IT-World: Google I / O '2015: пісочниця для дорослих

IT Expert Тести та огляди програми Євген Куришев

| 10.06.2015

У Сан-Франциско відбулася чергова, восьма за рахунком, конференція для розробників - Google I / O . Захід відвідали понад 6 тис. Програмістів з усього світу і сотні тисяч спостерігали за тим, що відбувається за допомогою онлайн-трансляції. Цього року особливу увагу приділено модному Інтернету речей і віртуальної реальності.

Отже, що ж нам показали?

Отже, що ж нам показали

Android M

Анонс нової версії «зеленого робота» - безумовно ключова подія форуму. Відразу уточню: розмова піде про ранньої версії, повноцінний же реліз заплановано на осінь поточного року (зараз, крім розробників, він, мабуть, нікому не цікавий). Користувачам обіцяють можливість більш тонко контролювати споживання ресурсів встановленими додатками, дозволяти або забороняти виділення додаткових квот і т. Д. За допомогою AppLinks полегшена обробка URL всередині додатків, а перехід в оригінальний додаток може здійснюватися без додаткових діалогових вікон - достатньо зробити необхідні настройки.

Крім того, в Android M з'явився режим «глибокого сну» (англ. Doze): перехід в нього здійснюється на підставі даних, що надходять з датчиків руху. Якщо смартфон не використовується, автоматично включається режим максимального енергозбереження.

Якщо смартфон не використовується, автоматично включається режим максимального енергозбереження

Android Pay

Нова платіжна система, нащадок Google Wallet, поки працює тільки в США. Процес простіше нікуди: підносиш гаджет до спеціального зчитувача і підтверджуєш транзакцію. Для ідентифікації може застосовуватися як традиційний пароль, так і відбиток пальця (при наявності відповідного сканера). Ну а коли Android Pay з'явиться в інших країнах, вголос не говорять.

Brillo

На базі цієї платформи будуть створювати гаджети для Інтернету речей. До кінця року обіцяють додатковий пакет під назвою Weave для розробки підключених пристроїв, куди увійдуть відкритий протокол для обміну даними, набір розробника API і програми сертифікації для налагодження взаємодії всіх залучених в систему пристроїв і програм. Тобто фактично це анонс системи, робота над якою тільки починається. Проте Google ненав'язливо повідомляє про свої пріоритети і готує грунт.

Cardboard

Cardboard

В оновлених картонних окулярах віртуальної реальності виділю спрощену збірку і сумісність з iOS. Середня вартість складе $ 20, але при бажанні можна зібрати гаджет самостійно, благо інструкція у відкритому доступі.

Нагадаю: за допомогою проекту Cardboard компанія Google має намір зробити віртуальну реальність доступною для всіх. Пристрій монтується з картону, спеціальних лінз, невеликого магніту, пари липучок і гумок. На сьогоднішній день випущено більше 500 додатків спеціально для Cardboard.

Сама ідея очок не нова, просто Google зуміла грамотно розкрутити її. Судячи з того, скільки уваги приділяється цій розробці, «Oculus Rift для бідних» має всі шанси на успіх.

Jump

Спільний проект Google і GoPro дозволить знімати, монтувати і переглядати відео з охопленням 360 градусів. Перша система для запису відео в такому форматі складається з 16 відеокамер GoPro Hero 4, встановлених на спеціальній кругової платформі. Як і у випадку з Cardboard, усіма потрібними кресленнями для самостійної збірки обіцяють поділитися цього літа. За обробку та зведення відеозаписів в єдину картинку відповідає власний алгоритм Google.

Перші відео, записані за допомогою Jump'ов, дуже скоро з'являться YouTube. До слова, розробники радять дивитися 360-градусні відеозапису за допомогою Cardboard.

висновки

Часом створюється відчуття, що Google - це велика пісочниця для дорослих, де намагаються реанімувати добре забуті ідеї або виявити прихований потенціал в найпростіших речах. Cardboard і Jump - яскраві тому приклади. Однак не варто забувати, що в основі всіх цих зусиль, звичайно ж, зацікавленість в комерційному успіху, і проекти, які цікавлять Google сьогодні, завтра з легкістю можуть бути забуті. Наприклад, про Chrome OS, яка була у центрі уваги ще рік тому, в цей раз навіть не згадали. Як і про Google Glass або оновленні начинки Chromecast. Недосвідченому спостерігачеві залишається лише здогадуватися: забуті вони назовсім або десь в надрах пісочниці їх наділяють новим функціоналом?

Ключові слова: програмне забезпечення комп'ютера , мобільні додатки , новини Android , Окуляри віртуальної реальності VR

Журнал: Журнал IT-Expert , Підписка на журнали

компанія: Google

Отже, що ж нам показали?
Недосвідченому спостерігачеві залишається лише здогадуватися: забуті вони назовсім або десь в надрах пісочниці їх наділяють новим функціоналом?