Нове життя ноутбука: установка SSD замість жорсткого диска

  1. Установка SSD замість HDD в ноутбуці
  2. Установка рідного ноутбучного HDD замість DVD-приводу
  3. висновки

Будучи не в силах виносити більше постійні лаги свого ноутбука, вирішив нарешті замінити стоїть в ньому жорсткий диск на новенький швидкісний SSD Будучи не в силах виносити більше постійні лаги свого ноутбука, вирішив нарешті замінити стоїть в ньому жорсткий диск на новенький швидкісний SSD. "Втома" жорсткого диска є однією з основних причин падіння продуктивності ноутбуків, про що я більш детально вже писав тут .

На 3000 рублів я купив найдешевший з наявних в "Сітілінк" в наявності SSD на 60Гб (2300 рублів) і адаптер для підключення 2,5 "HDD замість DVD-приводу (700 рублів).

Незважаючи на дешевизну, виробник дає гарантію на 3 роки роботи накопичувача Незважаючи на дешевизну, виробник дає гарантію на 3 роки роботи накопичувача.

Установка SSD замість HDD в ноутбуці

До рідного жорсткого диска ноутбука дістатися нескладно. Зазвичай доступ до нього і плашкам оперативної пам'яті закритий окремої легко знімається кришкою, тому для заміни не треба повністю розбирати ноутбук. У моєму випадку так і було.

Ось він, рідний HDD, встановлений на спеціальних санчатах Ось він, рідний HDD, встановлений на спеціальних санчатах. Дістаємо його.

Відкручуємо жорсткий диск від санчат і прикручуємо на санчата новий SSD Відкручуємо жорсткий диск від санчат і прикручуємо на санчата новий SSD.

Встановлюємо SSD в ноутбук Встановлюємо SSD в ноутбук.

Власне, це все Власне, це все. SSD встановлений і готовий до роботи.

Установка рідного ноутбучного HDD замість DVD-приводу

Установка SSD - половина всієї справи. Потрібно підключити рідний жорсткий диск для використання його в якості файлового сховища, бо 60Гб обсягу твердотільного накопичувача - це тільки операційну систему поставити, базовий набір софта і мати в запасі 10-20Гб вільного простору під апдейти.

Для установки HDD в ноутбук потрібно демонтувати DVD-привід і підключити на його місце жорсткий диск через спеціальний адаптер. Дістатися до DVD-приводу вже набагато складніше, виробники зазвичай не передбачають можливості швидкої заміни і тому доведеться розкривати корпус ноутбука.

Але спершу закріплюємо диск в адаптер, і ..

Облом Облом. Виявилося, що я купив адаптер IDE-SATA, а в моєму випадку потрібен SATA-SATA перехідник. Тобто жорсткий диск-то в адаптер вставляється, а ось сам адаптер замість DVD-приводу не підключений, роз'єми не збігаються. Спробую в найближчі дні повернути невідповідний адаптер назад в "Сітілінк" і купити замість нього правильний, після чого допишу продовження.

UPD: адаптер в "Сітілінк" здав, але від покупки правильного і установки HDD поки вирішив утриматися. Можливо в майбутньому повернуся до цієї затії.

висновки

На чистий SSD я встановив піратську Windows 7 і відразу оновив її до ліцензійної Windows 10 . Ніяких лагов в роботі не спостерігається. З звичними завданнями, які раніше завжди супроводжувалися дратівливими гальмами (Firefox з 15 відкритими вкладками, відкритий вордовскій або PDF файл, запущена книжкова читалка, відеоплеєр з фільмом на паузі), система тепер літає. Що підтверджує мій висновок, що жорсткий диск - найслабше місце в роботі ноутбука. Тому, якщо хочете дати нове життя старим гальмуючого ноутбука - сміливо міняйте жорсткий диск на SSD. Коштує це недорого в порівнянні з вартістю нового ноута, але результат очевидний. Природно, після того апгрейда ноут не тягнутиме свіжі гри (якщо він не тягнув їх раніше), але для домашньо-офісного застосування буде цілком придатний і прослужить ще чимало.