бенчмарки графічних процесорів.

А зараз ми подивимося на результати використовуваної графічної карти. Toshiba X500-TZ1V показала результат 12124 балів в тесті бенчмарка 3DMark 2006 (1280x1024). Ноутбук тут йде відразу після Asus G73JW , Який має той же графічне рішення. Геймери з графічними картами ATI HD5850 і HD5870 , Також як і з чіпами GTX280 / 285 Зараз застарілого покоління графічних карт знаходяться зовсім поруч.
Наша система набрала 7517 балів в самому останньому 3DMark Vantage, т аким чином розташовуючись прямо перед Asus G73JW (7366). Для порівняння Qosmio X500 з графікою GTX 460M вражаюче розташовується попереду ігрових машин з графічними рішеннями HD5850, GTX280M і 285M. Тільки ATI HD5870 або різні рішення SLI можуть показати кращі результати.

3DMark 2001SE Standard 33339 балів 3DMark 03 Standard 33915 балів 3DMark 05 Standard 17886 балів 3DMark 06 Standard 12124 балів 3DMark Vantage P Result 7517 балів Мін. швидкість передачі даних: 26.3 MB / s
Макс. швидкість передачі даних: 103.8 MB / s
Середня швидкість передачі даних: 72.5 MB / s
Час випадкового доступу: 18.4 ms
Пікова швидкість: 78.6 MB / s

Бенчмарки жорсткого диска

У будь-якому випадку слід позитивно відзначити велику ємність пам'яті більше одного терабайт. Також рішення мати два диска саме по собі має переваги. Наприклад, один жорсткий диск може використовуватися для підтримки іншого, в цьому випадку ризик втрати даних зводиться до мінімуму.

Жорсткий диск на 750Гб виробництва Toshiba (MK7559GSXP) працює в 2,5-дюймовому корпусі висотою 9,5 мм. Середня швидкість передачі даних 72,5 Мб / с, певна за допомогою HDTune, має диск у верхньому середньому діапазоні звичайних жорстких дисків. Другий жорсткий диск від Hitachi (HTS723232L9A) трохи відстає з середньою швидкістю 63,6 Мб / с.

Ми могли проводити великі ігрові тести на Asus G73JW , Який також обладнаний графікою Geforce GTX 460M від Nvidia. Toshiba Qosmio X500 показав дуже схожі результати.
Маючи швидкість 47 кадр / с (FHD, все включено, макс. 4xAA), X500 від Toshiba забезпечив навіть набагато кращі результати, ніж G73JW від Asus в Call of Duty - Modern Warfare. Він відстає на зовсім небагато від порівнянних девайсів з графікою ATI HD 5870 (Asus G73JH: 48,7 кадр / с).
Те ж саме відноситься до Battlefield - Bad Company 2. Тут він показує результат 31 кадр / с з високим рівнем деталізації (FHD, дуже високий, HBAO вкл., 4xAA, 8xAF), так само як конкуренти з графікою HD5870: MSI GX740 - 30,9 кадр / с, Deviltech 9700 DTX - 33,1 кадр / с.

В наступною схемою ви може знайти докладні бенчмарки Toshiba Qosmio X500 з графікою GTX 460M в сучасних і більш старих іграх. Наш список ігор з мобільними графічними картами games list of mobile graphics cards також допоможе вам при докладному порівнянні.

хв.середовищ.вис.макс.

Quake 3 Arena - Timedemo (1999) 643 fps Doom 3 (2004) 216 209 fps Counter-Strike Source (2004) 138 fps World of Warcraft (2005) 81 fps Quake 4 (2005) 62 fps Half Life 2 - Lost Coast Benchmark ( 2005) 197 fps World in Conflict - Benchmark (2007) 165 66 62 27 fps Crysis - GPU Benchmark (2007) 92.6 70.2 52.6 12.9 fps Crysis - CPU Benchmark (2007) 112.4 70.4 58.4 12.2 fps Supreme Commander - FA Bench (2007) 54.7 49.2 48.4 37.2 fps Call of Duty 4 - Modern Warfare (2007) 83 fps Trackmania Nations Forever (2008) 317 86.5 31.7 fps Crysis Warhead (2008) 76 25 fps Far Cry 2 (2008) 121.7 86.4 41.5 fps Left 4 Dead (2008) 128 fps FEAR 2 (2009) 52 fps Sims 3 (2009) 105 61 fps Anno 1404 (2009) 123 44 fps Colin McRae: DIRT 2 (2009) 113 102.9 75.3 42.9 fps Need for Speed ​​Shift (2009) 61 43 fps Resident Evil 5 (2009) 99 70.2 48.6 fps Risen (2009) 31 fps CoD Modern Warfare 2 (2009) 47 fps Battlefield: Bad Company 2 (2010) 80 65 58 31 fps Metro 2033 (2010) 88 54 30 9 fps StarCraft 2 (2010) 172 66 57 36 fps Mafia 2 (2010) 53.6 50.2 46.7 32.9 fps

Рівень шуму

очікування

33.7 / 33.7 / 33.7 дб

Навантаження 38.7 / 42.3 дб Навантаження 38

30 dB
безшумно

40 dB (A)
помітно

50 dB (A)
голосно

Системні шуми

Вентилятор постійно працював під час використання без навантаження, але з дуже пристойними звуковими характеристиками.

Схожа картина спостерігалася під навантаженням. Вентилятор в цьому випадку був чітко чути. Але рівень шуму залишався постійним без пульсації. Системний шум під час ігор не заважає.

температура

Корпус не нагрівається значно в холостому режимі. Виміряний нами максимум 41 ° C спостерігався в верху ззаду, але це єдине відокремлений в даному контексті місце. Інша частина нагрівалася трохи трохи вище або нижче за відмітку 30 ° C.

Місця упору для рук залишалися прохолодними під навантаженням. Однак на задньому краї ноутбука спостерігалася температура 50 ° C і навіть трохи вище.
Також ставало гаряче і всередині ноутбука. Центральний процесор нагрівся до 100 ° C в стрес-тесті, і при тривалій роботі нагрівався до 90 ° C. Навіть графічна карта ставала насправді гарячої з температурою до 90 ° C, але критичний рівень не перевищувався. Тест 3DMark06, проведений відразу після нього, також підтвердив це, але відхилень в роботі не відбувалося (не було гальмування через перегрів).

46 ° C 54 ° C 49 ° C 31 ° C 38 ° C 41 ° C 29 ° C 30 ° C 33 ° C Максимум: 54 ° C
В середньому: 39 ° C 48 ° C 51 ° C 48 ° C 46 ° C 37 ° C 29 ° C 36 ° C 31 ° C 28 ° C Максимум: 51 ° C
В середньому: 39.3 ° C

Блок живлення (макс) 64 ° C | Темп. повітря 21 ° C

33 ° C 41 ° C 31 ° C 30 ° C 29 ° C 28 ° C 28 ° C 28 ° C 28 ° C Максимум: 41 ° C
В середньому: 30.7 ° C 33 ° C 33 ° C 31 ° C 31 ° C 32 ° C 29 ° C 29 ° C 30 ° C 28 ° C Максимум: 33 ° C
В середньому: 30.7 ° C

Блок живлення (макс) 43 ° C | Темп. повітря 21 ° C

(-) The average temperature for the upper side under maximal load is 39 ° C / 102 F, compared to the average of 33.1 ° C / 92 F for the devices in the class Gaming.
(-) The maximum temperature on the upper side is 54 ° C / 129 F, compared to the average of 39.5 ° C / 103 F, ranging from 21.6 to 68.8 ° C for the class Gaming.
(-) The bottom heats up to a maximum of 51 ° C / 124 F, compared to the average of 42 ° C / 108 F
(+) In idle usage, the average temperature for the upper side is 30.7 ° C / 87 F, compared to the device average of 33.1 ° C / 92 F.
(+) The palmrests and touchpad are reaching skin temperature as a maximum (33 ° C / 91.4 F) and are therefore not hot.
(-) The average temperature of the palmrest area of ​​similar devices was 28.8 ° C / 83.8 F (-4.2 ° C / -7.6 F).

динаміки

Звучання, вбудованого в Toshiba X500 обладнання, як і в попередніх моделях, дуже гарне. Воно відтворює збалансоване враження. Баси дуже чіткі і максимальна гучність достатня.

Автономна робота

Без навантаження 2год. 51мін. Інтернет через WiFi 1год. 58мин. Відтворення DVD-фільму 1год. 33мін. Макс. витрата енергії 1год. 07мін.

Час роботи від батареї не будуть вирішальним чинником для потенційних покупців Toshiba Qosmio X500. Але як би там не було, Toshiba встановила ємну 87 втч батарею. Але в будь-якому випадку, вона не може забезпечити значною мобільності.

Можна реально провести 2 години в інтернеті. Однак, вона швидко видихається при перегляді фільму DVD, тому при виборі фільму подивіться, щоб він тривав не більше 1,5 год.

Причина цього видно, якщо подивитися на споживання енергії ноутбуком. Без навантаження він споживає велику кількість енергії - 40-50W. Якщо геймер знаходиться під навантаженням, тоді показання мультиметра злітають вгору - 200W.

Toshiba Qosmio X500 - привабливий ігровий ноутбук і не в останню чергу через видатної продуктивності графіки GTX 460M. У проведених тестах нова графічна карта від Nvidia змогла зайняти місце трохи позаду HD5870, конкурента від ATI. У порівнянні з GTS 360M в попередньої моделі Qosmio X500, можна відзначити величезне зростання продуктивності.

Наш вердикт щодо використовуваного дисплея, як завжди розчаровує. Прекрасно те що тут є висока Full-HD дозвіл, яке можна добре використовувати в іграх завдяки сильній графічній карті. Однак, екран має невисоку яскравість. Максимальна яскравість близько 160 cd / m 2 тільки підтримує схильність екрану відблисків. Навіть всередині приміщення вам доводиться з ними боротися.

Позитивна сторона ноутбука простежується в рівні системних шумів. X500 дуже чуємо під час ігор, але діапазон шумів ненав'язливий. Ноутбук завжди залишається стриманим під навантаженням. Вироблене звучання було також хорошим.

Toshiba X500 вже знаходиться в списках кількох магазинів у Європі під модельними етикетками -13R, 13P та 148 і в найближчі тижні буде ще більш доступний. Очікується, що роздрібна ціна буде між 2000 і 2200 євро залежно від конфігурації. Найнебезпечнішим конкурентом є Asus G73JW , Який також обладнаний графікою GTX460M.