Зв'язок-Експоком-2006: з думками про майбутнє

Складно уявити, але міжнародна виставка систем зв'язку і засобів телекомунікацій, комп'ютерів і оргтехніки проводиться в Москві вже в 18-й раз і бере за початкову точку відліку 1975 рік. Цьогорічний захід взагалі було багате на визначні дати: 30 років виповнилося виставці "Зв'язок", 10 років - об'єднаному форуму "Зв'язок-Експоком", нарешті, повноліття відзначило захід у нинішньому форматі. Про важливість "експокомм" і міжнародне визнання свідчить хоча б той факт, що виставка має такі статуси, як Знаки Всесвітньої асоціації виставкової індустрії (UFI) і Міжнародного союзу виставок і ярмарків.

Треба сказати, що щорічна "Зв'язок-Експоком" - одна з найстабільніших виставок: дата проведення припадає на 10-13 травня, число поданих експонентів трохи не дотягує до тисячі, а кількість країн-учасниць - близько 30. Не змінилися традиції і на цей раз, коли рівно опівдні, 10 травня, в московському Експоцентрі на Красній Пресні відбулося офіційне відкриття заходу.

Якраз після урочистого перерізання стрічки під звуки скрипкової музики всі відвідувачі і учасники зайнялися звичною справою: поданням своїх продуктів, виступом на численних тематичних семінарах і форумах, обговоренням умов співпраці та поданням маси інформації для роздумів аналітикам "мобільного" ринку.

Протягом наступних чотирьох днів фахівці засобів телекомунікацій могли почерпнути чимало цікавого, адже тематика конвенту була надзвичайно широка: технології виробництва засобів зв'язку, системи та обладнання для забезпечення контролю і безпеки систем і мереж зв'язку, мережі, робочі та прикладні програми будь-якого призначення - це і багато чого інше дійсно актуально на сьогоднішній день і потребує негайного розв'язання.

Телебачення високої чіткості (HDTV) стрімко і невблаганно наступає, з цим, думаю, не буде сперечатися ніхто. Тим приємніше виявилося звістка про те, що широковідома компанія Pioneer вибрала "Зв'язок-Експоком" місцем для першої презентації плазмового екрану сьомого покоління, що підтримує HDTV. Вдосталь надивившись на новинку, все без винятку відвідувачі залишилися задоволені кінцевим якістю продукту і безсумнівним зростанням японського виробника. Посперечатися за популярністю з даними експонатом міг хіба що перший в СНД автомобіль, оснащений мультимедіа-центром. Такою виявилася гордість німецького автомобілебудування BMW Z8, з салону якої будь-який бажаючий міг скористатися послугами високошвидкісної передачі даних. За допомогою міні-комп'ютера NData, оснащеного РКІ-дисплеєм, користувачеві відкриваються широкі комунікаційні можливості: перегляд потокового відео і інформаційних передач за допомогою супутникового зв'язку, оперування з будь-якими типами електронних повідомлень і підключення до віддалених веб-камерам. Крім представленого автомобіля, компанія "Скайлінк" активно просувала послуги MMS на своєму стенді. Тут варто згадати, що саме цієї компанії належить запуск сервісу MMS і статус першого оператора стандарту IMT-MC-450. Не будемо лукавити, теперішній MMS дасть фору SMS, тому перспектива розвитку саме цього сервісу більш ніж виправдана. Такому відомому гравцеві на міжнародному ринку зв'язку, як Ericsson, безумовно, було про що розповісти вітчизняним компаніям на тематичному семінарі, присвяченому пошуку нових шляхів для збуту своїх комунікаційних послуг. Зарубіжні колеги виправдали надії операторів і запропонували два основних напрямки: "мобілізацію" бізнес-процесів корпоративних абонентів та використання безпечної мобільного зв'язку в новому форматі, а також забезпечення надійного та якісного зв'язку для керівників держави і органів влади. Особливо цікавим здалося друге: для здійснення спецзв'язку для високопоставлених осіб буде потрібно створення окремого сектору в публічній мережі оператора, здатного забезпечити безперебійну роботу навіть під час перевантажень і зробити безпечними будь-які переговори.

Добре відома завдяки своїм мобільним телефонам компанія Alcatel "зоригінальничала" і місцем презентацій поставлений ні павільйон Експоцентру, а пришвартований до причалу Краснопресненській набережній корабель. У центрі уваги всіх без винятку відвідувачів була демонстрація HSDPA (High Speed ​​Downlink Packet Access - високошвидкісний пакетний канал доступу каналу) і IMS. Що там говорити, показники при демонстрації були більш ніж вражаючі: наприклад, бездротова карта HSDPA (від компанії Option) дозволяла досягти швидкості бездротової передачі даних рівною 3,6 Мбіт / с. На тлі таких результатів цілком звично виглядали такі послуги IMS, як push-to-show, push-to-talk або присутність. За такими технологіями майбутнє, але як і раніше залишається актуальним питання: наскільки скоро зможуть вітчизняні оператори впровадити дані ноу-хау в повсякденне використання? Пам'ятається, 3G теж пророкували стрімкий розвиток і повсюдне поширення в найбільш розвинених країнах - проте на ділі вийшло інакше, на даний момент лише 10% території Європи покрито мережами такого типу.

Було б вкрай дивно, якби виставку такого масштабу пропустила Intel - цього не сталося, і всі присутні могли вперше побачити лінійку ноутбуків Intel Centrino Duo в повному "складі". Серед представлених рішень кожен міг підібрати мобільного помічника для себе: і бізнесмени, і геймери, і корпоративні користувачі. Неназваним королем серед мобільних PC став Satellite P100, в надрах якого "дихала" Ультрапотужні графічна система NVIDIA GeForce Go 7900 GS. Втім, не Intel'ом єдиним представлений був сектор ноутбуків - гарно виглядали пропозиції від російської компанії Rover Computers: RoverBook Voyager V400 і RoverBook Voyager V500. Ці мобільні рішення підкуповують наявністю широкоформатних дисплеїв, гігабітних мережевих портів, неслабими графічними акселераторами і цілком демократичною ціною. Повертаючись до Intel, можна згадати про презентацію домашнього центру розваг, який максимально спрощує використання комп'ютера завдяки пульту дистанційного керування і наявності інших дрібних "фішок". Звичайно, представники Intel не забули нагадати про перевагу використання двоядерних процесорів Pentium D, наочно показавши приріст продуктивності в тестах і різного роду бенчмарках.

Мобільне ТБ і уявлення телефонів, що підтримують це нововведення, повністю лягло на плечі Samsung Electronics. І хоча скористатися телевізійними можливостями деяких моделей телефонів користувачі зможуть лише після початку чемпіонату світу з футболу 2006 (12 червня), вже зараз можна було їх побачити, помацати і взяти участь в демонстрації можливостей. Наприклад, телефон P900 став першим в Європі мобільним апаратом, якому не чужа така сучасна платформа телевізійного мовлення, як Terrestrial DMB (T-DMB). Інша новинка, B4100, являє собою перший в світі дворежимний DMB-телефон, який здатний програвати програми як T-DMB, так і Satellite DMB (S-DMB). Як запевняє виробник телефонів, всі представлені моделі апаратів стануть доступні протягом місяця.

Що стосується дати проведення наступної виставки, "Зв'язок-Експоком-2007", то тут спостерігається тенденція до невеликого зсуву - вона обов'язково відбудеться і пройде з 14-го по 18-е травня наступного року. А для того, щоб ви, шановні читачі, не пропустили масу цікавої інформації, направляю вас на офіційний сайт виставки: www.svyazexpo-online.ru .

Антон БОРИСОВ


Jabra 620s

GN Mobile демонструвала Jabra 620s. Цю гарнітуру вдалося підключити за кілька секунд до Qtek s100 (необхідний профіль A2DP, який з'являється після установки розширення стека Microsoft). На жаль, бездротовий зв'язок працює тільки зі штатним і не найкращим плеєром (Windows Media Player) - замало нижніх і високих частот, домінують середні.

Гарнітура досить зручно сидить на голові, в правом "вусі" (на фото) прихований мікрофон, на лівому - розташовані кнопки управління. Jabra 620s надійшла в продаж за ціною близько $ 100.


Samsung SGH-i320

Компанія Samsung активно і зі знанням справи рекламувала смарт-фон SGH-i320. Дивно тонкий і легкий апарат на базі Windows Mobile 5.0, оснащений клавіатурою QWERTY. Його продажі в Росії почнуться восени за ціною $ 550. Усередині GPRS / EDGE, 80 Мб флеш-пам'яті, слот microSD, 1,3-мегапіксельна камера, Bluetooth з підтримкою стерео (профіль A2DP), стереодинаміки, дисплей з горизонтальною орієнтацією (320х240). Товщина 11,5 мм, вага 86 г.


iDO S601

"Вобіс Комп'ютер" представила комунікатор під назвою iDO S601 виробництва тайванської компанії Kinpo. Цей трьохдіапазонний GSM / GPRS красень надійде в продаж в червні за ціною приблизно $ 650. У iDO S601 конструктори помістили ARM-процесор Freescale i.MX21 з тактовою частотою 350 МГц, 2,8-дюймовий дисплей (240х320), модуль стільникового зв'язку GSM / GPRS (900/1800/1900 МГц), Bluetooth, Wi-Fi, 1 , 3-мегапіксельну камеру зі спалахом, здатну записувати відео зі швидкістю 30 кадрів / с. Комунікатор працює під управлінням Windows Mobile 5.0, оснащений 128 Мб флеш-пам'яті і слотом miniSD.


LG для мереж CDMA

Компанія LG представила ряд цікавих гібридних телефонів, але все - для мереж CDMA 800 МГц. На стенді розповіли цікаву річ - LG планує робити апарати для Skylink (CDMA 450 МГц), а МТС в якомусь регіоні тестує мережу стандарту CDMA 800 МГц.


Комунікатор g-Smart i

Новітній комунікатор g-Smart i тайванської компанії Gigabyte з'явиться в продажу в кінці травня за ціною $ 700 (орієнтовно).

За ці гроші у вас буде стільниковий GSM-телефон з підтримкою GPRS і EDGE, кишеньковий комп'ютер на базі Windows Mobile 5.0, 2-мегапіксельна камера, радіоприймач (FM), телевізор (PAL / SECAM). А також Bluetooth, Wi-Fi, процесор 416 МГц, слот miniSD, відеорекордер і відеоплеєр, MP3-плеєр ...


Sony Ericsson виставила три смартфона на базі Symbian з сенсорними екранами (262 тис. Квітів) для мереж UMTS - GSM / GPRS:

Складно уявити, але міжнародна виставка систем зв'язку і засобів телекомунікацій, комп'ютерів і оргтехніки проводиться в Москві вже в 18-й раз і бере за початкову точку відліку 1975 рікM600i(80 Мб пам'яті, слот Memory Stick Micro, Bluetooth, клавіатура QWERTY)P990(80 Мб пам'яті, слот Memory Stick PRO Duo, Bluetooth, Wi-Fi, камера 2МП, спалах)W950i(4 Гб пам'яті, FM-радіо, Bluetooth)


Plantronics Pulsar 590

Plantronics представила Bluetooth стерео-гарнітуру, сумісну з комунікаторами і смартфонами. Pulsar 590 вже у продажу за ціною $ 170.


Фотографії: Володимир Поспєлов ( www.handy.ru ), "Зоопарк ручних комп'ютерів"

За такими технологіями майбутнє, але як і раніше залишається актуальним питання: наскільки скоро зможуть вітчизняні оператори впровадити дані ноу-хау в повсякденне використання?