Як відключити клавіатуру на ноутбуці з Windows 10

  1. Відключення засобами OS
  2. Диспетчер пристроїв
  3. Редактор групових політик
  4. Віртуальна клавіатура
  5. програмне відключення
  6. Kid Key Lock
  7. Toddler Keys
  8. фізичне відключення
  9. На закінчення
  10. ВІДЕОінструкція

Зручність ноутбука полягає в його автономності Зручність ноутбука полягає в його автономності. Для роботи з ним не потрібні зовнішні пристрої, адже клавіатура і монітор завжди в наявності. Однак зручність поводження і транспортування має і зворотну сторону. Ноутбук обов'язково потрібно захищати від доступу сторонніх. При цьому деякі ситуації можуть зажадати такого обмеження доступу до пристрою, коли паролем не обійдешся. У цьому матеріалі ми розповімо, як відключити клавіатуру на ноутбуці Windows 10.

Відключення засобами OS

Сучасна операційна система дозволяє виконувати будь-які завдання, про багатьох з яких користувачі навіть не замислюються. У Windows 10 налаштувати відключення клавіш можна без програм, скориставшись стандартним функціоналом ОС.

Диспетчер пристроїв

Методи, засновані на передачі керуючих інструкцій за допомогою командного рядка, в «десятці» більше не працюють. Однак коли необхідність вимкнути клавіатуру з'явилася раптово і заздалегідь не планувалася, можна застосувати наступний простий спосіб.

  1. Використовуємо клавіші Win + X, щоб відкрити «Power User menu». Вибираємо зазначений на ньому пункт.

Вибираємо зазначений на ньому пункт

  1. У диспетчері пристроїв знаходимо розділ «Клавіатури». Розгортаємо його, щоб відобразилися пристрою. Викликаємо контекстне меню. Видаляємо клавіатуру.

Видаляємо клавіатуру

  1. З'явиться вікно з системним попередженням. Підтверджуємо своє рішення, натиснувши позначену кнопку.

Підтверджуємо своє рішення, натиснувши позначену кнопку

В результаті система не зможе використовувати віддалений пристрій до перезавантаження або до тих пір, поки ми не повернемо його на місце, оновивши конфігурацію обладнання.

Редактор групових політик

Описаний вище спосіб дає тимчасовий ефект і застосовується на «швидку руку». При наявності достатнього часу на підготовку краще використовувати сильніший метод.

  1. Відкриваємо Диспетчер пристроїв описаним вище способом. У випадаючому меню вибираємо останній пункт, зазначений рамкою.

У випадаючому меню вибираємо останній пункт, зазначений рамкою

  1. Переходимо на вкладку «Відомості». За допомогою меню, що випадає вибираємо в графі «Властивості» зазначену на скріншоті характеристику. Копіюємо зі списку саме верхнє значення, що містить буквений і цифровий код. Вікна диспетчера пристроїв після цього можна закривати.

Вікна диспетчера пристроїв після цього можна закривати

  1. Натискаємо Win + R, щоб викликати діалогове вікно «Виконати». Вводимо команду «gpedit.msc» для запуску редактора групових політик.

msc» для запуску редактора групових політик

  1. Послідовно переходимо за вказаними на скріншоті пунктам.

Послідовно переходимо за вказаними на скріншоті пунктам

  1. У деревовидному меню вибираємо розділ «Обмеження». У правій частині вікна, в розгорнулося списку, відкриваємо для редагування позначений параметр.

У правій частині вікна, в розгорнулося списку, відкриваємо для редагування позначений параметр

  1. Переводимо перемикач, позначений цифрою «1», в положення «Включено». У другому пункті в обов'язковому порядку проставляем галочку - таким чином задану дію політики пошириться на існуючі пристрої. Використовуємо стала активною кнопку «Показати», щоб відкрити вікно введення значень.

Використовуємо стала активною кнопку «Показати», щоб відкрити вікно введення значень

  1. Вставляємо скопійований раніше ID клавіатури.

Вставляємо скопійований раніше ID клавіатури

Телевізор буде заблоковано відразу після застосування параметрів політики. «Клава» повністю перестане реагувати на натискання. Підсвічування, якщо їй заданий режим постійної дії, відключатися не буде і продовжить працювати.

Віртуальна клавіатура

При використанні описаних методів не варто забувати одну особливість. Вивівши з роботи вбудовану клавіатуру, ви не зможете набрати на ній пароль входу в обліковий запис, якщо екран буде заблокований. У Windows 10 на цей випадок передбачений стандартний вихід. Можна використовувати віртуальну клавіатуру і тачпад для введення на ній символів. Включити її можна в будь-якому місці ОС.

  1. На екрані блокування потрібне меню розташовано в правому нижньому кутку екрану, поруч з віртуальної кнопкою виключення.

На екрані блокування потрібне меню розташовано в правому нижньому кутку екрану, поруч з віртуальної кнопкою виключення

  1. Щоб скористатися екранною клавіатурою на робочому столі, викличемо контекстне меню, натиснувши в будь-якому вільному місці панелі завдань.

Щоб скористатися екранною клавіатурою на робочому столі, викличемо контекстне меню, натиснувши в будь-якому вільному місці панелі завдань

Зазначений пункт дозволяє вбудувати кнопку виклику в системний трей, а в подальшому використовувати в міру необхідності.

програмне відключення

Користувачі, які не люблять копатися в настройках Windows, можуть завантажити і використовувати спеціальні програми для контролю за клавіатурою. З їх допомогою можна налаштувати роботу набагато гнучкіше, ніж стандартними засобами.

Kid Key Lock

встановлена Kid Key Lock має іконку у вигляді замку, яка розміщується в області системного трея.

Налаштування програми вміщаються в одному вікні. Взятий в рамку повзунок дозволяє регулювати рівень блокування. В крайньому лівому положенні працюють всі кнопки. В крайньому правому - клавіатура вимикається повністю.

Проміжні положення дозволяють відключати окремі клавіші. Можна, наприклад, заборонити використання клавіатурних сполучень або стрілочного блоку. З настройками за замовчуванням програма блокує дії середньої та правої кнопки миші.

З настройками за замовчуванням програма блокує дії середньої та правої кнопки миші

При натисканні на іконку в треї з'являється меню швидкого управління. Використовуючи його, можна змінювати рівень блокування клавіатури і деякі дії мишкою.

Використовуючи його, можна змінювати рівень блокування клавіатури і деякі дії мишкою

Вибору мови інтерфейсу в програмі немає. Все меню виконані англійською, але проблем у використанні це не створює.

Toddler Keys

Ще одна програма для блокування клавіатури. Toddler Keys також поміщає свою іконку в системний трей. Відключити рідну клавіатуру можна за допомогою подвійного клацання на ній. При цьому блокується також і екран ноутбука.

Натискання на іконці правою кнопкою викликає меню швидкого управління. За замовчуванням Toddler блокує використання кнопки живлення і дверцята DVD-приводу. Якщо ця функція не потрібна, то зніміть галочки навпроти «Disable Power Button» і «Lock Drive Doors».

Узята в рамку позиція блокує клавіатурне управління. Зворотне включення виконується введенням пароля. Після першої правильної літери на моніторі з'явиться підказка з його змістом.

Після першої правильної літери на моніторі з'явиться підказка з його змістом

Парольная фраза, яка використовується за замовчуванням, позначена рамкою. В налаштуваннях можна вказати букву, що відключається DVD-приводу і задати інтервал автоматичного блокування, через який клавіатура зможе відключитися автоматично.

В налаштуваннях можна вказати букву, що відключається DVD-приводу і задати інтервал автоматичного блокування, через який клавіатура зможе відключитися автоматично

Додаткові можливості програми дозволяють задати для фону блокування власну картинку і звуки.

Додаткові можливості програми дозволяють задати для фону блокування власну картинку і звуки

Розглянуте ПО дещо різниться за функціональними можливостями, але дозволяє користувачеві на час відсутності перед монітором блокувати доступ до ноуту.

фізичне відключення

У випадках, коли клавіатура пошкоджена або залита рідиною, може знадобитися повністю демонтувати телефонну клавіатуру. Для цього ноутбук доведеться розібрати і відключити шлейф, яким клавіатура з'єднується з материнською платою. Схема підключення залежить від моделі і виробника, тому таку операцію краще довірити професіоналам з сервісної служби. Однак якщо у вас є необхідні інструменти і навички, можете зробити це самостійно.

На закінчення

Описані способи працюють тільки з основною клавіатурою. Якщо підключена УСБ, настройки ОС і програмні методи не спрацюють. Мало користі від такого способу блокування і в тому випадку, якщо ваш вибір припав на ноутбук із сенсорним екраном, наприклад, ASUS VivoBook. Технологія в тренді вже кілька років, і аналогічні моделі є у багатьох виробників. Крім згаданого «Асус», їх випускають «Леново», Acer, MSI та навіть Microsoft.

ВІДЕОінструкція

На допомогу бажаючим краще розібратися в технології відключення клавіатурній панелі ноутбука нижче розміщений тематичний відеоролик.