Комп'ютер не включається

  1. Чому не включається комп'ютер - перший крок на шляху до з'ясування причини
  2. Якщо при включенні комп'ютер шумить, але монітор не включається
  3. Комп'ютер включається і відразу вимикається
  4. Інші варіанти причин поломки

Фразу, винесену в заголовок, часто доводиться чути і читати в коментарях користувачів на цьому сайті Фразу, винесену в заголовок, часто доводиться чути і читати в коментарях користувачів на цьому сайті. У цій інструкції докладно викладені всі найбільш часто зустрічаються ситуації такого роду, можливі причини проблеми і інформація про те, що робити, якщо комп'ютер не включається.

Про всяк випадок зазначу, що тут розглядається лише той випадок, якщо після натискання кнопки живлення на екрані не виникає взагалі ніяких повідомлень від комп'ютера (тобто ви бачите чорний екран без попередніх написів материнської плати або ж повідомлення про те, що немає сигналу) .

Якщо ж ви бачите повідомлення про те, що сталася якась помилка, то це вже не «не включається», це - не завантажується операційна система (або сталися якісь збої BIOS або UEFI). У цьому випадку рекомендую подивитися такі два матеріали: Чи не запускається Windows 10 , Чи не запускається Windows 7 .

Якщо комп'ютер не включається і при цьому пищить, рекомендую звернути увагу на матеріал Комп'ютер пищить при включенні , Який допоможе з'ясувати причину неполадки.

Чому не включається комп'ютер - перший крок на шляху до з'ясування причини

Хтось може сказати, що пропоноване нижче - зайве, але особистий досвід говорить про зворотне. Якщо ваш ноутбук або комп'ютер не включається, перевірте підключення кабелів (не тільки вилка, встромлена в розетку, але і коннектор, підключений до системного блоку), працездатність самої розетки та інше, що має відношення до сполучних кабелів (можливо, працездатність самого кабелю).

Також на більшості блоків живлення є додатковий перемикач ВКЛ-ВИКЛ (зазвичай виявити її можна ззаду системного блоку). Перевірте, щоб він був в положенні «Включено» (Важливо: не переплутайте його з перемикачем 127-220 Вольт, зазвичай червоним і недоступного для простого перемикання пальцем, см. Фото нижче).

Фото нижче)

Якщо незадовго до появи проблеми ви чистили комп'ютер від пилу або встановлювали нове обладнання, а комп'ютер не включається «зовсім», тобто немає ні шуму вентиляторів, ні світла індикаторів харчування, перевірте підключення блоку живлення до коннекторам на материнській платі, а також підключення конекторів передній панелі системного блоку (див. Як підключити передню панель системного блоку до материнської плати ).

Якщо при включенні комп'ютер шумить, але монітор не включається

Один з найпоширеніших випадків. Деякі помилково вважають, що якщо комп'ютер гуде, кулери працюють, світлодіоди ( «лампочки») на системному блоці і клавіатурі (миші) світяться, то проблема не в ПК, а просто не включається монітор комп'ютера. Насправді, найчастіше це говорить про проблеми з блоком живлення комп'ютера, з оперативною пам'яттю або материнською платою.

У загальному випадку (для звичайного користувача, у якого немає під рукою додаткових блоків живлення, материнських плат, плат оперативної пам'яті і вольтметрів), можна спробувати виконати наступні дії для діагностики причини такої поведінки (перед описаними діями вимикайте комп'ютер з розетки, а для повного знеструмлення натисніть і потримайте кнопку живлення декілька секунд):

  1. Вийняти планки оперативної пам'яті, протерти їх контакти м'яким гумовим ластиком, поставити на місце (причому краще робити це по одній платі, перевіряючи включення на кожній з них).
  2. При наявності окремого виходу на монітор на материнській платі (інтегрований відеочіп), спробуйте відключити (вийняти) дискретну відеокарту, а монітор підключити до інтегрованої. Якщо після цього комп'ютер включився, спробуйте протерти контакти окремої відеокарти і встановити на місце. Якщо в цьому випадку комп'ютер знову не включається, при цьому не пищить, можливо справа в блоці живлення (при наявності дискретної відеокарти він перестав «справлятися»), а можливо - і в самій відеокарті.
  3. Спробуйте (також на вимкненому комп'ютері) вийняти батарейку з материнської плати і встановити на місце. А якщо до появи проблеми ви стикалися з тим, що на комп'ютері скидається час - то й зовсім замінити її. (Див. Скидається час на комп'ютері )
  4. Зверніть увагу, чи немає на материнській платі роздутих конденсаторів, які можуть виглядати як на зображенні нижче. Якщо є - можливо, прийшла пора ремонту або заміни МП.

Підводячи підсумок, якщо комп'ютер включається, вентилятори працюють, але немає зображення - найчастіше справа не в моніторі і навіть не відеокарти, «топ 2» причин: оперативна пам'ять і блок живлення. На цю ж тему: При включенні комп'ютера не включається монітор .

Комп'ютер включається і відразу вимикається

Якщо відразу після включення комп'ютер вимикається, без будь-яких писків, особливо якщо незадовго перед цим він вже включався не з першого разу, то причина, швидше за все в блоці живлення або материнської плати (зверніть увагу на пункти 2 і 4 зі списку вище).

Але іноді це може говорити і про несправності іншого обладнання (наприклад, відеокарти, знову ж таки, зверніть увагу на пункт 2), проблеми з охолодженням процесора (особливо якщо іноді комп'ютер починає завантажуватися, а з другої або третьої спроби - вимикається відразу після включення, а незадовго до цього ви не дуже вміло міняли термопасту або чистили комп'ютер від пилу).

Інші варіанти причин поломки

Існує також безліч малоймовірних, але все ж зустрічаються на практиці варіантів, серед яких доводилося стикатися з такими:

  • Комп'ютер включається тільки при наявності дискретної відеокарти, тому що внутрішня вийшла з ладу.
  • Комп'ютер включається тільки якщо вимкнути підключений до нього принтер або сканер (або інші USB пристрою, особливо якщо вони з'явилися у вас недавно).
  • Комп'ютер не включається при підключеної несправної клавіатурі або мишці.

Якщо ніщо в інструкції вам не допомогло, питайте в коментарях, постаравшись якомога докладніше описати ситуацію - як саме не включається (як це виглядає для користувача), що відбувалося безпосередньо перед цим і чи були якісь додаткові симптоми.

А раптом і це буде цікаво: