Directx 12 для Windows 10: як завантажити і встановити

  1. Як визначити версію використовуваного DX
  2. Встановлюємо DirectX 12 для Windows 10

DirectX 12 для Windows 10 - оновлений компонент операційної системи, що є невід'ємною частиною інтерфейсу для взаємодії додатків і самої операційної системи з драйверами відеоадаптера

DirectX 12 для Windows 10 - оновлений компонент операційної системи, що є невід'ємною частиною інтерфейсу для взаємодії додатків і самої операційної системи з драйверами відеоадаптера. Новий набір бібліотек відрізняється підвищеною продуктивністю, оптимізованим використанням ресурсів відеоадаптера з його численними процесорами, а також можливістю роботи в зв'язці в кілька графічних процесорів різних виробників.

Звідси випливає розвінчання помилки, що набір бібліотек затребуваний тільки для ігор. Дійсно, ресурсомісткі для графічного чіпа процеси (в разі підтримки відеокартою директ 12) в більшій мірі потребують оновленому DirectX, ніж відеоплеєр або навіть клавіатура.

У статті розглянемо, як дізнатися версію DirectX в Windows 10, де його скачати, яким чином зробити інсталяцію і коли це неможливо.

Як визначити версію використовуваного DX


Подивитися дані про використовувану на ПК редакції DirectX дозволить засіб діагностики цієї бібліотеки.

1. Викликаємо вікно «Виконати» через меню Win → X або за допомогою комбінації Win + R.

2. Вводимо «dxdiag» в текстовий рядок і тиснемо «Введення» для виконання команди.

Внаслідок буде відкрито вікно «Засіб діагностики». У першій вкладці звертаємо погляд на останню сходинку розділу з відомостями про вашу систему. У рядку «Версія DirectX» міститься потрібна інформація.

Якою б не була використовувана редакція бібліотек, вони періодично оновлюються. Але якщо в рядку вказана 11-я версія компонента на Windows 10, це ознака того, що відеокарта не підтримує нову технологію.

Перевірити інформацію можна на сайті виробника графічного чіпа або на коробці (в керівництві з експлуатації) відеокарти або ноутбука. Навіть якщо пристрій зі списку сумісних відсутня, може виявитися, що вся справа в драйвері: потужностей для роботи з DX-12 в графічному процесорі досить, і всі витрати лише за програмним забезпеченням.

Навіть якщо пристрій зі списку сумісних відсутня, може виявитися, що вся справа в драйвері: потужностей для роботи з DX-12 в графічному процесорі досить, і всі витрати лише за програмним забезпеченням

Після перевірки може виявитися, що пристрій сумісний з новою технологією. В такому випадку (та й в будь-якому іншому) необхідно звернути увагу на дату останнього оновлення драйверів для відеочипа. Швидше за все, застаріле ПЗ не дозволяє встановити директ 12. Оновлення драйверів, скачавши інсталятор з офіційного ресурсу розробника. Виконання цієї операції не слід довіряти Центру оновлень, тому як він нерідко обирає менш сумісне програмне забезпечення.


Трапляється, що старі драйвери відмовляються Деінсталювати, через що не можна встановити нові. Тут на допомогу прийде додаток Display Driver Uninstaller. Воно проведе комплексну очистку системи від файлів, служб і реєстрових записів, що стосуються драйвера відеочипа і дозволить встановити свіже ПО для пристрою з нуля.

По завершенні всіх операцій йдемо в засіб діагностики DX-12 і перевіряємо модель драйвера. Вона повинна бути 2 версії.

Вона повинна бути 2 версії

Встановлюємо DirectX 12 для Windows 10

Незважаючи на наявність 12 версії DirectX, в «десятці» можливі проблеми з запуском деяких ігор, відео та графічних редакторів, коли з'являється помилка про відсутність в системі компонента з назвою «d3dx * .dll». Це свідчить про відсутність в системі бібліотеки або цілого їх набору. Особливо актуальною проблема була в перші роки після масового переходу на Windows 7 і 10 Direct.

Якщо «сімка» і «вісімка» встановлюється зі старими наборами бібліотек, то в «десятці» за замовчуванням присутній лише новий Direct, а старі компоненти відсутні, що і стає причиною появи повідомлень про неможливість виявити певний файл з набору.

Для отримання повного набору динамічних бібліотек, необхідних для нормальної взаємодії всіх (нових і застарілих) додатків зі свіжими драйверами відеоадаптера, необхідно виконати наведену нижче ланцюжок дій.

1. Відкриваємо інтернет-оглядач і переходимо по посиланню https://www.microsoft.com/ru-ru/download/details.aspx?id=35 на офіційний ресурс поширення і підтримки DirectX.

2. Визначаємося з мовою інсталятора.

3. Натискаємо «Завантажити».

Файл представляє собою web-установник, і для інсталяції DirectX 12 завантажить близько сотні мегабайт бібліотек. При використанні мобільного інтернету це слід брати до уваги, бо трафік може дуже дорого обійтися.

4. Обов'язково знімаємо стоять біля всіх пунктів прапорці, щоб відмовитися від завантаження офісних та інших непотрібних компонентів.

5. Запускаємо отриманий файл і підтверджуємо надійність джерела для виконання установки.

6. Вивчаємо умови ліцензії і приймаємо їх, клікнувши «Далі».

Вивчаємо умови ліцензії і приймаємо їх, клікнувши «Далі»

7. Також відмовляємося від інтеграції фірмового пошукача Microsoft під назвою Bing в виявлені на комп'ютері інтернет-оглядачі. ЖмёмА «Далі».

ЖмёмА «Далі»

8. Тиснемо «Далі».

Тиснемо «Далі»

Тепер залишається дочекатися, поки інсталятор просканує систему з метою відшукати відсутні і застарілі компоненти, завантажити їх (їх нові версії) з офіційного сервера розробника, помістити у відповідні системні каталоги і провести реєстрацію кожної бібліотеки в системному реєстрі.

Тепер залишається дочекатися, поки інсталятор просканує систему з метою відшукати відсутні і застарілі компоненти, завантажити їх (їх нові версії) з офіційного сервера розробника, помістити у відповідні системні каталоги і провести реєстрацію кожної бібліотеки в системному реєстрі

Встановлений інсталятор по завершенні не пропонує перезавантажити комп'ютер, але зробити це все ж рекомендується, щоб усі нові бібліотеки були перереєстровані, і додатки змогли з ними працювати.

Встановлений інсталятор по завершенні не пропонує перезавантажити комп'ютер, але зробити це все ж рекомендується, щоб усі нові бібліотеки були перереєстровані, і додатки змогли з ними працювати

Якщо ваша відеокарта підтримує DirectX 12, то після поновлення її драйверів і компонентів DX в рядку з даними про версію бібліотеки в засобах діагностики повинна з'явитися цифра 12. Якщо цього не сталося, значить необхідно почекати наступного релізу драйверів або ж подумувати про накопичення на новий графічний процесор , якщо є завзятим геймером.

У число пристроїв, підтримуваних DX-12, входять:

  • Інтегровані чіпи від Inter лінійки i3, i5, i7 і деякі інші;
  • GeForce лінійки 600-900 (в ряді відеокарт 800-х моделей підтримка DX-12 поки відсутній);
  • Radeon HD серії RX7, RX9, 7000, 8000 і деякі інтегровані процесори.

Більш детальну інформацію слід шукати на офіційних ресурсах розробників пристроїв.

Aspx?