Windows 10: системні вимоги до комп'ютера, ноутбука

  1. Від чого залежать вимоги до системи Windows 10
  2. Мінімальні системні вимоги для Віндовс 10
  3. Як дізнатися свої системні вимоги для установки Windows 10

Microsoft ніколи не відрізнялася гуманними запитами до апаратної частини ПК. На відміну від Linux, яка встановлюється навіть на самому малопотужні комп'ютери, системні вимоги Windows 10 досить високі.

Від чого залежать вимоги до системи Windows 10

Перш за все, на них впливає графічна оболонка і нові можливості. 10-ка розроблялася відповідно до новими розробками в сфері програмного забезпечення. Всі її можливості забезпечуються високими апаратними показниками.

Хоча десятка і заявляється як економічніша операційна система, ніж 7-ка або 8-ка, вона поступово обростає оновленнями, які споживають все більше ресурсів. Для всіх заявлених в ній новинок потрібні оперативна пам'ять, місце на вінчестері і швидкість процесора.

Диктор буде говорити занадто повільно, Cortana дратувати затримками у виконанні команд, а «Кіностудія» постійно подвисать, якщо ваш комп'ютер має не найвищу продуктивність.

Загалом, за все треба платити. Маючи тільки мінімальні системні вимоги Windows 10, ви не отримаєте високих швидкостей і блискавичної роботи. Не варто забувати і про додаткові програми, які неминуче встановлюються на будь-який ПК.

Тут ти зможеш скачати Віндовс 10 безкоштовно російською , Ми підготували відмінну інструкцію.

Мінімальні системні вимоги для Віндовс 10

Отже, які показники повинен мати ваш комп'ютер, щоб встановити 10-ю версію? Все залежить від розрядності. Мінімальні системні вимоги Windows 10 32 bit складають:

  1. Процесор 1 ГГц.
  2. Оперативна пам'ять 1 ГБ.
  3. Ємність вінчестера 16 ГБ.
  4. Відеоадаптер DirectX від 9 версії, драйвер WDDM 1.0.
  5. Монітор з роздільною здатністю 800 на 600.

Системні вимоги для Віндовс 10 x64 біт додають до ОЗУ і вінчестера ще по 1 ГБ.

Слід враховувати, що користувачі версії Home отримують оновлення автоматично, а це значить, що обсяг жорсткого диска повинен перевищувати мінімальні показники. Інакше ви будете безперервно, під чуйним керівництвом ОС, чистити його, видаляючи непотрібні файли. Або доведеться користуватися флешкою, на яку будуть закачуватимуться додаткові файли.

В кінцевому підсумку ваш вінчестер буде зайнятий тільки операційною системою і нічим більше. Читаючи офіційний сайт Microsoft, бачимо після вказівки системних вимог до комп'ютера Windows 10 невеликі примітки, де чітко написано, що комп'ютери з МАЛОЮ об'ємом вінчестера (32 ГБ) матимуть проблеми з оновленнями. Так що все перераховане вище відноситься виключно до мінімальним вимогам для Віндовс 10. Якщо ви зіткнулися з такою ситуацією, дізнайтеся що робити, якщо жорсткий диск завантажений на 100 Windows 10 .

Досвідчені користувачі множать показники на два. А судячи з приміток Microsoft, цього буде мало. Системні вимоги Віндовс 10 для ноутбука повністю аналогічні зазначеним для комп'ютерів.

Як дізнатися свої системні вимоги для установки Windows 10

Наскільки ваш комп'ютер підходить для установки 10-ки ви зможете перед її початком. Інсталятор проаналізує вашу апаратну частину і повідомить вам, чи вистачить вам ресурсів.

Деякі параметри ви можете дізнатися у властивостях системи. Натисніть праву кнопку на значку робочого столу «Цей комп'ютер» і виберіть останній пункт.

У вікні властивостей ви дізнаєтеся про ОЗУ і процесор.

Ємність вінчестера можна з'ясувати в провіднику. Натисніть праву кнопку на ярлику диска зі встановленою ОС і виберіть властивості.

Подивіться на значення.

Щоб з'ясувати всі разом з відео показниками, скористайтеся утилітою dxdiag. Натисніть WIN + X і введіть команду.

У вікні ви побачите абсолютно всі технічні характеристики вашого ПК.

Якщо ваш ПК має нормальні параметри для Windows 10, але ОС все одно сильно гальмує і некоректно працює, можливо, у вас проблеми з реєстром. прочитайте як відкрити редактор реєстру в Windows 10 і почистити його.