Як правильно вибрати планшет

  1. зміст
  2. Все про дисплей - тип матриці, діагональ і дозвіл
  3. Діагональ дисплея
  4. Якими бувають матриці
  5. Дозвіл
  6. Операційна система
  7. Планшети на Android
  8. iOS
  9. Windows
  10. продуктивність
  11. Пам'ять пристрою - обсяг має значення
  12. Короткий огляд популярних виробників планшетів
  13. Apple
  14. Samsung
  15. Asus
  16. Lenovo
  17. Nomi
  18. резюме

планшет сьогодні - це актуальний гаджет для багатьох, від малого до великого. Підростаюче покоління за великим рахунком бачить в ньому мультимедійний пристрій для розваг, а користувачі старшого віку знаходять йому масу інших застосувань.

Планшетний комп'ютер став вірним соратником і для роботи, і для навчання, і для дозвілля Планшетний комп'ютер став вірним соратником і для роботи, і для навчання, і для дозвілля. А завдяки його компактності, такий девайс зручно брати з собою. У всякому разі, зручніше, ніж ходити з масивним ноутбуком.

Розглядаючи віртуальні вітрини інтернет-магазинів або стоячи біля полиці в магазині, виникає дилема - який планшет купити Розглядаючи віртуальні вітрини інтернет-магазинів або стоячи біля полиці в магазині, виникає дилема - який планшет купити? Тому для того, щоб Вам було легше визначитися з вибором, ми зібрали всі основні характеристики та відмінності планшетів, якими сьогодні рясніє ринок.

Тому для того, щоб Вам було легше визначитися з вибором, ми зібрали всі основні характеристики та відмінності планшетів, якими сьогодні рясніє ринок

зміст

  1. Все про дисплей - тип матриці, діагональ і дозвіл
  2. Операційна система
  3. продуктивність
  4. Пам'ять пристрою - обсяг має значення
  5. Короткий огляд популярних виробників планшетів
  6. резюме

Все про дисплей - тип матриці, діагональ і дозвіл

Багато власників не розлучаються зі своїм планшетом щодня протягом тривалого часу, тому від якості і дозволу дисплея буде залежати комфорт від «спілкування» з гаджетом Багато власників не розлучаються зі своїм планшетом щодня протягом тривалого часу, тому від якості і дозволу дисплея буде залежати комфорт від «спілкування» з гаджетом.

Діагональ дисплея

Про розміри планшета, так само як і про смаки, не сперечаються, тому що кожен користувач вибирає пристрій для своїх потреб. Для одного пріоритетом є компактність і можливість носити девайс просто в кишені, для іншого - великий екран, на якому і читати зручніше, і відео дивитися, і нові рівні проходити.

Найскромнішими за розмірами є   7-дюймові планшети Найскромнішими за розмірами є 7-дюймові планшети . В основному їх вибирають з-за мобільності і зручності роботи в дорозі, так як місця вони займають небагато, а функціональність у них - те, що треба.

Для домашнього використання частіше вибирають моделі побільше - від   9,6   до   10,1 дюйма Для домашнього використання частіше вибирають моделі побільше - від 9,6 до 10,1 дюйма . Примітно, що останні часто мають док-станцію і вже більше сприймаються нами як планшетний комп'ютер. такими трансформерами також зручно користуватися, як і ноутбуком , Але при цьому вони є легшими і мобільними. повноцінний потужний комп'ютер замінити їм не під силу, але в якості альтернативи або додаткового пристрою - варіант непоганий.

Існують планшети і більш значні за розміром (від 12 дюймів і вище) Існують планшети і більш значні за розміром (від 12 дюймів і вище). Вони вже не тільки зовні мають багато спільного з лептопами, а й за ціною не дуже-то відрізняються. Таких моделей на ринку зовсім небагато, що і логічно - за ту ціну, за яку Ви придбаєте такий планшетний ПК, можна вибрати більш продуктивний ноутбук.

Таких моделей на ринку зовсім небагато, що і логічно - за ту ціну, за яку Ви придбаєте такий планшетний ПК, можна вибрати більш продуктивний ноутбук

Якими бувають матриці

Сучасні планшети можуть мати один з трьох основних типів матриць - TFT, IPS або OLED. У кожного з них є свої фішки, тому розберемося в них детальніше.

Колись популярні TFT-матриці сьогодні можна назвати найпростішими і найдешевшими на ринку Колись популярні TFT-матриці сьогодні можна назвати найпростішими і найдешевшими на ринку. По суті, такі дисплеї встановлюються виключно в бюджетних моделях планшетів. Крім практичної єдиної гідності -Низьке вартість, в усьому іншому TFT поступаються іншим видам екранів: слабка контрастність і перенесення кольорів, невеликий кут огляду, а при денному світлі такі дисплеї і зовсім дають практично нульову читабельність.

На голову вище за всіма показниками стоять   IPS-матриці   , Які сьогодні встановлюються в абсолютній більшості девайсів - і в недорогих, і у флагманських моделях На голову вище за всіма показниками стоять IPS-матриці , Які сьогодні встановлюються в абсолютній більшості девайсів - і в недорогих, і у флагманських моделях. Кут огляду в них становить трохи менше 180⁰, до того ж вони пропонують соковиту картинку з гідною кольору. Око однозначно радує.

У свою чергу найбільш просунутими є OLED-матриці . На відміну від IPS, OLED-дисплеї хваляться кращим контрастом і ідеальною передачею чорного. Секрет їх криється в пристрої самої матриці. Якщо IPS-дисплей підсвічується по всій площі екрану, то в OLED-матриці кожен піксель сам по собі є джерелом світла.

На сьогоднішній день такі дисплеї зустрічаються не в багатьох моделях і здебільшого є надбанням топових планшетів від   Samsung На сьогоднішній день такі дисплеї зустрічаються не в багатьох моделях і здебільшого є надбанням топових планшетів від Samsung .

Дозвіл

Ще одна важлива характеристика дисплея - це його дозвіл. Тобто кількість точок, яке на ньому вміщається. Логічно припустити, що чим більше дозвіл, тим краще. Але тут є один нюанс - дисплеї зі значним дозволом (максимальний показник в планшетах на сьогоднішній день становить 2880 × 1920 точок) Вам однозначно обійдуться в копієчку.

Найбільш поширеним в планшетах є HD-дозвіл, яке становить   1280 × 720 пікселів Найбільш поширеним в планшетах є HD-дозвіл, яке становить 1280 × 720 пікселів . На 7-дюймових моделях таку кількість точок більш ніж комфортне, але в планшетах побільше (від 10 "і більше) може виявитися недостатнім.

На 7-дюймових моделях таку кількість точок більш ніж комфортне, але в планшетах побільше (від 10 і більше) може виявитися недостатнім

Великому планшету - велике плавання. Тобто більшу роздільну здатність. Тому серед 10-дюймових девайсів краще вибирати дисплеї з дозволом FullHD (1920 × 1200). Єдиний недолік останніх - більш висока ціна. Але картинка буде значно чіткіше і виразніше.

Операційна система

Коли виникає питання, який планшет краще купити, багато користувачів в першу чергу спантеличені вибором операційної системи Коли виникає питання, який планшет краще купити, багато користувачів в першу чергу спантеличені вибором операційної системи. А вибір залежить від того, для яких завдань пристрій здебільшого використовуватиметься. І, зрозуміло, від особистих переваг. Не будемо розводити демагогію про те, який планшет краще, а просто ознайомимося з особливостями кожної ОС.

Планшети на Android

Операційну систему від Google можна назвати абсолютним лідером на ринку планшетів - більшість гаджетів працює під керівництвом саме цієї ОС. У Android є два основних козиря:

  • планшети на ньому охоплюють широкий діапазон цін, при цьому є по кишені для більшості покупців
  • платформа стрімко розвивається, постійно вдосконалюючи свою функціональність

Однак і без мінусів не обійшлося - далеко не кожен виробник спантеличений підтримкою нових версій ОС саме для Вашої моделі планшета. В результаті придбаний девайс буквально через рік-другий може стати морально застарілим.

Як правило, планшети з цієї ОС вибирають в якості мультимедійного пристрою, на якому зручно дивитися відео, посерфити в інтернеті і «позависать» в соціальних мережах Як правило, планшети з цієї ОС вибирають в якості мультимедійного пристрою, на якому зручно дивитися відео, посерфити в інтернеті і «позависать» в соціальних мережах.

iOS

Планшети, що працюють на iOS (IPad, чи то пак), не можуть похвалитися таким же багатим пропозицією і гнучкою ціновою політикою, як пристрої на Android. Сама система є надійною і з оновленням у неї проблем не виникає - практично кожне випущене Apple пристрій з часом отримує більш актуальну версію ОС.

Для багатьох зупиняє фактором при виборі планшета на iOS є і невеликий вибір моделей, який зазвичай дозволяє вибирати лише за форматом, обсягом оперативної і постійної пам'яті і по наявності / відсутності слота для SIM-карти Для багатьох зупиняє фактором при виборі планшета на iOS є і невеликий вибір моделей, який зазвичай дозволяє вибирати лише за форматом, обсягом оперативної і постійної пам'яті і по наявності / відсутності слота для SIM-карти. Ще одна особливість - вартість «яблучних» девайсів досить висока, що тим не менш не заважає армії шанувальників американського бренду залишатися вірними своєму вибору.

Windows

З цієї операционкой напевно знайомий кожен з нас по інших пристроїв - ноутбуків або комп'ютерів. До слова, на планшетах ОС від Microsoft працює аналогічним чином. Так як більшість таких гаджетів мають док-станцію, нерідко планшети на Windows вибирають не тільки для відпочинку та розваг, а й для повноцінної роботи або навчання. Такий собі компактний гібридний комп'ютер. При цьому ціновий сегмент, який охоплюють ці пристрої, досить великий.

З якою операційною системою Ви хочете працювати - справа абсолютно індивідуальне З якою операційною системою Ви хочете працювати - справа абсолютно індивідуальне. Скажімо так - ідеальних ОС не буває. У кожної є свої переваги і недоліки. Тому робити ставку краще на той пристрій, що максимально відповідатиме Вашим поданням про зручність.

продуктивність

Виробники мобільних пристроїв постійно намагаються нас переконати в тому, що чим потужніший гаджет, тим однозначно краще Виробники мобільних пристроїв постійно намагаються нас переконати в тому, що чим потужніший гаджет, тим однозначно краще. "Швидше вище сильніше". Так-то воно так, тільки не завжди обумовлюються два нюанси. Перший - чи завжди актуально мати найпотужнішу «машину», а другий - ціна питання, адже найпродуктивніші девайси потягнуть за собою значні витрати.

Зрозуміло, якщо Ваш бюджет на новенький планшет кордонів не має, то можна сміливо вибирати «Нафаршировані» моделі , На яких буде літати буквально все - від вимогливих графічних програм, до сучасних 3D-ігор.

Але найчастіше куди більш розумно порівнювати продуктивність гаджета до своїх потреб Але найчастіше куди більш розумно порівнювати продуктивність гаджета до своїх потреб. Якщо визначити мінімальні вимоги до сучасного пристрою, які зроблять роботу з планшетом комфортної і без зависань, то визначитися з продуктивністю для себе буде легше.

Який процесор краще для планшета? Це залежить від багатьох факторів: від типу пристрою (звичайний планшет або гібрид), до операційної системи, на якій він працює. Якщо ми говоримо про планшетах на Android, то найбільш затребуваним на сьогоднішній день можна назвати моделі на чіпсетах Qualcomm. Найімовірніше Вам знадобиться 4-ядерне «серце» , Яке оптимально впорається з усіма необхідними завданнями.

Для Windows-пристроїв досить і 2 ядер, так як працюють вони на збалансованих процесорах   Intel Для Windows-пристроїв досить і 2 ядер, так як працюють вони на збалансованих процесорах Intel . Для iPad варіативність теж не велика - все девайси Apple працюють під керівництвом фірмових чіпсетів Apple Ах, де «х» - це порядковий номер покоління процесорів і чим він вищий, тим продуктивніше і енергоефективніше гаджет.

Якщо говорити про оперативну пам'ять, від якої також залежить швидкість роботи пристрою, для комфортної та швидкої роботи розглядати моделі нижче 1,5 - 2 ГБ недоцільно. Хоча, якщо список дій, які Ви будете виконувати на планшеті, обмежується соціальними мережами, поштою, серфінгом і простенькими іграми, то можна вибрати модель і скромніше.

Однак варто пам'ятати - планшет ми зазвичай купуємо не на один рік, а вимогливість програм і додатків зростає з кожним днем Однак варто пам'ятати - планшет ми зазвичай купуємо не на один рік, а вимогливість програм і додатків зростає з кожним днем. Вкладаючи кошти в занадто простий пристрій, ми ризикуємо через рік-півтора залишитися «за бортом» нових можливостей, які дає нам постійний прогрес.

Пам'ять пристрою - обсяг має значення

Тут принцип очевидний: чим більше - тим краще Тут принцип очевидний: чим більше - тим краще. Якщо Ви в основному плануєте працювати з інтернетом і не збираєтеся перевантажувати девайс всякого роду файлами, 16 ГБ внутрішнього накопичувача Вам вистачить з лишком.

моделі з 32 і 64 ГБ на борту дають більше можливостей, але і вартість при цьому їх буде вище. Самі ж місткі гаджети мають до 512 ГБ постійної пам'яті - це надбання флагманських планшетів. Таким сховищем не кожен комп'ютер може похвалитися, і тут вже можна «гуляти» на всю і ні в чому собі не відмовляти. Питання лише в ціні і доцільності.

Якщо Ви ще точно не визначилися, чи вистачить Вам 8 - 16 ГБ пам'яті або в процесі з'явиться необхідність в більшому обсязі, вибирайте ту модель, яка має слот для карти пам'яті Якщо Ви ще точно не визначилися, чи вистачить Вам 8 - 16 ГБ пам'яті або в процесі з'явиться необхідність в більшому обсязі, вибирайте ту модель, яка має слот для карти пам'яті. Це дозволить з самого початку не переплачувати за надмірно великий обсяг накопичувача, а при необхідності її завжди можна буде розширити.

Короткий огляд популярних виробників планшетів

І ще одне важливе питання, яке мучить нас перед покупкою планшета - це бренд І ще одне важливе питання, яке мучить нас перед покупкою планшета - це бренд. Ринок планшетів рясніє самими різними іменами - одні з них постійно на слуху, інші ж менш популярні. Розглянемо особливості кожного виробника зокрема.

Apple

компанія Apple в представлення не потребує. iPad став практично ім'ям прозивним (як свого часу в нашу повсякденну мову потрапили назви компаній Thermos і Pampers) і багато користувачів, представляючи планшет, думають в першу чергу саме про нього.

Компанія Apple не «розмінюється на дрібниці» і пропонує своїм користувачам відмінні флагманські моделі з купою достоїнств Компанія Apple не «розмінюється на дрібниці» і пропонує своїм користувачам відмінні флагманські моделі з купою достоїнств. Всі сучасні iPad оснащені соковитими Retina-дисплеями з вражаючою роздільною здатністю і завидною щільністю пікселів, висока продуктивність забезпечується фірмовими чіпсетами і продуманої програмної начинкою, а одягнені вони при цьому в алюмінієвий корпус.

Одним словом - хіт серед планшетів Одним словом - хіт серед планшетів. Єдине «але» - багатьох користувачів бентежить їх вартість і відсутність можливості розширення пам'яті. Тим не менш, це не заважає iPad займати лідируючі позиції з продажу в світі, адже користувач завжди може бути впевнений, що набуває якісний і надійний продукт.

Samsung

На відміну від Apple, яка виробляє виключно іміджеві девайси, Samsung пропонує вибір як флагманських, так і бюджетних планшетів. Причому прірву між першими і другими колосальна.

Бюджетники від південнокорейського бренду мають цілком скромні показники, що характерно для їх цінового сегмента: простенькі TFT-дисплеї (зате з нормальним дозволом), невеликий обсяг пам'яті (і постійної, і оперативної), мінімальні показники камер і все в цьому дусі Бюджетники від південнокорейського бренду мають цілком скромні показники, що характерно для їх цінового сегмента: простенькі TFT-дисплеї (зате з нормальним дозволом), невеликий обсяг пам'яті (і постійної, і оперативної), мінімальні показники камер і все в цьому дусі. Зате це не заважає їм бути в ТОПі найбільш продаваних планшетів в Україні за підсумками 2017 року.

Флагманські ж моделі оснащені за останнім словом техніки Флагманські ж моделі оснащені за останнім словом техніки. Барвисті SuperAMOLED-матриці, які практично є візитною карткою південнокорейського бренду, металеві корпуси, потужні процесори і завидна продуктивність. Пропозиція на будь-який смак і на будь-який гаманець, що ймовірно, і робить Samsung одним з лідерів на ринку.

Хромбукі-трансформери Chromebook Plus і Pro від Samsung з доступом до Google Play

Asus

Тайванська компанія Asus вже давно славиться своїми комп'ютерами, ноутбуками і комплектуючими до них. Не можна сказати, що Asus наділяє свої планшетні ПК якимись найновішими технологіями або унікальними фішками - компанія просто займається виробництвом добротних і надійних «робочих конячок», які, до речі, відмінно себе зарекомендували.

У модельних рядах цього бренду представлені і класичні 7-дюймові, і трансформерні планшети У модельних рядах цього бренду представлені і класичні 7-дюймові, і трансформерні планшети. Є моделі і помассивнее, які за своїми характеристиками дотягують до непоганого ноутбука і при цьому мають гібридний форм-фактор.

Ставку виробник робить нема на інновації, а на якісну комплектацію. Так, наприклад, серед планшетів Asus неможливо знайти моделі з бюджетної TFT-матрицею. Власне, завдяки надійності і якості компонентів популярність планшетів даного виробника має високий рейтинг серед користувачів.

Lenovo

Фішкою китайського бренду Lenovo можна назвати багатий асортимент і охоплення всіх цінових сегментів. Тим не менш, компанія небайдужа і до всякого роду наворотам. Так, наприклад, деякі моделі з серії Yoga Tablet обзавелися завидною автономністю (до 18 годин роботи від одного заряду), а планшет Lenovo Yoga Tablet 3 PRO і зовсім обжився вбудованим проектором.

До слова, модельний ряд пропонує пристрої як на Android, так і Windows До слова, модельний ряд пропонує пристрої як на Android, так і Windows.

Nomi

Хоч компанія і досить молода на нашому ринку, але вже має безліч своїх шанувальників. бренд Nomi спеціалізується на недорогих аксесуарах, можливості яких часто перевершують їх вартість. Всі представлені планшети працюють під управлінням ОС Android і в більшості своїй оснащені IPS-матрицями.

Якщо порівнювати, наприклад, планшет Nomi з бюджетником від Samsung, то перший обійдеться Вам в 1,5-2 рази дешевше, а ряд показників у нього вище Якщо порівнювати, наприклад, планшет Nomi з бюджетником від Samsung, то перший обійдеться Вам в 1,5-2 рази дешевше, а ряд показників у нього вище. Висновки робіть самі.

Висновки робіть самі

резюме

Відповідаючи на питання: «Який планшет краще купити Відповідаючи на питання: «Який планшет краще купити?» - універсальної відповіді бути не може. У кожного з нас свої уявлення про те, яким же планшет повинен бути і що він повинен вміти, щоб ми залишилися ним задоволені.

Перед остаточним вибором моделі важливо визначитися з цільовим призначенням пристрою. Чи буде він використовуватися тільки для серфінгу в інтернеті і спілкування в соціальних мережах (для чого, в принципі, підійде будь-який бюджетний планшет), чи стане він помічником в роботі (тут стане в нагоді пристрій потужніший) або ж Вам потрібен просунутий ігровий девайс?

Визначившись з цільовим призначенням, величезний модельний ряд, який все продовжує рости, що не буде Вас відволікати і сфокусуватися на необхідних параметрах буде простіше.

Розглядаючи віртуальні вітрини інтернет-магазинів або стоячи біля полиці в магазині, виникає дилема - який планшет купити?
Який процесор краще для планшета?