Ноутбук не включається. Діагностика. Прогрів.

Ні для кого не секрет, що програв ніхто і ніщо не любить

Ні для кого не секрет, що програв ніхто і ніщо не любить. Ні чоловік, ні техніка, ні радіоелектронна апаратура. А екстремальні температури взагалі можуть призвести до сумних наслідків.

Дотримуватися температурного режиму при експлуатації ноутбука - це така ж необхідність, як і вчасно зарядити акумулятор свого улюбленого гаджета. Нехай і не така очевидна. Справа в тому, що таке явище як перегрів, не може трапитися моментально. Давайте розберемося в цьому більш детально ...

Система охолодження ноутбука влаштована таким чином, що холодне повітря втягується кольором (вентилятором) через безліч отворів, розташованих знизу (на дні нижньої кришки корпусу), або через невеликі отвори в клавіатурі. Далі, це повітря продувається через металеві ребра радіатора, забираючи таким чином тепло і охолоджуючи його. Ну а радіатор, в свою чергу, повідомляється з джерелами тепла (центральний процесор, північний / південний міст, відеочіп і ін.) За допомогою мідних теплових трубок, заповнених летючим (швидко випаровується) речовиною.

Так ось, з часом, ребра радіатора починають обростати пилом, в буквальному сенсі слова. І чим довше експлуатується ноутбук, тим сильніше забивається пилом радіатор. Наслідки очевидні: потік повітря, який повинен відводити тепло від радіатора, стає з кожним разом все слабкішими і слабкішими. Радіатор практично не продувається. Теплу діватися нікуди ...

А процесору з відеокартою абсолютно по-барабану. Вони і далі виробляють тепло. Тільки для центрального процесора виробник передбачив захист від перегріву (при досягненні певного "критичного" рівня почнеться Throttling - пропуск тактів, або повне відключення). А північний міст і відеочіп будуть і далі "смажитися" на власному "багатті". В результаті теплового розширення масово порушуються зв'язку кристала з підкладкою і чіп - "труп".

В результаті теплового розширення масово порушуються зв'язку кристала з підкладкою і чіп - труп

Як уникнути перегріву? В принципі, дуже просто - не допускати перекриття вхідних отворів, щоб не перешкоджати вільній циркуляції повітря:

- не ставити ноутбук на ковдру, килим, крісло і т.д. (Будь-які м'які і пилові поверхні);

- не допускати попадання в клавіатуру і вентиляційні отвори волосся, крихт, вовни та іншого сміття;

- а також своєчасно проводити профілактичну чистку системи охолодження ноутбука, включаючи зміну термопасти на якісну.

Ну а якщо вже біда з перегрівом все-таки трапилася, то має бути дорогий ремонт по заміні перегрітого чіпа. Однак, на деякий час (до повноцінного ремонту або покупки нового ноутбука) все ж можна повернути до "життя" вірного друга - прогріти феном паяльної станції потерпілий чіп. Але, слід розуміти і пам'ятати, що даний спосіб НЕ Є методом ремонту, а, швидше за все, методом діагностики.

Як зробити прогрів, можна побачити в це відео .

На цьому все!

Вдалих Вам ремонтів !!!

Як уникнути перегріву?