CME - нове ім'я в світі midi-технологій

В один з рідкісних вільних вечорів, блукаючи по просторах Інтернету в пошуках цікавих новинок, я зайшов на американський сайт компанії Yamaha. Відкривши список продукції, я неквапливо переглядав категорії з добре знайомими мені моделями, як раптом в розділі клавішних мій погляд натрапив на дивну абревіатуру - CME. Зрозуміло, я клікнув по посиланню і потрапив на сайт китайського виробника, який був мені зовсім невідомий. Деякі з інструментів мене настільки зацікавили, що я став наводити довідки про те, де їх можна подивитися у нас. В результаті недовгих пошуків я знайшов ці інструменти в магазині Світ Музики, в результаті чого, через деякий час, я став володарем одного з них - моделі CME UF7.

CME - виробник звукового обладнання, переважно в області сучасних midi-технологій, отримав широку популярність, випустивши серію майстер-клавіатур для різних областей застосування, починаючи від домашньої студії на базі plug-in синтезаторів і закінчуючи майстер-клавіатурою для великих студій з численними віртуальними і hardware синтезаторами. На сьогодні лінійка складається з чотирьох моделей: UF5, UF6, UF7, UF8. Перші три моделі мають, відповідно, 49, 61, 76 напівзважених клавіш; старша модель має 88-клавішну повнозважена клавіатуру. Функції ж всіх моделей абсолютно ідентичні.

Всі клавіатури мають міцний алюмінієвий корпус, що надає їм солідний вигляд, повністю відповідає змісту. У коробці, крім власне інструменту, міститься докладна інструкція з експлуатації з ілюстраціями, CD з драйверами від клавіатури для Win-2000 / XP і Mac OS X, USB-кабель і блок живлення, що нечасто буває у інших виробників. До моделі UF8 також додається педаль сустейна. Всі моделі лінійки мають велику кількість органів управління різними функціями і параметрами сучасних синтезаторів.

В один з рідкісних вільних вечорів, блукаючи по просторах Інтернету в пошуках цікавих новинок, я зайшов на американський сайт компанії Yamaha

Тепер докладніше. Клавіатури мають 9 фейдеров, 8 регуляторів, що обертаються, колесо введення даних, 11 функціональних кнопок, колеса пітчбенд і модуляції, а також 6 кнопок управління транспортом секвенсоров. Крім заводських установок, на кожен з 8 фейдеров або регуляторів, що обертаються можна призначити будь-midi-контролер. Заводські установки для 8 фейдеров пропонують управління гучністю на 1-8, 9-16 midi-каналах. Дев'ятий фейдер призначений для управління майстер-гучністю звукового генератора в GM-стандарті. Управління одночасно 8-ю гучності дуже зручно при зведенні аранжувань в midi як в реальних, так і в віртуальних комп'ютерних синтезаторах. При використанні фейдеров як призначуваних контролерів, призначення нового контролера відбувається з натискання однієї клавіші без використання будь-яких меню вибору. У цьому випадку все фейдери працюють на один обраний midi-канал.

У цьому випадку все фейдери працюють на один обраний midi-канал

Обертові регулятори також можуть працювати в двох варіантах. При використанні заводських установок вони передають на один основний канал набір попередньо типів контролерів: частота зрізу (74), резонанс (71), атака (73), реліз (72), панорама (10), рівень реверберації (91), рівень ефекту « хор »(93) і темп в bpm. На ці регулятори також дуже швидко можна призначити будь-midi-контролер. Окремо відзначимо восьмий регулятор, який управляє темпом. Як тільки ви його повертаєте, з midi-клавіатури починає надходити сигнал "midi-clock". Все що вводяться значення контролерів відображаються на LED-дисплеї, що дозволяє контролювати вводяться значення.

До клавіатури можна додатково підключити педаль сустейна (тип, як для синтезаторів Roland), педаль контролера, на яку також можна призначити будь-midi-параметр. Є навіть вхід для духового контроллера (наприклад, YAMAHA BC3), на який можна призначити будь-midi-параметр.

Всі моделі обладнані секцією управління транспортом секвенсора складається з 6 клавіш, які передають стандартні команди «стоп», «відтворення», «перемотування назад / вперед», «повернення до початку», «вхід в запис». Дуже зручно використання цих кнопок, якщо програмне забезпечення повністю їх підтримує. При натисканні однієї з цих 6 кнопок клавіатура починає передавати повідомлення midi-clock. Всі моделі обладнані секцією управління транспортом секвенсора складається з 6 клавіш, які передають стандартні команди «стоп», «відтворення», «перемотування назад / вперед», «повернення до початку», «вхід в запис»

Всі моделі клавіатур забезпечені трьома режимами роботи з midi-каналами: одиночний канал, коли вся клавіатура передає повідомлення по одному midi-каналу, режим поділу клавіатури на дві зони (Split), де перша зона, під ліву руку, - основний midi-канал, який встановлюється в режимі Channel, - і другий незалежний midi-канал, під праву руку. В цьому режимі є корисна функція зміни точки поділу клавіатури, яка змінюється натисканням однієї клавіші. При включенні третього режиму (Dual) все midi-ноти передаються одночасно по двох каналах: основним і додатковим. Номери додаткових midi- каналів в режимах Split і Dual призначаються незалежно, а самі режими перемикаються одним натисненням кнопки. У цих режимах все midi-регулятори передають midi-повідомлення на два канали одночасно, виключаючи заводські установки для фейдеров. Ці дві особливості можуть бути дуже корисні для імпровізації в студії, а також при використанні клавіатур на живих концертах.

Клавіатура має кнопку транспонування на будь-яку кількість півтонів в межах октави і кнопку зсуву октави на три октави вгору і вниз, що особливо важливо для молодших моделей серії мають невеликий діапазон клавіатур. Кнопка транспонування в межах октави буде корисна музикантам, які використовують фразові семпли.

Всі моделі оснащені кнопкою вибору програм для трьох стандартних наборів інструментів (GM, GS, XG). Набір інструментів вибирається відповідної комбінацією клавіш.

У даній серії клавіатур є три додаткових функції: відключається функція «послекасания»; функція перемикання кривих чутливості до швидкості натискання (4 кривих), що дозволяє пристосувати манеру гри музиканта до конкретного інструменту або стилю гри. Третя функція підтримки drawbar organ. При включенні цього режиму, фейдери 1-8 використовуються для додавання голосів органу. Ця функція працює тільки в разі, якщо Ваш звуковий модуль або віртуальний синтезатор в комп'ютері підтримує цей режим.

Крім всіх перерахованих вище основних органів управління і функцій в клавіатурах є додаткові корисні дрібниці - відтворення demo мелодії, яке дозволяє перевірити всі з'єднання і налаштування звукових модулів. Функція Reset відновлює всі заводські настройки клавіатури. Без використання цієї функції клавіатура запам'ятовує всі останні налаштування при виключенні живлення. У висновку ще одна корисна дрібниця - команда All notes off, що дозволяє прямо з клавіатури відключати «завислі» ноти.

Для введення і зміни даних в клавіатурах є колесо введення даних з підсвічуванням, що вводиться і дублюючі кнопки введення даних. На трехсімвольном LED-дисплеї відображається числове значення, що вводиться параметра.

На трехсімвольном LED-дисплеї відображається числове значення, що вводиться параметра

Клавіатури мають драйвери для Win 2000 / XP і Mac OS X, які ставляться без будь-яких проблем. Після установки драйвера в комп'ютері з'явиться додаткові вхідні і вихідні midi-пристрої. Клавіатура має слот для установки опциональной firewire-звукової карти, яка перетворить midi-клавіатуру в повноцінну віртуальну звукову студію з усіма необхідними аудіо входами / виходами.

При роботі з віртуальною комп'ютерної студією, в клавіатурах є спеціальний маршрутизатор midi-сигналів, що дозволяє без додаткових midi-інтерфейсів використовувати в віртуальної студії hardware-звукові модулі. Маршрутизатор працює в двох режимах. У першому режимі, встановленому за замовчуванням, midi-сигнали з клавіатури (з попередньо встановленою firewire звуковою картою) одночасно виходять на стандартний midi-вихід, на вихід USB і на вихід firewire (два останніх порту в комп'ютері бачаться як окремі midi-пристрої). У другому режимі midi-сигнал з клавіатури йде тільки на USB порт, але при цьому midi-команди передаються з комп'ютера по USB порту одночасно на стандартний midi-вихід клавіатури і на firewire-порт.

На старших моделях поряд з органами управління достатньо місця, щоб поставити на нього настільний звуковий модуль або велику клавіатуру від стаціонарного комп'ютера, або ноутбук, що дозволяє сконцентрувати всі управління персональної студією в межах клавіатури.

Клавіатури CME серії UF ідеально підійдуть як для комп'ютерних студій, заснованих виключно на віртуальних синтезаторах, так і для великих студій, що використовують велику кількість hardware звукових модулів, для змішаних варіантів, а також для «живих» виступів з активним використанням midi-технологій. Низька ціна в поєднанні з широкими можливостями, які є рівними для всіх моделей серії, плюс відмінна якість і стильний ергономічний дизайн роблять ці клавіатури ідеальним «центром управління» вашої студією.

І на завершення хотілося сказати пару слів про враження від якості виконання клавіатури. При грі на інструменті я чомусь не міг позбутися думки, що граю нема на midi-клавіатурі, а на старому доброму Yamaha DX7 - відчуття дуже близькі, при цьому CME швидше виграє у свого легендарного суперника. Крім того, навіть по дизайну моделі UF дуже сильно нагадують Yamaha MOTIF, так що, напевно, немає нічого дивного, що ця історія почалася в такий спосіб. Ну і звичайно, те, що компанії-початківця з Китаю вдалося роздобути подібного дистриб'ютора в Америці, недвозначно говорить про якість їхніх інструментів і їх затребуваності серед музикантів.

Георгій Масюков

продукція CME в каталозі