Вибираємо комп'ютер для будинку

  1. Купити комп'ютер просто, а от вибрати куди складніше: окрім процесора, пам'яті і відеокарти потрібно...
  2. класичний десктоп
  3. моноблок
  4. ноутбук

30 березня 2018

Купити комп'ютер просто, а от вибрати куди складніше: окрім процесора, пам'яті і відеокарти потрібно враховувати ще й форм-фактор системи.

Найбільш поширених форм-фактора сьогодні три - ноутбук, традиційний десктоп в форматі «системний блок + монітор» і моноблок. Є ультрапортативні комп'ютери-в-стіках, гібридні девайси «два в одному», є ранцеві системи, але всі вони поки що зустрічаються рідко. Зауважимо, що серед форм-факторів немає «кращих» і «гірших» - у кожного є свої переваги, які можуть бути дуже важливими при використанні «для дому, для сім'ї».

Зважимо плюси і мінуси кожного варіанту і розглянемо приклади.

класичний десктоп

Основна вигода такого рішення для домашнього користувача - можливість замінювати монітор окремо від системного блоку. Зауважимо, що системний блок тут може бути як стандартного розміру, так і ультракомпактним. В обох випадках є свої переваги.

Стандартний системний блок підійде в першу чергу тим, хто розбирається в компонентах, завжди готовий до чергового раунду апгрейда системи і завжди хоче від комп'ютера більшого. Для чого? Щоб працювати з ресурсоємними додатками, відео, графікою - і для ігор, звичайно. Всі необхідні для цього компоненти можна упакувати в корпус ноутбука (і на ринку є приклади найпотужніших ігрових лептопів), але класичний форм-фактор логічніше - він «на виріст». Системний блок дозволяє встановити додаткові компоненти - наприклад, накопичувачі або відеокарту, і, що важливо, забезпечити ефективне охолодження всієї цієї «начинці». А якщо система стала застарівати, без особливих проблем наростити ресурси.

А якщо система стала застарівати, без особливих проблем наростити ресурси

Прекрасний приклад універсального робочого столу для всієї родини - Acer Aspire GX-781 . Його корпус красивий, але непомітний. Він підійде як для виконання робочих завдань, так і для ігор і перегляду відео. Що всередині? Топовий процесор Intel Core i7, могутня графіка від Nvidia - GeForce GTX 1060, відео в 4K, 12 ГБ оперативної пам'яті і пара накопичувачів: традиційний HDD на терабайт і 128-гігабайтний SSD. На найближчі пару років точно вистачить, а потім компоненти можна буде оновлювати у міру необхідності.

На найближчі пару років точно вистачить, а потім компоненти можна буде оновлювати у міру необхідності

Для суворих геймерів є просунуті варіанти, наприклад, MSI Aegis X3 VR7RD-035RU . Це вже не просто десктоп, а ігрова машина, яка навряд чи стане в нагоді звичайному користувачеві, але незамінна для тих, хто багато часу проводить в іграх. Всередині - процесор Intel Core i7 7700K з частотою 4,2 ГГц і штатної можливістю розгону до 4,5 ГГц, 16 ГБ оперативної пам'яті, відеокарта Nvidia GeForce GTX 1070 c 8 ГБ власної оперативки, два накопичувача - традиційний HDD на 2 ТБ і твердотільний на 128 ГБ. Також важливо, що ПК оснащений просунутою системою охолодження, здатної забезпечити дотримання температурного режиму працює на повну потужність процесору і додатковим відеокарт, якщо користувач захоче їх встановити.

Також важливо, що ПК оснащений просунутою системою охолодження, здатної забезпечити дотримання температурного режиму працює на повну потужність процесору і додатковим відеокарт, якщо користувач захоче їх встановити

Дедалі популярнішими стають і ультракомпактні системні блоки. Вони коштують дешевше інших моделей і підходять для тих, кому комп'ютер потрібен для непрофесійного використання. приклад: HP 260 G2 , У якого «на борту» процесор Intel Core i3, 4 Гб оперативної пам'яті, терабайтний жорсткий диск і інтегрована відеокарта Intel HD Graphics 520 - для роботи з документами і браузинга / спілкування більш ніж достатньо. Чи не викличе проблем і базова обробка домашніх фото і відтворення кіно.

моноблок

Головна перевага моноблока в тому, що він займає мінімум місця на робочому столі і при цьому чудово підходить для сімейних посиденьок за фільмом або серіалом, робочих завдань і завдань домашньої творчості. Це прекрасний вибір для обробки фото або створення колажів. До того ж велика кількість моноблоків вельми привабливі зовні і часто поставляються з клавіатурою, мишею та іншої периферією в комплекті, тобто готові до роботи відразу після покупки.

Приклад такого рішення - Acer Aspire U27-880 , Побудований на Intel Core i7 і використовує вбудовану графіку Intel HD Graphics 620. У нього великий 27-дюймовий сенсорний екран, 16 ГБ оперативної пам'яті і 2-терабайтний жорсткий диск, щоб вистачило на контент кожного човна сім'ї - можна і кіно дивитися всім разом і молодшим дітям встановити розвиваючі програми. Така конфігурація відмінно потягне навчальні та офісні завдання, відтворення медіафайлів і спільну роботу (згадаймо ще раз про великий екран).

Моноблоки бувають різними і за внутрішньою «начинці», і за встановленим монітора, що дозволяє підібрати модель в залежності як від розмірів робочого столу, так і виділеної на систему частки сімейного бюджету. Наприклад, якщо розглянутий вище моноблок для вас занадто великий або дорогий, можна зупинити вибір на Dell Inspiron 3264 з процесором Intel Core i3 7100U, оперативною пам'яттю 4 Гб і 1 ТБ HDD Full HD-дисплей з діагоналлю 21 дюйм дозволить встановити цю модель майже в будь-якій квартирі.

ноутбук

Основна перевага ноутбука, зрозуміло, мобільність! Сучасному користувачеві вона потрібна не тільки для далеких відряджень і переговорів, роботи в коворкінг, в купе поїздів і в салоні літаків, на будівельних майданчиках і в інших місцях, які люблять показувати в рекламі виробники. Навіть в квартирі мобільність буває корисною, наприклад, подивитися фільм або відеоподкаст лежачи на дивані, завершити авральну роботу на кухні, щоб не заважати спати сім'ї. Сьогодні ноутбук, особливо в компромісному варіанті - щоб був компактний, продуктивний і не дуже дорогий - це варіант для тих, у кого він стане єдиним комп'ютером, і тих, хто завжди готовий перейти в робочий режим.

Приклад - ультратонкий ноутбук Acer Swift 3 , Побудований на Intel Core i7, c SSD на 256 Гб. Swift 3 впорається з більшістю повсякденних завдань, (офісних і розважальних) і при цьому буде не тільки корисним гаджетом, але і стильним штрихом до образу власника. Час автономної роботи складає до 10 годин, тобто цілий робочий день (або безсонна ніч), а доступ до даних захищений сканером відбитку пальців. Завдяки 14-дюймовому Full HD екрану на IPS-матриці, ноутбук може похвалитися широкими кутами огляду, чітким контрастним зображенням і глибокими, насиченими кольорами.

Ноутбуки бувають не тільки універсальними і ультратонкими, а й ігровими, найбільш потужними і продуктивними. Прикладом геймерского «ноута» може служити MSI GT62VR 7RE Dominator Pro . Система побудована на Intel Core i7 7700HQ з 16 ГБ пам'яті, терабайтним HDD і SDD на 256 ГБ. За якість зображення відповідає Full HD-екран з діагоналлю 15.6 дюймів і часом відгуку 3 мс, а також графічна карта Nvidia GeForce GTX 1070. Ігровий ноутбук відрізняється і зовнішнім виглядом: клавіатура з настроюваної світлодіодним підсвічуванням, яскраві декоративними елементами на корпусі, великий логотип і т . Д. - все це додає зовнішності системи шарму й агресивності.

Стаття підготовлена агентством 2L

Для чого?
Що всередині?