Тест і огляд: Clevo P955HP6 - ігровий OEM-ноутбук з відеокартою GeForce GTX 1070 Max-Q

  1. Хороша якість виготовлення Clevo
  2. Хороша клавіатура, пристойний тач-пад
  3. Система охолодження

За останні роки ноутбуки стали не тільки ефективніше і продуктивніше, але і компактніше За останні роки ноутбуки стали не тільки ефективніше і продуктивніше, але і компактніше. завдяки видеокартам NVIDIA Max-Q подібна тенденція поширилася і на сегмент ігрових ноутбуків. В результаті на ринку з'явилися моделі, які добре підходять і для роботи, і для ігор. У простому корпусі може ховатися досить потужна ігрова начинка. Одна з подібних моделей - Clevo P955HP6, яку ми і розглянемо в огляді.

після появи відеокарт NVIDIA Max-Q виробники змогли випустити дуже компактні ігрові ноутбуки, які здатні задовольнити потреби найвимогливіших геймерів. У нашій тестовій лабораторії побував, наприклад, ігровий ноутбук ASUS ROG Zephyrus GX501 з простим і елегантним зовнішнім виглядом. Однак подібні ноутбуки коштують чимало, вони по кишені далеко не всім користувачам. Та й, чесно кажучи, high-end апаратна начинка не завжди і потрібна. На процесорі Intel Core i7-7700HQ в парі з відеокартою NVIDIA GeForce GTX 1070 або навіть GeForce GTX 1 060 Max-Q можна цілком комфортно грати. Подібна пара дозволяє створити дійсно універсальний ноутбук за розумними цінами.

Платформа Clevo P955HP6 може стати основою для подібного ноутбука. Нагадаємо, що багато виробників використовують платформи Clevo для випуску ноутбуків під власним брендом. Ми, наприклад, тестували SCHENKER KEY 15 європейського виробника на основі Clevo P955HP6. 15-дюймовий ноутбук досить компактний, з першого погляду і не скажеш, що він добре справляється з іграми. Якщо вам вистачить конфігурації початкового рівня, то за 1.500 євро можна взяти ноутбук з Intel Core i7-7700HQ, NVIDIA GeForce GTX 1060 і 6 Гбайт відеопам'яті, 8 Гбайт пам'яті DDR4 і 500-Гбайт жорстким диском. Дисплей в базовій комплектації має дозвіл Full-HD.

Але при бажанні комплектацію Clevo можна посилити. Наприклад, встановити швидкісний NVMe SSD або відеокарту NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q. Або дисплей 4K з високою роздільною здатністю 3.840 x 2.160 пікселів. Обмеженням хіба що стане TDP через тонкого дизайну корпусу. Та й оптичні накопичувачі встановити не можна через обмеженого простору.

У нашу тестову лабораторію ноутбук надійшов з максимальною комплектацією: процесор Intel Core i7-7700HQ доповнюється відеокартою NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q, в систему встановлено 16 Гбайт пам'яті DDR4 і ємний 512-Гбайт SSD з підключенням PCI Express. Традиційний 2,5 "жорсткий диск відсутній. Що стосується дисплея, ми отримали панель 4K. Подібна конфігурація обійдеться в 2.223 євро .

Хороша якість виготовлення Clevo

На відміну від багатьох інших продуктів Clevo, в разі P955HP6 ми отримуємо не пластиковий, а металевий корпус. Він ніде не прогинається навіть при сильному тиску. Належна міцність спостерігалася навіть в найбільш уразливих місцях: вентиляційні решітки знизу або решітка динаміків під екраном, область клавіатури - ніде нічого не прогинається.

Хіба що кришка дисплея сподобалася нам менше. Вона легше піддається тиску, а при закриванні потріскує. Габарити Clevo P955HP6 складають 380 x 255 x 18 мм, тобто ноутбук навіть тонше прямого конкурента Gigabyte Aero 15X (тест ). Вага 2,2 кг для 15-дюймового ноутбука порівняно невеликий.

Під час тесту ми не виявили будь-яких серйозних нарікань за якістю виготовлення. Всі зазори були рівномірними, кромки відмінно оброблені. Хіба що на металевій рамці корпусу у нашого тестового зразка була невелика подряпина.

Clevo вибрала клавіатуру острівного типу, набирати текст на ній було цілком комфортно навіть тривалий час. Незважаючи на простий зовнішній вигляд, ігрова орієнтація помітна по тій же RGB-підсвічування клавіш. В цілому доступні чотири зони підсвічування, для яких можна вставити різні кольори і ефекти.

Звичайно, можна вибрати і просту одноколірну підсвічування. По-окремо підсвічування клавіш не налаштовується, але чотири зони обрані розумно. Наприклад, важливі для геймера клавіші WASD належать до окремої зоні, що дозволяє налаштувати їх окремо. Інтенсивність RGB-підсвічування дещо зменшується ближче до нижньої частини клавіатури. Але ми звикли до цієї особливості і з клавіатурами інших виробників.

Хороша клавіатура, пристойний тач-пад

Як ми зазначали вище, на клавіатурі Clevo P955HP6 можна цілком комфортно набирати тривалий час. Клавіші мають хороший розмір 15 x 15 мм, відстань між ними становить 3 мм. Для набору цифр передбачена окрема цифрова панель. Точка спрацьовування добре прощупується і знаходиться на середині ходу.

Тач-пад був зміщений трохи вліво, габарити складають 108 x 61 мм, але палець ковзає по поверхні не так добре, як хотілося б. Точність і чуйність нарікань не викликають. Жести multitouch відмінно розпізнавалися. Кнопки миші відділені від поверхні тач-пада і один від одного. Вони натискаються порівняно легко, але зі своєю роботою справляються. У верхньому лівому куті вбудований сканер відбитків пальців, який дозволяє легко і надійно входити в операційну систему через Windows Hello.

Але ось дві петлі дисплея могли бути і більш жорсткими. Дисплей легко відкривається однією рукою, але в умовах вібрації, наприклад, в автобусі, поїзді чи літаку, кришка трясеться.

Незважаючи на компактний дизайн, у Clevo P955HP6 досить багато інтерфейсів. Зовнішні дисплеї можна підключити через HDMI або mini-DisplayPort, в разі останнього є навіть два порти на лівій панелі. Поруч встановлено два порти USB 3.1 Type A і два сучасних інтерфейсу Type C, але підтримка протоколу Thunderbolt 3 відсутній.

На правій панелі можна бачити ще один інтерфейс USB 3.1 і роз'єм Gigabit Ethernet для підключення до локальної мережі. Гарнітуру можна підключати через два 3,5-мм гнізда аудіо. Є і карт-рідер 6-в-1.

Система охолодження

У наш зразок Clevo P955HP6 був встановлений процесор Intel Core i7-7700HQ і відеокарта NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q, система охолодження для такої потужної начинки здається досить скромною. Вентиляційні отвори можна бачити тільки знизу і ззаду ноутбука, а також в задній частині боковин за роз'ємами. Їх повинно бути достатньо для охолодження процесора і відеокарти. Ще кілька років тому все було інакше, ноутбуки даного класу ціни і продуктивності оснащувалися вентиляційними отворами буквально з усіх боків.

Харчування Clevo P955HP6 здійснюється зовнішнім БП потужністю 180 Вт. За автономну роботу ноутбука відповідає акумулятор на 53,2 Вт ∙ год.