Як вибрати і купити ноутбук для різних цілей?

  1. Як вибрати бюджетний варіант ноутбука для роботи і навчання?
  2. Як вибрати високопродуктивний ноутбук для ігор та інших «складних» завдань?

Пару днів назад, в своїй статті я розповідав про те, що краще вибрати: домашній стаціонарний комп'ютер або ж ноутбук ? І у того і в іншого варіанта є своє призначення, але на сьогоднішній день ноутбуки можуть робити практично все, і, можна сказати, повноцінно замінюють стаціонарні комп'ютери. Про всі конкретних відмінностях і призначеннях двох типів комп'ютерів, ви можете прочитати в попередній статті за посиланням вище.

І, оскільки ноутбуки на сьогоднішній день найбільш популярні, я, звичайно ж, розповім, як їх купувати, орієнтуючись на виконувані вами завдання, на які параметри звертати увагу і що враховувати. У даній статті мова піде саме про це.

Крім поняття ноутбук, є ще 2 популярних на сьогоднішній день: нетбук і ультрабук.

Нетбук - це "урізаний" варіант ноутбука за своїми розмірами і характеристиками. У нетбуках не буває дисководів запису / читання оптичних дисків, вони мають екрани розмірами, в середньому, до 12 дюймів, значно меншу вагу (1-1.5 кг.), Але і, звичайно ж, малопродуктивний процесор: 1.0 - 1.5 Ггц. Коштують нетбуки зазвичай істотно менше, ніж повноцінні ноутбуки. Служать, як правило, для виконання найпростіших офісних завдань: працювати з офісними програмами, лазити в інтернет, спілкуватися по скайпу і для інших подібних простих завдань. Категорично не підходять для ігор і добре підійдуть для навчання, оскільки зручно носити з собою і користуватися ними прямо на заняттях :)) Принаймні, поки я викладав в технікумі, я бачив багато студентів саме з нетбуками, і користувалися ними прямо у мене на лекціях. Я нічого проти не маю, і, навпаки, тільки за! Правда якщо людина займається справою, а не чим попало :) Деякі носили і повноцінні великі ноутбуки. Але не кожен хоче носити з собою кіло по 3-4 в руці кожен день :)

Ультрабук - це також зменшений варіант ноутбука, але "урізаним" назвати вже не можу :) Ультрабуки дуже тонкі (товщина не більш 19-20 мм.), Легкі (до 2-х кг.), І, в цілому компактні, мають продуктивність на рівні повноцінних ноутбуків. Також відрізняються набагато більшим часом роботи від акумулятора - до 8 годин, що не досягається на сьогоднішній день в звичайних потужних ноутбуках. Діагональ екрану приблизно 10-14 дюймів. Головний їх недолік - висока вартість, яка значно відрізняється від цін на стандартні ноутбуки. Але за те все відразу: і висока продуктивність, і тривалий час автономної роботи (від акумулятора) і компактні розміри! :)

І те й інше новачки часто називають одним словом - ноутбук, що не розбиваючи на ось такі категорії. І в деяких випадках узагальнювати в одне поняття вірно, щоб не перераховувати все, що в нього входить. Адже і ті й інші належать все-таки до одного сімейства - ноутбуки.

Розглянемо, як вибрати ноутбук (будь-який тип), спираючись на свої переваги. Як і в попередніх статтях, розберемо 2 варіанти:

  1. Бюджетний варіант ноутбука для роботи і навчання, на якому можна буде працювати з документами, лазити в інтернеті, спілкуватися по скайпу, грати в простенькі ігри без сучасної якісної графіки і виконувати інші не сильно вимогливі до ресурсів комп'ютера завдання.

  2. Високопродуктивний ноутбук для сучасних ігор, роботи з серйозними графічними редакторами і для виконання будь-яких завдань, що вимагають високого навантаження на процесор, відеокарту і багато оперативної пам'яті. Простіше кажучи, на такому ноутбуці можна в принципі робити все!

Вибір ноутбука, на мій погляд, зручніше за все робити через сервіс Яндекс.Маркет, оскільки він дозволяє добре зробити фільтрацію по параметрам і показати список всіх магазинів, де знайдені варіанти можна придбати прямо зараз. Через нього зручно купувати все що завгодно, і в попередній статті, на прикладі цього сервісу я розповідав як підібрати готовий (вже зібраний) стаціонарний комп'ютер, тому якщо є питання про те, як користуватися сервісом, загляньте до статті:

Як вибрати і купити вже готовий до роботи настільний комп'ютер?

Як вибрати бюджетний варіант ноутбука для роботи і навчання?

Простий ноутбук без наворотів, для виконання повсякденних "офісних" завдань та інших, що не вимагають високої продуктивності, на сьогоднішній день можна придбати приблизно за 15000 - 18000 рублів. Якщо ціна нижче цього діапазону, то ноутбук може бути вже досить малого розміру і слабеньким, від чого працювати за ним буде не зовсім комфортно. При цьому нетбуки сьогодні вже не в моді, та й навряд чи вони б підійшли для повсякденних завдань, зважаючи на свої занадто маленьких розмірів. Вам було б просто незручно виконувати багато завдань.

Отже, зайдемо на Яндекс.Маркет і перейдемо в розділ "Комп'ютери" і слідом "Ноутбуки":


Маркет і перейдемо в розділ Комп'ютери і слідом Ноутбуки:

Тепер нам необхідно задати параметри, тобто відфільтрувати тисячі варіантів і залишити найбільш підходящі для себе, після чого вже вибрати якийсь один.

Прокрутимо сторінку вниз і перейдемо по посиланню "Перейти до всіх фільтрів", розташованої в самому низу правої колонки фільтрів:



Відкриється сторінка з величезною кількістю параметрів для вибору :) Тут можна підібрати собі варіанти на будь-який смак і колір. Для того, щоб вам приблизно вже знати, які повинен мати характеристики комп'ютер для виконання найпростіших повсякденних завдань, зверніться ось до цієї статті . Там я розповідаю про покупку готових стаціонарних комп'ютерів, але їх внутрішня начинка за своїми параметрами буде практично ідентична начинці ноутбука для тієї ж мети.

Як ви вже, напевно, зрозуміли, зараз ми будемо приблизні необхідні характеристики забивати в фільтри Яндекс.Маркет і в результаті отримаємо список відповідних варіантів.

Трохи підкоригують характеристики, взяті зі статті вище і сформую остаточно то що нам потрібно:

  • Частота процесора. Поставимо від 1.5 Ггц до 3 Ггц. На сайті вимірюється в мегагерцах, тому від 1500 до 3000. Сам процесор поки вибирати не будемо, оскільки сервіс сам прибере безліч варіантів після того, як ми поставимо інші важливі параметри.

  • Оперативна пам'ять. Тут нам важливо вказати обсяг і її тип. Обсяг вкажемо від 2 Гб до 4 Гб. Типи пам'яті виставляємо такі: DDR3, DDR3L, LPDDR3, як більш сучасні на сьогоднішній день.

    Ось що виходить у нас на даний момент з вибором параметрів:


    Ось що виходить у нас на даний момент з вибором параметрів:

  • Розмір екрану. Тут у кожного свої переваги, але особисто я вважаю, що комп'ютер, на якому будуть щодня виконувати якісь завдання по роботі, навчанні, дивитися фільми, переглядати сайти в інтернеті, не повинен мати занадто маленький екран. Адже це в свою чергу викликає деякі незручності в роботі. На занадто маленьких екранах не поміщаються в повному вікні навіть деякі програми, що дуже незручно! Плюс маленьких ноутбуків, мабуть, тільки один - зручність при перенесенні і транспортуванні, а також сюди ж віднесу можливість працювати практично де завгодно і перебуваючи в будь-якій позиції (сидячи, лежачи і іноді навіть, тимчасово, стоячи).

    У своєму прикладі я задав розміри екрану від 14 дюймів і потім подивлюся що пропонує мені сервіс на вибір.

  • Тип екрану. Для деяких цей параметр не є принциповим, а ось для мене - це мало не один з головних :) Екрани можуть бути глянцеві і матові. Відмінність в тому, що матові екрани не блікуют, і за ноутбуком, у якого такий екран, можна працювати хоч влітку на вулиці, в саму сонячну погоду. А ось якщо у вас ноутбук має глянсовий екран, то тут вже все зовсім інакше. На вулиці в сонячний день за таким ноутбуком буде просто болісно працювати, тому що ви просто практично нічого не будете бачити на екрані і зможете спостерігати себе і навколишній світ як в дзеркалі :)) Але у глянцевих екранів є і гідність, завдяки якому багато їх і вибирають: більш соковите і яскраве зображення. Картинка на матових екранах виглядає якось більш тьмяно.

    Тут вибирає кожен те, що йому потрібно. Я більше не беру ноутбуки з глянцевим екраном, тому що мене дратує в сонячні дні завішувати всі вікна, і при цьому все одно бачити своє відображення на екрані :) Прямо хоч бери і вікна забивай дошками! :)

    У Яндекс.Маркеті ви можете відзначити обидва типи екранів, якщо для вас цей параметр не є принциповим. Таким чином, отримаєте набагато більше варіантів ноутбуків по заданих вами іншими параметрами.

  • Тип відеоадаптера. У нас є вибір: дискретний, вбудований або відразу обидва. Дискретний - це зовнішній (мається на увазі, розташований окремо від материнської плати) відеоадаптер, який завжди буде мати набагато більшу продуктивність, ніж вбудований. Ми вибираємо бюджетний варіант комп'ютера і планів грати в сучасні іграшки у нас немає. Тому відзначаємо тільки один тип: «Вбудований».

    Інші параметри відеоадаптера (продуктивно і модель видеопроцессора, обсяг і тип відеопам'яті) задавати не варто, тому як, вважаю, що для ноутбуків вони не принципові і така жорстка фільтрація може привести до того, що сервіс Яндекс.Маркет взагалі не надасть нам жодного варіанту :)

    Ось що ми маємо після останніх 3-х пунктів:



  • Жорсткий диск. По-перше, задаємо діапазон обсягів в гигабайтах, щоб виключити зайві варіанти. Пропоную поставити діапазон від 300 Гб до 1000 Гб. Нижче 300 - занадто мало місця на сьогоднішній день. А вище 1000 - буде істотно дорожче. Оптимальний обсяг, якого вистачило б, наприклад, мені для повсякденних завдань - 500 Гб. Деякі женуться за жорсткими дисками величезних обсягів і при цьому не займають навіть 10-й їх частини своїми файлами :)

    Задамо ще тип жорсткого диска, щоб, знову ж таки, звузити коло пошуку: HDD і 2 HDD. Тобто розглянемо варіанти з одним і відразу 2-ма жорсткими дисками типу HDD. SSD диски не розглядаємо, тому як ноутбуки з ними ніколи не вкладуться в діапазоні 15000 - 18000 рублів. Вибираючи ігровий варіант комп'ютера, можна було б в деяких випадках розглянути варіанти з SSD-дисками.

  • Оптичний дисковод (для читання і запису дисків CD / DVD). Тут все просто. Я вважаю, що дисковод на сьогоднішній день поки ще потрібно більшості користувачів і потрібно його включити в список корисних властивостей. Відзначаємо «DVD-RW». Звичайно, якщо вам він на 100% не потрібно, то ви можете ще й відзначити (разом з DVD-RW) пункт «DVD немає», щоб розглянути варіанти без дисковода. Але таких буде менше ...

    Ось що маємо після ще 2-х останніх пунктів:


    Ось що маємо після ще 2-х останніх пунктів:

    З обов'язкових параметрів залишилося зовсім небагато.

  • Мережа. Наш комп'ютер повинен обов'язково підключатися до мережі інтернет. Інакше що це за комп'ютер такої? :) Без інтернету сьогодні як без рук! А значить, в обов'язкових параметрах відзначимо ще наявність пристроїв для підключення до мережі. Оскільки вибираємо ноутбук, то в ньому необхідно щоб був Wi-Fi адаптер для підключення до бездротової мережі. Тому в фільтрі «Wi-Fi» ставимо значення «Так». Також обов'язково мати роз'єм (RJ-45) для підключення проводового інтернету по кабелю «Вита пара». Раптом там, де ви працюєте, немає можливості використовувати бездротову мережу? Тому потрібен ще й такий от варіант. І тому в фільтрі «Вбудована мережева карта» також відзначаємо «Так».



    Інші параметри мережі задавати не потрібно. Вони у більшості моделей стандартні.

  • USB. Наявність USB портів в потрібній кількості - це обов'язкова умова будь-якого комп'ютера як стаціонарного, так і ноутбука. Через USB ми підключаємо велика різноманітність пристроїв: клавіатура (якщо комп'ютер стаціонарний), миша, флешки, зовнішні жорсткі диски, зовнішні оптичні дисководи, принтери, сканери, МФУ, телефони, планшети і ще безліч різних потрібних нам пристроїв.

    При виборі ноутбука, слід мати на увазі, що USB портів версії 2.0, має бути, як мінімум два. Але чим більше, тим краще. Тому в фільтрі «Кількість інтерфейсів USB 2.0» задамо всі варіанти, крім тільки «1». З одним USB портом ви зможете підключити одну мишку і на цьому все! Доведеться купувати разветвители (хаби USB). Однак, якщо плануєте купити ноутбук з портом (або декількома) USB 3.0 (про них нижче), то слід в фільтрі інтерфейсів USB 2.0, відзначити все ж пункт «1».

    Також розглянемо варіанти з портами USB 3.0, які на сьогоднішній день також дуже популярні і мають швидкість передачі в кілька разів перевищує швидкість на USB 2.0. При цьому USB 3.0 назад сумісні, тобто до них можна підключати будь-які пристрої для версії 2.0.

    USB 3.0 в ноутбуках багато не буває, а якщо і буває - то в дуже дорогих моделях. У фільтрі «Кількість інтерфейсів USB 3.0» виберемо значення «1» і «2», більше і не потрібно. Але може статися так, що в планованому нами ціновому діапазоні, не опиниться ноутбуків з USB 3.0. Тому якщо в підсумковому списку видачі не буде варіантів, то просто зніміть галочки з фільтра USB 3.0 і повторіть пошук.


    0 і повторіть пошук

    Залишилося 4 параметра, які на мій погляд повинні бути в ноутбуці для повсякденних завдань ...

  • Звук. У ноутбуці має бути обов'язково 2 звукових роз'єму: для підключення зовнішньої акустичної системи (якщо хочете підключити, наприклад, додаткові хороші колонки) і роз'єм для підключення мікрофона. Крім цього у ноутбука повинен бути вже і вбудований (нехай і не високої якості) мікрофон. Тому відзначаємо всі ці параметри.



  • Вебкамера. Вбудована в ноутбуки вебкамера відмінно доповнює його можливості і вам не доведеться купувати зовнішню, в разі якщо ведете спілкування з ким-небудь по скайпу, наприклад. Відзначимо цей пункт як обов'язковий, тим більше що в 99% всіх моделей ноутбуків вебкамера повинна бути!



Всі інші параметри задавати зовсім не обов'язково або навіть не має сенсу, оскільки область вибірки ми тож звузили вже досить сильно.

Після того як всі параметри будуть задані, прокрутити сторінку в самий низ і натискаємо кнопку «Показати відповідні»:


Після того як всі параметри будуть задані, прокрутити сторінку в самий низ і натискаємо кнопку «Показати відповідні»:

На новій сторінці відобразиться весь список відповідних варіантів. Можна відразу впорядкувати список за ціною для зручності (по зростанню), натиснувши в рядку «Сортувати» кнопку «За ціною». Практично у кожного вподобаного варіанту є ще кілька модифікацій різної цінової категорії. Внизу рядки з вподобаним варіантом, переходимо по посиланню «Модифікації»:


Внизу рядки з вподобаним варіантом, переходимо по посиланню «Модифікації»:

В результаті на новій сторінці з'являться вже всі варіанти обраної моделі:


В результаті на новій сторінці з'являться вже всі варіанти обраної моделі:

У мене параметри задані досить жорстко і тому, в цілому, варіантів відобразилося мало (в продажу на даний момент, в моєму прикладі, тільки один). У вас же, ймовірно, буде все інакше, в залежності від заданих вимог. Залишається вибрати варіант і подивитися список магазинів, які його пропонують придбати.

На сторінці бачимо нашу модель ноутбука і список магазинів, де він є в продажу. Тепер залишається тільки вибрати один з магазинів, перейти в нього (натиснувши «У магазин»), а там вже оформити безпосередньо замовлення.

Ті параметри, які я показував вище на прикладі, дозволяють підібрати саме бюджетні варіанти ноутбуків, але і не дуже давні, на яких проста робота стала б повноцінним. У цій категорії будуть ноутбуки середньої і трохи нижче середньої продуктивності.

Що стосується фірм, то вибирати рекомендую щось з цього: Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, Compaq. Решта, чесно кажучи, довіри не заслуговують, популярність їх невисока і якість може залишати кращого ... Мене ніколи не підводили Asus, але ціна їх часто вище за інших.

Тепер, за тим же принципом, на прикладі підберемо високопродуктивний ноутбук, на якому можна буде гарненько пограти і попрацювати в будь-яких потужних програмах.

Як вибрати високопродуктивний ноутбук для ігор та інших «складних» завдань?

При виборі високопродуктивного ноутбука, принцип відрізнятися нічим не буде. Відрізнятися будуть лише деякі параметри, і основні з них: процесор і відеоадаптер.

За вартістю, в такому випадку, потрібно буде орієнтуватися вже приблизно на 45000-55000 рублів. Залежно від деяких параметрів, які ви можете вибрати або не вибрати за своїми уподобаннями.

Давайте розглянемо приблизну конфігурацію для високопродуктивного ноутбука. Щоб зрозуміти приблизно, якій конфігурації повинен бути такий комп'ютер, можна звернутися до статті про вибір компонентів для ігрового стаціонарного комп'ютера:

Як вибрати і купити домашній ігровий комп'ютер?

Так ви вже будете більш-менш уявляти, що нам потрібно для ноутбука. У ноутбуці сильних відмінностей в конфігурації не буде.

Більшу частину параметрів, які задавали вище при виборі ноутбука бюджетної категорії, ми залишимо без змін, а я покажу лише ті, де потрібно задати зовсім інші значення.

Варто відзначити ще, що розміри ноутбука для таких цілей як ігри та інші складні завдання, просто не можуть бути маленькими :) Найчастіше розмір екрану у таких ноутбуків від 17 дюймів.

  • Процесор. Задамо тип: Core i5 і Core i7. Частоту чіпати не будемо, тому що для обраних варіантів процесорів вона тепер буде на потрібному рівні і, тим більше, за такої умови матимемо більше можливості вибору.



  • Оперативна пам'ять. Зазначимо обсяг оперативної пам'яті від 8 Гб. З таким обсягом оперативки вже можна буде гарненько пограти, в поєднанні з хорошим процесором і відеокартою. Тип пам'яті встановлюємо: DDR3 і DDR3L (зі зниженим енергоспоживанням), оскільки ці типи пам'яті на сьогоднішній день передові.



  • Відеоадаптер. Оскільки вибираємо високопродуктивний ноутбук, то цього пункту варто приділити увагу. По-перше, відзначаємо 2 типу: «дискретний і вбудований» і «дискретний». Один лише вбудований відеоадаптер нас не цікавить, оскільки грати на ньому буде неможливо.

    Виробник видеопроцессора виберемо, наприклад, «NVIDIA». Тут вже вибирає кожен те, що йому подобається. Кожна з ігор заточена під певну архітектуру і десь буде краще показувати себе карта від NVIDIA, а десь від ATI. Але якийсь принципової різниці в продуктивності ви не побачите. Я просто вже звик купувати ноутбуки (а раніше і стаціонарні ПК) з відеокартами від NVIDIA.


    Я просто вже звик купувати ноутбуки (а раніше і стаціонарні ПК) з відеокартами від NVIDIA

    Варіанти видеопроцессора відзначаємо від NVIDIA GeForce GTX 760M до де-небудь ... GTX 870M. Якщо вибирати категорії нижче - то відеокарти для найсучасніших ігор виявляться слабенький.

    Розмір відеопам'яті встановлюємо від 2048 до 4096. Найменше буде замало, а більше - в принципі і сенсу не має, зате ціна виросте.

    Ну і, нарешті, тип відеопам'яті задаємо «GDDR5», як найпередовіший на сьогоднішній день.


    Ну і, нарешті, тип відеопам'яті задаємо «GDDR5», як найпередовіший на сьогоднішній день

  • Жорсткий диск. Задаємо діапазон обсягів від 500 до 2000 Гб. Оскільки комп'ютер вибираємо пристойно дорогою, то вибирати саме тип HDD не станемо. Нехай нам будуть запропоновані також і варіанти з дисками SSD, які є набагато більш швидкими, але і пристойно дорогими (в порівнянні з простими жорсткими дисками HDD).



  • USB порти. У хорошого дорогого високопродуктивного комп'ютера просто зобов'язані бути USB порти версії 3.0. У комп'ютерів такої цінової категорії може бути навіть всього 1 порт USB 2.0, а інші (2-3 штуки) будуть версії 3.0.

    Тому відзначаємо варіанти з USB 2.0 в кількості від 1 до 4-х портів і з USB 3.0, в кількості 2-3 портів.


    0, в кількості 2-3 портів

Ось ці параметри, які я перерахував вище будуть відрізнятися від тих, що ми ставили при виборі простого офісного ноутбука. Інші параметри будуть точно такими ж: наявність Wi-Fi і мережевого адаптера, наявність входу під мікрофон, під аудіо і навушники, наявність вебкамери і вбудованого мікрофона.

Натиснувши кнопку «Підібрати відповідні», ми також побачимо список ноутбуків, які підходять під задані нами параметри:


Натиснувши кнопку «Підібрати відповідні», ми також побачимо список ноутбуків, які підходять під задані нами параметри:

Тепер вам залишається тільки підібрати комп'ютер, більш підходящий за ціною і за іншими параметрами і зробити безпосередньо замовлення в обраному інтернет-магазині. Якщо ви бачите занадто великий розкид варіантів, то спробуйте задати фільтри більш жорстко, наприклад, вказати тип екрану (матовий або глянцевий). Можна також додатково вказати частоту процесора, щоб вона була десь від 2.5 Ггц. Ну і при бажанні відзначити необхідність якихось інших функцій, наприклад, наявність картридера для читання карток пам'яті SD (від фотоапаратів, камер).

І в результаті область пошуку звузиться сильніше, і вам буде набагато простіше підібрати варіант.

Ось такий, на мій погляд, не особливо складний процес вибору ноутбука навіть для новачків :) Я вважаю такий спосіб пошуку (через сервіс Яндекс.Маркет) найбільш простим, зручним і швидким. Він охоплює відразу величезна кількість магазинів по вашому місту.

До цього моменту ми вже навчилися вибирати стаціонарні комп'ютери для різних потреб за окремими компонентами (під подальшу збірку), готові стаціонарний комп'ютери (вже зібрані) і сьогодні - ноутбуки.
У мене в планах було також написати статтю про покупку планшета, який відмінно придався б для роботи: пошта, веб-серфінг, skype і інші завдання. А його величезний плюс - носити можна з собою куди завгодно і працювати з ним де завгодно, а також набагато менше переживати за розряджається акумулятор, оскільки в таких пристроях вони тримають заряд куди довше.

І про це я планую написати статтю, ймовірно, через пару тижнів. Так що чекайте :)

Вибираємо планшет для роботи та розваг!

А зараз на цьому все ... Всім гарного настрою! Поки що ;)

Як вибрати бюджетний варіант ноутбука для роботи і навчання?
Як вибрати високопродуктивний ноутбук для ігор та інших «складних» завдань?
Як вибрати бюджетний варіант ноутбука для роботи і навчання?
Інакше що це за комп'ютер такої?
Раптом там, де ви працюєте, немає можливості використовувати бездротову мережу?
Як вибрати високопродуктивний ноутбук для ігор та інших «складних» завдань?