Оформлення ДТП без ДАІ і як викликати ДАІ, якщо це необхідно

  1. Не буває однакових ДТП, або коли потрібно викликати ДАІ
  2. Порядок оформлення дорожнього інциденту без ГИБДД - Європротокол
  3. Способи викликати ГИБДД на місце автомобільної аварії
  4. висновок

Автомобільна аварія на дорожньому полотні може трапитися в будь-який час з моменту вашого виходу з дому на вулицю. Вона може статися на парковці, на напівпорожніх дорогах і навіть на тротуарі. Коли час на вагу золота, і аварія дуже недоречна, необхідна термінова допомога.

Для швидкого вирішення будь-якої аварійної ситуації слід максимально швидко викликати ДАІ при ДТП. Однак, в деяких випадках ДТП, не обов'язково залучати інспекцію. В яких ситуаціях можна впоратися без співробітників ГИБДД, а в яких необхідна допомога компетентних органів?

Не буває однакових ДТП, або коли потрібно викликати ДАІ

Автомобільна аварія на дорожньому полотні може трапитися в будь-який час з моменту вашого виходу з дому на вулицю

Як отримати компенсацію при ДТП.

Існує маса ситуацій, коли обов'язково звернення до працівників дорожньо-патрульної служби.

У разі аварійної ситуації потрібно відразу ж припинити рух автомобіля, увімкнути аварійну сигналізацію і, після чого слід викликати ДАІ на місце події і зв'язатися зі страховими агентами. У разі будь-якого порушення дорожнього руху, що спричинило за собою аварію, треба викликати ГИБДД.

Виділяють ситуації, коли присутність співробітників автоінспекції обов'язково:

  • зіткнення трьох і більше транспортних засобів, причіп вважається одиницею транспорту;
  • зіткнення з автомобілем іноземної реєстрації, мають інший страховий поліс, вимагає виклику ДПС з метою оформлення протоколу;
  • оцінка збитку більше 50 000 рублів;
  • нанесені фізичні травми;
  • є підозри в алкогольному або наркотичному сп'янінні учасника аварії.

думка експерта

Наталія Олексіївна

ДАІ можна не викликати при тих обставинах, коли пошкодження отримало виключно засіб автотранспорту. Однак, якщо автолюбителі не зійшлися в думках щодо винуватця аварії і ступеня завданих збитків, слід викликати даішників.

До складання протоколу жоден учасник дорожньо-транспортної пригоди не повинен відлучитися з місця аварії, з 2014 року подібні дії водіїв вважаються адміністративним правопорушенням.

За статтею 12.27 КоАП РФ водій, який залишив місце інциденту терміном до 1,5 року, а також, в разі опору, його можуть заарештувати на 15 діб.

Виклик дорожньо-патрульної служби обов'язковий якщо під час ДТП постраждали люди. Водіям слід пам'ятати, законом передбачена можливість дозволити делікатне питання більш простим і швидким шляхом - за допомогою Європротоколу.

Порядок оформлення дорожнього інциденту без ГИБДД - Європротокол

думка експерта

Сергій Олександрович

Незалежний експерт в сфері оцінки після ДТП, юрист в Автоправо зі стажем.

З метою економії часу водії, що потрапили в ДТП, мають право не залучати представників державних служб. У лютому 2012 року була створена система оформлення Європротоколу, яка передбачає дозвіл неприємної ситуації учасниками зіткнення без втручання держорганів.

Для успішного результату необхідно не тільки правильно заповнити бланк, а й знати умови оформлення ДТП без виклику ДАІ: Для успішного результату необхідно не тільки правильно заповнити бланк, а й знати умови оформлення ДТП без виклику ДАІ:

  • жодна людина в результаті зіткнення не поніс фізичну шкоду здоров'ю;
  • зіткнулося не більше двох транспортних одиниць, причіп враховується окремим засобом пересування, в цій ситуації необхідний виклик ДАІ;
  • обидві сторони дорожнього інциденту мають
  • сума покриття страховки не виходить за рамки 50 000 рублів.

Важливо! У Москві, Московській області, Санкт-Петербурзі і Ленінградській області введено експериментальний ліміт по Європротоколу в розмірі 400 000 рублей.

На практиці «Повідомлення про ДТП» - бланк, який видає страховик разом з полісом - по суті, і є Європротоколом. Документ являє собою кілька скріплених аркушів, з яких два це бланки, третій - вкладення для копіювання. Оформляйте документ користуючись простий кульковою ручкою, оскільки інші канцелярські приладдя можуть негативно відбитися на інших аркушах.

Важливо пам'ятати, дана процедура проводиться по обидва боки події, і, щоб уникнути труднощів, зазначена інформація не повинна містити протиріч. Розбіжність показань в повідомленні дає право страхової компанії не виплачувати компенсацію.

Способи викликати ГИБДД на місце автомобільної аварії

Бувають обставини, коли через незнання або неадекватності одного з учасників аварії, навіть при можливості складання Європротоколу, потрібно звернутися до співробітників автоінспекції.

Оператори стільникового зв'язку подбали про можливість заощадити час автолюбителів і створили систему переадресації всіх вхідних дзвінків безпосередньо в приймальню ГИБДД.

Порядок оформлення ДТП.

Існує єдиний список номерів, що використовуються з метою виклику ДАІ з мобільного по всій Росії:

  • 020 - абонентам «Теле2», МТС, «Мегафон»;
  • 002 - абонентам «Білайн»;
  • 902 - абонентам Skylink і «Мотив».

Викликати ДАІ, як і будь-яку іншу екстрену службу, можна набравши 112. На дорозі може трапитися всяке, і можливо, у вас буде доступ тільки до стаціонарного телефону. В цьому випадку потрібно набрати 02. Якщо у вас немає доступу до засобів зв'язку, для виклику Державтоінспекції необхідно спровокувати на дзвінок інших учасників ПП.

До дзвінку необхідно підготуватися, а саме: дізнатися державний реєстраційний номер засобу пересування для оформлення дорожньо-транспортної пригоди, дізнатися точну адресу і зафіксувати час події.

Якщо є можливість оформлення ДТП без ДАІ, порядок дій буде мати таку структуру:

  1. Зупинити рух автомобіля, увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки.
  2. Відобразити на фото розташування автомобілів відносно один одного і по відношенню до інфраструктури, сфотографувати пошкодження, відламані деталі, гальмівний слід.
  3. Разом з іншим учасником події прийдіть до єдиної думки, щоб уникнути розбіжностей в документації.
  4. Заповніть першу сторінку Європротоколу, другу сторону ви можете заповнити пізніше.

Самостійне заповнення бланка може мати не тільки неправильну форму, але і відомості, які можуть звернутися вам на шкоду. При заповненні колонки «обставини ДТП» слід бути уважними, і не описувати «зайвих» дій.

Якщо ви не знаєте, як правильно заповнити бланк, краще викликати інспектора ДАІ на місце інциденту або ж скористатися послугами юриста.

Діючи таким чином, автомобілісти можуть заощадити кілька годин, а також вплинути на відшкодування завданих збитків.

висновок

Підводячи короткий підсумок, слід підкреслити, в разі автодорожнього події необхідно діяти відповідно до прописаним алгоритмом: зупинити авто, активувати аварійну сигналізацію і поставити помаранчеві конуси аварійної зупинки, викликати в разі потреби екстрені служби.

Для цього необхідно набрати 112 або зателефонувати виходячи з карти мобільного оператора:

  • 020 - користувачам «Теле2», МТС, «Мегафон»;
  • 002 - користувачам «Білайн»;
  • 902 - користувачам Skylink і «Мотив».

Слід зазначити, у разі будь-якого дорожньо-транспортної пригоди можна розраховувати на співпрацю з Державтоінспекцією. Не менш важливим є звільнення проїжджої частини, адже побічно в аварії беруть участь і інші водії, що поспішають у своїх справах.

Зіткнення на дорожньому полотні створює зайве навантаження на проїжджу частину, а очікування працівників дорожньо-патрульної служби може займати години.

А ви стикалися з труднощами виклику співробітників поліції на місце аварії?

В яких ситуаціях можна впоратися без співробітників ГИБДД, а в яких необхідна допомога компетентних органів?
А ви стикалися з труднощами виклику співробітників поліції на місце аварії?