Përzgjedhja e furnizimit me energji për një laptop, karakteristikat kryesore dhe prodhuesit

Kur zgjedhni një furnizim me energji për një kompjuter portativ, duhet t'i kushtoni vëmendje karakteristikave të tij kryesore:

  • Tensioni i hyrjes (110V / 220V);
  • Tensioni i daljes (V);
  • Fuqia aktuale e prodhimit (A);
  • Lloji i prizës futur në laptop.

Shumica e adaptorëve të rrymës janë bërë vetëm nga disa prodhues, si LITEON, DELTA, LiShin, AcBel dhe FSP. Blloku nën këto markave janë cilësitë më të njohura dhe më të larta.

Prodhuesit e laptopëve, si rregull, vetëm ngjitën stickers e tyre në furnizimin me energji elektrike. Pra, shumë prodhuesit e fletore prodhojnë: ACER, ASUS, Toshiba, Fujitsu-Siemens, HP, Compaq, DELL, LG, IRU, ROVERBOOK, MSI.

Nga kjo rrjedh se nuk është gjithmonë e nevojshme të blihet furnizimi origjinal i prodhuesit të laptopëve, është më e lirë të blihet prodhuesi origjinal i furnizimit me energji elektrike.

Për zgjedhjen e duhur të furnizimit me energji elektrike, është e nevojshme përcaktimi i tensionit të prodhimit dhe amperazhit . Këto specifikime zakonisht renditen në pjesën e poshtme të fletores.

Këto specifikime zakonisht renditen në pjesën e poshtme të fletores

Në thelb, laptopët kanë tension të hyrjes nga 15 deri në 20 volt. Gjatë zgjedhjes së tensionit lejohet devijimi i 1-2 volteve. Kur zgjedh forcën aktuale, ekziston një rregull: rryma e daljes së njësisë së furnizimit me energji nuk duhet të jetë më e vogël se ajo e nevojshme për një laptop. Sa më e lartë të jetë rryma e furnizimit me energji elektrike (në të njëjtin tension), aq më i fuqishëm është furnizimi me energji elektrike. Ka një mendim se një furnizim me energji më i fuqishëm mund të shkatërrojë baterinë e një laptop, por kjo është një mashtrim, sepse Ligji i Ohmit nuk është anuluar! Një furnizim më i fuqishëm me energji elektrike nuk do të prishë laptopin, ndërkohë që do të mbetet i tërë dhe nuk do të funksionojë në kufijtë e aftësive të tij. Një përshtatës më i dobët nuk do të prishë laptopin, por mund të djegë vetë. Pra, ju duhet të zgjidhni ose të përshtatshme për tensionin dhe aktual ose më të fuqishëm.

Lidhësit e furnizimit me energji elektrike ndahen në standarde, me dy kontakte (tension dhe zero) dhe prodhimi i tretë inteligjent.

Furnizimet me një lidhje standarde janë të përshtatshme për markat si Acer, ASUS, MSI, GigaByte, ViewSonic, RoverBook, Toshiba, Fujitsu-Siemens, iRu. Lidhjet e njësive të tilla të furnizimit me energji ndryshojnë në diametër të jashtëm (kryesisht 5 dhe 5.5 mm). Diametri i brendshëm (1.6 mm, 2 mm, 2.5 mm). Kur zgjedhni përshtatësin, është e nevojshme që lidhësja e energjisë të përputhet saktësisht me folein e laptopit, përndryshe ju mund ta prisni lidhësin e fuqisë së laptopit ose të digjeni nëse ka kontakt të dobët. Zakonisht tensionit të furnizimit (+) zbatohet në kontaktin e brendshëm dhe kontaktin zero (-) me kontaktin e jashtëm. Jini të kujdesshëm, kthimi i kontakteve çon në burnout të motherboard-it të laptopit.

Llojet me dy kontakte përfshijnë furnizimin me energji SONY dhe SAMSUNG , edhe pse kanë një pin qendror, tensionit të furnizimit i ka dalë dhe kontakti i jashtëm është zero.

Lidhësit me tre pike përdoren kryesisht në produktet DELL dhe HP .

Lidhësit me tre pike përdoren kryesisht në produktet DELL dhe HP

Furnizimet e rrymës DELL kanë tri këmbë: + 19V, zero dhe informacion (pin qendror). Kur lidhni furnizimin me energji, laptopi lexon fuqinë e tij. Nëse fuqia e UPS është më e vogël se e nevojshme, laptopi do të shkëputë ngarkimin e baterisë.

Furnizimet e HP / Compaq kanë lidhësin e saktë të njëjtë dhe pin i qendrës përdoret për të përcaktuar fuqinë e përshtatësit të rrymës, por në mënyrë elektrike këto lidhje janë të papërputhshme.

Furnizimet e laptopëve Dell dhe HP nuk përputhen!

Ka një gjë tjetër që ia vlen t'i kushtohet vëmendje. Tani furnizimet me energji për laptopë shiten pothuajse në dyqanin e bukës. Një shumëllojshmëri e dënimeve amazes imagjinatën, dhe emrat e prodhuesve të kompanive bëjnë gjuhë të shkojnë keq.

Përveç karakteristikave të mësipërme, ka edhe një - CILËSISË!

Përveç karakteristikave të mësipërme, ka edhe një - CILËSISË

Njëri prej tyre është origjinali DELL, tjetri nuk është origjinal, nuk kanë dallime të jashtme dhe është shumë e vështirë për një jo-specialist që të dallojë origjinalin nga rasti. Eksperti mund të dallojë furnizimin origjinal të energjisë nga jo-origjinali në peshë dhe cilësinë e plastikës. Dallimet e peshës mund të shpjegohet lehtësisht duke shpërndarë furnizimin me energji elektrike.

Dallimet e peshës mund të shpjegohet lehtësisht duke shpërndarë furnizimin me energji elektrike

Furnizimi origjinal i energjisë mbulohet plotësisht nga ekrani.

Furnizimi origjinal i energjisë mbulohet plotësisht nga ekrani

Përveç kësaj, njësia e furnizimit me energji jo origjinale ka një qark të thjeshtëzuar, shpesh mungojnë një qark mbrojtës dhe filtra shtesë, në vend të elementëve ekzistojnë kërcyesit dhe cilësia e bashkimit është thjesht befasuese.

Përveç kësaj, njësia e furnizimit me energji jo origjinale ka një qark të thjeshtëzuar, shpesh mungojnë një qark mbrojtës dhe filtra shtesë, në vend të elementëve ekzistojnë kërcyesit dhe cilësia e bashkimit është thjesht befasuese

Çfarë kërcënon një blerje të tillë - nëse jeni me fat, atëherë asgjë! Nëse jo me fat, atëherë riparoni laptopin.

E njëjta mbushje e shumë njësive kineze të furnizimit me energji elektrike të prodhuesve të panjohur. Shumë njësi universale të furnizimit me energji janë shitur me një numër të madh të ndërprerësve të tensionit, një kthesë dhe një mori konektorësh dhe me cilësi të dyshimtë.

Furnizime të kualitetit të lartë universal prodhojnë vetëm prodhuesit seriozë: FSP, LiteOn, AcBel, RoverMate (prodhuesi FSP).

Një furnizim i mirë me energji elektrike për një kompjuter portativ është si benzina me cilësi të lartë për makinën tuaj, sa më e lartë cilësia e tij, aq më pak ka gjasa të prishet.