Огляд Canon EOS 650D

Canon EOS 650D на перший погляд практично ідентичний попередній моделі 600D, хоча його начинка зазнала серйозних змін: це і нова матриця «Гібридна КМОП» з фазовим автофокусом, і більш потужний процесор, і оновлений затвор. Механізм автофокусу такий же, як і в 60D, тобто тепер хрестовими є всі дев'ять точок, а не одна, як у 600D.

Механізм автофокусу такий же, як і в 60D, тобто тепер хрестовими є всі дев'ять точок, а не одна, як у 600D

Порівняємо зовнішній вигляд двох цих камер. Вони дійсно дуже схожі, і треба як слід придивитися, щоб помітити відмінності: наприклад, вид спереду відрізняється наявністю у 600D мономікрофон в правому верхньому кутку ...

Вони дійсно дуже схожі, і треба як слід придивитися, щоб помітити відмінності: наприклад, вид спереду відрізняється наявністю у 600D мономікрофон в правому верхньому кутку

... а вид ззаду - формою кнопок.

а вид ззаду - формою кнопок

Над видошукачем знаходиться датчик, який відключає відображення на моніторі при наближенні особи до видошукача. Нагадаємо, в моделі Canon 550D такий датчик був (тільки розташовувався під видошукачем), а в моделі Canon 600D був прибраний.

Диск вибору режимів обертається з приємним поклацуванням, з чіткою установкою на фіксовані положення. Вирощують диск по повному колу не можна, є обмежувач.

Кнопки задній панелі плоскі і досить слабо виступають з корпусу. На дотик вони сприймаються не дуже чітко, особливо кнопки навіпада.

Набір і функціональність кнопок залишилися незмінними, як і у 600D. Верхня Av служить головним чином для введення експокорекції. Нижче розташована кнопка Q, яка переводить монітор в режим керуючої панелі ( «екрану швидкого вибору»).

Чотири кнопки навіпада керують балансом білого (Вгору), режимами затвора (Ліворуч), режимами автофокусу (Вправо) і стилями зображення (Вниз). Служать вони, звичайно, і для всіляких пересувань по меню.

Функція кнопки SET переназначаема. Варіантів, правда, трохи - Якість зображення, Компенсація експозиції спалаху, Відключення монітора, Виклик меню і ISO. За замовчуванням кнопка відключена (в тому сенсі, що під час зйомки натискання на неї ігнорується, а проте, зрозуміло, вона використовується для різних підтверджують натискань, аналогічно кнопці Enter комп'ютерної клавіатури).

На верхній панелі Canon 650D ми бачимо стереомикрофон (перед роз'ємом «гарячий черевик»), а до стандартного перемикача ON / OFF доданий режим відео.


У тому випадку, якщо важіль включення живлення знаходиться у положенні ON, натисканням кнопки праворуч від видошукача включає режим «живого виду» Live View. Якщо ж важіль пересунути на відеозйомку, то екран «оживе» відразу, а натискання кнопки вже буде включати (і зупиняти) відеозапис.

Нагадаємо, що гібридна 18-мегапіксельна матриця EOS 650D дозволяє знімати фотографії з ISO від 100 до 12800 (і з розширенням до 25600), а також відео у форматі Full HD при 30 кадр / с. Процесор DIGIC 5 в числі іншого дозволяє здійснювати корекцію хроматичної аберації при зйомці в форматі JPEG.

Процесор DIGIC 5 в числі іншого дозволяє здійснювати корекцію хроматичної аберації при зйомці в форматі JPEG

У Canon 650D є система бездротового управління спалахами, яка була вже представлена ​​в EOS 5D Mark III. Правда, спалах Speedlite 600EX-RT і передавач до неї (наприклад, ST-E3-RT) обійдуться вам набагато дешевше, ніж сама камера, так що ця функція стане в нагоді скоріше професіоналам, у яких вже є вся необхідна техніка, хоча 650D працює і з дешевшими інфрачервоними пультами ДУ.

Завдяки оновленій конструкції затвора, що дозволяє знімати 5 кадрів в секунду, в нашому розпорядженні виявиться трохи нових інструментів для збільшення динамічного діапазону і зниження рівня шуму. Так, при використанні опції «Шумоподавление при серійній зйомці» камера робить чотири знімки і усереднює результати для зменшення шумів. Але скористатися цією функцією можна тільки в форматі JPEG, і краще за все вона буде працювати, звичайно, при зйомці статичних об'єктів.

Розробники Canon подбали про тих, хто постійно користується різними об'єктивами: камера здатна зберігати окремі профілі для 20 об'єктивів, причому для тих, якими ви будете користуватися найімовірніше, в ній вже є завантажені дані.

Скажемо ще кілька слів про сенсорний дисплей EOS 650D. Нам, звичайно, і раніше траплялося бачити камери з сенсорним управлінням, проте, як правило, за допомогою тачскрін можна було управляти такими функціями, як спуск затвора або вибір точки фокуса. Canon 650D - не тільки перший дзеркальний апарат з сенсорним дисплеєм, він ще й дозволяє за допомогою дисплея управляти всіма параметрами і режимами. Хоча, звичайно, при бажанні ми можемо по-старому користуватися звичними кнопками і диском.


За замовчуванням спочатку чутливою на екрані є тільки іконка "Q", однак після натискання на неї весь дисплей починає реагувати на дотик. При натисканні на будь-яку з сенсорних кнопок ми бачимо доступні функції і підміню. Наприклад, в режимі Live View внизу екрана розташовані кнопки управління витримкою, чутливістю ISO і збільшенням. Іконки на всі боки екрану показують поточні настройки.

У режимі відтворення фотографій екран виглядає схожим чином: тут нам доступні поворот зображення я і зміна його розмірів, застосування фільтрів пост-обробки, а також система виставлення оцінок зображень, яка дозволяє потім сортувати кадри по рейтингу і вибирати кращі знімки. Кнопка сортування за різними параметрами (наприклад, за датою зйомки) також знаходиться на сенсорному дисплеї. До речі, якщо ви захочете, то сенсорні функції дисплея можна просто відключити, перетворивши його в звичайний LCD- дисплей.

Автор: Дмитро Крупський

Повернутися до списку оглядів
Перейти до обговорення на форумі