LED-телевізори: дивовижні технології

  1. LCD
  2. плазма
  3. OLED
  4. LED-технологія - що це таке?
  5. Типи матриць з LED-підсвіткою в LCD-телевізорах
  6. Який телевізор вибрати

У наш час тонкі телевізори присутні в багатьох будинках

У наш час тонкі телевізори присутні в багатьох будинках. Вони займають мало місця і передають більш якісне зображення, ніж їх громіздкі, застарілі аналоги.


Виробники телевізорів створюють різні продукти на основі трьох найпоширеніших технологій:

LCD

Дана технологія є найпоширенішою на даний момент
Дана технологія є найпоширенішою на даний момент. Чому ж вона так популярна? Справа в тому, що виробництво моніторів з використанням рідких кристалів - відносно недороге. Зниження, в порівнянні з аналогами, ціна LCD-телевізорів привертає найбільшу кількість покупців. Працюють такі телевізори за допомогою підсвічування (яка буває різних видів), рідких кристалів і світлових фільтрів.

плазма

Плазмові телевізори працюють зовсім інакше, якщо порівнювати їх з LCD
Плазмові телевізори працюють зовсім інакше, якщо порівнювати їх з LCD. На відміну від рідкокристалічних телевізорів, де на екранах присутні пікселі, в плазмових телевізорах формування зображення відбувається завдяки світіння наповнених газом осередків внаслідок впливу на них струму. Кожна така комірка світиться самостійно - це означає, що такі телевізори не потребують підсвічуванні.

OLED

Технологію OLED можна було б назвати гібридної, адже вона містить в собі переваги, які є в плазмової і LCD-технологіях окремо
Технологію OLED можна було б назвати гібридної, адже вона містить в собі переваги, які є в плазмової і LCD-технологіях окремо. Але працює дана технологія абсолютно по-іншому. Екрани, розроблені за технологією OLED, містять органічні світлодіоди, які самі випромінюють яскраве світло. Отже, дані телевізори не вимагають підсвічування і при цьому видають соковиті кольори.

LED-технологія - що це таке?

Переважна більшість людей, які чули про LED, плутають її з технологією OLED
Переважна більшість людей, які чули про LED, плутають її з технологією OLED. Насправді, дані поняття не мають нічого спільного.

LED - це підсвічування, яка використовується в технології LCD. Останнім часом вона повністю витіснила з ринку застарілу підсвічування CCFL.

Існує два види LED-підсвічування:
• EDGE-LED
Даний вид підсвічування також називають «крайової», тому що EDGE-LED являє собою розташовані по краях матриці світлодіоди, світло від яких розсіюється по всій площі монітора під час його роботи. Підсвічування ж необхідна, так як пікселі рідкокристалічного телевізора самі не виробляють світло. Контрастність і чорний колір в телевізорах з такою підсвіткою - нема на високому рівні, тому що навіть неактивні кристали пропускають світло. Іншими словами, чорні ділянки на телевізорі теж «світяться». Головне, EDGE-LED дозволяє робити дійсно тонкі телевізори, що припаде до душі багатьом людям.

• Full HD LED / LED PRO / Direct LED
Таке підсвічування, яку називають «килимовій», розташовується не з країв, а прямо за матрицею, рівномірно. Використовується такий варіант підсвічування в найдорожчих моделях LCD-телевізорів, адже вартість виробництва подібних пристроїв досить висока. Переваги ж, які дає таке технічне рішення, незаперечні. Даний вид підсвічування дозволяє досягти великий рівномірності в розміщенні підсвічування. Крім того, різні світлодіоди можуть світити з різною яскравістю, що дозволяє досягати високої якості контрастності. Підвищені технічні якості означають збільшення товщини телевізора.

Типи матриць з LED-підсвіткою в LCD-телевізорах

Матриця рідкокристалічного телевізора - це, як правило, скляна пластина, в якій знаходяться рідкі кристали. Їх поміщають між шарами матриці.

Існує кілька видів матриць:
• IPS
Існує кілька видів матриць:   • IPS   Для LCD-телевізорів даний вид матриць використовує тільки компанія LG
Для LCD-телевізорів даний вид матриць використовує тільки компанія LG. В принципі, пристрої з цими матрицями не відрізняються високою якістю зображення. IPS - матриці для телевізорів середнього цінового сегмента. Мають вони одна перевага - зображення на телевізорах з цим видом матриць буде добре видно з різних кутів огляду. Серед недоліків можна виділити низьку швидкість відгуку, тобто час, який необхідно пікселю, щоб змінити свою яскравість. Це впливає на зображення телевізора, і при невисоких показниках відгуку картинка буде «змазуватися». Також недоліком можна назвати надто «яскравий» чорний колір.

• S-PVA
• S-PVA   Дорожчі телевізори оснащуються матрицею S-PVA, яка забезпечує глибокий чорний колір
Дорожчі телевізори оснащуються матрицею S-PVA, яка забезпечує глибокий чорний колір. Але разом з цим, дана технологія програє в якості передачі кольору і кути огляду, в порівнянні з IPS. Присутній S-PVA матриця в телевізорах, які виробляють компанії Samsung, Sony, Philips. Телевізори з S-PVA є менш популярними.

• U²VA
Даний тип матриць є найбільш технологічно досконалим з точки зору якості ізображенія.Угли огляду у цій матриці досить хороші, але менше, ніж в S-PVA. Глибина чорного кольору - найкраща серед аналогів. Така матриця встановлюється в дорогі моделі телевізорів Sharp і Philips.

Який телевізор вибрати

Багато людей, стикаючись з найширшим асортиментом LCD-телевізорів з LED підсвічуванням, задаються питанням - який саме пристрій коштує купити? при купівлі телевізора насамперед потрібно думати про розмір кімнати, де він буде стояти - і щодо розмірів приміщення вибирати діагональ. Телевізори з LED-підсвіткою бувають різних розмірів, найбільші з яких можуть досягати 90 дюймів, прикладом тому Sharp AQUOS LC-90LE757LED.

Телевізори з LED-підсвіткою бувають різних розмірів, найбільші з яких можуть досягати 90 дюймів, прикладом тому Sharp AQUOS LC-90LE757LED

Sharp AQUOS LC-90LE757 LED - один з найбільших телевізорів

Але треба розуміти, що на кухню таку габаритну пристрій не поставиш. Для великих телевізорів бажано виділяти спеціально облаштовані для цього приміщення. Телевізори ж середніх розмірів можна встановити, наприклад, в спальні або вітальні. До таких пристроїв відносяться досить якісні представники Samsung UE40H7000ATXUA, LG 32LB572V, а також Philips 40PFT4319 / 12, показані нижче.

Середні розміри - оптимальне рішення за невеликі гроші

При виборі телевізора також слід звертати увагу на його контрастність, перенесення кольорів, відгук і кути огляду. Всі ці параметри залежать від типу підсвічування і матриці. Практика показує, що найбільш оптимальну якість зображення зустрічається в досить дорогих моделях пристроїв. Якщо ж переплачувати немає можливості - можна вибрати простішу модель телевізора, адже технології дозволяють наділити навіть бюджетні варіанти «гідними» показниками. Сподіваємося, що наша невелика стаття допоможе вам у виборі оптимального пристрою для вашого будинку.

За матеріалами інтернет-магазину Foxtrot .

Чому ж вона так популярна?
LED-технологія - що це таке?