Якщо Windows 7 не завантажується

  1. Помилка Disk boot failure
  2. налаштування Биос
  3. Помилка «Bootmgr is missing»
  4. відновлення MBR

Операційна система Віндовс - це досить складний комплекс програм і служб Операційна система Віндовс - це досить складний комплекс програм і служб. Її працездатність залежить від правильного функціонування кожної з них. Якщо що-небудь вийде з ладу в результаті системних збоїв або буде пошкоджено вірусами, ваша ОС може працювати некоректно або зовсім перестане запускатися. У даній статті розглянуті подібні проблеми з Windows 7: чому вона не завантажується, що робити, щоб це виправити і запобігти.

Помилка Disk boot failure

Це одна з найбільш частих помилок, при якій Windows 7 не завантажується. Її причина полягає в тому, що персональний комп'ютер намагається завантажитися з пристрою, який, на його думку, не є системним. Це одна з найбільш частих помилок, при якій Windows 7 не завантажується

Для початку спробуйте витягнути з DVD-приводу диск і відключити всі флешки і зовнішні HDD. Після цього перезавантажте комп'ютер. Якщо все запрацювало - значить ваш Биос налаштований таким чином, що спочатку намагається завантажитися з зовнішніх носіїв, а вже потім з внутрішніх жорстких дисків. Підключайте флешки вже після того, як ПК включився, або змініть конфігурації BIOS. Про те, як це зробити, написано в наступному розділі керівництва.

Налаштування БІОСа могли збитися з-за перебоїв електроживлення або внутрішніх збоїв в комп'ютері. Так що якщо вчора все добре працювало, а сьогодні перестало - не треба думати, що проблема не може полягати в конфігураціях. Налаштування БІОСа могли збитися з-за перебоїв електроживлення або внутрішніх збоїв в комп'ютері

Також рекомендується перевірити стан кабелів, що йдуть до жорсткого диска. Можливо, контакт частково відійшов, що і призвело до того, що ПК не бачить диск з Віндовс. Зніміть кришку з корпусу системного блоку.

До HDD йдуть 2 дроти: один від блоку живлення, другий від материнської плати. Від'єднайте обидва, перш ніж підключати їх назад. Зверніть увагу, що робити це можна тільки, коли персональний комп'ютер вимкнений.

налаштування Биос

Для того щоб поміняти параметри завантаження, потрібно зробити наступне:

  1. Перезапустіть персональний комп'ютер.
  2. Дочекайтеся звукового сигналу БІОС (короткий гудок).
  3. Натисніть клавішу швидкого виклику конфігурацій. У різних моделей материнських плат і версій прошивки ця клавіша може відрізнятися. Найпоширеніші варіанти: Esc, F8, F9, F10, F12, Del, Tab. Якщо жоден з них не підійшов, подивіться правильний в керівництві користувача до своєї материнської плати.
  4. Тепер вам необхідно знайти опцію, яка називається «Boot Sequence» або «Boot Priority». Її місце розташування також буде залежати від версії прошивки. Зазвичай вона розташовується десь в розділах «Boot» або «Advanced». Переміщатися між розділами можна за допомогою клавіш зі стрілками, підтверджувати свій вибір кнопкою Enter. (Якщо ви чомусь не можете знайти потрібну опцію, прочитайте керівництво до своєї прошивці).
  5. У цьому розділі вам необхідно встановити ваш системний жорсткий диск на саме пріоритетне (перше) місце.
  6. Вийдіть з меню налаштувань, не забувши зберегти внесені зміни.

Після цього комп'ютер буде перезавантажений. Тепер він в першу чергу буде намагатися вважати інформацію з жорсткого диска. Якщо в майбутньому вам буде потрібно завантажуватися з флешки або DVD (наприклад, для установки або відновлення Віндовс), необхідно буде поміняти пріоритетність назад.

Помилка «Bootmgr is missing»

Інша поширена причина, чому ОС Віндовс відмовляється запускатися - «Bootmgr is missing». Подібна проблема виникає, якщо на вашому жорсткому диску був пошкоджений завантажувальний сектор.

Цей сектор - саме те, що відрізняє системний HDD від інших носіїв інформації. У ньому знаходиться спеціальна таблиця, в якій описується, де і які файли, необхідні для завантаження операційної системи, розташовані.

У ньому знаходиться спеціальна таблиця, в якій описується, де і які файли, необхідні для завантаження операційної системи, розташовані

Якщо ви встановили на диск ще одну операційну систему - подібна помилка з великою часткою ймовірності може виникнути. Але це не єдина причина. Завантажувальний сектор MBR може бути пошкоджений або перезаписаний вірусами, шкідливими програмами. Також є ймовірність фізичного пошкодження диска. Згодом поверхню HDD зношується. Можливо, на тій частині пристрою, де знаходиться потрібний сектор, утворилася подряпина. В цьому випадку самостійно у вас навряд чи вийде щось виправити.

Далі в статті описується, що робити, якщо ви побачили подібну помилку.

відновлення MBR

Для відновлення пошкодженого сектора завантаження вам буде потрібно диск або флешка, за допомогою яких ви встановлювали операційну систему. Якщо їх немає, ви можете завантажити з інтернету ISO образ і створити новий інсталятор.

Вставте пристрій в персональний комп'ютер і увімкніть його. Якщо ПК його не побачить, вам буде потрібно перезавантажитися ще раз, увійти в меню налаштувань BIOS і вибрати завантаження з зовнішнього носія. Про те, як це робити, написано вище.

  1. Коли ви побачите напис «Press any key ...», необхідно натиснути довільну клавішу на своїй клавіатурі.
  2. Після цього буде запущена програма установки Віндовс. Виберіть мову і натисніть «Далі».
  3. Починати сам процес установки не треба. Замість цього потрібно клацнути по посиланню «Відновлення системи».
  4. У вікні, виберіть ту ОС, з запуском якої ви відчуваєте труднощі. Якщо на ПК встановлена ​​тільки 1 система, просто натисніть «Далі».
  5. Клацніть по опції «Відновлення запуску» і почекайте, поки процес завершиться.

Якщо дані дії з якої-небудь причини не допомогли, запустіть відновлення ще раз. Відкрийте командую рядок і введіть в неї такі команди: «bootrec.exe / FixMbr» і «bootrec.exe / FixBoot».