Як вибрати комп'ютер? Вибір комп'ютера 2018. Актуальні поради

  1. цілі використання
  2. мікропроцесор
  3. Оперативна пам'ять
  4. Жорсткий диск
  5. SSD
  6. Оптичний привід комп'ютера
  7. Материнська плата
  8. При покупці комп'ютера слід врахувати:
  9. Блок живлення
  10. корпус
  11. монітор
  12. Клавіатура, миша, килимок і колонки
  13. Ціна
  14. Замовте безкоштовний виїзд майстра в своєму місті!
  15. Павло Угрюмов

На те, як вибрати комп'ютер, впливають 2 основні чинники - мета його подальшого використання і планований бюджет покупки. Тільки після чіткого їх визначення можна приступати до детальним аспектів - підбір комплектуючих (з урахуванням виробника), монітора і дизайну.

цілі використання

Умовно можна виділити 3 способи застосування ПК:

1) в офісі і вдома - для роботи з текстовими редакторами, базами даних, серфінгу в інтернеті, перегляду відео та аудіофайлів і т. Д .;

2) для високопродуктивних ігор;

3) для професійного призначення (графіка, інженерні, конструкторські розробки, наукові дослідження).
В основному вибір комп'ютера здійснюється для перших двох перерахованих вище цілей, тому подальше опис відноситься тільки до них.

Зрозуміло, тому, хто колись вже вибирав для себе ПК, зорієнтуватися в актуальних на сьогодні технічних характеристиках буде простіше.

Якщо ви вже прийняли рішення, який комп'ютер купити, переходите до наступного етапу - розгляду варіантів комплектуючих.

мікропроцесор

Від вибору ЦП залежить продуктивність системи в цілому. Він відповідає за кількість вироблених обчислювальних операцій в одиницю часу.

Орієнтуватися слід на перелічені нижче основні параметри:

• число ядер;
• кількість потоків, що обробляються одночасно;
• частота.

Від числа ядер залежить потужність системи. Воно визначає і кількість різних процесів, які чіп може виконувати паралельно. Так, 4-ядерні ЦП бувають як чотирьох-, так і восьміпоточние.
Частота роботи відбивається на швидкості обчислень, здійснюваних в одиницю часу.

Для дому та офісу вистачить і двоядерного процесора від 2 до 3 ГГц
Для дому та офісу вистачить і двоядерного процесора від 2 до 3 ГГц. Кількість потоків (два або чотири) для простих завдань не важливо.

Для потужних ігор необхідний як мінімум 4-ядерний ЦП з частотою не менш 3-3,5 ГГц (Core i5). З огляду на, що сучасні іграшки використовують мультіпоточность, кращий варіант - восьміпоточний процесор від 3,5 до 4 ГГц. Подібними характеристиками володіє Core i7.

Для роботи в офісі або квартирі можна вибрати будь-якого виробника «мозку» ПК. Підійде як Intel, так і AMD. Але при покупці для ігор слід врахувати, що вони в основному адаптовані під Intel, ніж AMD.

Оперативна пам'ять

«Оперативка» відповідає за тимчасове зберігання інформації. Від величини ОЗУ залежить швидкість обробки даних додатками і їх кількість, що запускається одночасно на ПК. Вибір місця (DDR3 або DDR4) визначається метою використання.

Для комфортної роботи з простими додатками досить обсягу ОЗУ 4 Гб. Частота і стандарт (DDR3 / DDR4) непринципові.

Геймерам знадобиться 1 або кілька 8-гігабайтну планок DDR4, продуктивність яких вище. Кількість мегагерц не має істотного значення (вистачить і 2400), т. К. Навантаження в основному лягає на відеочіп.
Геймерам знадобиться 1 або кілька 8-гігабайтну планок DDR4, продуктивність яких вище
ОЗУ слід вибирати в зв'язці з материнською платою, яка може не підтримувати стандарт DDD4 і високі мегагерци.

Рекомендується купувати «оперативку» перевірених брендів - Crucial, Corsair, Transcend і AMD - щоб знизити ризики передчасного виходу плати з ладу.

У всіх випущених центральних процесорах вже є вбудоване відеоядро, для якого виділяється частина ресурсів мікрочіпа. І якщо ПК використовується в домашніх і робочих цілях, окремий (т. Н. Дискретний) графічний адаптер не потрібно. У випадку з іграми без нього обійтися не вийде.

Існує 2 бренду, під якими випускаються GPU. це GeForce (nVidia) і Radeon (AMD) . В іграшках стабільніше себе показує відеочіп GeForce, тому що більшість розробників оптимізує графічний движок під драйвера nVidia.

Для ігор потрібно від 3-4 Гб пам'яті. Переважно - стандарт GDDR5.
Для ігор потрібно від 3-4 Гб пам'яті
Відкрите позначаються кодом, що визначає їх потужність. Для вимогливих іграшок знадобиться адаптер не гірше рівня GTX 1050. Але навіть з ним комфортний ігровий процес можливий лише на низьких і середніх налаштуваннях. Щоб переключитися на високі, необхідна карта рівня GTX 1060 з 3 або 6 Гб «на борту», ​​а в режимі «ультра» - чіпи GTX 1070-1080 на 6-8 ГБ. Детальніше про вибір відеокарти можна дізнатися тут .

Жорсткий диск

З виходом високошвидкісних твердотільних накопичувачів (SSD) основною функцією вінчестерів стало лише архівне зберігання файлів. Тому скрупульозно вдаватися в технічні параметри жорсткого диска і спантеличувати себе вибором бренду не варто. Купуйте HDD по 2-м параметрам - місткості і швидкості шпинделя.

Для більшості користувачів комп'ютерів вистачить обсягу, рівного 1 Тб. Для геймерів і любителів зберігати мультимедійні дані може знадобитися пам'ять від 2 Тб і вище.

Вибирати рекомендується диски з кількістю оборотів 7200 в сек., А не 5400.
Вибирати рекомендується диски з кількістю оборотів 7200 в сек

SSD

Твердотільний накопичувач потрібен в першу чергу завзятим геймерам. Він дозволяє забути про зависання, пов'язаних з читанням дистрибутивів програми та записом тимчасових файлів. Швидкість обробки інформації подібними девайсами становить в середньому 400-500 МБ / c, чого достатньо для будь-якої іграшки.

З огляду на, що сучасні «екшени» і «шутери» займають на диску кілька десятків-сотень гігабайт, бажано запастися пам'яттю від 512 Гб.

Незважаючи на невеликий обсяг (як правило, до терабайта) і швидкий знос (протягом декількох років), SSD досить дорогі, тому для офісу і домашнього використання купувати їх особливого сенсу немає. Якщо, звичайно, не є принциповим кількість секунд, за яке вантажиться Windows. В цьому випадку купіть диск на 128-256 Гб або гібридний HDD, що має твердотельную частина пам'яті.
Незважаючи на невеликий обсяг (як правило, до терабайта) і швидкий знос (протягом декількох років), SSD досить дорогі, тому для офісу і домашнього використання купувати їх особливого сенсу немає
Тут вже є сенс звернути увагу на фірму-виробника, т. К. З урахуванням витрат ризики досить високі. Розгляньте до придбання продукцію таких зарекомендували себе компаній, як SanDisk, Samsung, Crucial, Plextor.

Оптичний привід комп'ютера

З поступовим, але планомірним збільшенням обсягу інтернет-каналів необхідність володіння «оптики» починає відпадати - при бажанні все можна придбати або безкоштовно скачати в мережі: іграшки, фільми, музику.

Якщо ж є солідна медіатека на дисках, придбання приводу не буде зайвим. До того ж зараз продаються універсальні девайси, що поєднують Blue-Ray і DVD-RW. Найменування торговельної марки не принципово - головне, щоб вона була на слуху (LG, Samsung, Asus ...).

)

Материнська плата

«Материнка» - це фундамент, де розміщуються всі комплектуючі і куди підключається обладнання. Дізнайтеся, скільки роз'ємів оперативної пам'яті підтримує плата. Це важливо, якщо ви надалі збираєтеся прискорювати комп'ютер.

Поцікавтеся у консультантів в магазині, скільки USB входів підтримується материнською платою і яка у них швидкість обробки даних.

Найголовніше - система охолодження. Якщо для старих моделей комп'ютерів досить пари кольорів, то для нових моделей три вентилятора - це необхідний мінімум для стабільного функціонування комп'ютера.

Звичайно краще вибрати водяну систему охолодження материнської плати, але такий варіант буде коштувати в рази дорожче. Зате комп'ютер довше прослужить і буде працювати набагато швидше.

При покупці комп'ютера слід врахувати:

• безпосередньо чіпсет - власний процесор плати, керуючий взаємодією підключених пристроїв;
• потужність ЦП (якщо встановити продуктивний мікрочіп на просту і дешеву «материнку», вона може в будь-який момент згоріти, не витримавши тривалого навантаження);
• сокет ЦП (сучасними є Intel-1 151 і AM4);
• стандарт і частоту «оперативки» (згадано вище);
• кількість і типи наявних роз'ємів (в залежності від обладнання, що планується до підключення).
• безпосередньо чіпсет - власний процесор плати, керуючий взаємодією підключених пристроїв;   • потужність ЦП (якщо встановити продуктивний мікрочіп на просту і дешеву «материнку», вона може в будь-який момент згоріти, не витримавши тривалого навантаження);   • сокет ЦП (сучасними є Intel-1 151 і AM4);   • стандарт і частоту «оперативки» (згадано вище);   • кількість і типи наявних роз'ємів (в залежності від обладнання, що планується до підключення)
Чіпсет визначається призначенням «компа». Для робітників і домашніх потреб підійдуть моделі B250 / H270 (якщо застосовується ЦП Intel) і A320 (для AMD).

Для іграшок вибираємо плати, що підтримують розгін процесора (на випадок програмного збільшення його потужності в майбутньому) - Z270 для Intel або B350 для AMD.
Кращими постачальниками «материнок» є ASUS, Gigabyte і MSI.

Блок живлення

Якщо система збирається для офісу або будинку, витрачати зайві гроші на потужний блок не має сенсу, тому що всі його можливості реалізувати не вийде, якщо, звичайно, в найближчому майбутньому не планується «апгрейд» ПК (поліпшення конфігурації за допомогою оновлення комплектуючих). Тому цілком вистачить і 400 Вт.

Якщо Upgrade надалі все-таки намічається, і, як мінімум, буде підключена відеокарта, візьміть блок на 500 Вт. Він зможе витримати відеоадаптер рівня GTX 1060, а ціна його не набагато вище.
Для ігрових цілей знадобиться адаптер потужністю від 600 Вт і більше.
Якщо Upgrade надалі все-таки намічається, і, як мінімум, буде підключена відеокарта, візьміть блок на 500 Вт
Фірма-виробник не настільки важлива. Але для ігрових потреб бажано наявність сертифікату 80 Plus Gold, що гарантує згладжування стрибків напруги.

корпус

До вибору «коробки», в якій будуть розміщуватися всі деталі «електронного друга», не всі ставляться так серйозно, як до підбору елементів на основі мікросхем. А дарма - від неї фактично залежить тривалість їх служби, на яку впливає ефективність охолодження, побічно забезпечується корпусом. «Чохол» для ПК виконує й іншу функцію - захист «нутрощів» машини від зовнішніх впливів.

Стандартні корпусу включають вбудований блок живлення, що дозволяє відразу вирішити два завдання. Але для іграшок краще окремо купувати і мережевий адаптер, і коробку, яка повинна бути об'ємною.

Справа не тільки в вентиляції, а й в тому, що високопродуктивні комплектуючі, як правило, більш габаритні, ніж стандартні. При покупці варто переконатися, що материнська плата і відеокарта туди помістяться.
Справа не тільки в вентиляції, а й в тому, що високопродуктивні комплектуючі, як правило, більш габаритні, ніж стандартні
У продажу більш поширений варіант виконання, званий «вежа» (Tower), тому що горизонтальні системні блоки (Desktop) мають на увазі розташування на столі, де місце і так обмежена.

При виборі корпусу зверніть увагу на зручність розташування елементів, які використовуються найчастіше (в тому числі при підключенні периферійного обладнання до комп'ютера): кнопки включення і перезавантаження, USB-входи, роз'єм для навушників.

Не менш важливий і дизайн системного блоку, а також якість матеріалів, використаних при виготовленні. З метою практичності і тривалого збереження зовнішнього вигляду не рекомендується купувати виріб з безліччю глянцевих деталей.

монітор

Для домашнього користування або офісу досить придбати недорогий дисплей типу TN з матовим покриттям і діагоналлю 20-23 дюйма.

Щоб отримати більше естетичне задоволення від ігрової графіки, беріть екран IPS розміром від 23 дюймів з підтримкою як мінімум Full HD. Важливо й час відгуку монітора. Рекомендований показник - не більше 8 мс.
Кращими виробниками дисплеїв вважаються HP, Dell і NEC.
Щоб отримати більше естетичне задоволення від ігрової графіки, беріть екран IPS розміром від 23 дюймів з підтримкою як мінімум Full HD

Клавіатура, миша, килимок і колонки

Правильний вибір так званих засобів введення інформації і аксесуарів до них найбільш важливий для геймерів, ніж для простих користувачів, тому що від їх зручності і функціональності безпосередньо залежить якість ігрового процесу.

По-перше, клавіатура повинна бути мультимедійної, тобто обладнаної додатковими корисними кнопками, що відповідають за певні функції.

По-друге - забезпечуватися зручною підставкою для рук.

Миша для геймерів також відрізняється від звичайної - прогумованими деталями, спеціальними кнопками і коліщатками.
Килимок для ігроманів, як правило, більше за розмірами через часті і різких рухів з великою амплітудою.
Миша для геймерів також відрізняється від звичайної - прогумованими деталями, спеціальними кнопками і коліщатками
Незважаючи на існування бездротових клавіатур і мишей, професійні геймери воліють користуватися варіантами виконання «по-старому», стверджуючи, що таким чином не відбуваються затримки (нехай навіть на мізерні частки секунди), пов'язані з обробкою сигналу.

Колонки купуйте з корпусом з МДФ, а не з пластика - через нього звучання гірше.

Ціна

При складанні ПК для будинку або роботи можна вкластися в 15-20 тис. Руб. Ігрові ж модифікації досить різноманітні, тому їх вартість сильно варіюється.

Потужні ігрові системи можна отримати, витративши не менш 60 тисяч. Щоб зібрати машину, «тягне» всі ігри на максимальних налаштуваннях, доведеться викласти 150-200 тис. Але і цим діапазоном не обмежується верхня цінова планка - «справжні геймерские» комп'ютери вищої категорії стоять 400-500 тисяч рублів.

Якщо у вас виникли проблеми з комп'ютером, то відправте заявку на безкоштовний виїзд майстра в своєму місті. Даємо гарантії на послуги! Відгуки наших клієнтів можете почитати на цій сторінці .

Замовте безкоштовний виїзд майстра в своєму місті!

[Contact-form-7 404 "Not Found"]

Павло Угрюмов

Керівник Digital агентства GOadvance. Знаю все про сайти і просуванні. Як хобі, розбираюся в комп'ютерах і пишу статті на цю тему.

Latest posts by Павло Угрюмов ( see all )