Вибір звукової карти

  1. Мультимедійні звукові карти
  2. Напівпрофесійні і професійні звукові плати
  3. Універсальні звукові карти
  4. Зовнішні звукові карти

Буквально 10 років тому вибрати звукову карту для свого комп'ютера завдання було, прямо скажемо не з легких Буквально 10 років тому вибрати звукову карту для свого комп'ютера завдання було, прямо скажемо не з легких. А про те, скільки часу йшло на «навчання» своєї системи якісно відтворювати музику і говорити не доводиться. Сьогодні ситуація змінилася дуже сильно і в кращу сторону. Вибрати ту ж відеокарту зараз набагато складніше, ніж звукову для свого ПК. У цій статті ми детально розглянемо, які типи карт існують, а також в кінці розповімо, як підключити звукову карту.

На сьогодні так само найбільш дешеві варіанти звукових карт йдуть з вбудованими аудіо кодеками, здатними відтворювати звук, нехай навіть не завжди відмінної якості, але, по крайней мере, достатнього для середнього споживача. Подібні пристрої досить добре справляються зі своїми завданнями і якщо ви не меломан, то такий звукової карти цілком вистачає для озвучування комп'ютерних ігор або для перегляду фільму. Звукові карти нижнього цінового діапазону зазвичай інтегровані в материнську плату і в експлуатації прості до неможливості. Все що потрібно користувачеві, це просто вставити штекер навушників або колонок в потрібне гніздо. У таких випадках обробка аудіо сигналів здійснюється центральним процесором комп'ютера, а вартість присутності звуку на вашому ПК буде зведена до мінімуму.

Вибираючи звукову карту і порівнюючи ціни на подібні компоненти необхідно усвідомити одну просту річ: хороше не обов'язково означає дороге. Далеко не завжди звукова карта, куплена за найвищою ціною, буде звучати краще свого більш дешевого побратима. При виборі звукової карти для свого комп'ютера необхідно враховувати цілий ряд факторів і характеристик в комплексі.

При виборі звукової карти для свого комп'ютера необхідно враховувати цілий ряд факторів і характеристик в комплексі

Припустимо, якщо ви захочете відтворювати MP4-медіафайли з частотою вище 96 кб / с за допомогою вбудованої звукової карти, то ви практично не відчуєте різниці. Можете пригадати ситуацію, коли вам не вдається дізнатися власний записаний голос? Подібна ситуація характерна саме для звукових карт нижнього цінового діапазону. Ваш голос, записаний за допомогою такої плати, ви швидше за все відрізнити не зможете від інших. А вже тим більше це вам не вдасться, якщо на колонках ви також заощадили. Ось тому справжні меломани і фахівці, що працюють з обробкою аудіо сигналів, вибирають зовнішню звукову карту. А як і що вибрати - про це ми і поговоримо далі.

Отже, ви вирішили придбати хорошу звукову карту, але поки не знаєте з чого почати. Насамперед вам потрібно визначитися з цілями, для яких ви купуєте аудіокарту. У великій мірі подібний вибір буде залежати від якості акустики, яку ви будете підключати до звукової карти. Якщо використовуватися буде дешева і не дуже якісна акустика, то навіть при покупці самої «навороченной» аудіокарти якості звуку краще не стане. Купуючи хорошу звукову карту ви повинні пам'ятати, що і інші компоненти системи, які відповідають за відтворення звуку, також повинні бути на належному рівні.

Нижче наведемо класифікацію звукових карт для персонального комп'ютера. Найчастіше все звукові карти можна розділити на три види:

  • - мультимедійні (використовуються в більшості своїй для ігор)
  • - напівпрофесійні і професійні (подібні звукові карти застосовують при обробці звукових файлів і прослуховування якісної музики)
  • - універсальні

Мультимедійні звукові карти

Мультимедійні звукові карти

Мультимедійні звукові карти предствляет найбільш старий вид аудіо пристроїв. Поява подібних пристроїв сталося раніше інших, і саме їх стали використовувати на ПК для прослуховування та запису аудіофайлів.

Для того, щоб звукова карта якісно могла обробляти об'ємний звук, їй необхідний сигнальний процесор ((англ. Digital signal processor, DSP) з високою продуктивністю. Такі процесору здатні повноцінно обробляти відтворений і записується сигнали. Потужний DSP обробляє аудиопоток, займається розрахунком об'ємних звукових ефектів , змішує звукові сигнали і т.д. Тим самим він значно розвантажує центральний процесор комп'ютера, який в цей час може займатися іншими завданнями.

Природно, мультимедійні карти мають набагато кращі сторони, ніж вбудовані звукові карти. Але, тим не менше, ідеального звучання від них добитися досить складно. Ці звукові карти знаходяться на рівні домашнього караоке, навряд чи варто очікувати від них чогось більшого.

Ще кілька років тому на ринку мультимедійних звукових карт було представлено безліч різних моделей плат. Такі звукові карти пропонували самі різні виробники, і конкуренція серед них була досить високою. Одними з найактивніших були компанії Creative і Aureal. Звукові карти виробництва цих компаній могли похвалитися різними алгоритмами обробки 3D-звуку, а у кожної фірми були свої шанувальники. З появою перших материнських плат з вбудованою звуковою картою дешеві мультимедійні карти стали потихеньку зникати. На даний момент передовим виробником карт для обробки звуку є Creative. Лінійки продуктів Audigy і X-Fi придбали найбільшу популярність серед апаратури для домашнього використання. А Sound Blaster Audigy і Audigy2 володіють найбільш якісним відтворенням мультимедійних файлів. І тільки 20 відсотків цього ринку відведено таким виробникам, як -Audio, ESI / Audiotrack і Terratec. І вже зовсім крихітну частку у виробництві звукових карт займають менш відомі виробники, які в основному виробляють клони звукових карт від Creative.

Напівпрофесійні і професійні звукові плати

Напівпрофесійні і професійні звукові плати

Найчастіше виробниками напівпрофесійного обладнання є ті ж виробники, які займаються виготовленням професійних звукових карт. Цільовою аудиторією для професійних карт зазвичай є музиканти. Напівпрофесійні карти в основному призначені для цінителів якісного звуку. Основна відмінність таких карт від мультимедійних - мікросхеми з більш продуманими алгоритмами і, як результат, якісне звучання музики і аудіо.

Звукові карти цього виду практично не використовують вбудовані потужні процесори, призначені для обробки 3D-звуків. У подібних карт зазвичай немає підтримки багатоканального аудіо, яка використовується в мультимедійних платах і так необхідно для геймерів. Але зате для прослуховування музики ці звукові карти підходять як не можна краще. При наявності хорошої акустики або недешевих навушників вони здатні відтворювати звук близький за якістю звучання до недорогих Hi-Fi аудіосистем. Ці плати підійдуть також для домашніх кінотеатрів. Звучання буде чисте і відтворюється саме в тому вигляді, в якому його записали.

Напівпрофесійні звукові плати від виробника професійних аудіосистем майже завжди поставляються з комплектом драйверів, призначених для професійного ПО обробки звуку. Дане рішення цілком підійде для початківців музикантів. Але разом з тим більшість таких плат не підійде для професійного звукозапису.

Якщо ж у вас є необхідність крім простого прослуховування музики ще й записувати її, то вам, звичайно ж, потрібно розглядати сегмент професійних звукових карт. Саме такі карти використовуються професійними звукорежисерами, аранжировщиками, музикантами і продюсерами.

Зазвичай у професійних звукових карт немає в комплекті драйверів для програвання мультимедійних файлів, а також відсутня підтримка DirectX. Тому більшість таких карт не підійдуть для ігор. Професійним звуковим картам це не потрібно, їх призначення лежить зовсім в іншій площині. У їх складі не міститься нічого зайвого і залишено тільки потрібне для виконання конкретних завдань. Більш того, у багатьох професійних звукових картах навіть відсутня підтримка звичайних інструментів, за допомогою яких ми звикли регулювати рівень гучності на комп'ютері. Всі канали аудіо потоку в подібних картах регулюються за допомогою спеціально розробленої контрольної панелі, яка б показала рівні в децибелах. Головне для професійних карт - якість стереозвуку. Тому в них застосовуються не тільки дорогі і високоякісні цифро-аналогові перетворювачі, а й більш якісні фільтри напруги живлення, для максимального виключення перешкод.

У професійних звукових картах передбачено введення і виведення аудіо сигналів по так званій балансної схемою. В результаті цього зменшуються наведення при використанні довгих кабелів, або в місцях великого скупчення апаратури. Виходи звукової карти для професійного використання відрізняються від звичних нам minijack. Входи і виходи виконуються під RCA ( «тюльпан») або «великий jack». Також можуть використовуватися XLR роз'єми, які виводяться за допомогою спеціальних телекомунікаційних каналів. Більшість професійних звукових плат мають в своєму складі зовнішні блоки, до яких виводять всі роз'єми. Така компоновка полегшує доступ до роз'ємів. До професійних картах легко можна підключити професійні акустичні монітори, пульти-мікшери, підсилювачі і багато іншого професійне обладнання.

Ще однією важливою відмінністю професійних звукових карт від мультимедійних - різні підтримувані стандарти. Професійні здатні підтримувати такі рідкісні стандарти аудіо, як GSIF і ASIO2. Це дозволяє їм скоротити затримки при обробці сигналу до мінімуму. Подібна функція дуже важлива при обробці аудіо файлів.

Навіть якщо у вас немає необхідності в постійній запису звуку і ви використовуєте звукову карту лише для прослуховування музики, не варто відразу відмовлятися від варіанту з покупкою професійної карти. Варто звернути увагу на не дуже дорогі карти цього сегмента. Такі карти зручно використовувати при підключенні апаратури Hi-Fi, а також в якості гарного джерела звукового сигналу для серйозної аудіосистеми.

Вартість професійних і напівпрофесійних плат для роботи з аудіо сигналом варіюється від кількох сотень до кількох тисяч доларів. Найдорожчі моделі оснащуються ексклюзивно, тому для застосування в домашніх студіях вони практично не потрібні. Найбільш оптимальними варіантами є звукові карти, що лежать в ціновому діапазоні від 150 до 500 доларів. Основні виробники подібних звукових карт на сьогодні - це E-Mu (відділення Creative) і ESI (раніше випускала звукові карти під назвою EgoSys). Серед звукових карт E-Mu величезною популярністю користуються серії 1616M і 1212M.

E-Mu 1616M PCI представляє з себе карту під PCI роз'єм і зовнішній блок комутації, до складу якого входять передпідсилювач мікрофона і підсилювач для навушників. Якість звуку наведеної системи на висоті і навіть порівняно з Hi-Fi джерелами, вартість яких часто перевалює за 1000 доларів.

Універсальні звукові карти

Універсальні карти об'єднують в собі характерні риси двох типів карт-мультимедійних і професійних. Однак через те, що вимоги до цих двох видах пред'являються абсолютно різні, то знайти необхідний баланс між ними дуже складно. Правда на сьогоднішній день існує досить багато універсальних звукових карт, які непогано поєднують в собі необхідні якості геймерской карти і повноцінної звукової системи. В першу чергу це лінійка аудіокарт X-Fi від Creative. Ці звукові карти є найбільш прогресивними і функціональними на ринку звукового обладнання для ПК. Не можна сказати, що звукові карти з лінійки X-Fi володіють ідеальною універсальністю, однак нічого кращого на ринку в цьому сегменті на даний момент не існує. Вартість подібної системи знаходиться в районі 150 доларів, а моделі, які можна розташовувати в відсіках 5,25 "коштують близько 200 доларів. Найдорожча модель з цієї лінійки - X-Fi Elite Pro. Вона має високотехнологічний цифро-аналоговий перетворювач. X-Fi Elite Pro обійдеться вам в 300 доларів.

Зовнішні звукові карти

Ще одним видом звукових карт є зовнішні аудіокарти. Даний вид звукових карт з'явився досить недавно (років 6-7 тому). Застосовуються він часто на професійних платах. Розрізняють декілька видів підключення подібних карт. Це може бути як зовнішня звукова карта usb, так і звукова карта з інтерфейсом FireWire. Виникає питання, а для чого взагалі потрібні подібні звукові карти, коли існують вже давно добре зарекомендували себе карти, вбудовані всередину ПК? Однак це далеко не так. З винесенням звукової карти з корпусу комп'ютера вирішується цілий ряд проблем: істотно збільшується стійкість карти і поліпшується якість звуку. Виробникам внутрішніх карт доводиться робити додаткову ізоляцію елементів, що б захистити їх від перешкод всередині корпусу ПК, а це природно веде до збільшення вартості самої звукової карти. До того ж зовнішня звукова карта вирішує ще одну проблему, а саме вона не займає PCI слот на материнській платі, кількість яких обмежена і їх іноді недостатньо навіть для підключення пристроїв важливіші.

Але зовнішні звукові карти володіють однією неприємною особливістю, а саме обмеженою пропускною спроможністю порту, до якого вони підключаються. Однак на сучасному ринку зовнішніх аудіо карт існує досить багато непоганих екземплярів, здатних якісно відтворювати звук.

Найбільшу популярність сьогодні придбали професійні звукові карти, що підключаються за допомогою FireWire. Такі карти практично позбавлені проблем з кількістю каналів і при цьому володіють відмінною якістю сигналу, що обумовлено хорошою пропускною спроможністю.

Сьогодні найбільшу популярність мають професійні аудіокарти, які можна підключати через FireWire: у них практично не буває проблем з кількістю каналів, а також якістю сигналу (це досягається завдяки високій пропускної здатності).

Тепер коротко про те, як підключити звукову карту. Звукова карта встановлюється в PCI гніздо на материнській платі. Насамперед знімаєте бічну кришку системного блоку і визначаєтесь з вибором гнізда, в яке будете вставляти карту. На нашому малюнку їх чотири, у вас може бути більше або менше.

Після того, як визначилися, необхідно видалити заглушку на задній панелі вашого ПК. Після видалення заглушки, вставляєте свою звукову карту у вільний PCI роз'єм і фіксуєте її за допомогою гвинта до корпусу. На цьому установка завершена. Тепер вам потрібно вставити штекер від колонок в потрібне гніздо і встановити драйвера, які ви знайдете на доданому до звукової карти CD-диску.

Секретна клавіша Windows

Можете пригадати ситуацію, коли вам не вдається дізнатися власний записаний голос?
Виникає питання, а для чого взагалі потрібні подібні звукові карти, коли існують вже давно добре зарекомендували себе карти, вбудовані всередину ПК?