Як викликати диспетчер задач в Windows 7?

  1. Для чого, конкретно, потрібна ця програма?
  2. Як запустити?
  3. Варіанти включення для новачків
  4. Як запустити з командного рядка?
  5. Закладки меню менеджера завдань
  6. Проблеми при запуску
  7. Більш функціональна альтернатива Process Explorer

Диспетчер завдань є стандартний додаток у будь-якої версії ОС Windows. Ця програма пропонує користувачеві інформацію про робочих параметрах і з її допомогою можна управляти завантаженими в пам'ять процесами. Меню диспетчера задач включає набір завантажених програм, мережеві підключення, відомості про завантаження процесора і оперативної пам'яті.

Для чого, конкретно, потрібна ця програма?

Якщо сильно гальмує робота комп'ютера, можна обчислити програму, через яку сталися неполадки і закрити її. Також можна знайти причини поразки комп'ютера шкідливими вірусами, відновити його роботу, почистити оперативну пам'ять. Часто виникають ситуації, коли при завантаженні Windows просто пропав робочий стіл. В такому випадку надається можливість запустити диспетчер (Ctrl + Alt + Delete) і на вкладці «Нова задача» набрати команду regedit для доступу до реєстру, де можна вирішити проблеми з неправильною завантаженням робочого столу (explorer.exe). Таким чином, за допомогою диспетчера задач можна швидко і точно діагностувати неполадки і відновити роботу комп'ютера.

Як запустити?

Якщо ви шукайте відповіді на питання як запустити диспетчер задач в версіях Windows XP, Vista і 8, Windows 7, то всюди він запускається практично ідентично.

Варіанти включення для новачків

Існує кілька варіантів запустити його в виндовс. Можна використовувати набір клавіш Ctrl + Alt + Delete в Windows 7 або XP. На що з'явилося блакитному екрані вибрати останній рядок і запустити потрібну програму. Ця програма відкриється також при одночасному натисканні кнопок Ctrl + Shift + Esc.

Цю утиліту можна викликати через панель задач, клікнувши по ній правою кнопкою миші і у вікні знайти «Запустити диспетчер задач». Один з варіантів прописати назву програми в пошуку. Ще варіант запустити її через вікно «Виконати». Для цього викликаємо вікно за допомогою натискання набору клавіш Win + R і вводимо команду taskmgr.

Як запустити з командного рядка?

Більш просунуті користувачі зазвичай використовують включення програм через командний рядок. Вона викликається командою «cmd.exe». Є кілька варіантів викликати командний рядок. Один з них через «Пуск» → «Програми» → «Стандартні» → «Командний рядок» в XP. Другий спосіб викликати через вікно «Виконати», де вводимо cmd. Далі вводимо taskmgr, щоб відкрити диспетчер задач з командного рядка.

Таким чином, способів знайти потрібне вікно багато. Скористайтеся зрозумілим і зручним для вас.

Закладки меню менеджера завдань

Коли відкриєте «Диспетчер завдань Windows», у верхньому рядку будуть підпункти - вкладки, про які розповімо докладніше:

Внизу кожної категорії відбивається картина процесів, що відбуваються і обсяг використання оперативної пам'яті і процесора. Розглянемо коротко кожну вкладку.

Додатки - показує діючі програми та їх статус. Знайшовши потрібне, клацанням миші можна в нього перейти. Але найчастіше цією вкладкою користуються, коли треба розблокувати комп'ютер і «Зняти задачу» - завершити зависла програму.

Процеси - список процесів і додатків. Забезпечує безпеку комп'ютера можливість роботи в цьому додатку володіння правами адміністратора. Програму, що гальмує роботу комп'ютера, можна завершити, натисканням кнопки «Завершити процес».

Служби - в цій вкладці можна відкривати і завершувати служби і процеси. Тут виконуються необхідні настройки.

Швидкодія - показує ступінь завантаження процесора.

Мережа - дає довідкову інформацію про діючі мережеві адаптери, графіках завантаження. Налаштування виробляються в меню «Вид».

Користувачі - містить список користувачів з логінами, показує стан їх активності. Можна послати повідомлення користувачеві або відключити його. У диспетчері завдань можна включити процеси.

У пункті «Файл» знаходимо «Нова задача (Виконати)». У рядку «Відкрити» вводимо ім'я шуканого документа або програми. Натискаємо «Обзор». В окремих випадках завдання можлива при володінні правами адміністратора.

Проблеми при запуску

Якщо не запускається диспетчер задач, видається повідомлення «Диспетчер завдань відключений адміністратором», ви можете припустити, що він пропав з комп'ютера. Може бути кілька причин, чому закритий доступ адміністратором. Блокування може бути пов'язана з випадковим видаленням файлу запуску програми, але в більшості випадків це наслідки проникнення вірусів. При запуску операційної системи Windows вони можуть заблокувати деякі програми, зокрема і диспетчер задач. Якщо антивірусне лікування не допомогло, потрібно здійснити такі дії, щоб відновити диспетчер.

Розглянемо, як відкрити в Windows 7.Визиваем вікно «Виконати» за допомогою Win + R. Набираємо команду «gpedit.msc», яка переносить в вікно «Редактора локальної групової політики». Тут натискаємо по черзі на вкладки «Конфігурація користувача» → «Адміністративні шаблони» → «Система» → «Варіанти дії після натискання CTRL + ALT + DEL» → «Видалити диспетчер задач» і тут вибираємо «відключити».

Після таких дій помилка, що відключений адміністратором, зазвичай зникає, диспетчер задач відновлений і запуститься при виклику командою.

Більш функціональна альтернатива Process Explorer

Існує альтернативний диспетчер задач. Він є більш функціональним і, швидше за все, підійде більш просунутим користувачам. Це безкоштовна версія Process Explorer, що володіє більш широким спектром можливостей.

Для чого, конкретно, потрібна ця програма?
Як запустити?
Для чого, конкретно, потрібна ця програма?
Як запустити?
Як запустити з командного рядка?