При включенні комп'ютера не включається монітор: чому і що робити?

Його користувачі не рідко стикаються з різними проблемами при включенні комп'ютера. Наприклад, в деяких випадках при включенні комп'ютера може не включатися монітор, через що користуватися комп'ютером стає неможливо. Така ситуація може супроводжуватися повідомленням «Немає сигналу» або монітор комп'ютера може бути абсолютно чорним.

У цій статті ми розглянемо ряд причин, які можуть призводити до подібної проблеми і розповімо про те, як їх можна усунути.

Причина № 1. Проблеми з підключенням монітора.

Якщо ви зіткнулися з тим, що ваш монітор не включається при включенні комп'ютера, то перше, що потрібно перевірити, це підключення монітора до комп'ютера. Для початку, переконайтеся, що кабель, який використовується для підключення не має ніяких пошкоджень. Якщо кабель погризли домашні тварини або він був перебитий, то його потрібно замінити.

Також, потрібно перевірити фіксатори з боків від роз'єму. Вони повинні бути надійно закручені, як з боку монітора, так і з боку комп'ютера. Якщо монітор підключається по HDMI кабелю, то спробуйте відключити і повторно вставити кабель в роз'єм. Можливо він просто відійшов.

Його користувачі не рідко стикаються з різними проблемами при включенні комп'ютера

Фіксатор на DVI кабелі

Якщо з кабелем все в порядку, то зверніть увагу на сам монітор. Переконайтеся, що монітор включений і підключений до електроживлення. Для цього натисніть на кнопку включення і перевірте кабель від монітора до розетки.

Кнопка Source на моніторі

Також спробуйте натиснути на кнопку «Source» або «Input» на моніторі. Це може допомогти, якщо монітор очікує сигнал з іншого джерела і тому не включається при включенні комп'ютера.

Причина № 2. Несправний монітор.

Якщо з підключенням монітора все в порядку, але він все одно не включається при включенні комп'ютера, то можливо він вийшов з ладу. Зараз, коли практично у всіх є телевізори з HDMI входом, перевірити справність монітора дуже просто. Для цього достатньо підключити до комп'ютера замість монітора будь-який телевізор.

Відео входи VGA і HDMI на телевізорі

Якщо на телевізорі з'явиться зображення, значить винен саме монітор, якщо ж телевізор також не буде нічого показувати, то потрібно шукати проблему в самому комп'ютері.

Якщо є проблеми з підключенням телевізора, то у нас є стаття про те, як підключити телевізор до комп'ютера через HDMI . Можете перейти по посиланню і ознайомитися.

Причина № 3. Проблеми з відеокартою.

Якщо ви перевірили все пов'язане з монітором і його підключенням, це сталось внаслідок проблем в відеокарті. Наприклад, на відеокарті може перестати працювати один з відеовиходів. Щоб перевірити це потрібно спробувати підключити монітор до іншого відеовиходу. Для цього може знадобитися відповідний відеовиходу перехідник або кабель.

Для цього може знадобитися відповідний відеовиходу перехідник або кабель

Відео виходи на відеокарті

Якщо монітор не включається незалежно від того, який відеовихід використовується, то потрібно перевіряти справність усієї відеокарти в цілому. Це можна зробити двома способами:

  • встановити в комп'ютер іншу відеокарту;
  • запустити комп'ютер використовуючи вбудовану графіку (якщо вбудована графіка присутня);

Якщо під рукою є інша відеокарта, то краще скористатися цим способом. Встановіть іншу відеокарту і спробуйте включити комп'ютер. Якщо з цим виникають складності, то ознайомтеся зі статтею про встановлення відеокарти на комп'ютер . Для перевірки комп'ютера з використанням вбудованої графіки потрібно зняти дискретну відеокарту і підключити монітор до відеовиходу на материнській платі.