Повернення телефонів-розкладачок - новий тренд або тимчасове явище?

  1. Актуальні новинки
  2. Причини відродження розкладачок
  3. Що купити?

Якщо зараз вам 25-35 років, то напевно ви застали ту епоху, коли складається навпіл телефон був нормою - і мова зараз зовсім не про гнучких екранах

Якщо зараз вам 25-35 років, то напевно ви застали ту епоху, коли складається навпіл телефон був нормою - і мова зараз зовсім не про гнучких екранах. Для тих, хто відчуває ностальгію за часами перших «Форсажів», PlayStation 2 і музиці Емінема, є хороші новини: один з головних трендів мобільної індустрії в 2018 році - повернення телефонів-розкладачок, настільки популярних на початку двотисячних.

Взагалі, за останні пару років на ринку з'явилося кілька пристроїв, зовні ідентичних своїм ретро-попередникам, але повністю переробленим всередині (наприклад, це легендарна не вбиває Nokia 3310 і «банан» Nokia 8110), проте в рамках даної статті нас цікавлять тільки апарати зі складним корпусом, про них і поговоримо. Причина популярності розкладачок проста: 15 років тому комплектуючі були досить громіздкими, і помістити в компактному корпусі всю начинку було непростим завданням. У якийсь момент інженери знайшли рішення - розподілити залізо між двома роздільними частинами пристрою, як в ноутбуках.

Актуальні новинки

Актуальні новинки

Сьогодні вже немає проблеми в розмірах електронних компонентів, тому розкладний корпус швидше став іміджевої фішкою, ніж вимушеної особливістю конструкції: в грудні минулого року на спеціальному заході компанія Samsung показала преміальний смартфон W2018. На перший погляд, нічого особливого, корейці анонсують нові моделі практично кожен місяць. Втім, W2018 не став черговим фаблет зі Середненько характеристиками. Цей смартфон виконаний у форм-факторі розкладачки і володіє залізом, що не поступається іншим флагманів Samsung. Так, девайс оснащений 4.2-дюймовим внутрішнім екраном з роздільною здатністю FullHD, а з зовнішнього боку корпусу розташований точно такий же дисплей.

2-дюймовим внутрішнім екраном з роздільною здатністю FullHD, а з зовнішнього боку корпусу розташований точно такий же дисплей

Пристрій побудований на базі все ще актуального восьмиядерного процесора Qualcomm Snapdragon 835 (2,35 ГГц), має 6 ГБ оперативної і 64/256 ГБ вбудованої пам'яті. За фото- і відеозйомку тут відповідають фронтальна камера з роздільною здатністю 5,5 Мп і основна камера на 12 мегапікселів з апертурою f / 1.5 і можливістю зйомки 2К-відео; працює W2018 під управлінням ОС Android 7.1. Корпус новинки виконаний зі скла і металу, що додає апарату чималу вагу в 247 грамів. Як ви вже зрозуміли, коштувати все це пишність буде пристойно, і дійсно, цінник на W2018 дорівнює 3000 $, а продаватися ця розкладушка спочатку буде тільки в Китаї.

Як ви вже зрозуміли, коштувати все це пишність буде пристойно, і дійсно, цінник на W2018 дорівнює 3000 $, а продаватися ця розкладушка спочатку буде тільки в Китаї

Інший азіатський виробник, ZTE, минулої осені показав модель Axon M. Смартфон має незвичайний форм-фактор горизонтальної розкладачки, тобто він схожий на книжку. У Росії девайс офіційно не продається, але в США або Китаї його можна придбати за 400-500 доларів, що в кілька разів дешевше Samsung W2018, але при цьому характеристики Axon M не сильно відстають від конкурента: ZTE оснастила свій пристрій двома екранами діагоналлю 5.2 дюйма з дозволом FullHD + (2160 × 1080 пікселів), чіпсетом Snapdragon 821, 4 ГБ і 64 ГБ оперативної і вбудованої пам'яті відповідно, операційною системою Android 7.1.2 і всього однією камерою на 20 Мп від Sony.

2 і всього однією камерою на 20 Мп від Sony

Причини відродження розкладачок

Мобільна індустрія гостро потребує нових ідей в плані дизайну портативної техніки. Якщо з внутрішньою начинкою у сучасних смартфонів все добре - ростуть гигагерци, екрани стають чіткішими, а обсяги пам'яті і зовсім збільшуються в геометричній прогресії, - то ось із зовнішнім виглядом все сумно: 99% випущених сьогодні пристроїв є безликі цеглинки, які можна відрізнити ... та ніяк їх не відрізнити! Досить згадати минулорічний приклад Apple - американська компанія придумала оригінальний спосіб виділити свій флагман, але побачивши щось нове в дизайні, ту саму багатостраждальну «чубок» відразу ж скопіювали все, кому не лінь, від невідомих китайських ноунейм до великих і шанованих брендів.

Варто відзначити, що мода на розкладні телефони повернулася всерйоз і надовго - у всякому, випадку, до тих пір, поки не буде налагоджено виробництво гнучких екранів. Однак і після цього смартфони в складних корпусах навряд чи зникнуть з горизонту: зовсім недавно в Мережу просочилася інформація про досить цікавий новому патенті Motorola. У документі описується смартфон, який зовні нагадує культову розкладачку RAZR від цієї ж компанії, але тепер апарат буде оснащений і гнучким екраном, і складним корпусом одночасно. Крім патенту, на прийдешнє відродження RAZR ще в лютому на виставці MWC 2018 недвозначно натякнув Ян Юаньцін - глава компанії Lenovo, якій і належить Motorola.

Крім патенту, на прийдешнє відродження RAZR ще в лютому на виставці MWC 2018 недвозначно натякнув Ян Юаньцін - глава компанії Lenovo, якій і належить Motorola

Що купити?

Але це майбутнє, а як бути, якщо вже зараз хочеться повернутися до колись забутим розкладачка, не розлучаючись з улюбленими мессенджерами, іграми, відеохостингу, швидким інтернетом і соцмережами? На щастя, то, що на полицях вітчизняних магазинів не знайти смартфонів зі складними корпусами, ще не означає, що таких моделей в принципі не існує. Виявляється, в азіатських країнах розкладні телефони нікуди і не зникали, в китайських (і не тільки) Інтернет-магазинах можна знайти цілу розсип апаратів, які можна придбати за цілком прийнятні гроші. Серед них можна виділити надбюджетний Lenovo A588T, середнячок LG Wine Smart H410, захищений Kyocera Softbank 503 KC Digno Keitai, камерофон Philips Xenium v800 і попередник вищезгаданої новинки Samsung: модель W2016 з не менш захмарною вартістю - 2200 $.

Що купити?
Але це майбутнє, а як бути, якщо вже зараз хочеться повернутися до колись забутим розкладачка, не розлучаючись з улюбленими мессенджерами, іграми, відеохостингу, швидким інтернетом і соцмережами?