Mac OS X Tiger

  1. Про цю Вікікніге [ правити ]
  2. Використання цієї Вікікнігі [ правити ]
  3. Клацання пером [ правити ]
  4. Клавіші клавіатури [ правити ]
  5. Програма, Додаток, App [ правити ]
  6. інформація [ правити ]
  7. Система довідки в Mac OS X [ правити ]
  8. Препаруємо Desktop Mac OS X [ правити ]
  9. Використання Finder [ правити ]
  10. Удосконалюємо техніку роботи з Finder [ правити ]
  11. Зустрітися - Додатки [ правити ]
  12. Зустрітися - Програми [ правити ]
  13. Налаштування Системи - System Preferences [ правити ]
  14. Облікові записи користувачів [ правити ]
  15. Рукописний листи й мови [ правити ]
  16. Додаток A: Список Гарячих Клавіш [ правити ]
  17. Додаток B: Розбираємося з проблемами [ правити ]
  18. Додаток C: Каталог моделей Маков [ правити ]
  19. Додаток D: 30 найчастіших питань [ правити ]
  20. Додаток E: 30 найчастіших помилок [ правити ]

Зауваження: Текст цієї книги призначений для читання на комп'ютері Apple Macintosh, і містить символи, які відображаються тільки Mac OS. Комп'ютери під керуванням інших операційних систем будуть замінювати подібні символи іншими значками, зазвичай знаком питання.

У 1984 році Apple Computer представила Macintosh: комп'ютер для простих смертних. Користувачі Mac управляли своїм комп'ютером не за допомогою вводяться з клавіатури команд і інструкцій, а за допомогою нового пристрою, названого мишею. Миша управляла трикутним "курсором", переміщаючи його по чорно-білому екрані. Курсором можна було "виділити" якийсь об'єкт на екрані і "клацнути" по ньому. Об'єкти були запозичені з реального світу - кнопки, перемикачі, кошик для сміття і так далі. Інтерфейс Mac використовував систему перекриваються прямокутників, званих "вікнами", для представлення та організації інформації.

Система була заснована на прототипі так званого "Графічного Пользовательского Інтерфейсу", Graphical User Interface, побачене керівництвом Apple в дослідницькому центрі Xerox PARC. Вони використовували деякі ідеї прототипу Xerox, розробивши і розширивши їх, і додали власні, включаючи відому метафору "папок" / "файлів", широко використовується в даний момент.

Безліч інших компаній використовували в своїй роботі ідеї Apple. Найважливішою, мабуть, була компанія Microsoft, яка представила Mac-подібний інтерфейс для своєї операційної системи DOS, названий "Windows" ( "вікна"). З четвертим релізом Windows для персональних комп'ютерів, Windows 95, Windows стала, на думку деяких, більш технічно досконалої ОС, ніж Mac OS. Apple, що переживала ряд перестановок в керівництві, не впоралася з розвитком Mac OS, яка протягом досить довгого часу піддавалася тільки косметичним поліпшень. У 2000 році новий CEO Apple, Стів Джобс, представив Mac OS X.

Mac OS X ( "X" вимовляється як "ten" або "десять") була зовні дуже схожа на Mac OS 9, але мала зовсім іншу підставу, або "ядро". Це ядро, назване в Apple Darwin - спеціальна версія відомої операційної системи UNIX. UNIX забезпечив Mac OS X швидкодію, стійкість, простоту і безліч необхідних функцій.

UNIX забезпечив Mac OS X швидкодію, стійкість, простоту і безліч необхідних функцій

Зауваження: Так як Mac OS X і Mac OS 9 дуже сильно відрізняються один від одного, програми для Mac OS 9 не запускаються під Mac OS X. На час перехідного періоду було можливо запускати Mac OS 9 в спеціальній віртуальній машині (званої "Classic") прямо з-під Mac OS X, але підтримка Classic поступово припиняється.

З моменту подання першої версії Mac OS X, вона перетворилася з концепції в розвинену, могутню, функціональну операційну систему, призначену для легкого вирішення практично будь-якої домашньої, ділової завдання, роботи з мультимедіа.

Найсвіжіша версія, Mac OS X 10.4 "Tiger", доповнена декількома новими функціями, включаючи дивовижне засіб пошуку, Spotlight; оточення для запуску крихітних додатків, "віджетів", зване Dashboard; додаток для автоматизації повторяюшіхся дій, Automator; безліч поліпшень і удосконалень в додатках, що вийшли раніше, наприклад нові версії Mail і Safari. Apple повідомляє, що всього в Tiger більше 200 поліпшень в порівнянні з попередником, Panther, і хоча більша частина цих змін непомітні на перший погляд, вони допомагають Вашому Макові працювати швидше і стабільніше.

Про цю Вікікніге [ правити ]

Незважаючи на її простоту, перехід на Mac OS X з Windows часто викликає питання. Багато звичайних завдання вирішуються на Маке інакше, і новачкам часто доводиться вчитися виконувати їх, щоб на повну котушку використовувати міць їх нової операційної системи.

Багато новачків куплять книгу із серії "Для чайників" або "Повне Посібник", почнуть її читати сторінка за сторінкою - але в цьому більше немає потреби. Тому що є ця вікікніга.

Вікікнігі хороші тим, що їх може правити хто завгодно. Знайшли незрозуміле пояснення? Якщо ви знаєте, як пояснити краще - просто візьміть і виправте. Читаючи звичайні книги, ви не можете допомогти читачам зрозуміти щось, що автор пояснив складно або неправильно. Коли вийде нова версія якої-небудь програми, ваша книга не оновиться за помахом чарівної палички і буде містити застарілі відомості. Це особливо важливо з Mac OS X, тому що Apple постійно змінює і вдосконалює свою операційну систему. Вікікнігі завжди містять найсвіжіші дані - а якщо ні, ви можете їх туди додати.

Я згадав, що Вікікнігі безкоштовні безкоштовно їх можна не тільки читати, а й друкувати і навіть поширювати?

Зауваження: Якщо ви хочете спробувати попрацювати над цією книгою, ви можете навчитися цьому в розділі Допомога . Після прочитайте керівництво до редагування цієї книги тут - Обговорення: Mac OS X Tiger .

Може, ви нарешті зважилися відмовитися від Mac OS 9, або під градом вірусів втекли з табору Microsoft Windows, може бути вам сподобалися неперевершені додатки Apple для роботи з цифровими медіа - або ви Windows-ветеран, якому на новій роботі дали Мак - ви знайдете в цій книзі все, що вам потрібно знати. Ви дізнаєтеся як використовувати Mac OS X і такі, що додаються до неї додатки, вирішувати проблеми, освоїте базові навички роботи з UNIX. У ній, правда, не буде описаний пакет додатків для роботи з цифровими медіа - iLife, тому що він розібраний в інший чудовою вікікніге - iLife 06 . Також тут нічого не сказано про загальні для всіх операційних систем засадах роботи з комп'ютером (наприклад, Як Використовувати Миша), про Mac OS X Server , Розробці ПЗ для Мака або просунутому використанні Mac OS X Tiger .

Використання цієї Вікікнігі [ правити ]

вкладення [ правити ]

Ось> Такі> Стрілки пояснюють - в скороченому вигляді - як використовувати меню. Наприклад: "Відкрийте меню File. Знайдіть в цьому меню пункт, який має назву Save As" скоротиться до "File> Save As ...".

Також ці> стрілки використовуються для вказівки місця розташування файлів. Наприклад, "Macintosh HD> Applications> Utilities" - скорочена версія "Відкрийте папку Macintosh HD. Всередині цієї папки є папка Applications. Всередині неї - інша папка, яка називається Utilities. Відкрийте її."

Клацання пером [ правити ]

Не плутайте з клацанням мишею. Клацання пером використовується, коли ви працюєте з підключеним до вашого Макові планшетом, це описується в секції Mac OS X Tiger / Рукописний листи й мови . Коли вам потрібно зробити "клацання пером", притисніть кінчик стилуса до планшета в потрібному місці. В інших розділах "клацання пером" не використовується - ми припускаємо, що ви використовуєте миша, так що можете про нього не думати.

Клавіші клавіатури [ правити ]

ЗАУВАЖЕННЯ: У цій секції йдеться насамперед про англійських клавішах і клавіатурі, тому що латинські символи є на кожній клавіатурі.

Клавіатури Apple не дуже схожі на інші клавіатури. На них є кілька унікальних клавішею, таких ви не знайдете на клавіатурах Microsoft або Logitech.

Перша відмінність - інші клавіші- "модифікатори".

Перша відмінність - інші клавіші- модифікатори

ЗАУВАЖЕННЯ: Клавіші-модифікатори разом з літерними клавішами використовуються в гарячих поєднаннях (клавіатура скорочення).

Три клавіші-модифікатора на Маке називаються Control (Ctrl, "Контроль"), Option (Opt, Alt, "Вибір") і Сommand (Cmd, "Команда"). Їх назви, позначення і нанесення на них символи наведені в Таблиці 1.

Таблиця 1. Клавіші-модифікатори клавіатури Apple. Назаніе помічені символом Control Ctrl ^ Command ⌘,  ⌘ Option ⌥, Alt ⌥ Таблиця 1

ЗАУВАЖЕННЯ: Клавіатури деяких Мак-ноутбуків недостатньо великі, щоб вмістити всі клавіші. Apple вирішує цю проблему, подвоюючи кількість функцій деяких клавіш. Щоб переключити клавішу клавіатури ноутбука на другу функцію, утримуйте спеціальну клавішу (така є тільки на ноутбуках) "Fn".

На клавіатурах Apple є клавіші для збільшення, зменшення гучності звуку і повного його відключення; для вилучення оптичного диска (на деяких старих моделях деяких з цих кнопок може не бути). На клавіатурах ноутбуків також є кнопки для зменшення і збільшення яскравості підсвічування екрану.

Крім того, деякі клавіші на клавітурах Apple називаються не так, як їх аналоги на інших клавіатурах. Наприклад, клавіша повернення ( "Return") називається саме клавішею повернення, а не "введенням" ( "Enter"). З іншого боку, щоб відрізняти дві клавіші видалення (і роблять різний видалення, цілком можна називати одну "Backspace", а іншу, позначену символом ⌦, - "Delete".

Програма, Додаток, App [ правити ]

Ці три слова означають одне і те ж, але використовуються в цій книзі по-різному. Слово "програма" ніколи не подобалося Apple, тому ми будемо використовувати слово "додаток". App - це скорочення від англійського application - "додаток" (а не від Apple).

інформація [ правити ]

Всі комп'ютерні книги використовують маленькі таблички для виділення особливо важливої ​​інформації і залучення уваги, і роблять це вже не одне десятиліття. Оскільки ця книга нічим не гірше, у нас теж є інформаційні таблички чотирьох типів.

Оскільки ця книга нічим не гірше, у нас теж є інформаційні таблички чотирьох типів

ЗАМІТКА: Майже що замітки на полях, трохи інформації, яка в загальному не обов'язково потрібна, але найчастіше цікава.

ЗАМІТКА: Майже що замітки на полях, трохи інформації, яка в загальному не обов'язково потрібна, але найчастіше цікава

ТРЮК: Життєво важливо? Напевно ні. Цікаво? Безперечно. У таких табличках описуються додаткові можливості і способи зробити щось швидше.

Система довідки в Mac OS X [ правити ]

Вбудовану систему довідки Mac OS X Tiger часто називають "недостатньою" або "неповної" (і тому існує ця книга). Однак якщо Вам потрібно щось швидко дізнатися, найкраще почати пошук відповіді саме з неї. Довідку можна викликати, вибравши пункт "[Назва Програми] Help" з меню Help додатки, довідка за яким Вам потрібна. Крім цього, можна використовувати швидке поєднання ⌘- ?.

На сайті Apple також є розділ допомоги по OS X Tiger, що містить хороший огляд ключових частин OS X Tiger і посилання на форуми. У пошуку відповіді Ви цілком можете відвідати цей розділ (англійською мовою).

Ця книга містить 12 глав, 5 додатків і словник термінів.

Препаруємо Desktop Mac OS X [ правити ]

Анатомія інтерфейсу Mac OS X [ правити ]

Пильний погляд на частини і шматочки, що утворюють інтерфейс Mac OS X. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Анатомія інтерфейсу Mac OS X .

Використання Finder [ правити ]

Введення в роботу з файлами вашого Мака за допомогою Finder. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Використання Finder .

Удосконалюємо техніку роботи з Finder [ правити ]

Помечаніе кольором, метадані, інші прийоми і трюки для прискорення роботи. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Удосконалюємо техніку роботи з Finder .

Зустрітися - Додатки [ правити ]

Огляд усіх додатків, включених в Mac OS X. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Зустрітися - Додатки .

Зустрітися - Програми [ правити ]

Mac OS X 10.4 поставляється з великою кількістю корисних утиліт. Ви можете знайти їх в папці Utilities (всередині папки Applications) і прочитати про них тут - Mac OS X Tiger / Зустрітися - Програми

Налаштування Системи - System Preferences [ правити ]

Налаштуйте свій Мак як хочете. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Налаштування Системи - System Preferences .

Облікові записи користувачів [ правити ]

Дізнайтеся про облікові записи і про систему користувачів Mac OS X. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Облікові записи користувачів .

Керівництво по підключенню вашого Мака до однієї мережі з іншими Маками і РС, а також по використанню .Mac. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Ваш Мак в мережі .

Підключіть принтер або надсилайте з вашого Мака факси. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Друк і факсів .

Рукописний листи й мови [ правити ]

Навчіть ваш Мак розпізнавати ваш голос або почерк. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Рукописний листи й мови .

Ви дізнаєтеся як оновити старішу версію Mac OS X до Tiger. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Установка Tiger .

Додаток A: Список Гарячих Клавіш [ правити ]

Використання гарячих клавіш і клавіатурних скорочень прискорює роботу і покращує настрій. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Додаток A .

Додаток B: Розбираємося з проблемами [ правити ]

Усуньте проблеми та визначте - через що ваш Мак або встановлені на ньому програми ведуть себе не так, як належить. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Додаток B .

Додаток C: Каталог моделей Маков [ правити ]

Каталог сучасних (з процесором G4, G5 або Intel) моделей Apple Macintosh. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Додаток C .

Додаток D: 30 найчастіших питань [ правити ]

Ця програма відповідає на 30 запитань, які найчастіше задають користуються Mac OS X люди. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Додаток D .

Додаток E: 30 найчастіших помилок [ правити ]

Ця програма містить список з 30-ти найбільш частих помилок початківців Мак-користувачів. Читайте тут - Mac OS X Tiger / Додаток E .

Незнайомий термін? Просто знайдіть його в словнику термінів, тут - Mac OS X Tiger / Словничок .

Знайшли незрозуміле пояснення?
Я згадав, що Вікікнігі безкоштовні безкоштовно їх можна не тільки читати, а й друкувати і навіть поширювати?
Цікаво?
Крім цього, можна використовувати швидке поєднання ⌘- ?
Незнайомий термін?