Огляд 9,7-дюймового iPad (2018): планшет для кожного

Давно не цікавилися новинами про планшети? Не дивно: їх, в общем-то, до ладу не було. Останнім помітним гаджетом в преміальному сегменті став 10,5-дюймовий iPad Pro: дорогий пристрій з унікально якісним екраном, швидкісним процесором, опціональною обкладинкою-клавіатурою зі спеціальним коннектором і вражаючим цінником, яке Apple наполегливо позиціонує як альтернативу ПК.

Від Samsung за частиною Android-планшетів давно нічого не чути, чим скористалася китайська Huawei, представивши на MWC нові MediaPad M5 - новинки запозичили багато особливостей топових планшетів Apple, включаючи НАДЧІТКЕ екрани з адаптивним колірним балансом, роботу з цифровим пером і відмінний звук. Ось тільки ціни на них виявилися якось не дуже, та й асортимент (а також якість) планшетних додатків в Google Play і раніше сильно поступаються App Store.

При цьому планшети-то людям потрібні: і в соцмережах посидіти, зручно влаштувавшись в кріслі, і книгу почитати, і кіно подивитися, і пограти, і мультфільми дитині в дорозі поставити. А при бажанні - і попрацювати (бажано, звичайно, обзавівшись окремої клавіатурою). Платити за iPad Pro 10.5 півсотні тисяч рублів, як за недорогий ультрабук (а в топової конфігурації - і як за дорогою), готові далеко не всі. Ось якби рази в два дешевше ... Про такому пристрої - 9,7-дюймовому Pad 2018 го року, ціна на який в офіційному інтернет-магазині Apple стартує від 24 990 рублів - і розповідає цей недовгий огляд.

Про такому пристрої - 9,7-дюймовому Pad 2018 го року, ціна на який в офіційному інтернет-магазині Apple стартує від 24 990 рублів - і розповідає цей недовгий огляд

В Apple вважають, що по-справжньому вдалі рішення не вимагають оновлень - iPhone 6 перелицьовували, наприклад, три роки поспіль. Ось і iPad шостого покоління (або 2018 го року, як вам більше подобається) по форм-фактору (включаючи габарити з точністю до часток міліметра - ура, старі обкладинки і чохли підходять) не відрізняється ні від торішньої моделі, ні від вийшов в листопада 2013 -го iPad Air. Власне, від планшета без малого п'ятирічної давності новинку можна відрізнити лише за формою отворів динаміків на нижньому ребрі - вони йдуть в один ряд по обидва боки від роз'єму Lightning, як у всіх останніх моделях iPad. Ідентичний з iPad Air навіть вага - 469 грамів у Wi-Fi-моделі і 478 у варіанту, що підтримує LTE.

У iPad 2 018 такий же екран, як і у торішнього попередника - дозвіл високе, але відстань між зображенням на матриці і поверхнею захисного скла більше, ніж у Pro-моделей з ламінованим дисплеями. Немає і спеціальних датчиків, що дозволяють iPad Pro підстроювати кольори зображення під поточне освітлення (функція TrueTone). Якщо покласти поруч Pad 2018 і 10,5-дюймовий iPad Pro видно, що екран останнього відчутно менше відблискує в яскраво освітленому приміщенні, а у першого кольору трохи менш виразна.

За "залозу" iPad 2018 - це "душа iPhone 7 в тілі планшета". Пристрій використовує чіп A10 Fusion (у iPad Pro - Apple A10X Fusion). У порівнянні з X-версією тут менше обчислювальних ядер - чотири замість шести, а у відеопідсистеми - шість замість дванадцяти. Крім того, "звичайний" A10 Fusion проводиться по 16-нанометровому техпроцесу, а X-версія - по більш прогресивному 10-нанометровому. Але чіп все одно дуже швидкий: 3500 балів в одноядерному тесті Geekbench і без малого 6000 в багатоядерному (iPad Pro 10.5 - 3950 і 9350, Samsung Galaxy S9 + на Exynos 9810 - 3700 і 8900). В Apple говорять, що в порівнянні з iPad 2 017, що використав чіп A9, продуктивність центрального процесора зросла на 40%, а графіки - на 60%.

Оперативки у iPad 2018 вдвічі менше, ніж у компактної Pro-версії: 2 гігабайти. Вбудованої пам'яті - 32 або 128 ГБ. Тилова камера - 8-мегапіксельна, знімає дуже гідно, хоча 12-мегапіксельному модулю в iPad Pro і нових "айфонах", звичайно, поступається. Це, до речі, не заважає їй повноцінно працювати з AR-додатками і іграми. 1,2-мегапіксельна Фронталки зійде для дзвінків в Skype або FaceTime. Динаміки стереофонічні, але їх тільки два, обидва на нижньому ребрі корпусу і звучать не так вражаюче, як система з чотирьох спікерів в Pro-версії.

Динаміки стереофонічні, але їх тільки два, обидва на нижньому ребрі корпусу і звучать не так вражаюче, як система з чотирьох спікерів в Pro-версії

Так, характеристики не зовсім на передньому краї гаджетостроенія, але, як з'ясовується, для будь-яких завдань рядового користувача більш ніж достатні. Або ви збираєтеся використовувати планшет для Майнінг криптовалюта і монтажу 4K-відео? Так iPad 2018 у 4K і не знімає - максимум в FullHD, хоча технічно монтаж таких кліпів в iMovie на ньому цілком можливий. На iPad 2018 прекрасно йдуть в тій же якості, що і на старшої моделі, будь-які сучасні ігри - я пробував PUBG Mobile (на "високих" настройках графіки) і Civilizaton VI, враження найпозитивніші.

Зате ще одна можливість iPad 2018 запозичена якраз у Pro-моделей: екран отримав сенсор, що дозволяє писати і малювати на ньому електронним пером Apple Pencil. Все працює точно так само, як у iPad Pro 10.5, хіба що через меншу частоту оновлення екрану (у "Прошки" це 120 Гц, у iPad 2 018 - стандартні 60) і більшої відстані між матрицею і поверхнею скла процес відчувається трохи менше природним , не так схоже на взаємодію справжнього олівця до цієї папером. Але при цьому число розпізнаваних ступенів натискання і кутів нахилу до поверхні - те ж саме, що і у випадку з Pro-версією.

Так що, заплативши додатково 6990 рублів (ціна в офіційному магазині Apple), можна перетворити свій планшет в пристрій для рукописних заміток і малювання. Останні версії офісних додатків Apple для iOS (Pages, Numbers, Keynote) повністю підтримують Pencil, причому позначки можна робити (і видаляти) прямо в документах, а потім ділитися поміченими документами з колегами. Працює Pencil і в "Нотатках", вбудованому в iOS, однак в блоках тексту малювати і робити позначки не вийде - доведеться додавати рукописні записи або малюнки між ними.

Буквально місяць тому, щоб отримати таку можливість, потрібно було, не рахуючи вартості Pencil, заплатити мінімум 35 000 рублів - стільки коштує найдешевший 9,7-дюймовий Pad Pro c 32 ГБ пам'яті (модель вийшла два роки тому, ось наш огляд ). Тепер же "вхідний квиток" став дешевше на 10 000 рублів, причому процесор новинки трохи швидше, ніж у iPad Pro 9.7, а акумулятор забезпечує ті ж 10 годин безперервної роботи.

Які ж з усього цього випливають висновки? Головний висновок такий: більшості потенційних покупців планшетів можливостей нового iPad 2018 вистачить позаочі. Якщо ви не готові переплачувати за "най-най", а просто потребуєте надійного і довговічне портативному комп'ютерному пристрої для медіапотребленія і, при необхідності, для роботи - кращого вибору ніж iPad 2018 на сьогодні складно собі уявити. В принципі, багатьох в якості "просто планшета" влаштує і торішня модель, найдешевший варіант зараз можна купити взагалі за 20 000 рублів. Але, як мені здається, доплатити 5 тисяч рублів і отримати набагато більш продуктивний процесор, а також потенційну можливість використовувати Apple Pencil, має сенс.

Не можна сказати, що у iPad 2018 у якості сімейного планшета або навіть основного і єдиного комп'ютера для студента або школяра, зовсім немає конкурентів. Наприклад, зупинивши вибір на позаторішньому Samsung Galaxy Tab A 10.1, або більш свіжих, також 10-дюймових Huawei Medipad M2 або M3 Lite можна заощадити 5-8 тисяч рублів щодо новинки Apple, і теж отримати пристрій, що підходить для виходу в інтернет, перегляду фільмів , читання та ігор. Ніхто не заважає встановити туди і офісні додатки, хоч Microsoft Office, і працювати з підключеними по Bluetooth клавіатурою і мишкою.

Але при цьому покупець програє в чіткості і якості екрану і отримає набагато більш слабкий процесор - це буде помітно, наприклад, в іграх. Не кажучи вже про те, що асортимент додатків, з толком задіюють великий екран планшета, в Google Play набагато вужче, ніж в App Store. А ті додатки, що є, часто є просто "розтягнутої" версією смартфони. Є і Windows-планшети з діагоналлю екрану 9-10 дюймів (наприклад, Lenovo Miix 320 10 "), але в цій ціновій категорії вони поступаються і наявним нечисленним Android-пристроїв, і iPad 2018 з всіма параметрами, особливо - по автономності.

Ваш нинішній планшет став непридатним або став безбожно гальмувати? Ціна від 25 000 до 42 000 рублів (це якщо вибрати 128 ГБ пам'яті + модуль стільникового зв'язку) вас не відлякує? А ось від 47 000 до 85 000 за iPad Pro 10.5 з суперякісний екраном, звуком, камерою і більш потужною начинкою - вже якось забагато? Тоді не морочте собі голову, купуйте новий iPad 2018, і року на три питання з планшетом для вас буде закритий. Все одно жодне інше пристрій за порівнянну ціну не запропонує такого поєднання продуктивності, якості збірки і дисплея, а також асортименту якісних додатків.

Все одно жодне інше пристрій за порівнянну ціну не запропонує такого поєднання продуктивності, якості збірки і дисплея, а також асортименту якісних додатків

Ось такі три кольори Apple пропонує на вибір покупцям iPad 2018. Продажі новинки вже почали великі рітейлери електроніки та офіційний інтернет-магазин Apple.

Поділіться новиною:

Давно не цікавилися новинами про планшети?
Або ви збираєтеся використовувати планшет для Майнінг криптовалюта і монтажу 4K-відео?
Які ж з усього цього випливають висновки?
Ваш нинішній планшет став непридатним або став безбожно гальмувати?
Ціна від 25 000 до 42 000 рублів (це якщо вибрати 128 ГБ пам'яті + модуль стільникового зв'язку) вас не відлякує?
З суперякісний екраном, звуком, камерою і більш потужною начинкою - вже якось забагато?