Чесний огляд iPhone XR

  1. Технічні характеристики
  2. Що сподобалось
  3. мінуси
  4. Разом

Смартфон, який викликав як критику, так і захоплення користувачів і схвалення експертів. У сьогоднішньому огляді Дмитра Бевзи зібрані підсумки "довгограючого" тесту iPhone XR, що проходив протягом місяця. Смартфон, який викликав як критику, так і захоплення користувачів і схвалення експертів

Фото: Дмитро Бевза

Технічні характеристики

Корпус: алюмінієвий сплав, ударостійке скло;

Кольори: чорний, білий, жовтий, синій, кораловий і червоний;

Розміри: 150,9 × 75,7 × 8.3 мм;

Вага: 194 грама;

Дисплей: Liquid Retina HD, Multi-Touch, діагоналлю 6,1 дюйма, технологія IPS. +1792 × 828 пікселів, 326 пікселів на дюйм, контрастність 1400: 1 (стандартна), технологія True Tone, розширений колірний обхват (P3), яскравість до 625 кд / м² (стандартна), олеофобним покриття, стійке до появи слідів від пальців;

Основна камера: модуль з шірокофокусним об'єктивом. 12 Mп, f / 1.8, 28 мм, матриця 1 / 2.55 ", розмір пікселя 1.4 Нм, оптична стабілізація, автофокус;

Запис відео 4K з частотою 24, 30 або 60 кадрів / с, HD-відео 1080p з частотою 30 або 60 кадрів / с, HD-відео 720p з частотою 30 кадрів / с. Розширений динамічний діапазон при запису відео з частотою до 30 кадрів / с;

Фронтальна камера: камера TrueDepth. 7 Мп, діафрагма ƒ / 2.2, режим "Портрет" з поліпшеним ефектом боке і функцією "глибина". Портретне освітлення (п'ять варіантів), запис HD-відео 1080p з частотою 30 або 60 кадрів / с. Є також функція Smart HDR для фотозйомки і розширений динамічний діапазон при запису відео з частотою 30 кадрів / с;

Процесор: шестиядерний A12 Bionic, 4-ядерний відеопроцесор і восьміядерний апаратний модуль Neural Engine;

Пам'ять: 64/128/256 Гб, 3 Гб ОЗУ;

Захист від бризок, води і пилу - IP67 (допускається занурення на глибину до одного метра тривалістю до 30 хвилин).

Захист від бризок, води і пилу - IP67 (допускається занурення на глибину до одного метра тривалістю до 30 хвилин)

Фото: apple.com

Акумулятор: в режимі розмови (з безпровідною гарнітурою) до 25 годин. При роботі в інтернеті - до 15 годин. При відтворенні відео по бездротовій мережі - до 16 годин, а при відтворенні аудіо по бездротовій мережі - до 65. Підтримка швидкої зарядки: до 50% заряду за 30 хвилин при використанні адаптера живлення потужністю 30 Вт або більше (продається окремо). Вбудований літій-іонний акумулятор - 2942 мАг. І, звичайно, бездротова зарядка (підтримуються зарядні пристрої стандарту Qi).

Що сподобалось

Зовнішній вигляд. На наш, безумовно суб'єктивний, погляд, це найефектніший (в плані дизайну) iPhone за останні роки. Зрозуміло, на користь iPhone XR працює той факт, що основними кольорами для смартфонів від Apple протягом багатьох років були білий і чорний, і користувачі трохи втомилися від такої "стабільності". А ось iPhone XR випускається в шести кольорах. Кольори яскраві, соковиті і помітно освіжають враження від апарату.

Кольори яскраві, соковиті і помітно освіжають враження від апарату

Фото: Дмитро Бевза

Ергономіка. Дуже вдалий баланс між великим (в міру) дисплеєм з діагоналлю 6.1 дюйма і габаритами. iPhone XR більше iPhone XS, але менше iPhone XS Max. Штамп "золота середина" в даному випадку буде цілком доречний. З одного боку, смартфон "зручно лежить в руці", з іншого - його великий дисплей підходить і для мультимедійного контенту, і для ігор, і для скролінгу нескінченних стрічок соціальних мереж і месенджерів.

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Залізо. Найпотужніший процесор A12 Bionic з системою Neural Engine нового покоління - він використовує технології машинного навчання і відмінно показує себе при зйомці і обробці фотографій в іграх, в доповненої реальності та інше. Нагадаємо, що в "старших" iPhone XS і iPhone XS Max варто точно такий же чіп. Це, якщо судити по тестах і сукупності різних параметрів, найшвидший мобільний процесор в світі. Наприклад, в популярному бенчмарку продуктивності ANTUTU V7, iPhone XR набирає 334 тисячі балів. iPhone XS і iPhone XS Max - 352 і 350 тисяч відповідно, а найближчий конкурент на Android - 310 тисяч. Це все дуже високі показники. Мобільних додатків та ігор, здатних повністю завантажити такий процесор, поки просто немає.

Фото: apple.com

Камера. Так, одномодульна основна камера. Так, у неї немає телеоб'єктива. Так, портретні ефекти і ефекти боке реалізовані програмно, а не апаратно. Так, є смартфони на Android, які вночі знімають краще. Але ...

У 2017 році інженери Google на прикладі смартфона Pixel 2 показали, як блискуче може фотографувати смартфон з Одномодульні камерою, якщо для неї добре написаний софт, а інженери Apple довели, що вони вміють писати софт не гірше. Режим Smart HDR (HDR - розширений динамічний діапазон, High Dynamic Range) забезпечує досить пристойну зйомку навіть при складному контровом освітленні, а інтелектуальний софт в поєднанні з можливостями A12 Bionic компенсує відсутність другої камери з телеоб'єктивом.

Основна камера iPhone XR точно така ж, як і у iPhone XS і iPhone XS Max.

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фото: Дмитро Бевза

Фронтальний блок з камерою і модулем True Depth (для розпізнавання облич) у всіх трьох апаратах теж однаковий.

Фото: apple.com

Більш того, згідно з новим звітом від тестовій лабораторії DxOMark, камера iPhone XR є кращою в своєму класі серед однокамерних смартфонів. У DxOMark вважають, що XR потіснив кращий до сьогоднішнього дня Одномодульні Google Pixel 2.

У DxOMark вважають, що iPhone XR йде нарівні з більш дорогим XS, коли мова заходить про такі показники, як експозиція, колір, деталізація, шум і артефакт.

Ну і, звичайно ж, згадаємо про такий важливий параметр, як зйомка відео. Мобільне відео iPhone XR знімає так само, як і його "старші брати". Тобто, дуже добре. Недарма більшість відеоблогеров зараз використовують для зйомки саме iPhone.

Час автономної роботи. iPhone XR, судячи з тестів і нашим враженням, найдовший iPhone в історії. В XR встановлений акумулятор ємністю 2942 мАг. Це більше, ніж акумулятор iPhone XS, але менше, ніж у iPhone XS Max. Проте, оскільки велика частина додаткової ємності акумулятора iPhone XS Max використовується для харчування величезної OLED-дисплея, iPhone XR насправді працює навіть довше флагмана.

Зазвичай нам вистачало зарядки на шість-сім годин екранного часу і близько 20-22 годин загального часу використання. Після повного дня (фотозйомка, навігація, використання в соцмережах, дзвінки та інше) в апараті залишалося близько 15% заряду акумулятора.

Перегляд веб-сторінок через Wi-Fi розряджав батарею приблизно за 13 годин. У режимі очікування апарат прожив 77 годин.

Швидка і бездротова зарядка підтримуються - тут все в порядку.

Дисплей. Здавалося б, екран iPhone XR повинен був стати предметом нашої запеклої критики. Нагадаємо, що у iPhone XR - LCD-екран з роздільною здатністю 828 × тисячі сімсот дев'яносто дві (це навіть нижче, ніж Full HD). Щільність пікселів - всього 326 точок на квадратний дюйм. На папері - це величезна різниця в порівнянні з iPhone XS з його модним OLED-дисплеєм 1125 × 2436 і щільністю 458 точок на дюйм.

На папері - це величезна різниця в порівнянні з iPhone XS з його модним OLED-дисплеєм 1125 × 2436 і щільністю 458 точок на дюйм

Фото: Дмитро Бевза

Так, але немає. Все виявилося краще, ніж ми думали. Дуже високий запас по яскравості - 700 ніт (проти 660 і 653 у iPhone XS і iPhone XS Max) наявність режиму True Tone, ефектна "голлівудська" передача кольору, частково нівелюють мінуси низької роздільної здатності. Загалом, ніякого відторгнення екран не викликав, скоріше навпаки, приємно здивував.

мінуси

Алюмінієва, а не сталева рамка корпусу. Це означає, що при падінні частина енергії удару прийме на себе не корпус, а скло екрану і задній панелі, що, як ми розуміємо, загрожує їх заміною, і зовсім не дешево.

Дисплей. При всіх вищеописаних достоїнства дисплея iPhone XR, у нього така ж щільність пікселів, як і в iPhone 4 2010 року випуску. Все ж "зараз так не носять".

У iPhone XR б про льшие, ніж у iPhone XS і iPhone XS Max рамки навколо екрану. Screen-to-body ratio (cоотношеніе площі екрану до площі фронтальної поверхні) у iPhone XR - 79%. У XS і XS Max помітно вище - 82,9 і 84%. А якщо взяти Huawei Mate 20 Pro, то у нього це показник взагалі 88% (дані вимірювань лабораторії GSMArena).

Відсутність підтримки 3D Touch. Не так, щоб дуже критично, але все ж. Вище ми перерахували те, в чому iPhone XR поступається XS і XS Max, але не можна не відзначити і багато Android-смартфони з їх підтримкою двох SIM-карт і комплектації смартфонів навіть середньої цінової категорії швидким зарядним пристроєм. Те, що досить дорогий iPhone XR не вкомплектували швидкої зарядкою, а підтримку двох SIM-карт зробили тільки для Китаю, не може нас порадувати.

Разом

iPhone XR виявився не урізаної копією iPhone XS і iPhone XS Max (такі побоювання були), але повноцінним смартфоном-флагманом. Більш того, по співвідношенню ціна / якість ми б поставили його вище, ніж XS і XS Max. Чому? Мінімальна офіційна ціна iPhone XS - 87 990 рублів, а iPhone XR - 64 990. Різниця 23 тисячі. Це дійсно чимало. Більш того, у "неофіційних" продавців XR можна взяти і за 54 тисячі.

Так, iPhone XR поступається багатьом топовим Android-смартфонів за деякими технічними характеристиками, але зате він дає те, що не можуть дати Android-пристрої - повноцінний досвід використання новітнього iPhone і доступ до всієї екосистемі iOS. Так що якщо ви вирішили поміняти свій iPhone 8 або старішу модель на новий девайс Apple, ми б рекомендували подумати саме про iPhone XR.

Для тих, кому набрид Android в принципі, або для тих, кого не влаштовує його поточний Android-смартфон, iPhone XR підійде в якості "першого айфона". Цей девайс цілком зможе продемонструвати, що вміє Apple. Знову ж таки за умови, що ви можете і, головне, готові викласти 65 тисяч рублів за мобільний телефон.

Ще один нюанс, на який варто звернути увагу, це безпека. iOS в принципі і iPhone XR зокрема більшістю експертів з кібербезпеки визначаються як більш захищені пристрої, ніж смартфони на Android. Так, наприклад, розпізнавання по обличчю в банківських додатках працює тільки на нових iPhone.

Фото: Дмитро Бевза

А ось кому не потрібно дивитися в бік iPhone XR, так це власникам минулорічних iPhone X. Більш того, iPhone X зараз головний конкурент iPhone XR. Вони пропонуються на ринку за подібною ціною (iPhone X коштує трохи дорожче).

Також iPhone XR навряд чи підійде любителям всього "найкращого". Все ж володіння новим iPhone XS і iPhone XS Max особливо з 512 Гб пам'яті, скажімо так ... більше статусно, ніж покупка iPhone XR.

Ну і тим, кого повністю влаштовують Android-смартфони, купувати новітні iPhone XR теж навряд чи варто, благо у всесвіті Android чимало апаратів ні в чому не поступаються iPhone XR (причому за нижчою ціною).

Дмитро Бевза


Бевза Дмитро

Чому?