Тест і огляд: Aorus GTX 1070 Gaming Box - збільшуємо ігрову продуктивність ноутбука

Технологію Thunderbolt 3 поки не можна назвати масовою, але вона з'являється на все більшій кількості пристроїв Технологію Thunderbolt 3 поки не можна назвати масовою, але вона з'являється на все більшій кількості пристроїв. Добре прижилася вона і в світі Apple. Стандарт Thunderbolt 3 дозволяє не тільки підключати швидкісні зовнішні SSD, але і працювати на ноутбуці з дискретною відеокартою. В результаті компактний ноутбук зі слабким GPU можна перетворити в ігрову систему. У поїздках ноутбук відмінно впорається з мобільними сценаріями, а вдома до нього можна підключати зовнішню відеокарту, щоб насолодитися іграми. На виставці Computex 2017 подібний зовнішній модуль оголосила Gigabyte , Вірніше, ігрове підрозділ Aorus. У нашу тестову лабораторію якраз вступив зовнішній графічний прискорювач, який спочатку буде продаватися в парі з інтегрованою відеокартою NVIDIA GeForce GTX 1070. Нижче ми представимо результати тестів.

Зовнішні відеокарти сьогодні на підйомі. Ще кілька років тому підключати їх можна було тільки через пропрієтарні інтерфейси , Що обмежувало сумісність, але з появою Thunderbolt 3 можливостей стало набагато більше. Втім, новий інтерфейс все ще не став масовим. По крайней мере, не набрав критичної маси. Тільки в цьому році швидкісний інтерфейс, що вперше з'явився в ноутбуках Apple ще в 2015, почав поширюватися серед ноутбуків Windows. Все більше ноутбуків від ASUS, MSI, Gigabyte і Clevo оснащуються Thunderbolt 3. Цікаво, що порт Thunderbolt 3 фізично спирається на роз'єм USB Type C, який також підтримує специфікацію USB 3.1, але при цьому пропускна здатність збільшується до 40 Гбіт / с. В результаті інтерфейс може пропускати не тільки файлові дані, але і зображення, звук і навіть подавати певну потужність харчування. Завдяки підтримці оптичної передачі даних можна використовувати досить довгі кабелі. Інтерфейс Thunderbolt 3 дозволяє підключати не тільки швидкісні зовнішні SSD і сховища, але і дискретні відеокарти. В результаті з компактного ноутбука або гібридного планшета зі слабким GPU можна зробити ігрову систему. У минулому році ми провели такий експеримент за допомогою ASUS ROG XG Station 2 і Transformer 3 Pro .

Подібні графічні модулі доступні не тільки від ASUS або ZOTAC . Все більше виробників приєднуються до випуску зовнішніх відеокарт, навіть Apple планує підтримати подібний модуль з прийдешньою версією macOS - по крайней мере, він буде доступний розробникам . Втім, в даному випадку зовнішній модуль призначається не стільки для ігор, скільки для прискорення монтажу відео і обробки. Також Apple має намір серйозно прискорити VR. Принцип роботи дійсно здається вельми привабливим: ви купуєте компактний і легкий пристрій, яке дає достатню продуктивність для офісних додатків в поїздках. Але в стаціонарних умовах досить підключити до ноутбука один кабель, після чого можна насолоджуватися збільшенням графічної продуктивності. Через Thunderbolt 3 можна заряджати ноутбук, а також підключати не тільки зовнішню відеокарту, але і клавіатуру, миша і дисплей. У деяких випадках зовнішні модулі пропонують ще й інтерфейс Gigabit Ethernet для підключення до дротової мережі.

Ще на виставці Computex 2017 Gigabyte разом з дочірнім ігровим брендом Aorus показали відповідний зовнішній графічний модуль . Якщо інші виробники пропонують модулі без відеокарти, то тут ми отримуємо готове рішення - Aorus GTX 1070 Gaming Box. Як можна здогадатися з назви, зовнішній модуль оснащений швидкісний відеокартою NVIDIA GeForce GTX 1070 зі 8 Гбайт відеопам'яті GDDR5. Gigabyte використовує власну компактну відеокарту Mini-ITX, тому зовнішній модуль набагато компактніше рішень інших виробників. До переваг можна віднести стильний сучасний дизайн з RGB-підсвічуванням, є додаткові порти USB для підключення миші і клавіатури.

Перед тим, як ми перейдемо до результатів тестів, дозвольте більш детально розглянути Aorus GTX 1070 Gaming Box.