Toshiba Portege G900? бізнес-комунікатор з клавіатурою і нестандартним дисплеєм

  1. Особливості моделі і комплект поставки
  2. Дизайн і конструкція
  3. Програми та налаштування
  4. Дисплей і звукова підсистема
  5. бездротові інтерфейси
  6. фотокамери
  7. Час автономної роботи
  8. продуктивність
  9. Висновки

Ринок комунікаторів на основі Windows Mobile в Росії зараз виглядає усталеним. Якщо зайти в магазин і придивитися до полиць з кишеньковими комп'ютерами, більшість з них будуть носити назву, що починається з букв HTC . Компанія займає лідируюче положення на ринку і має можливість заробляти на цьому, випускаючи велике число різних пристроїв, традиційних і незвичайних, успішних і провальних. Менш широко представлені моделі компанії E-Ten і Asus , Які залучають невисокою ціною при широкому функціоналі. Інші виробники мають в своєму арсеналі одну-дві актуальні моделі.

Набір можливостей кишенькових комп'ютерів не змінюється протягом кількох років. Якісних ривків не відбувається. Баланс можливостей комунікаторів, мабуть, визначений. Обмеженнями виступають компактний розмір пристрою, ємність акумулятора і можливості мереж зв'язку. У такій ситуації, коли ринок наповнений здебільшого однотипними моделями, будь-яка компанія-виробник для залучення потенційних користувачів і просування свого пристрою повинна наділити свою новинку особливою рисою, родзинкою.

компанія Toshiba надходила так і раніше, випустивши перший КПК з Windows Mobile і VGA дисплеєм . Екран, схоже, улюблений компонент кишенькового комп'ютера у інженерів Toshiba. У Portege G900 вони звернули особливу увагу саме на рідкокристалічну матрицю, довівши її дозвіл до 800х480 пікселів. Чи не залишилися поза стороною і інші аспекти роботи з комунікатором - пристрій може похвалитися багатими функціональними можливостями.

Особливості моделі і комплект поставки

До редакції на тестування поступив комплект з комунікатора Toshiba Portege G900, акумулятора і зарядного пристрою. За інформацією з офіційного сайту компанії, користувачі так само отримають miniUSB кабель, стереогарнитуру і набір документації. Надмірностей у вигляді запасного стилуса або кредла не передбачено.

Характеристики комунікатора Toshiba Portege G900:

  • Процесор Marvell ARM920T PXA 270 з частотою 520 МГц
  • 128 МБ оперативної пам'яті (доступно 112 МБ), 128 МБ флеш-пам'яті (є 40 МБ)
  • Операційна система Windows Mobile 6.0 Professional (CE 5.2.1239 збірка 17746.0.2.4)
  • Дисплей розміром 3 дюйми, матриця TFT з дозволом W-VGA 800x480 пікселів, 65 тисяч кольорів.
  • Бездротові інтерфейси Wi-Fi IEEE 802.11b / g, Bluetooth v2.0 + EDR
  • Модуль зв'язку GSM 900/1800/1900 Мгц, GPRS / EDGE
  • Модуль зв'язку 3G стандарту HSDPA / UMTS 2100 МГц
  • Слот карт пам'яті miniSD / SDIO (ємність карт до 2 ГБ)
  • Фотокамери: основна 2 мегапікселя зі спалахом, додаткова VGA камера
  • QWERTY клавіатура
  • Сканер відбитків пальців
  • Розміри 119x61x21,5 мм
  • Маса 196 грам
  • Літій-іонна батарея ємністю 1320 мАг
  • Заявлений час автономної роботи комунікатора в режимі розмови 4 години, 320 годин в режимі очікування

Кілька пунктів з опису комунікатора особливо виділяються. З апаратної частини це, природно, широкоформатний дисплей і клавіатура. Помітні пристойна маса і розміри комунікатора. Вимагають підтвердження сміливі заяви виробника про час автономної роботи комп'ютера.

Дизайн і конструкція

Маленьким комунікатор ніяк не назвеш. Габарити і маса пристрою вище середніх і можуть неприємно вразити людей, які звикли до невеликих і легким телефонами. Проте, серед усього розмаїття WinMobile пристроїв, Toshiba G900 вдало вписується в когорту клавіатурних комунікаторів. Серед даного підкласу кишенькових комп'ютерів він володіє адекватними масогабаритними характеристиками.

Комунікатор комфортно тримати в руці, пластик приємний і твердий на дотик. Скрипів і переміщення деталей корпусу не спостерігалося. Toshiba G900 зручно лягає в долоню і обхоплюється фалангами всіх пальців. Пружина-доводчик нижній клавіатурної панелі комунікатора забезпечує розкриття половинок комп'ютера одним рухом пальця.

Кольорове рішення комунікатора включає класичні чорні і сірі (старожили згадають слово «Серебрянка») кольору. Джойстик на центральній панелі виділений пластиком із дзеркальною забарвленням. Всі кути і стики деталей корпусу комунікатора заокруглені, площини плавно переходять один в одного.

Лицьова панель G900 вміщує дисплей комунікатора, камери 3G-телефонії і основні елементи управління пристроєм. Всі апаратні клавіші і джойстик мають рельєфну форму і підсвічування. Кнопки початку і припинення виклику виділені за допомогою рельєфних підказок для управління наосліп. Розмір і глибокий хід клавіш забезпечують чітке натиснення кожної з них - помилитися важко. У верхній частині передньої панелі, крім камери, знаходяться телефонний динамік, індикатор стану комп'ютера і кнопка запуску інтернет-оглядача.

Конструкція акумуляторного відсіку досить незвичайна, вся задня панель комунікатора являє собою велику пластмасову кришку. Відкривається вона за допомогою клавіші на верхньому торці корпусу комп'ютера, а закривається вручну - за рахунок рівномірного притиснення кришки по всьому її периметру. Конструкція вийшла міцна. Під кришкою ховаються акумуляторна батарея, що закриває слот SIM-карти, і кнопка перезавантаження комунікатора. Там же можна підглянути, як виглядає роз'єм і система кріплення стилуса. Тильна сторона кришки не пофарбована - можна подивитися, яким спочатку був пластик комунікатора. У верхній частині задньої панелі розташовані основний динамік комунікатора і фотокамера зі світлодіодним спалахом.

Бічні грані пристрою використовуються для розміщення додаткових елементів управління. Клавіші запуску фотокамери і регулювання гучності розміщені з правого боку комп'ютера. Зліва розташовані роз'єм для карти пам'яті формату miniSD і гніздо для навушників.

Верхній торець комунікатора, крім згаданої засувки акумуляторного відсіку, оснащений кнопкою включення. Нижній торець використовується для розміщення mini-USB роз'єму. Стилус витягується знизу. Для любителів кріпити шнурок до телефону в нижньому лівому кутку комп'ютера знаходиться отвір. Беручи до уваги масу і габарити комунікатора ймовірність його використання дуже низька.

Перо невеликого розміру і маси, може телескопически розсуватися. Верхній і нижній кінці стилуса виготовлені з непоказного сірого пластика, центральна частина покрита сріблястою фарбою.

Комунікатор Toshiba G900 в чималому ступені цікавий своєю QWERTY клавіатурою. Як і у більшості Win Mobile комп'ютерів даного типу, корпус розділений на дві половинки, що зрушуються відносно один одного. Нижня, більш товста, служить для розміщення 45 кнопок. Всі клавіші мають опуклу прямокутну форму і підсвічуються знизу. Розмір символів і їх колір дозволяють легко визначити розташування необхідної кнопки. Проблема з розкладкою кирилиці вирішена за рахунок розташування літер «х, ь, е» в нижньому ряду клавіатури. Працювати на клавіатурі зручно і легко, серйозних питань до набору не виникло.

Більшість претензій до розміром і масою комунікатора можна сміливо списати в рахунок незвичайного дисплея і зручною QWERTY клавіатури. Чи не приймаєсвятині дані параметри варто звернути увагу на більш традиційні і компактні моделі. Які залишилися зацікавленим екстер'єр G900 не завдасть особливих проблем, всі його деталі перевірені і добре підігнані одна до одної. Загальна суб'єктивне враження від зовнішнього вигляду G900 залишилося як від типової робочої машинки, без великих претензій на ексклюзивність і зайвої яскравості - зручний і надійний інструмент.

Програми та налаштування

Комунікатор працює під управлінням операційної системи Windows Mobile 6 Professional. На головному екрані системи ніяких додаткових індикаторів або додатків немає. Всі додаткові утиліти зібрані в меню програм операційної системи і запускаються на вимогу. Це сприяє зменшенню витрати як оперативної, так і постійної пам'яті. Все необхідне програмне забезпечення користувач зможе запустити (чи додати) самостійно. Наприклад, в ПЗУ записана Opera - мобільна версія одного з кращих інтернет браузерів.

Кілька додатків забезпечують управління настільним комп'ютером за допомогою бездротових інтерфейсів: GoldKey - вимикання / блокування комп'ютера, Teleport - контроль над клавіатурою і екраном віддаленої машини.

При наявності швидких каналів зв'язку за допомогою програми TIPtalk можна здійснювати виклики на IP-телефони (іншим користувачам TIPtalk). Як заміна штатним засобам перегляду графічної, текстової та мультимедіа інформації використовується програма Picsel Viewer.

Неоднозначне враження залишила утиліта FingerLauncher, яка призначена для швидкого запуску додатків. Досягається дана функціональність за рахунок прив'язки певної инсталлированной програми до одного конкретного відбитку пальця. Змусити працювати належним чином цю можливість автору не вдалося.

З функцій G900 варто відзначити можливість включення роботи комунікатора як USB накопичувача. При її активації, комп'ютер «побачить» підключений G900 як mass storage device. Інший аплет управляє зберіганням відбитків пальців користувача в пам'яті комп'ютера. Сканера відбитків пальців в G900 знайдено незвичайне застосування - з його допомогою користувач може управляти інтерфейсом комунікатора. Чотири напрямки руху пальцем відповідають чотирьом клавішах джойстика, короткий клацання - натискання центральної клавіші. Практичність застосування сканера цим способом можна оскаржити, особливо, при наявності більш зручних традиційних способів роботи з комп'ютером. Зате як незвично виглядає! Реальний приклад застосування концепту в життя.

Дисплей і звукова підсистема

Ексклюзивність Toshiba G900 в чималому ступені полягає в незвичайному дозволі матриці і співвідношенні сторін екрану. Число пікселів TFT дисплея становить 800 одиниць по вертикалі і 480 по горизонталі. Назва даного типу матриці - W-VGA має деяку технічну цінність, але звичайним користувачам, ймовірно, цікавіше знати, як в реальній обстановці виглядає робота на такому екрані. Відповідь на це питання може бути тільки суб'єктивним і залежить від декількох факторів. Як можна побачити в описі, діагональ дисплея становить 3 дюйми, що більше звичайних 2,5 дюймових матриць більшості комунікаторів. Але через співвідношення сторін, екран у G900 здається вже, особливо, якщо покласти поруч з ним інший кишеньковий комп'ютер. Певний ефект роблять великі розміри і товщина корпусу, через них дисплей здається ще менше і вже. Незважаючи на все перераховане вище, при постійній роботі до незвичайного екрану швидко звикаєш, а можливість вмістити більше інформації по одному з напрямків (в залежності від орієнтації екрану) є безсумнівним плюсом. Само собою, при таких характеристиках матриця G900 показує гідну картинку, без помітних оком пікселів і колірних спотворень. Рівнів підсвічування шість, повністю відключити її не можна, інших додаткових сервісів по роботі з дисплеєм в G900 немає.

Основний динамік комунікатора знаходиться на задній панелі. Для нього залишено невелике щілинне отвір. Проте, гучність динаміка вище середньої. Видаються їм звуки не ріжуть слух металом - якість відтворення достатня для рингтонів, будильника і системних писків. Телефонний динамік, ще менш помітний, успішно справляється зі своїм завданням, видаючи звук гучний і чіткий. Налаштування всіх функцій звукової підсистеми здійснюється стандартними способами. На жаль, з комунікатором на тестування не надали стереогарнитуру, тому нічого певного про неї сказати не можна.

бездротові інтерфейси

Всі необхідні модулі для реалізації бездротових інтерфейсів в G900 присутній. Крім того, є й не дуже потрібний в нинішніх умовах модуль, що займається підтримкою мереж третього покоління, з розвитком яких в Росії ситуація не поспішає прояснюватися. Проте, ця функціональність буде корисною під час поїздок за кордон, де 3G став повсякденною нормою. Більш традиційні модулі зв'язку представлені джентльменським набором Bluetooth + Wi-Fi + GSM / GPRS / EDGE.

Обмін даними за допомогою модуля Bluetooth управляється і організовується за участю вбудованого в операційну систему стека Microsoft. Він не відрізняється дружнім інтерфейсом, але забезпечує всю необхідну функціональність, як то: обмін даними, модемний доступ, емуляція послідовного порту і підключення бездротової стереогарнітури.

Робота радиомодуля Wi-Fi також цілком і повністю залежить від програмного забезпечення, вбудованого в операційну систему. Додаткових утиліт по роботі з бездротовими інтерфейсами у G900 немає. Ця обставина не позначилося на їх роботі.

фотокамери

Наявність двох фотокамер стало стандартом для комунікаторів з можливістю роботи в стільникових мережах третього покоління. Основна камера у G900 являє собою CMOS матрицю з роздільною здатністю 2 мегапікселя. На лицьовій панелі знаходиться VGA камера. Відеосигнал з будь-якої з них включається за вибором користувача. Для зручності управління і отримання знімків на бічному торці корпусу знаходиться додаткова клавіша. Контроль над роботою фотокамер здійснюється за допомогою спеціальної програми. Інтерфейс програми лаконічний, основні параметри винесені на краю головного екрану. Додаткові настройки розташовуються в меню і включають такі пункти: ефекти, баланс білого, включення спалаху, роздільна здатність знімка.


Приклади фотознімків представлені нижче.

Час автономної роботи

Штатний акумулятор у Toshiba G900 має ємність 1320 мАг, що на теперішній час - середнє значення. У режимі пасивної роботи (працює телефонний модуль) комунікатор прожив майже 8 діб - 190 годин - чудовий показник, але до заявлених 320 годин ще дуже далеко.

У типових тестах автономної роботи кишенькових комп'ютерів G900 показав наступні результати: читання електронної книги в програмі HaaliReader з автопрокруткою - 8 годин, прослуховування музики в музичному плеєрі GSPlayer з відключеним екраном - 14 годин. Незвичайна для подібних пристроїв різниця між двома цими показниками, ймовірно, є наслідком наявності енерговитратній підсвічування дисплея, при читанні її рівень становив 75% від максимального значення. У більшості інших моделей кишенькових комп'ютерів різниця становить в середньому 2-3 години. Мінімальний час роботи комунікатора - 3 години, при активованих модулях зв'язку, максимальному рівні підсвічування і запущеному на відтворення по Wi-Fi фільмі. Перегляд відеоролика триває не набагато довше - 3 години 30 хвилин - зайвий раз підтверджується припущення про серйозний вплив підсвічування екрану на час роботи комунікатора.

Заряджається акумулятор двома способами. При підключенні до зовнішнього блоку живлення час поповнення заряду становить трохи більше 2 годин. Від USB порту комп'ютера заряд акумулятора відновлюється 4 години.

Суперечливі результати дозволяють зробити висновок про важливість регулювання рівня підсвічування екрану. У разі G900 ця проста операція дозволить значно продовжити автономну роботу комп'ютера. У пасивному режимі роботи кишеньковий комп'ютер продемонстрував чудовий результат і може дати фору багатьом своїм побратимам. Інші ж параметри знаходяться на середньому для даного класу пристроїв рівні.

продуктивність

Робоча частота процесора Marvell PXA 270 становить 520 МГц, що наближається до максимального можливого значення для даного типу процесорів. Чіпи з частотами понад 624 МГц в кишенькові комп'ютери зараз не встановлюються. Теоретично продуктивності цього процесора має цілком вистачити для більшості потреб операційної системи і додатків. На практиці може негативно позначитися великий дозвіл екрана, особливо в тестах графічної підсистеми, як це було не раз в тестах інших комунікаторів. Суб'єктивно значних затримок в роботі програм і інтерфейсу не помітно, але все по своїх місцях зможе розставити тільки тестування. Всі виміри проводилися за допомогою програми Spb Benchmark, комунікатор був підключений до зарядного пристрою. Для порівняння в таблиці наведені показники раніше протестованих кишенькових комп'ютерів.

Toshiba Portege G900 520МГц E-Ten Glofiish X600 500МГц E-Ten Glofiish X650 500МГц Dell Axim X51v 624МГц Spb Benchmark index 273.9 393.38 265.39 336.41 CPU index 1363.95 1578.29 1125.41 2011.53 File system index 112.88 161.96 132.4 142.34 Graphics index 849.6 3035.67 238.16 617.27 Platform index - - - 426.82 ActiveSync index 3441.76 4553.37 4038.98 3941.53 Write 1 MB file (KB / sec) 787 858 889 681 Read 1 MB file (MB / sec) 3.81 3.5 3.73 3.76 Copy 1 MB file (KB / sec) 740 894 951 607 Write 10 KB x 100 files (KB / sec) 173 311 351 276 Read 10 KB x 100 files (MB / sec) 1.01 1.95 1.76 1.84 Copy 10 KB x 100 files (KB / sec) 153 228 278 256 Directory list of 2000 files (thousands of files / sec) 1.1 1.63 1.18 1.34 Internal database read (records / sec) 1282 1408 1176 1958 Graphics test: DDB BitBlt (frames / sec) 204 369 64.2 277 Graphics test: DIB BitBlt (frames / sec) 19.6 33.8 8.28 22 Graphics test : GAPI BitBlt (frames / sec) 87.4 391 23.3 59.1 Pocket Word document open (KB / sec) 40.8 - - 11.7 Pocket Internet Explorer HTML load (KB / sec) - 10.2 7.58 9.65 Pocket Internet Explorer JPEG load (KB / sec) - 147 110 119 File Explorer large folder list (files / sec) 416 700 525 478 Compress 1 MB file using ZIP (KB / sec) 197 277 212 241 Decompress 1024x768 JPEG file (KB / sec) 407 500 511 657 Arkaball frames per second (frames / sec) 81.8 173 20.8 52.4 CPU test: Whetstones MFLOPS (Mop / sec) 0.091 0.081 0.104 0.117 CPU test: Whetstones MOPS (Mop / sec) 56.9 53.2 66.2 85.2 CPU test: Whetstones MWIPS (Mop / sec) 6.14 5.29 6.6 7.53 Memory test: copy 1 MB using memcpy (MB / sec) 66.7 72.6 36.4 110 ActiveSync: upload 1 MB file (KB / sec) 307 423 405 363 ActiveSync: download 1 MB file (KB / sec) 698 769 524 694

Як і слід було очікувати, наявність екрану з великою роздільною здатністю позначилося на показниках продуктивності. Герой цього огляду відстав від обох моделей з qVGA матрицями, але обійшов недавнього новачка Glofiish X650 з VGA дисплеєм. Невелика перевага в частоті процесора PXA 270 перед чіпом від Samsung відображено в індексі CPU. Значну перевагу чіпа Marvell в роботі з графічною підсистемою підкреслюється майже чотирикратної різницею у відповідних індексах. І це при більшому дозволі екрану у G900. Показовим є так само рейтинг відтворення тестового ролика в програмі TCPMP. Він склав 97% - хороший результат! Швидкості роботи відеопідсистеми достатньо для перегляду більшості відеороликів без перекодування.

В результаті G900 став ще одним прикладом чудової продуктивності процесорів Marvell-Intel, в найсуворіших умовах. При наявності W-VGA дисплея падіння швидкості роботи відеопідсистеми практично не спостерігається. Додатковим позитивним моментом є встановлені 128 МБ оперативної пам'яті. Незважаючи на запевнення, що Windows Mobile 5-6 досить для роботи 64 МБ ОЗУ, все більше число користувачів стикається з ситуацією, коли їх стає недостатньо для роботи декількох запущених додатків.

Висновки

Відмітна риса G900 - W-VGA екран. Суб'єктивні позитивні враження залишилися також від зручної клавіатури. На жаль, саме через їх наявності за розміром G900 вийшов більше своїх моноблочних побратимів з 2,5 дюймовими екранами. Вага комунікатора теж наближається до верхньої позначки для даного класу пристроїв. Постійно носити такий апарат не дуже-то зручно. Toshiba Portege G900 добре показав себе в тестах тривалості автономної роботи і продуктивності, незважаючи на дисплей і швидкий процесор. Великий екран значно полегшує роботу в інтернет-браузерах, а клавіатура - в системах обміну повідомленнями. Зацікавити G900 повинен, перш за все, тих, кому потрібен надійний і потужний комунікатор, кому необхідно постійно бути підключеним до мережі.

Середня ціна по Москві на Toshiba Portege G900 складає Н / Д (0))

Дякуємо компании фішка за наданий на тестування комунікатор Toshiba Portege G900.