ASUS Eee Pad Transformer TF101- планшет і нетбук в одному флаконі

Зростаюча з кожним роком популярність планшетів, які помітно похитнули ринок нетбуків, змушує виробників в боротьбі за користувача розробляти все нові і нові моделі, які б вигідно відрізнялися від конкурентів і по дизайну, і по функціональності.

Не так давно компанія ASUS анонсувала новий пристрій - планшеттрансформер ASUS Eee Pad Transformer TF101, що представляє собою класичний планшет з докстанція у вигляді клавіатури. Звичайно, в тих чи інших варіантах клавіатури в якості додаткової опції існують для багатьох планшетів, проте в разі ASUS Eee Pad Transformer TF101 клавіатура також виконує роль докстанції з додатковою батареєю і портами.

Чи потрібна планшету клавіатура - питання окреме, і можна довго і безрезультатно дискутувати з цього приводу. Однак той факт, що в пристрої ASUS Eee Pad Transformer TF101 докстанція - це опція, на наш погляд, це великий плюс.

Якщо говорити про апаратної конфігурації ASUS Eee Pad Transformer TF101, то вона така. У цьому планшеті використовується IPS-матриця з мультітачсенсором і роздільною здатністю 1280x800 точок. Глянсове покриття екрану робить добре помітними всі відбитки пальців, однак, на жаль, ця проблема характерна для всіх планшетів. Основу планшета ASUS Eee Pad Transformer TF101 становить двоядерний процесор (або чіпсет, як його часто називають) NVIDIA Tegra 250 (Tegra 2) c максимальною тактовою частотою 1 ГГц, а операційна система, як нескладно здогадатися, - це Android 3.2 Honeycomb.

2 Honeycomb

До речі, передбачаючи запитання читачів з приводу можливості встановлення на цей планшет Windows 7 або різновидів Linux типу Ubuntu, скажемо відразу, що це неможливо і варіантів планшета ASUS Eee Pad Transformer TF101 з операційними системами, відмінними від Android, не буде. Справа в тому, що більшість операційних систем, зокрема Windows 7, орієнтовані на x86-процесори і не підтримують ARM-процесори. Саме тому якщо в планшеті застосовується ARM-процесор, то ні про яку Windows 7 і мови бути не може.

У плані вибору процесора в планшеті ASUS Eee Pad Transformer TF101 все досить логічно. Поклавши руку на серце, потрібно сказати, що ні у Intel, ні у AMD сьогодні немає платформ, які були б орієнтовані на планшети. Тобто платформи, звичайно ж, є, але попитом у виробників вони якось не користуються. Можна констатувати, що і Intel і AMD виявилися не готові до стрімкого зростання ринку планшетів. У такій ситуації більшість виробників планшетів стали орієнтуватися на процесори з архітектурою ARM, а новий двоядерний процесор NVIDIA Tegra 2 виявився найпопулярнішою платформою.

У такій ситуації більшість виробників планшетів стали орієнтуватися на процесори з архітектурою ARM, а новий двоядерний процесор NVIDIA Tegra 2 виявився найпопулярнішою платформою

У процесорі NVIDIA Tegra 2, який являє собою систему на кристалі (System-On-Chip), тобто практично все, що потрібно планшету або нетбуку. Фактично NVIDIA Tegra 2 являє собою платформу для виробництва мобільних пристроїв, таких як смартфони, нетбуки, КПК, планшети і т.д.

Процесор NVIDIA Tegra 2 об'єднує в собі вісім спеціалізованих ядер (два ядра Cortex A9, A7 CPU, GPU, Video Encode Processor, Video Decode Processor, Audio Processor і Image Signal Processor), а також блок вводавивода (I / O), блок контролю HDMI , контролер NAND-пам'яті, контролер USB, кеш і контролер дисплея.

Основу процесора NVIDIA Tegra 2 складають два обчислювальних ядра Cortex A9 з ARM-архітектурою. Ці ядра можуть функціонувати на частоті в діапазоні від 216 до 1000 МГц і підтримують функцію позачергового виконання команд.

NVIDIA Tegra 2 підтримує апаратне декодування і кодування більшості відеоформатів.

Якщо говорити про інші особливості планшета ASUS Eee Pad Transformer TF101, то вони наступні. У планшеті інтегрований 1 Гбайт оперативної пам'яті DDR2-667, а для зберігання даних відводиться 16 або 32 Гбайт флешпамяті. Також є модуль Wi-Fi з підтримкою стандарту 802.11b / g / n.

Передбачені в планшеті і дві вебкамери. На задній панелі планшета розташована 5-мегапіксельна камера, а фронтальна камера має дозвіл 1,2 мегапікселя. Правда, потрібно відзначити, що підчепити ці камери в утиліті Skype, завантаженої з Android-маркету, ми так і не зуміли.

Традиційно присутні в планшеті трехосевой акселерометр, гіроскоп і GPS-приймач. Відзначимо, що в продажі також є версії пристроїв з 3G.

Ну а тепер про найголовніше - про роз'єми. На самому планшеті є роз'єми Mini HDMI, аудіороз'єм для підключення навушників, слот для карти пам'яті microSD і фірмовий роз'єм для підключення докстанції.

На докстанції додатково є два роз'єми USB 2.0, роз'єм для підключення живлення і картрідер для карт пам'яті SD, SDHC і MMC. Відзначимо, що зарядка планшета здійснюється по USB, проте, на докстанції для цього використовується фірмовий роз'єм. Крім функції зарядки по USB, через цей фірмовий роз'єм можна синхронізувати планшет з комп'ютером. Тобто як тільки виробляється підключення планшета до комп'ютера з даного роз'єму, на комп'ютері відображається і стає доступною підсистема зберігання даних планшета.

Відзначимо, що фірмовий роз'єм є не тільки на докстанції, а й на самому планшеті. Цей роз'єм використовується для підключення планшета до докстанції, а в разі використання планшета без докстанції - для зарядки планшета, синхронізації з ПК та підключення USB-пристроїв.

Корпус планшета виконаний з пластика. Причому тильна сторона має рельєфну структуру, на якій відбитки пальців непомітні. Екран планшета займає не всю передню панель пристрою - навколо матриці йде досить широка рамка. Саме тому габаритні розміри пристрою становлять 271x171x12,98 мм, що досить багато для 10,1-дюймового планшета.

На лівому торці планшета є традиційна кнопка включення і регулювання гучності.

Вага планшета становить 680 г (що, загалом, чимало), а вага докстанції - ще 640 м Так, що вага комплекту в зборі складе вже 1 кг 325 г.

Якщо говорити про докстанції, то, крім додаткового набору портів, про який ми вже згадували, вона виконує функцію клавіатури. В даному випадку клавіатура використовується повна (86 клавіш), та ще із збільшеною відстанню між клавішами (клавіатура острівного типу).

Крім клавіатури, є класичний Двухкнопочний тачпад, так що якщо з'єднати клавіатурний блок з планшетом, то цей пристрій не відрізнити від нетбука або мініатюрного ноутбука.

Як уже зазначалося, в докстанція також встановлена ​​акумуляторна батарея ємністю 24,4 Вт · год. Точно такий же по ємності акумулятор є і в самому планшеті.

Згідно з документацією, час автономної роботи планшета складає 9,5 ч, а час роботи за підключеної докстанції - 16 год.

Після невеликого огляду трансформера ASUS Eee Pad Transformer TF101 розповімо про те, що нам в ньому сподобалося, а що, на наш погляд, не дуже добре.

Якщо говорити про плюси, то слід зазначити дуже хорошу IPS-матрицю з яскравими, насиченими кольорами і великими кутами огляду. Чутливість ємнісних сенсорів не викликає ніяких нарікань, а ось датчик положення екрану кілька «подглючівает» - екран періодично повертається, причому в самий невідповідний момент.

Якість вбудованих динаміків, на наш погляд, залишає бажати кращого. Правда, передбачається, що планшет буде використовуватися в парі з навушниками.

Що стосується вбудованих вебкамер, то це не фотоапарат. Для Skype таких камер цілком достатньо, а от для чогось більш серйозного - на жаль, немає. Однак нагадаємо, що саме в Skype ми так і не змогли включити вбудовані камери.

На закінчення ще раз нагадаємо, що ASUS Eee Pad Transformer TF101 - це не ноутбук і навіть не нетбук. Це закінчене програмно-апаратне рішення, і у користувача немає можливості вибрати операційну систему. ASUS Eee Pad Transformer TF101 прив'язаний до операційної системи Android з усіма її особливостями. І якщо ви до сих пір працювали з повноцінними операційними системами типу Windows або Ubuntu (і їм подібними), то, швидше за все, можливості операційної системи Android вас кілька розчарують.

Принагідно зауважимо, що в специфікації на ASUS Eee Pad Transformer TF101 вказується, що на ньому встановлена ​​ОС Android 3.2. Однак в нашому випадку на планшеті була встановлена ​​операційна система Android 3.0.1, а самостійно оновлюватися до версії Android 3.2 планшет навідріз відмовився. Всі спроби знайти оновлення для планшета приводили до постійного відповіді: для вашої версії оновлень немає.

Тому ми вирішили встановити на планшет операційну систему Android 3.2 в ручному режимі, скачавши її з сайту компанії ASUS. Однак це виявилося не такт просто. Процедура установки Android 3.2, описана на форумах, у випадку з ASUS Eee Pad Transformer TF101 до успішного результату не приводила, а на сайті виробника ніякої документації щодо процедури встановлення ми не знайшли.

На закінчення нашого огляду ASUS Eee Pad Transformer TF101 дозволимо собі висловити свою суб'єктивну думку щодо операційної системи Android. Безумовно, багато шанувальників цієї ОС з нами не погодяться, проте нам здається, що ця операційна система відмінно підходить для комунікаторів, а ось для планшетів - навряд чи. В даний час нормальної операційної системи для планшетів просто не існує. В ідеалі ця ОС повинна бути такою ж, як ОС для ноутбуків, але при цьому не ресурсномісткої, щоб не гальмувати на слабкому процесорі планшета. Якщо планшет заснований на процесорі з x86-архітектурою, то такий операційною системою може стати один з клонів Linux. Більш того, деякі виробники ставлять на свої планшети навіть Windows 7, але це вже повне перекручення.

Втім, планшетів з x86-процесорами на ринку дуже мало, оскільки у цих пристроїв великі проблеми з енергоспоживанням, а отже, і з часом автономної роботи.

А ось для популярних процесорів з ARM-архітектурою гідних операційних систем поки просто немає. Можливо, коли вийде Windows 8, яка буде підтримувати в тому числі і ARM-процесори, ситуація кардинально зміниться. Втім, є один виняток - Apple iPad 2 з iOS 4.3, але Apple - це вже зовсім інша історія.

КомпьютерПресс 09'2011