Широкий вибір пам'яті

Сучасний ринок модулів і мікросхем оперативної пам'яті являє собою досить строкату картину. На ньому працюють безліч виробників і постачальників, ціни на продукцію яких можуть відрізнятися в кілька разів. У цьому розмаїтті непросто розібратися навіть фахівцеві, не кажучи вже про тих, для кого питання придбання оперативної пам'яті виник вперше.

У цьому розмаїтті непросто розібратися навіть фахівцеві, не кажучи вже про тих, для кого питання придбання оперативної пам'яті виник вперше

Очевидно, що якість готового модуля безпосередньо пов'язано з якістю друкованої плати, мікросхем пам'яті та технологією складання модуля. Ціна ж залежить від цілого ряду чинників. Зокрема, крім типу модуля, фірми виробника і поточної ринкової ситуації, на вартість модуля пам'яті дуже впливає його клас, який визначається наступним чином. Виробники мікросхем (Samsung, Micron, Kingston, Infineon і інші) проводять ретельне вихідне тестування мікросхем на надійність і швидкодію відповідно до специфікації. За результатами тестування вся продукція ділиться на три класи. В клас А потрапляють мікросхеми, які пройшли всі етапи тестування, в клас С - вироби з невеликими дефектами, інші утилізуються. Крім того, на ринку присутні і мікросхеми, що не тестувалися.

Кількість мікросхем класу A становить 5-10% від всієї виробленої продукції, вони найбільш надійні і вважаються високоякісною продукцією. Природно, вартість таких мікросхем найбільш висока, тому що вони забезпечують стійку роботу в будь-яких умовах. В основному ця категорія продукції використовується самими виробниками пам'яті або поставляється за контрактами, т. Е. Практично не потрапляє на вільний ринок. Мікросхеми класу С дешевше, їх охоче купують виробники недорогий пам'яті. Найдешевше мікросхеми третього класу, які не проходили тестування на надійність.

Виробники якісних модулів пам'яті, такі, як Transcend, Kingston, OCZ і т. Д., Закуповують продукцію безпосередньо у виробників мікросхем і використовують тільки чіпи класу А, щоб гарантувати надійність і сумісність своєї продукції. На продукцію цих компаній дається довічна гарантія. Оскільки пам'ять в комп'ютері далеко не завжди експлуатується в режимі граничних навантажень, деякі виробники модулів дають довічну гарантію навіть на модулі з чіпами класу C (передбачається, що вони можуть задовільно працювати кілька років).

Поточний рік на ринку пам'яті - час великих змін. Після того, як JEDEC прийняла DDR400 як промисловий стандарт, а компанія Intel оголосила про плани випуску нових наборів мікросхем, Springdale і Canterwood, всі провідні виробники пам'яті поспішили надати свої модулі і мікросхеми пам'яті для тестування і сертифікації за новими стандартами.

Компанія Elpida Memory ( http://www.elpida.com ), Спільне підприємство Hitachi і NEC, оголосила про випуск пристроїв DDR400 SDRAM на 256 Мбіт, виконаних за технологією 0,13 мкм, і небуферізованних DIMM PC3200 на 256 і 512 Мбайт в конфігураціях x64 або x72, які задовольняють вимогам, що пред'являються Intel до пам'яті для high-end настільних систем і робочих станцій. З аналогічними повідомленнями виступили і корейські виробники, Samsung Electronics ( http://www.samsung.com ) І Hynix Semiconductor ( http://www.hynix.com ). Серед рішень, які пройшли тестування, згадані мікросхеми 128 і 256 Мбіт, а також модулі ємністю 128, 256 і 512 Мбайт.

Німецький виробник компанія Infineon Technologies ( http://www.infineon.com ) Повідомила про те, що на ринку доступна лінійка небуферізованних DIMM ємністю 128, 256, 512 Мбайт. Модулі зібрані з пристроїв DDR400 SDRAM 256 Мбіт (випущених за технологією 0,14 мкм) і пройшли тести на сумісність з наборами мікросхем Intel. Продукція, що відповідає специфікації JEDEC PC3200, призначена для використання в високопродуктивних настільних системах і робочих станціях.

Компанія Kingston Technology ( http://www.kingston.com ) Теж анонсувала модулі DDR400 (PC3200), які були протестовані і сертифіковані Intel для використання з її новими наборами мікросхем в настільних ПК і робочих станціях.

Що ж чекає ринок пам'яті в подальшому? Беручи до уваги зниження цін на мікросхеми стандартної пам'яті, виробники DRAM в усьому світі вирішили зробити ставку на пам'ять high-end. Так, Samsung Electronics здатна помітно збільшити випуск мікросхем типу DDR333, DDR400 і DDRII: ці найменування можуть скласти 30% всіх пристроїв пам'яті компанії. Керівництво Hynix Semiconductor прийняло рішення про збільшення випуску DDR400 - їх частка до кінця року повинна скласти 50-70% від загальної кількості мікросхем DRAM.

Elpida, Infineon і Kingston також планують збільшити з II кварталу випуск мікросхем типу DDR400. Nanya Technology ( http://www.nanya.com ), Що збільшила випуск DDR400 для відеоплат, повідомила, що пристрої DDR400 складуть 20% всіх поставок мікросхем пам'яті компанії. За твердженням керівництва компанії, за перші два місяці 2003 року Nanya вже випустила близько 26 млн мікросхем DDR400.

Як вважають аналітики, основна причина, по якій виробники пам'яті збільшують випуск мікросхем, незважаючи на перенасичення ринку і падіння цін на DRAM з кінця 2002 року, - це бажання зберегти свої частки ринку. Більшість виробників сподіваються збільшити прибутки за рахунок випуску не тільки мікросхем high-end, але і пристроїв флеш-пам'яті.

Що ж чекає ринок пам'яті в подальшому?