Розгін відеокарт за допомогою програмних засобів

  1. Power Strip
  2. Riva Tuner
  3. Rage3D Tweak
  4. Performance Tuner
  5. ATI Tray tools

Сергій Пахомов

Power Strip

Riva Tuner

Rage3D Tweak

Performance Tuner

ATI Tray tools

рактічеські в будь-який ігровий системі продуктивність безпосередньо залежить від швидкості роботи як центрального, так і графічного процесора рактічеські в будь-який ігровий системі продуктивність безпосередньо залежить від швидкості роботи як центрального, так і графічного процесора. І якщо система не збалансована по продуктивності цих двох підсистем, то остаточна продуктивність буде визначатися продуктивністю найбільш повільного компонента системи. Для роботи з 3D-додатками, які включають і спеціалізовані програми для 3D-анімації, і комп'ютерні ігри, продуктивність графічного процесора настільки ж важлива, як і центрального. При недостатній продуктивності графічної підсистеми настає межа, коли це вже не може бути скомпенсировано ні високою швидкістю роботи CPU, ні обсягом оперативної пам'яті. Центральний процесор і відеокарта дотримуються між собою свого роду паритет сил - обидва вони повинні бути однаково швидкими. Справжні ігромани знають, що швидкість і того і іншого компонента може бути значно підвищена шляхом оверклокинга. На даний момент більшість виробників не тільки допускають можливість розгону процесорів і відеокарт, але і комплектують свої продукти спеціальними утилітами для розгону. Продуктивність відеокарти можна значно підвищити, не розкриваючи системний блок, - іноді для цього не потрібно навіть виключення системи або перезавантаження операційної системи - розгін досягається за допомогою програмних засобів. Програми, призначені для розгону, зазвичай називаються твікера (tweaker). Хоча правильніше в цьому випадку було б говорити про зміну швидкісних характеристик відеокарт, оскільки за допомогою таких програм продуктивність можна регулювати в широких межах і навіть знижувати її, якщо, скажімо, з тих чи інших причин карта перегрівається навіть на своїй штатній частоті.

Швидкість відеосистеми визначається перш за все частотами графічного чіпа і відеопам'яті. За допомогою інструментів для оверклокінгу можна підвищувати частоти відеочіпа і відеопам'яті до тих пір, поки система зберігає стабільність. При надмірному розгоні що-небудь обов'язково не витримає; наприклад, одна з мікросхем пам'яті або графічний чіп. Отримати максимальну продуктивність вдається лише шляхом тривалих експериментів з різними значеннями як частоти пам'яті, так і GPU, поступово прискорюючи настройки з перевіркою після кожного кроку карти на стабільність. Таким способом в кінці кінців вдається вибрати оптимальне співвідношення значень частот чіпа і мікросхем пам'яті, що і забезпечить максимальну продуктивність при збереженні стабільності в роботі.

А втрата стабільності можлива як через звичайного перегріву самої відеокарти (тут вже доведеться подбати про додаткове охолодження), так і з інших причин. При підвищенні частоти пам'яті і графічного процесора може не вистачити стандартних рівнів напруги харчування. У деяких відеокарт є можливість підвищувати рівень напруги, що може забезпечити більш стабільну роботу, але знову-таки призводить до додаткового розігріву і в кінцевому рахунку - до перегріву. Інші параметри, які іноді змінюються при розгоні, - це тайминги пам'яті. Чим менше тактів в установках таймингов, тим швидше буде працювати така пам'ять. Однак зниження таймінгів серйозно впливає на стабільність і не дає високого приросту продуктивності. Відеопам'ять із заниженими таймингами, ймовірно, можна знизити в частоті, що, швидше за все, не дасть істотного виграшу в швидкості, а то і навпаки - призведе до уповільнення в порівнянні зі штатними таймингами і більш високою частотою. Підвищена частота пам'яті вносить набагато більш вагомий внесок у продуктивність, ніж зміна таймінгів. Завжди вигідніше домогтися більш високої частоти пам'яті і не чіпати її таймінги, якщо ті тягнуть за собою зниження частоти для збереження стабільності.

Нижче розглядаються найбільш поширені утиліти для розгону відеокарт.

Power Strip

Утиліта, яка вже давно завоювала широку популярність і стала чи не засобом номер один для безлічі гравців-оверклокерів, - це, безперечно, Power Strip. Дана утиліта - перевірене універсальний засіб для зміни параметрів великого числа відеокарт, починаючи від давно застарілих і закінчуючи побудованими на найновіших чіпах. Програма поширюється на умовах shareware. Можливості Power Strip вражають насамперед кількістю графічних карт, чіпів і моніторів, з якими вона може працювати. Вона працює як зі старими версіями драйверів, так і зі всілякими BIOS, якими постачають свої відеокарти виробники. До числа її достоїнств відноситься також доступна версія з багатомовною підтримкою, в тому числі російського. При тій кількості налаштувань, яке надає Power Strip, російський інтерфейс - абсолютно не зайвий.

Після інсталяції і запуску Power Strip в правому куті екрану з'являється її ярлик, звідки можливі подальші маніпуляції з налаштуваннями відео (рис. 1). Можливості Power Strip не зводяться до одного тільки розгону - з її допомогою можна змінювати і настройки дисплея, і дозвіл. Також там можна дізнатися технічні параметри, робочі частоти, версії драйверів і багато іншого, аж до ідентифікаційних номерів виробників. Якщо ж все це добре відомо і без допомоги Power Strip, то можна відразу ж переходити до налаштування відеосистеми. Щоб дістатися до основних швидкісних налаштувань відеокарти, проходимо шлях Профілі продуктивності -> Налаштувати ... У вікні профілів продуктивності зліва бачимо два вертикальних бігунка і віконця з числовими значеннями для частот відеочіпа і пам'яті - основний засіб для розгону (рис. 2).

Мал. 1. Power Strip: настройки відео

Мал. 2. Power Strip: настройки частоти процесора і пам'яті

Верхня межа частот для чіпів тут не надто високий, оскільки інші подібні програми дозволяють вище розігнати чіп. Однак для більшості випадків ці діапазони підходять. Всі установки можна зберегти у вигляді профілів в нижній області вікна профілів. Збережені профілі доступні через ярлик в програмі. Для кожного збереженого профілю можна призначити поєднання гарячих клавіш. У вікні менеджера гарячих клавіш можна задавати поєднання кнопок не тільки для швидкісних установок відеокарти, але і для безлічі інших регульованих Power Strip параметрів - в цьому сенсі він універсальний. Таким чином, параметри можна дуже швидко змінювати або скидати в стандартний режим - в залежності від ситуації.

Налаштування інтерфейсу самої Power Strip може здійснюватися через посилання: Опції -> Настройки ... Тут можна включити / відключити завантаження програми при старті Windows, вибрати мову, змінити відображення інтерфейсу. Загалом, Power Strip відрізняється прекрасною функціональністю, високою стабільністю роботи і може стати ефективним засобом як для розгону самої відеокарти, так і для маніпулювання різними настройками всієї графічної системи.

Незважаючи на те що розгін відеокарт на основі GeForce часто здійснюється через рідний, злегка поліпшений драйвер Detonator, існує чимало утиліт, що дозволяють робити те ж саме в ширшому спектрі налаштувань.

Riva Tuner

Найбільш вдалою утилітою для розгону відеокарт NVIDIA є Riva Tuner. Працює вона під Windows 98 / Me / 2000 / XP / 2003, постійно оновлюється, підтримує нові відеочіпи, а також останні версії Detonator'ов. Програма безкоштовна. Незважаючи на назву, в останніх версіях Riva Tuner заявлена ​​навіть підтримка Radeon'ов від ATI - прямого конкурента NVIDIA.

Головне вікно Riva Tuner розділене на дві частини: Target adapter - установки для відеоадаптера і Driver sittings - установки драйвера (рис. 3). В області установок драйвера відразу ж відображається список основних файлів драйвера і вказується їх версія. Тут реалізовано два підходи для розгону відеокарти по частотах - на рівні заліза і на рівні драйвера, що реалізуються з обох частин.

Мал. 3. Riva Tuner: настройки відео

У розділі Target Adapter, у другому рядку за кнопкою Customize, знаходиться кнопковий ряд настройки відеокарти. Щоб потрапити в панель низкоуровневой настройки трьох частот відеоадаптера, слід скористатися першою з цих кнопок - Customize low level system sittings. У вікні частот все як завжди: бігунки для відеочипа і пам'яті (рис. 4). Включаємо прапорцем Enable low level hardware overclocking - і можна приступати до установки нестандартних частот. Але перш ніж нові установки будуть прийняті, необхідно скористатися кнопкою Test, і програма проведе короткий тест, після чого або установкам буде дано добро, або вони будуть відкинуті. Тут також є можливість задати завантаження встановлених частот при старті Windows, поставивши прапорець в рядку Apply overclocking at Windows startup.

Мал. 4. Riva Tuner: настройки частоти процесора і пам'яті

Друга кнопка розділу Target Adapter - Customize low level desktop color schemes - надає доступ до налаштувань яскравості, контрастності, гами екрану. Схеми можна зберігати у вигляді профілів. За допомогою останньої кнопки з цього розділу, Graphics subsystem diagnostic report, можна отримати деяку інформацію про материнську плату і про встановлену в системі відеокарту.

Слід мати уявлення про відмінності між режимами низкоуровневого розгону відеокарти і установки частот через драйвер. У разі низкоуровневой настройки програма отримує прямий доступ до регістрів графічного процесора. Під час налаштування на рівні драйвера зміни спочатку вносяться в відеодрайвер, який потім здійснює низькорівневі зміни на рівні заліза. У разі зміни частот через драйвер при зміні видеорежимов екран на короткий час гасне. Такого не буває при низкоуровневом розгоні Riva Tuner. Хоча теоретично кінцевий результат, тобто швидкодія при розгоні, в обох випадках мав би бути однаковим. Так, якщо частоти задані через Target Adapter, то після переходу системи в режим енергозбереження все установки частот скидаються до стандартного рівня незалежно від того, в якому становищі стояв пункт Restore clock frequencies after suspended mode. З огляду на, що кнопки Power і Sleep на багатьох клавіатурах розташовані над самими стрілками і над кнопкою Enter, не можна виключити їх випадкове натискання і, як наслідок, необхідність заново здійснювати всю низкоуровневую настройку.

Варто також відзначити вкладку Power users головного вікна програми (рис. 5). Це не що інше, як редактор реєстру, причому тільки тієї частини системного реєстру, яка відноситься до відеопідсистемі, зокрема до налаштувань драйвера відеокарти. Цю можливість рекомендується використовувати тільки досвідченим користувачам. Правда, в разі виникнення будь-яких проблем стан за замовчуванням можна буде відновити, скориставшись кнопкою Reset of the driver's sittings to their default values ​​з розділу Driver sittings.

Мал. 5. RivaTuner: редагування реєстру

Другий провідний гравець на ринку ігрових прискорювачів - канадська компанія ATI Technology. Її прискорювачі Radeon на даний момент склали гідну конкуренцію NVIDIA. Та й запас по розгону у Radeon теж не маленький, хоча, звичайно, все залежить від конкретної відеокарти. Природно, і ATI не могла залишитися осторонь, і для її чіпів також було створено чимало утиліт для розгону. Різні фірми використовують власні прошивки BIOS відеоадаптерів, що надає індивідуальні особливості цих картах при експлуатації і тим більше при розгоні. З цієї ж причини далеко не всі відеокарти на чіпах ATI сприймаються деякими програмами-твікера - деякі просто не в змозі розгледіти їх прихованих можливостей.

Rage3D Tweak

Відмінним засобом для розгону сучасних відеокарт на чіпах ATI є Rage3D Tweak. Ця утиліта володіє хорошою стабільністю, сумісна з великою кількістю адаптерів (в тому числі і не від найвідоміших виробників), її версії постійно оновлюються.

Процес інсталяції даної утиліти нічим особливим не відрізняється. Після установки програма виробляє автозагрузку і її ярлик з'являється в нижньому правому куті екрана в системному треї, подвійним кліком по якому відкривається її вікно. Аналогічним чином Rage3D Tweak додає свої вкладки в властивості монітора Windows. В общем-то, подібне розміщення можна відключити в установках програми, але краще їх там і залишити.

Мал. 6. Rage3D: настройки відео

Вікно Rage3D Tweak складається з декількох вкладок. На Rage 3D Tweak у вигляді дерева доступні всі налаштування програми. Тут знаходяться установки Direct3D і OpenGL, настройки інтерфейсу програми і опції драйвера, дисплея тощо (рис. 6). Є можливість призначати гарячі клавіші. Одна з вкладок призначена виключно для розгону (рис. 7). В общем-то, від Rage3D Tweak залишається гарне враження.

Мал. 7. Rage3D: настройки частоти процесора і пам'яті

Performance Tuner

Як засіб для розгону застарілих відеокарт, випущених до поколінь Radeon'ов і GeForce'ов, можна використовувати Performance Tuner. Performance Tuner - це не що інше, як модуль відомої утиліти Power Strip застарілих версій, однак цей модуль - найголовніший, призначений виключно для розгону, установки частот графічного чіпа і пам'яті. До того ж Performance Tuner, на відміну від Power Strip, абсолютно безкоштовний і підтримує більшу кількість відеокарт. За допомогою цієї утиліти можна розігнати практично будь-яку відеокарту, як абсолютно нову, так і зовсім застарілу.

Інтерфейс Performance Tuner складається всього з одного вікна, де є все найнеобхідніше - установки частот відеочіпа і пам'яті (рис. 8). Власні установки можна зберігати у вигляді профілів у відповідній області - Profiles. Профіль, який використовує той чи інший набір частот, можна потім швидко викликати через значок Performance Tuner. Після кліка на значку в треї через пункт Performance Profiles можна в залежності від ситуації швидко вибрати будь-яку попередню установку частот. Performance Tuner показав себе як простий і надійний засіб для розгону великої кількості відеокарт старих випусків.

Мал. 8. Perfomance Tuner: настройки частоти процесора і пам'яті

ATI Tray tools

ATI Tray tools ( http://www.radeon2.ru ) - замінник стандартного меню в треї від ATI, і, треба відзначити, замінник дуже вдалий, що набагато перевершує офіційне меню. По лівому кліку на значку в треї (рис. 9) з'являється невелике меню з можливістю вибору дозволу і глибини кольору (чомусь при цьому відсутня частота оновлення монітора, що є мінусом). Крім того, є налаштування Direct3D і OpenGL, які, як правило, практично копіюють один одного. Можна налаштувати згладжування і фільтрацію, якість текстур, рівень міпмапінга і Z-буфера, перевизначити частоту розгортки монітора. Закладка розгону (Hardware) дуже схожа на ATITool: вибір частоти по ядру і пам'яті, тест на артефакти, пошук максимальної частоти. Шкода, що тут немає додаткових налаштувань. Там же знаходиться і закладка для виставлення таймінгів пам'яті. Як і більшість подібних програм, ATI Tray tools дозволяє зберігати профілі, які будуть автоматично застосовуватися при запуску відповідної програми. Ця програма має в своєму арсеналі опцію управління таймингами пам'яті. При цьому всі налаштування, що стосуються таймингов, змінюються в реальному часі.

При цьому всі налаштування, що стосуються таймингов, змінюються в реальному часі

Мал. 9. ATI Tray tools: настройки відео

На закінчення варто відзначити, що більшість подібних програм змінюють характеристики частот не безпосередньо, а через драйвер для відеокарти. Багато з налаштувань розгону можна змінювати за допомогою редагування реєстру, тобто безпосередньо - змінюючи налаштування драйвера, який згодом і буде застосовувати їх до відеокарти. Однак такий шлях надто складний і незручний. Також за допомогою редагування реєстру можна відкрити недокументовані функції ряду драйверів, таких як Detonator або Catalyst. Розгін відеокарт може привести як до нестабільної роботи системи, так і до псування власне заліза. Тому спроба підвищення продуктивності відеокарти часом може обернутися її зниженням.

КомпьютерПресс 6'2005