Як включити бічні цифри на клавіатурі праворуч

  1. Як включити бічні цифри на клавіатурі праворуч
  2. На комп'ютері
  3. Відео: використання додаткової кнопок
  4. як відключити
  5. Фотогалерея: різні поєднання клавіш на різних клавіатурах ноутбуків без бічної панелі
  6. Бічна клавіатура з цифрами не працює після включення комп'ютера
  7. Бічні цифри справа не працюють
  8. Відео: що робити, якщо клавіатура не працює зовсім
  9. Відео: програмна настройка периферії в Windows
  10. Специфіка роботи з ігровими периферійними пристроями
  11. Купівля додаткової клавіатури

Бічна панель клавіатури з цифрами - зручна у використанні річ. Адже клавіші на ній розташовані в звичному порядку, як на калькуляторі. Інший раз буває дуже зручно швиденько що-небудь підрахувати. Якщо ж ці клавіші відмовляють або ламаються, доводиться витрачати багато часу на набір чисел за допомогою основної клавіатури. Що ж робити в такому випадку? І як можна включити набір, якщо бічній панелі справа у вас зовсім немає? Давайте дізнаємося!

Як включити бічні цифри на клавіатурі праворуч

Будь-яка клавіатура складається з декількох блоків. Так, можна виділити:

  • Буквений блок;
  • Блок функціональних клавіш (F1, F4 і т. Д.);
  • Блок додаткової цифрової клавіатури.

Крім того, зрозуміло, є клавіші дій (Shift, Ctrl).

Крім того, зрозуміло, є клавіші дій (Shift, Ctrl)

Бічні цифри на клавіатурі

У цій статті ми розглянемо конкретно додаткову цифрову клавіатуру. На деяких комп'ютерах і ноутбуках вона виділена в окремий сектор, на інших знаходиться в безпосередній близькості до буквеної, а на третє зовсім відсутній. При цьому останній варіант можливий лише в разі ноутбуків.

На комп'ютері

Клавіатура для персональних комп'ютерів зазвичай більше, ніж для ноутбуків. Відповідно, вільне місце виробники розподіляють таким чином, щоб користувачеві було максимально комфортно працювати з усіма клавішами. Тому цифрову клавіатуру часто виділяють в окремий сектор.

Тому цифрову клавіатуру часто виділяють в окремий сектор

Клавіатура для персонального комп'ютера

На фото все клавіші додаткової клавіатури (праворуч) виділені в окрему групу. У лівому верхньому кутку цієї групи знаходиться кнопка NumLock (для різних моделей розташування може відрізнятися). Її натискання включає цифрову клавіатуру.

Включити цифрову клавіатуру

При вимкненому NumLock клавіші будуть вести себе інакше. Так, під цифрами 8, 4, 6 і 2 намальовані стрілки. Значить, ці клавіші будуть працювати як звичайні кнопки напряму (які знаходяться зліва від цифрового блоку).

Клавіші з цифрами 8, 6, 4, 2 працюють як кнопки напрямки при вимкненому NumLock

Крім того, на клавішах з цифрами 7, 9, 1, 3, 0 і «,» написані назви кнопок Home, PgUp, PgDown, End, Insert, Delete, які можна знайти над клавішами напрямків. При вимкненому «NumLock» ці кнопки будуть відповідати за відповідні дії.

Клавіші з цифрами 7, 9, 1, 3, 0 і «,» можна використовувати як кнопки Home, PgUp, PgDown, End, Insert, Delete

Отже, включення / вимикання NumLock призводить не до повного відключення бічній клавіатури, а до зміни призначення деяких клавіш.

Відео: використання додаткової кнопок

на ноутбуці

На ноутбуках цифрова клавіатура зазвичай розташована ближче до буквеного блоку. Це дозволяє виробникам заощадити на розмірах всього пристрою.

Це дозволяє виробникам заощадити на розмірах всього пристрою

Цифрова клавіатура на ноутбуці розташована ближче до буквеної

В іншому ж включення / відключення цифрових клавіш робиться точно так же, як і на комп'ютерній клавіатурі. Але буває так, що бічній панелі цифрових клавіш на ноутбуці немає.

Клавіатура без цифрової панелі збоку

В цьому випадку розробники розташували клавішу з по-іншому. Вони знаходяться на буквених як додаткові.

Клавіші цифрової клавіатури розташовані на буквених

Причому клавіші цифр можуть бути нанесені і на інші кнопки. Це залежить від видавця.

Щоб переключити клавіатуру в режим використання додаткових цифрових кнопок, потрібно натиснути якусь комбінацію клавіш. На різних ноутбуках вона може відрізнятися. Наприклад, в нашому випадку потрібно одночасно натиснути клавіші Fn і Ins (так як синім кольором на кнопці Ins написано NumLock).

Наприклад, в нашому випадку потрібно одночасно натиснути клавіші Fn і Ins (так як синім кольором на кнопці Ins написано NumLock)

Натисніть одночасно клавіші Fn і Ins (NumLock) для включення цифрової клавіатури

В цілому ця дія нічим не відрізняється від звичайного натискання NumLock на комп'ютері. Тільки в нашому випадку при вимкненому NumLock клавіші будуть друкувати літери, а при включеному - відповідні цифри і математичні знаки.

як відключити

Відключення цифрових клавіш на бічній клавіатурі праворуч (або на буквеної для деяких ноутбуків) проводиться точно так же, як і включення. Наведемо необхідні дії коротко:

  • Якщо у вас є бічна клавіатура, натискання клавіші NumLock відключить її (точніше, переключить на іншу функціональність, як ми зазначали вище).
  • Якщо у вас бічний клавіатури немає, знайдіть цифри на клавішах букв. Для того щоб відключити ці цифри (переключити їх на літери) потрібно натиснути клавіші, яке для різних моделей ноутбуків може відрізнятися. Зазвичай це кнопка Fn + [будь-яка функціональна клавіша].

Фотогалерея: різні поєднання клавіш на різних клавіатурах ноутбуків без бічної панелі

Можливі проблеми та їх вирішення

Цілком може бути, що включення / вимикання бічний клавіатури ніяк не впливає на її роботу: ви натискаєте NumLock, а вводити цифри все одно не виходить. Або може не працювати одна конкретна кнопка. Розглянемо кожну проблему окремо і спробуємо знайти оптимальні рішення.

Бічна клавіатура з цифрами не працює після включення комп'ютера

Якщо ви хочете, щоб бічна панель з цифровими клавішами працювала відразу після включення операційної системи, потрібно поміняти відповідні налаштування в BIOS. Насамперед перезавантажте (включіть) комп'ютер і натисніть кнопку входу в меню BIOS. Це може бути кнопка Del, F12 або будь-яка інша, залежно від моделі комп'ютера (ноутбука). Дізнатися яку клавішу необхідно натиснути можна на екрані, який з'являється відразу після включення пристрою.

Дізнатися яку клавішу необхідно натиснути можна на екрані, який з'являється відразу після включення пристрою

Кнопка входу в меню BIOS

У вікні, перейдіть на вкладку «Boot». Там ви знайдете опцію «NumLock Key» (вона може називатися по-іншому, наприклад, «NumLock Enable»). Натисніть Enter і переведіть значення на «On» або «Enabled». Перейдіть на вкладку «Exit» і вийдіть з BIOS, зберігши зміни.

Увімкніть опцію «NumLock Key»

При наступному включенні комп'ютера бічна клавіатура буде працювати відразу.

Бічні цифри справа не працюють

Якщо бічна цифрова клавіатура не працює при натисканні NumLock (або інший функціональної клавіші), проблема саме в цій клавіші. Ймовірно, відійшов контакт або клавіатура засмітилася. Так чи інакше, знадобиться допомога фахівця.

Перш ніж звертатися в сервісний центр, є сенс перевірити, чи дійсно щось не так з тієї чи іншої кнопкою. Зробити це можна за допомогою екранної клавіатури.

Щоб відкрити програму «Екранна клавіатура», яка вбудована в Windows за замовчуванням, відкрийте меню «Пуск». Натисніть на «Усі програми» і знайдіть папку «Стандартні». У ній міститься ще одна папка - «Спеціальні можливості». Шукана програма знаходиться тут.

Шукана програма знаходиться тут

Знайдіть програму «Екранна клавіатура» в меню «Пуск»

«Екранна клавіатура» - повноцінний замінник звичайної. Клавіші в ній натискаються лівою кнопкою миші. Щоб перевірити, чи працює кожна окрема кнопка цифрової клавіатури, у вікні програми натисніть «Параметри» і виберіть «Включити цифрову клавіатуру».

Поставте галочку навпроти «Включити цифрову клавіатуру»

Тепер натисніть на кнопку «NUMLOCK» в інтерфейсі програми, а потім спробуйте ввести цифри за допомогою апаратної бічний клавіатури.

Натисніть на кнопку «NUMLOCK»

Якщо цифри виводяться, значить, проблема конкретно в клавіші «NumLock». Зверніться до майстра, щоб він почистив клавіатуру і перевірив її справність.

До речі, за допомогою програми «Екранна клавіатура» можна працювати взагалі без апаратної. Наприклад, якщо ви здали ону в ремонт. Також вона допоможе вам, якщо будь-яких клавіш не вистачає, або вони незручно розташовані.

Відео: що робити, якщо клавіатура не працює зовсім

Набираються букви замість цифр

Ця проблема може бути знайома користувачам ноутбуків. Якщо ваша клавіатура при натисненні на кнопку букви друкує цифру, отже, перебуває в режимі «NumLock». Щоб вимкнути його, потрібно натиснути комбінацію клавіш, про яку говорилося вище. Крім того, може бути і таке, що завжди після включення комп'ютера літерні клавіші друкують цифри. У такому випадку потрібно відключити опцію «NumLock Key» в BIOS. Як це зробити теж розказано вище.

Як це зробити теж розказано вище

Вимкніть опцію «NumLock», якщо клавіатура друкує цифри замість літер

Відео: програмна настройка периферії в Windows

Друкуються не ті букви

Дана проблема однаково часто зустрічається як на комп'ютерах, так і на ноутбуках. Причиною такої поведінки клавіатури найчастіше є несправність, пов'язана із засміченням.

Причиною такої поведінки клавіатури найчастіше є несправність, пов'язана із засміченням

Клавіатура друкує не ті букви через механічну несправність

Так, кілька датчиків натискання клавіш могли злипнутися або зовсім вийти з ладу після того, як на клавіатуру пролили якусь рідину. Зауважимо, що якщо ваша клавіатура друкує не ті букви, причина така ж. У будь-якому випадку потрібно звернутися до фахівця. Цілком може бути, що відремонтувати пристрій не вийде зовсім. Тоді доведеться купувати нове.

Якщо ви ненароком розлили якусь рідину на клавіатуру, краще відразу несіть її в сервісний центр. Навіть якщо вона працює зараз, несправність може проявитися і через тижні, а то і місяці.

Завжди стежте за чистотою комп'ютера або ноутбука. Протирайте екран і клавіатуру сухою ганчіркою або спеціальними вологими серветками. Це допоможе зберегти справність пристрою зараз і заощадити гроші на ремонті в майбутньому.

Специфіка роботи з ігровими периферійними пристроями

Ігрова клавіатура, зрозуміло, коштує дорожче (іноді набагато) звичайної. Справа тут не тільки в бренд, але і в функціональності.

Справа тут не тільки в бренд, але і в функціональності

Ігрова клавіатура - потужне обладнання

Клавіатури для геймерів мають підвищену чуйність клавіш, яку навіть можна налаштовувати. Крім того, існують спеціальні драйвера для управління настільки тонким професійним обладнанням. У таких програмах можна налаштувати різні поєднання клавіш на одну кнопку (макроси). Це часто буває необхідно гравцям в шутери або стратегії, коли все потрібно робити максимально швидко.

Налаштування ігрової клавіатури в драйвері

За допомогою макросів ви також можете призначити деякі літерні клавіші на введення цифр. Це може стати в нагоді для різних випадків. Наприклад, якщо вам потрібно швидко міняти зброю в грі, або якщо бічні клавіші праворуч зламалися.

Купівля додаткової клавіатури

Якщо на вашому ноутбуці немає бічної клавіатури з цифрами, і користуватися літерними клавішами вам незручно, є сенс придбати додаткову клавіатуру.

Якщо на вашому ноутбуці немає бічної клавіатури з цифрами, і користуватися літерними клавішами вам незручно, є сенс придбати додаткову клавіатуру

Додаткова клавіатура підключається через USB-кабель

Ви можете підключити це невеликий пристрій до ноутбука через USB-кабель. Зручність користування такою клавіатурою полягає в тому, що її можна розмістити де завгодно, навіть взяти в руки, ніби це звичний калькулятор. Крім того, ви можете відключати її непотрібність. Це зручно при використанні ноутбука в дорозі.

Також існують спеціальні додаткові клавіатури для геймерів. Але в цьому випадку вони зазвичай призначені для інших функцій, ніж для введення цифр. Налаштування цих функцій проводиться в драйвері.

Налаштування цих функцій проводиться в драйвері

На такій клавіатурі можна налаштувати макроси «під себе»

Будь-яка проблема з бічною клавіатурою зазвичай криється у включенні / виключенні деяких функцій. Якщо ж нічого із запропонованого в статті вам не допомогло, значить, щось не так з механічною частиною пристрою. В цьому випадку ви можете тільки віднести його в ремонт. У будь-якому випадку намагайтеся з трепетом ставитися до клавіатури. Регулярне чищення допоможе запобігти цілий ряд проблем, аж до поломки пристрою.

Що ж робити в такому випадку?
І як можна включити набір, якщо бічній панелі справа у вас зовсім немає?