Швидка парочка від Tronsmart: зовнішній акумулятор і зарядка з підтримкою Qualcomm Quick Charge 3.0

  1. Вступ Актуальність швидкої зарядки різноманітних мобільних гаджетів навряд чи можна поставити під...
  2. Двопортовий мережевий адаптер W2TF
  3. навантажувальні тести
  4. Визначення реальної ємності
  5. розбірки
  6. Підведемо підсумки
Вступ

Актуальність швидкої зарядки різноманітних мобільних гаджетів навряд чи можна поставити під сумнів. Тому зарядні пристрої та зовнішні акумулятори, здатні мінімізувати час, який смартфон, планшет і т.д. будуть прикуті до джерела живлення, завжди будуть користуватися попитом. Головне, щоб джерело і приймач енергії змогли між собою домовитися. Тут, правда, користувач став жертвою боротьби компаній і організацій, які просувають свої, зрозуміло, найкращі, стандарти швидкої зарядки, яких набралося вже під десяток. Втім, є надія, що в кінцевому підсумку, частина з них відімре, а решта стануть сумісними один з одним, і споживачеві не доведеться шукати саме ту швидку зарядку, яка погодитися видати побільше струму і напруги. Найперспективнішим кандидатом, здатним взяти під крило інших, є стандарт USB Power Delivery. Так, остання версія Quick Charge (тобто вже четверта) від Qualcomm повинна бути сумісною з USB Power Delivery. Але поки маємо, що маємо, тобто зоопарк.

Зрозуміло, здатність швидко заряджатися стане в нагоді не тільки гаджетам, а й зовнішнім акумуляторів, особливо великої місткості. Наприклад, акумулятор з ємністю близько 20000 мА · год від звичайної зарядки на 5 В умовним струмом 1 А буде повільно і сумно заряджатися близько 15-ї години. розглянутий акумулятор Tronsmart PBT20 + саме з такою ємністю повинен заряджатися значно швидше, так як підтримує Qualcomm Quick Charge 3.0 як на віддачу, так і на зарядку себе самого. Чи так це, буде показано нижче. В пару до нього розглянемо Wall Charger W2TF (Мережевий адаптер харчування) від тієї ж компанії Tronsmart і підтримує той же стандарт QC 3.0. Комплект з цих двох пристроїв підійде власнику мобільного пристрою, який також є сумісним з QC 3.0, і з яким потрібно забезпечити більшу (кілька діб) автономність, все-таки тягати з собою цегла на 20000 мА · год просто про всяк випадок навряд чи раціонально.

Акумулятор Tronsmart PBT20 +

Акумулятор Tronsmart PBT20 + упакований в приємно виглядають і міцну коробку з магнітними фіксаторами кришки. Акумулятор Tronsmart PBT20 + упакований в приємно виглядають і міцну коробку з магнітними фіксаторами кришки

Розглянувши коробку з усіх боків, можна дізнатися, як виглядає продукт і що він вміє. Розглянувши коробку з усіх боків, можна дізнатися, як виглядає продукт і що він вміє

У комплект входить сам акумулятор, короткий плоский кабель USB-A на Micro-USB і тканинний мішечок, практична користь якого полягає в тому, що він може захистити порти від бруду і не дати загубитися кабелю.

Акумулятор є «цеглина» зі скошеними краями. Матеріал корпусу - це пластик (вказано, що це полікарбонат), що має зовні приємне на дотик резіноподобное покриття (типу Soft-touch). Важить акумулятор 407 г при габаритах 151 на 79,5 на 26 мм. Зверху на корпусі: логотип і чотири отвори, крізь які просвічують чотири неяскравих світлодіодів білого світіння. Кількість світлодіодів відповідає рівню заряду, при зарядці акумулятора крайній світлодіод повільно блимає.

Знизу вказані ємність і здатності портів, правда, доведеться розбиратися, що таке Input1 / 2 і Output1 / 2/3.

Всі чотири порти розташовані на одному торці, але не сказати, що тісно. Збоку - кнопочка включення, але користуватися нею доведеться рідко, так як акумулятор автоматично визначає підключення навантаження.

Отже, для протоколу, заявлено, що:

Входи (через що заряджаємо сам акумулятор):

  1. Micro-USB - 5 В / 3 А чи 9 В / 2 А чи 12 В / 1,5 А.
  2. USB-C - 5 В / 3 А.

Виходи (через що акумулятор заряджає):

  1. USB-A (зелений) з підтримкою QC 3.0 - 5-6,5 В / 3 А чи 6,5-9 В / 2 А чи 9-12 В / 1,5 А.
  2. USB-A (сірий) з підтримкою VoltiQ - 5 В / 2,4 А.
  3. USB-C - 5 В / 3 А.

Як неважко помітити, USB-C може працювати як на прийом струму, так і на віддачу. Так, і VoltiQ - це технологія, яка повинна допомагати порту мімікрувати під рідну зарядку (як правило, перебираються варіанти підтяжки / замикання ліній даних, відповідні разнотоковим зарядки Apple, Samsung і таким, що відповідає стандарту DCP Short Mode), щоб максимізувати зарядний струм при звичайних 5 В напруги. При цьому підтримка QC не виключає і підтримку VoltiQ на тому ж порту. Відзначимо, що технології на подобі VoltiQ не є панацеєю. Іноді сталий зарядний струм менше максимально можливого, тобто пристрої між собою не «домовляються», і бувають ситуації, коли при підключенні розрядженого пристрій зарядка з VoltiQ (або іншим фірмовою назвою) впадає в нескінченний цикл перебору через особливості поведінки навантаження, і пристрій Неможливо зарядити телефон, тільки включається і відключається.

Двопортовий мережевий адаптер W2TF

Заряджати цей накопичувач енергії на 74 Вт · год ми будемо за допомогою двухпортового мережевого адаптера W2TF тієї ж марки Tronsmart. Упакований адаптер в невелику коробочку з тонкого картону, оформленої в схожому стилі.

Упакований адаптер в невелику коробочку з тонкого картону, оформленої в схожому стилі

На обох портах нам обіцяють підтримку QC 3.0 (з зворотною сумісністю до QC 2.0) і VoltiQ з струмом до 2,4 А. На практиці останнє зазвичай означає імітацію зарядки для iPad потужністю в 12 Вт.

На практиці останнє зазвичай означає імітацію зарядки для iPad потужністю в 12 Вт

Сама зарядка відносно невелика (107 на 48 на 25,5 мм за даними виробника) і легка (105 г), настільки, що її ще не боязно залишати стирчить з розетки на стіні. Умовно на лицьовій поверхні є видавлений логотип і несквозной паз, через який зеленим просвічує неяскравий індикатор живлення.

Умовно на лицьовій поверхні є видавлений логотип і несквозной паз, через який зеленим просвічує неяскравий індикатор живлення

З іншого боку розписані можливості.

З іншого боку розписані можливості

Порти перебувають на протилежному від вилки торці, і досить рознесені один від одного.

У разі роботи в режимі QC 3
У разі роботи в режимі QC 3.0 зарядка повинна видавати 3,6-6,5 В / 3 А, або 6,5-9 В / 2 А, або 9-12 В / 1,5 А максимум (крок напруги 0,2 В). Сумарна максимальна потужність зарядки дорівнює 36 Вт.

навантажувальні тести

Основні учасники зібрані, приступимо до тестування, нехай і не докладного, так, ознайомчому. Спочатку розберемося з навантажувальною здатністю, визначимо, яку потужність можуть щодо довготривало (кілька хвилин) віддавати акумулятор і зарядка. Для навантаження в режимі QC 3.0 використовувався простенький тригер, на подобі такого:

Власне навантаженням служив саморобний двоканальний стенд з лімітом в 4 А на кожен канал
Власне навантаженням служив саморобний двоканальний стенд з лімітом в 4 А на кожен канал.

Почнемо з акумулятора Tronsmart PBT20 +. Початковий струм складає 50 мА.

Порт Макс струм, А Початкова напруга, В Кінцеве напруга, В QC 3.0 2,0 12,0 11,85 VoltiQ 3,26 5,15 4,96 USB-C 3,3 5,14 4,64

Напруга вимірювалося біля входу в навантаження, тому падіння на кабелі не враховувався, але в разі портів QC 3.0 і VoltiQ дроти були короткими і товстими, так що падіння на них було мінімальним, ось в разі USB-C додатково був використаний недовгий перехідник на USB- A, мабуть, через нього просадка по напрузі виявилася відносно великий. В цілому акумулятор з запасом відпрацьовує заявлені характеристики. Пульсації можна оцінити по картинках нижче. Зауважимо, що для оцінки пульсацій не можна використовувати активне навантаження через взаємного впливу зворотний зв'язків в джерелі і навантаженні, тому використовувалися навантаження у вигляді наборів досить потужних резисторів. Графік для навантаження 5 В / 1,5 А (порт VoltiQ):

Графік для навантаження 5 В / 1,5 А (порт VoltiQ):

І для 12 В / 1,5 А (порт QC 3.0):

0):

Масштаб по горизонталі в даному випадку однаковий - 1 мкс / поділ. Інтерпретувати їх складно, але, мабуть, нічого страшного на графіках не присутній.

Практика:

Пристрій Порт Напруга, В / ток, А (приблизно) iPad (НЕ Pro) QC 3.0 або VoltiQ 5 / 1,5 Смартфон BQ Aquaris V Plus QC 3.0 6 / 1,8 Смартфон BQ Aquaris V Plus VoltiQ 5 / 1,4 Планшет Google Nexus 7 (2013) QC 3.0 5 / 1,2 Планшет Google Nexus 7 (2013) VoltiQ 5/1 Смартфон Huawei P20 QC 3.0 9 / 1,3 Смартфон Huawei P20 VoltiQ 5 / 0,8

Відзначимо, що навіть не в режимі QC 3.0 зелений порт на акумуляторі видавав трохи більшу напругу і трохи більший струм. Попався під руку тестер Power-Z KT001 показав, що обидва порти USB-A можуть імітувати зарядку Apple на 12 Вт (струм до 2,4 А) і DCP Short Mode (струм до 1,5 А), а порт VoltiQ (тобто підписаний як VoltiQ) також може працювати в режимі Samsung 2 А.

Мінімальний струм, який акумулятор може віддавати, становить близько 50 мА, але при цьому індикатори вже гаснуть. При струмі в 25 мА акумулятор відключається, а при струмі в 100 мА індикатори вже не відключаються (значення приблизні).

Тепер спробуємо навантажити мережевий адаптер W2TF. Початковий струм складає 50 мА.

Режим Макс струм, А Початкова напруга, В Кінцеве напруга, В Без QC 3.0, одночасно обидва 4,0 * 5,12 / 5,11 5,00 / 4,89 QC 3.0, тільки один порт 4,0 * 12,42 11,86

Непогано, зарядка із заявленою потужністю в 36 Вт якийсь час може видавати до порядку 48 Вт. Може більше змогла б, але обмеженням послужив використовуваний стенд і відсутність другого тригера QC 3.0.

Пульсації. Графік для навантаження 5 В / 1,5 А:

Графік для навантаження 5 В / 1,5 А:

І для 12 В / 1,5 А (в режимі QC 3.0, зрозуміло):

0, зрозуміло):

Практика:

Пристрій Напруга, В / ток, А (приблизно) iPad (НЕ Pro) 5 / 1,5 Смартфон BQ Aquaris V Plus 6 / 1,8

Тестер Power-Z KT001 показав, що зарядка може імітувати зарядку Apple на 12 Вт (струм до 2,4 А), DCP Short Mode (струм до 1,5 А) і режим Samsung 2 А.

Тестер Power-Z KT001 показав, що зарядка може імітувати зарядку Apple на 12 Вт (струм до 2,4 А), DCP Short Mode (струм до 1,5 А) і режим Samsung 2 А

Чому Power-Z KT001 в автоматичному переборі не визначає QC 3.0 / 2.0 - незрозуміло.

В цілому акумулятор Tronsmart PBT20 + і зарядка W2TF видають як мінімум заявлені характеристики навантажень в режимах QC 3.0 і в звичайному 5-ти вольтовом.

Визначення реальної ємності

Перший тест на розряд ми проводили в звичайному режимі з напругою 5 В і струмом в 1 А, тобто в досить щадному для акумулятора такої ємності режимі. Акумулятор вибухав майже 14 годин і підсумкова ємність склала 71 Вт · год, або 96% від заявлених 74 Вт · год. Це дуже добре, з урахуванням того, що зазвичай призводять сумарну ємність елементів, а не ту, яку віддає акумулятор на навантаження в реальних умовах.

Далі ми розрядили акумулятор в режимі QC 3.0 при 12 В і струмі в 1,5 А. Ємність виявилася істотно нижче, близько 64 Вт · год або 86,5% від номінальної. При розрядці таким струмом корпус акумулятора локально нагрівся до 53 градусів:

Відразу після цього тесту ми зарядили акумулятор від зарядки W2TF в режимі QC 3.0. На це потрібно приблизно 5 ч 8 хв. При заряді в таких умовах акумулятор грівся вже трохи менше, локально до 45-46 градусів:

Зарядка W2TF залишалася теплою:

В акумулятор вийшло закачати всього 62 Вт · год. В кінці заряду індикатори вже не блимали, але струм заряду був вище нуля і продовжував плавно знижуватися. На значенні близько 75 мА заряд був примусово зупинено. На графіку нижче показані напруга і струм при заряді:

Можна зробити висновок про те, що режимі розряду з підвищеним струмом і напругою доведеться змириться з деяким зниженням фактичної ємності. Питання зі зміною реальної ємності при послідовних циклах швидкого заряду і розряду, залишимо відкритим.

Відзначимо, що в звичайному 5-ти вольтовом режимі по порту Micro-USB від різноманітних зарядок не вийшло почати зарядку цього акумулятора струмом вище 0,5 А, що умовно відповідає часу заряду близько 30 год. Однак при зарядці по порту USB-C ток склав близько 2 А, тобто можна очікувати зниження часу зарядки до умовно 7,5 годин.

розбірки

Розкривати акумулятор бажання не з'явилося, але ось зарядка потрапила по ніж, вірніше під викрутку. Корпус вдалося розкрити без сильного шкоди для зовнішнього вигляду. Враження двояке, з одного боку хороша розводка без явних ляпів, хороший захист від високої напруги (повітряний зазор, широкий проміжок на платі між високовольтної та низьковольтної частинами, вторинна обмотка трансформатора проводом з потрійною ізоляцією, розрядні резистори), гарне придушення перешкод (сертифіковані X- і Y-конденсатори, два індуктивних фільтра на вході), немає економії на компонентах (на вигляд якісний електролітичні конденсатори у вторинному ланцюзі).

Але з іншого боку має погану якість монтажу - напливи припою, неотмитий флюс і ганебно наліплений зверху додатковий танталовий конденсатор в високовольтної частини
Але з іншого боку має погану якість монтажу - напливи припою, неотмитий флюс і ганебно наліплений зверху додатковий танталовий конденсатор в високовольтної частини.

Але з іншого боку має погану якість монтажу - напливи припою, неотмитий флюс і ганебно наліплений зверху додатковий танталовий конденсатор в високовольтної частини

Відзначимо, що захисного варістора немає, тому при випадковому стрибку напруги згорілими варистором і запобіжником справа може не обійтися. У низьковольтної частини за функціонування VoltiQ відповідають непізнані мікросхеми з маркуванням PGZ684. Роботу в режимі QC забезпечують елементи, в основному розташовані на невеликій дочірньої плати, що стоїть вертикально щодо головною. Вторинна напруга двома DC / DC перетворювачами знижується до необхідного в поточних умовах на даному порте. Дроселі цих перетворювачів можна побачити збоку від роз'ємів USB.

Дроселі цих перетворювачів можна побачити збоку від роз'ємів USB

Підведемо підсумки

Формально до роботи зовнішнього акумулятора Tronsmart PBT20 + і добре підходить йому в пару зарядки W2TF претензій немає. Реальні характеристики, принаймні не в стресових умовах, навіть перевершують заявлені. Невелике заниження ємності при малій потужності розряду очікувано. При швидкому розряді ємність істотно знижується, втім, це також закономірно. Зовні обидва пристрої виглядають акуратно, а покриття Soft-touch для того, що доводиться тримати в руках, багатьом подобається. Ось тільки всередину зарядки краще не заглядати.

Пристрої на тестування надані магазином GeekBuying.com .

Акумулятор Tronsmart PBT20 + варто 2371 руб.

Зарядка W2TF (правда, з британської виделкою) варто 1185 руб.