Windows 10: дата виходу, мінімальні вимоги і свіжі інновації

Компанія Microsoft офіційно назвала приблизну дату випуску Windows 10 для смартфонів, планшетів і комп'ютерів - літо цього року. Раніше називався інший термін - осінь, але, ймовірно, тестування Technical Preview проходить більш ніж успішно. Windows 10 буде доступна в 190 країнах світу на 111 мовах.

Партнерство з Xiaomi і Lenovo

Microsoft оголосила про початок партнерства з декількома великими компаніями, в тому числі з Xiaomi і Lenovo. Xiaomi надасть власникам смартфона Mi 4 можливість встановити Windows 10 Technical Preview замість Android. Lenovo випустить в середині року смартфон на базі Windows 10, а також допомагатиме власникам ноутбуків і комп'ютерів свого виробництва встановлювати оновлення до нової версії операційної системи. Апдейт буде безкоштовним для користувачів Windows 7 і Windows 8.

Безкоштовна Windows 10 для інтернету речей

В цьому році Microsoft випустить спеціальну версію Windows 10 для управління комп'ютерами Raspberry Pi, касовими апаратами, УЗД-лабораторіями та іншими подібними пристроями. Вона буде поширюватися безкоштовно.

Мінімальні системні вимоги

Microsoft розповіла , Якими мінімальними параметрами повинні володіти смартфони, планшети і комп'ютери, щоб на них можна було встановити Windows 10.

Що стосується смартфонів, основні вимоги до оперативної пам'яті і накопичувача залишилися такими ж, як для Windows Phone 8: 512 мегабайт RAM і постійна пам'ять об'ємом 4 гігабайти з підтримкою карти пам'яті microSD. Діагональ екрану мобільного пристрою повинна бути в межах від 3 до 7,99 дюйма з роздільною здатністю не менше 800 × 480 пікселів. Windows 10 підтримує екрани з роздільною здатністю вище, ніж FullHD: QSXGA (2560 × 2048), WXQGA (2560 × 1600) і QWXGA (2048 × 1140). Мінімальний обсяг оперативної пам'яті у пристроїв з QSXGA-екранами становить 4 гігабайти, а з екранами WXQGA і QWXGA - 3 гігабайти. Примітно, що Microsoft не зобов'язує виробників встановлювати в смартфони сенсорні екрани, але висуває вимоги до наявності модулів стільникового зв'язку, Wi-Fi, динаміка, виходу для навушників, системи вібрації, кнопки харчування, регуляторів гучності, клавіш навігації і різних датчиків.

Примітно, що Microsoft не зобов'язує виробників встановлювати в смартфони сенсорні екрани, але висуває вимоги до наявності модулів стільникового зв'язку, Wi-Fi, динаміка, виходу для навушників, системи вібрації, кнопки харчування, регуляторів гучності, клавіш навігації і різних датчиків

Windows 10 буде підтримувати нові моделі процесорів Qualcomm (Snapdragon 810, 808, 615, 210, 208, 410C), а також процесори Intel Atom, в тому числі Cherry Trail, Skylake і представлені недавно Atom X3 з вбудованою підтримкою LTE. Крім того, Windows 10 зможе працювати з процесорами AMD Carrizo і Carrizo-L.

Для установки 32-бітової версії Windows 10 на планшет або комп'ютер потрібен як мінімум 1 гігабайт оперативної пам'яті і 16-гігабайтний накопичувач, а у випадку з 64-бітної версією - 2 гігабайти RAM і накопичувач обсягом не менше 20 гігабайт. Дозвіл екрану не може бути менше 800 × 600 пікселів, а діагональ повинна бути більше 8 дюймів для пристроїв, призначених для звичайних споживачів, і більше 7 дюймів для професійної техніки. На планшетах і гібридних пристроях обов'язково повинна бути кнопка харчування і регулятори гучності. Підтримка стільникового зв'язку, Wi-Fi, динамік, вихід на навушники, вібромотор для повідомлень, гіроскоп, акселерометр та інші допоміжні датчики - опціонально на вибір виробника. Кнопок навігації на планшетах може не бути.

Док-станції для смартфонів, планшетів і ноутбуків

Минулого тижня з'явився слух, ніби новий флагманський смартфон Microsoft зможе працювати з док-станцією, яка перетворює його в міні-комп'ютер. Як виявилося, цей слух має під собою підстави - Microsoft не має витерпіла і розповіла про концепцію подібного пристрою. Воно служить перехідником і пов'язує смартфон, планшет або ноутбук з монітором і різною периферією, у тому числі з мишею, клавіатурою і принтером. Зв'язок може бути як бездротовий (за допомогою бездротової технології Miracast або WiGig), так і за допомогою кабелю USB Type-C. Готове пристрій, який би використовував цю технологію, Microsoft ще не представила, але швидше за все, його анонс не за горами.

Internet Explorer все ж живий

Цього понеділка співробітник Microsoft Кріс Капоссела сказав на виставці Convergence, що браузер Internet Explorer «мертвий», і Microsoft незабаром відмовиться від його підтримки. Сьогодні в Microsoft зізналися , Що Кріс злегка поспішив з такою заявою. Internet Explorer буде доступний в Windows 10 нарівні в новим браузером Spartan. Відмовлятися від нього компанія не планує, оскільки він необхідний корпоративним користувачам, а також сайтам, які повноцінно працюють тільки з IE.