Вибір SSD диска: основні параметри (обсяг, швидкість запису / читання, марка та ін.)

Добрий день Добрий день.

Кожен користувач мріє, щоб його комп'ютер працював швидше. З цим завданням, частково, допомагає впоратися SSD диск - не дивно, що їх популярність стрімко зростає (для тих хто не працював з SSD - рекомендую спробувати, швидкість насправді вражає, Windows завантажується «моментально»!).

Вибрати SSD диск не завжди просто, тим більше для непідготовленого користувача. У цій статті я хочу зупинитися на найголовніших параметрах, на які слід звернути увагу при виборі такого диска (так само торкнуся питання щодо SSD дисків, на які досить часто мені доводиться відповідати :)).

Отже ...

Думаю, буде правильно, якщо взяти для наочності просто одну з популярних моделей SSD диска з маркуванням, яку можна зустріти в будь-якому з магазинів, де ви захочете його купити. Розглянемо кожну цифру і букви з маркування окремо.

120 Гб SSD-накопичувач Kingston V300 [SV300S37A / 120G]

[SATA III, читання - 450 Мбайт / с, запис - 450 Мбайт / с, SandForce SF-2281]

розшифровка:

  1. 120 Гб - обсяг диска;
  2. SSD-накопичувач - тип диска;
  3. Kingston V300 - виробник і модельний ряд диска;
  4. [SV300S37A / 120G] - конкретна модель диска з модельного ряду;
  5. SATA III - інтерфейс підключення;
  6. читання - 450 Мбайт / с, запис - 450 Мбайт / с - швидкість роботи диска (чим вище цифри - тим краще :));
  7. SandForce SF-2281 - контролер диска.

Так само варто пару слів сказати про форм факторі, про який в маркуванні не сказано не слова. Диски SSD можуть бути різного розміру (SSD 2.5 "SATA, SSD mSATA, SSD M.2). Так як беззаперечну перевагу залишається за дисками SSD 2.5 "SATA (їх можна встановлювати в ПК і ноутбуки) - то мова далі в статті буде йти саме про них.

До речі, зверніть також увагу на те, що диски SSD 2.5 "можуть бути різної товщини (наприклад, 7 мм, 9 мм). Для звичайного комп'ютера - це несуттєво, а от для нетбука може стати каменем спотикання. Тому, перед покупкою вкрай бажано знати і товщину диска (або вибирати не товщі 7 мм, такі диски можна встановити в 99,9% нетбуків).

Розберемо кожен параметр окремо.

1) Обсяг диска

Це, мабуть, найперше на що звертають увагу при купівлі будь-якого накопичувача, будь то флешка, жорсткий диск (HDD) або той же твердотільний диск (SSD). Від обсягу диска - залежить і ціна (причому, істотно!).

Обсяг, звичайно, вибирати вам, але я рекомендую не купувати диск, об'ємом менше, ніж 120 Гб. Справа в тому, що сучасна версія Windows (7, 8, 10) з необхідним набором програм (які найчастіше зустрічаються на ПК), віднімуть на вашому диску близько 30-50 ГБ. І це розрахунки без урахування фільмів, музики, пари-трійки ігор - які, до речі, кажучи зазвичай рідко зберігають на SSD (для цього використовують другий жорсткий диск). Але в деяких випадках, наприклад в ноутбуках, де 2 диска встановити неможливо - вам доведеться зберігати на SSD і ці файли так само. Найбільш оптимальний вибір, з урахуванням сьогоднішніх реалій, це диск розміром від 100-200 Гб (доступна ціна, достатній обсяг для роботи).

2) Який виробник краще, що вибрати

Виробників SSD дисків досить багато. Сказати який з них найкращий - я, чесно, важко (та й навряд чи це можливо, тим більше, що іноді такі теми народжують бурю обурення і суперечок).

Особисто я рекомендую вибрати диск якогось відомого виробника, наприклад з: A-DATA; CORSAIR; CRUCIAL; INTEL; KINGSTON; OCZ; SAMSUNG; SANDISK; SILICON POWER. Перераховані виробники - одні з найпопулярніших на сьогоднішньому ринку, і диски, що випускаються ними, вже зарекомендували себе. Можливо вони трохи дорожче дисків невідомих виробників, зате ви вбережете себе від безлічі проблем ( «скупий платить двічі») ...

Можливо вони трохи дорожче дисків невідомих виробників, зате ви вбережете себе від безлічі проблем ( «скупий платить двічі»)

Диск: OCZ TRN100-25SAT3-240G.

3) Інтерфейс підключення (SATA III)

Розглянемо різницю з точки зору звичайного користувача.

Зараз, найчастіше зустрічаються, інтерфейси SATA II і SATA III. Вони назад-сумісні, тобто можете не бояться, що ваш диск буде SATA III, а материнська плата підтримує тільки SATA II - просто ваш диск буде працювати на SATA II.

SATA III - сучасний інтерфейс підключення дисків, забезпечує швидкість обміну даними до ~ 570 Мбайт / с (6 Gb / s).

SATA II - швидкість обміну даними складе приблизно 305 Мбайт / с (3 Gb / s), тобто нижче в 2 рази.

Якщо при роботі з HDD (жорстким диском) - різниці між SATA II і SATA III не буде ніякої (тому що швидкість роботи HDD становить в середньому до 150 Мбайт / с), то ось з новими SSD - різниця істотна! Уявіть, ваш новий SSD може працювати на швидкості зчитування 550 Мбайт / с, а працює він на SATA II (тому що SATA III не підтримує ваша материнська плата) - то більше 300 Мбайт / с, він «розігнатися» не зможе ...

На сьогоднішній день, якщо вирішите придбати SSD диск - вибирайте інтерфейс SATA III.

На сьогоднішній день, якщо вирішите придбати SSD диск - вибирайте інтерфейс SATA III

A-DATA - зверніть увагу, що на упаковці, крім обсягу і форм-фактора диска, вказується і інтерфейс - 6 Gb / s (тобто SATA III).

4) Швидкість читання і запису даних

Майже на кожній упаковці SSD диска вказується швидкість читання і швидкість запису. Природно, що чим вони вищі - тим краще! Але є один нюанс, якщо звернете увагу, то всюди вказується швидкість з приставкою «ДО» (тобто вам ніхто не гарантує цю швидкість, але диск, теоретично, може на ній працювати).

На жаль, визначити точно як буде вести у вас той чи інший диск, поки його не встановиш і не протестіруешь - практично нереально. Кращий вихід, на мій погляд - це прочитати огляди конкретної марки, тести швидкості у тих людей, хто вже придбав дану модель.

Більш докладно про тест швидкості роботи SSD дисків: https://pcpro100.info/hdd-ssd-test-skorosti/

Про тестування дисків (і їх реальну швидкість), можете почитати в подібних статтях (наведена мною актуальна для 2015-2016): http://ichip.ru/top-10-luchshie-ssd-do-256-gbajjt-po-sostoyaniyu-na-noyabr-2015-goda.html

5) Контролер диска (SandForce)

Крім флеш-пам'яті, в SSD дисках встановлюють контролер, так як комп'ютер не може працювати з пам'яттю «безпосередньо».

Найпопулярніші мікросхеми:

  • Marvell - деякі їх контролери використовується в високопродуктивних SSD дисках (коштують дорожче, ніж в середньому по ринку).
  • Intel - в основному високоякісні контролери. У більшості дисках Intel використовує власний контролер, але в деяких - сторонніх виробників, як правило, в бюджетних варіантах.
  • Phison - її контролери використовують в бюджетних моделях дисків, наприклад Corsair LS.
  • MDX - контролер, розроблений компанією Samsung, і використовується в дисках від цієї ж компанії.
  • Silicon Motion - в основному бюджетні контролери, на високу продуктивність в даному випадку розраховувати не доводиться.
  • Indilinx - використовуються найчастіше в дисках марки OCZ.

Від контролера залежить безліч характеристик SSD диска: його швидкість роботи, стійкість від пошкодження, термін життя флеш-пам'яті.

6) Термін роботи SSD диска, скільки він пропрацює

Багато користувачів, хто вперше стикається з SSD дисками, наслухалися «страшилок» про те, що подібні диски швидко виходять з ладу, якщо нан їх часто записувати нові дані. Насправді, ці «чутки» дещо перебільшені (немає, якщо домагатися мети вивести диск з ладу - то це зробити не довго, але ось при самому звичайному використанні - це треба постаратися).

Наведу простий приклад.

Є такий параметр у SSD дисків, як «Сумарне число записуваних байтів (TBW)» (зазвичай, завжди вказується в характеристиках диска). Наприклад, середнє значення TBW для диска в 120 Gb - 64 Tb (тобто на диск можна записати близько: 64 000 Гб інформації, перш ніж він прийде в непридатність - тобто на нього не можна буде записувати нові дані, при врахуванні того , що можна скопіювати вже записані). Далі проста математика: (640000/20) / 365 ~ 8 років (термін роботи диска складе приблизно 8 років при скачуванні 20 Гб в день, рекомендую закласти похибка в 10-20%, тоді цифра вийти близько 6-7 років).

Більш детально тут: https://pcpro100.info/time-life-ssd-drive/ (Приклад з тієї ж статті).

Таким чином, якщо ви диск не будете використовувати для сховища ігор і фільмів (і завантажувати їх кожен день десятками) - то диск зіпсувати таким методом досить складно. Тим більше, якщо ваш диск буде з великим об'ємом - то термін роботи диска збільшиться (тому що TBW для диска з великим об'ємом буде вище).

7) При установці SSD диска на ПК

Не забудьте, що при установці SSD 2.5 "диска в ПК (а саме цей форм фактор найпопулярніший) - вам можуть знадобитися« санчата », для того, щоб такий диск можна було закріпити в відсіку для дисків 3.5" дюймів. Такі «санчата» можна придбати практично в кожному комп'ютерному магазині.

Такі «санчата» можна придбати практично в кожному комп'ютерному магазині

Санчата з 2,5 на 3,5.

8) Пару слів про відновлення даних ...

Є у SSD дисків один недолік - якщо диск «полетить», то відновити дані з такого диска на порядок складніше ніж зі звичайного жорсткого диска. Втім, SSD диски не боятися трясіння, що не гріються, протиударні (щодо HDD) і «зламати» їх складніше.

Те ж саме, до речі, відноситься і до простого видалення файлів. Якщо на HDD файли при видаленні не затертого фізично з диска, поки на їх місце не будуть записані нові - то на SSD диску, коли активна послуга TRIM, контролер буде затирати дані при їх видаленні у Windows ...

Тому, просте правило - документи потребують бекапіть, особливо ті, які коштують дорожче обладнання, на якому вони зберігаються.

На цьому у мене все, вдалого вибору. Good Luck 🙂