Установка драйверів для відеокарт

  1. Короткий зміст
  2. Загальна інформація по драйверам для відео
  3. Визначення моделі встановленої відеокарти
  4. Установка драйверів для відеокарт
  5. Установка драйверів на відеокарти nVidia
  6. Установка драйверів на відеокарти ATI або AMD
  7. Установка драйверів для відеокарти Intel

Короткий зміст

Детальний опис процедури установки драйверів для відеокарти ноутбука, нетбука або комп'ютера.

Загальна інформація по драйверам для відео

У кожному ноутбуці, нетбуці або звичайному настільному комп'ютері є відеокарта. Основним її завданням є обробка і виведення зображення на монітор. Крім цього багато відеокарти займаються декодуванням відео, а беруть на себе багато обчислювальні завдання.

Для нормальної роботи відеокарти з операційною системою потрібні драйвера. Операційна система зазвичай містить стандартний драйвер Його основним завданням є забезпечення виведення картинки на дисплей. Щоб задіяти всі можливості відеокарти, необхідно встановити повноцінні драйвера для відеокарти.

Оскільки відеокарти бувають різні, то і драйвера для них потрібні різні. Тому потрібно спочатку розібратися яка у вас встановлена ​​відеокарта.

Визначення моделі встановленої відеокарти

Найпростішим способом визначити модель встановленої відеокарти є вивчення специфікацій на корпусі ноутбука, на коробці, в каталогах інтернет-магазинів.

Є і більш точний спосіб. Для цього потрібна утиліта AIDA64 ( завантажити / завантажити ). Завантажуємо і запускаємо цю утиліту. Зліва в меню вибираєте пункт Пристрої, а потім Пристрої Windows. Далі в центральному вікні вибираєте пункт Відеоадаптери і там повинна з'явитися ваша відеокарта. Клацаєте на ній:

Зауваження: також відеокарта може виступати в системі як Видеоконтроллер (VGA-сумісний) або Стандартний видеоконтроллер і перебувати в розділі Інші пристрої.

У рядку PCI-пристрій буде вказані виробник і модель відеокарти. В наведеному вище прикладі це nVIDIA GeForce GT 240M (Asus) Video Adapter. Маючи цю інформацію, можна приступати до пошуку і скачування потрібного драйвера.

Якщо утиліта AIDA64 з якихось причин не змогла визначити модель і виробника вашої відеокарти, то потрібно звернути увагу на рядок Апаратний ID. В наведеному вище прикладі це PCI \ VEN_10DE & DEV_0A34 & SUBSYS_20361043 & REV_A2. Вона містить VEN і DEV коди вашого відеоадаптера. VEN дорівнює 10DE. Це означає, що виробник відеокарти nVidia. Для відеокарт Intel VEN-код дорівнює 8086, для ATI - 1002, а для SiS - 1039. Знаючи виробника, можна вже підбирати драйвера. Більш докладно про ці кодах розказано тут: Пошук і установка драйверів на Windows

Необхідно зауважити, що останнім часом все частіше можна зустріти перемикається відео. Іншими словами, в ноутбук встановлюються дві відеокарти. Одна з них зазвичай вбудована в процесор або чіпсет, економна і не дуже продуктивна, а друга дискретна. Вона реалізована у вигляді окремої мікросхеми з власною пам'яттю і іншими ланцюгами. Розташовується звичайно на материнській платі. Рідше її можна зустріти у вигляді окремої плати. Коли особлива продуктивність не потрібно, то ноутбук працює на вбудованої відеокарти і економить заряд батареї. Коли необхідно продуктивне відео (в тих же іграх), то включається дискретна відеокарта. Для перемикається відео в більшості випадків потрібні трохи інші драйвера.

У цьому посібнику спочатку буде розглянута установка драйверів на ноутбуки, нетбуки і інші пристрої як з однією відеокартою, так і з перемикається відео.

Важливе зауваження: Windows XP не підтримує перемикається відео в силу архітектурних обмежень. У Windows XP для нормальної установки і роботи відеодрайвера доведеться відключити в BIOS одну з відеокарт. Така можливість на деяких ноутбуках є, на деяких немає. Якщо такої можливості немає, то найкращим рішенням є установка Windows 7. Якщо вам з якихось причин потрібна Windows XP, то можете скористатися керівництвом: Установка і запуск Windows XP в середовищі Windows 7, Windows Vista або іншої операційної системи .

Більше інформації по перемикати відео ви можете знайти тут: Перемикання відеокарт ноутбука . Особливу увагу приділіть першого повідомлення теми.

Установка драйверів для відеокарт

Процес установки драйверів на відео для різних виробників відрізняється. Саме тому має сенс розглядати кожен випадок по-окремо. Почнемо з установки драйверів на відеокарти nVidia.

Установка драйверів на відеокарти nVidia

Цілком логічно, що спочатку необхідно завантажити самі драйвера.

Драйвер для нових відеокарт: завантажити / завантажити (Windows XP 32-bit) завантажити / завантажити (Windows XP 64-bit) завантажити / завантажити (Windows 7, 8 і Vista 32-bit) завантажити / завантажити (Windows 7, 8 і Vista 64-bit)

Драйвер для старих відеокарт (7ххх і більш ранні серії): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows Vista і Windows 7)

Зауваження: інші версії доступні в першому повідомленні цієї теми форуму: Вирішення проблем з драйверами на відеокарту .

Дані драйвера підходять як для одиночних відеокарт nVidia, так і для перемикається відео з підтримкою технології nVidia Optimus. Технологія nVidia Optimus передбачає, що в системі є вбудований в процесор відеочіп Intel і дискретна відеокарта nVidia. Перед установкою драйвера на відеокарту nVidia необхідно встановити драйвер для відеочипа Intel.

Якщо з якихось причин драйвер для відеокарти не хоче встановлюватися, то можна спробувати трохи модифікувати inf-файл. Детально цей процес описаний в керівництві: завантажити / завантажити . Детально зупинятися на ньому в рамках даного керівництва не має сенсу.

Установка драйверів на відеокарти ATI або AMD

Перед установкою драйверів їх необхідно спочатку завантажити.

Драйвера для нових відеокарт ATI (2xxx серія і новей): завантажити / завантажити і завантажити / завантажити (Windows XP 32 і 64-bit) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista 32-bit) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista 64-bit)

Драйвера для старих відеокарт ATI (1ххх серія і більш ранні, включаючи X2300 і X2500): завантажити / завантажити і завантажити / завантажити (Windows XP 32 і 64-bit) завантажити / завантажити і завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista 32 і 64-bit)

Драйвера для перемикається відео ATI і Intel: завантажити / завантажити (Остання версія для Windows 7, Vista і Windows 8) завантажити / завантажити і завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista 32 і 64-bit)

Зауваження: інші версії драйверів ATI доступні в першому повідомленні теми форуму: Вирішення проблем з драйверами на відеокарту .

Перед установкою драйвера бажано поставити Microsoft .NET Framework 2.0. Завантажити його можна за такими адресами: завантажити / завантажити .

Для нормальної установки і роботи драйверів ATI (AMD) важливо використовувати чисті збірки Windows. До таких належать OEM, BOX і MSDN. Якщо ви використовуєте Zver, Loner, Black, Lite та інші не дуже оригінальні збірки Windows, то проблеми з установкою дані драйвера практично гарантовані. Справа тут зовсім не в ліцензійності. Все набагато простіше. Найчастіше автори таких збірок видаляють багато важливих компоненти з дистрибутива Windows, інтегрують драйвера для настільних відеокарт і вносять інші зміни в Windows. Ось на цьому грунті і виникають проблеми з установкою драйвера для відеокарти.

Якщо у вас виникнуть проблеми з установкою драйвера для відеокарти ATI, то спробуйте іншу версію. Також можна спробувати модифікувати inf-файл, додати туди запис про свою відеокарту. Детально цей процес описаний в керівництві: завантажити / завантажити .

Установка драйверів для відеокарти Intel

Установка даних драйверів найбільш проста. Спочатку потрібно визначити який же у вас відеочіп Intel встановлений. Як це зробити описувалося на початку керівництва. Можна також за встановленим чіпсету або процесору визначити. Цю інформацію без проблем можна дізнатися в вищезазначених утиліти Everest або AIDA64. Після цього необхідно завантажити відповідний драйвер.

Драйвера для відеочіпів Intel GMA 900 (вбудовано в чіпсети Intel 910 і 915 серій): завантажити / завантажити

Драйвера для відеочіпів Intel GMA 500 і 3150 (вбудовано в чіпсети нетбуків): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista)

Драйвера для відеочіпів Intel GMA 950 (вбудовано в чіпсети Intel 940 і 945 серій): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista)

Драйвера для відеочіпів Intel GMA X3100 (вбудовано в чіпсети Intel 960 і 965 серій): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista)

Драйвера для відеочіпів Intel GMA 4500MHD (вбудовано в чіпсети Intel 40 і 45 серій): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7 і Vista)

Драйвера для відеочіпів Intel HD Graphics (вбудовано в процесори Intel Core першого покоління): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7, Windows 8 і Vista)

Драйвера для відеочіпів Intel HD Graphics (вбудовано в процесори Intel Core другого і третього поколінь): завантажити / завантажити (Windows XP) завантажити / завантажити (Windows 7, Windows 8 і Vista)

Зауваження: інші версії драйверів Intel доступні тут: Вирішення проблем з драйверами на відеокарту і тут: Драйвера для відеокарт .

Установка драйвера проста і не повинна викликати складнощів.

На цьому все.

Всі питання по драйверам на відео прошу адресувати сюди: Вирішення проблем з драйверами на відеокарту . Перш ніж ставити питання рекомендується прочитати тему. Питання по перемикати відео ви можете викласти тут: Перемикання відеокарт ноутбука .

Всі зауваження та пропозиції щодо самої статті ви можете висловити через дану контактну форму: відправити e-mail автору. Прошу зауважити, що якщо у вас щось не виходить, то питати варто тільки на форумі . Подібного роду електронні листи будуть проігноровані.

З повагою, автор матеріалу - Тонієвич Андрій. Публікація даного матеріалу на інших ресурсах вирішуються виключно з посиланням на джерело та з зазначенням автора