Акумулятори для ноутбуків, діагностика ремонт батарей для ноутбука

Ноутбук Сервіс пропонує акумуляторні батареї для ноутбуків різних брендів. З цінами можна ознайомитися в нашому прайс-листі Сьогодні мова піде про ремонті або відновленні акумуляторних батарей ноутбуків. Багато користувачів впевнені, що відновити батарею, замінивши в ній елементи, заняття рівнозначне за складністю з заміною батарей в ліхтарику. Тому вирішують зробити це самостійно, не спромігшись навіть почитати літературу і форуми в інтернеті. А дарма! Оскільки справа ця клопітка і трудомістка, але що найголовніше, просто НЕБЕЗПЕЧНА! Так, не спорю, є умільці, які зможуть зробити такий ремонт в домашніх умовах, але на жаль 98% батарей, розібраних з цікавості або самовпевненості в своїх силах користувачами, виявляються в подальшому неремонтоздатність. У чому ж полягають складності, і які «підводні камені» можуть вас підстерігати? Про це і піде мова в цій статті.

Батарея складається з: хімічних елементів, розумної електроніки і корпусу, що захищає користувача від батареї, а батарею від користувача. В даний момент в більшості батарей використовуються літій-іонні (Li-Ion), або літій-полімерні (Li-Pol) елементи. Вони прийшли на зміну нікель-кадмієвих (NiCd) і нікель-металгідридних (NiMH) елементам.
Батарея складається з: хімічних елементів, розумної електроніки і корпусу, що захищає користувача від батареї, а батарею від користувача

Термін служби батареї розрахований виробником приблизно на рік-півтора роботи. «Старіння» елементів батареї відбувається незалежно від того, чи користуєтеся ви їй, або вона лежить у вас на поличці.
Термін служби дуже сильно залежить від правильного використання батареї і від сумлінності виробника ноутбука. Дуже багато брендів для здешевлення ноутбука використовують «урізані» батареї, в яких замість частини елементів встановлені пластикові заглушки. Відрізнити таку батарею можна по більш легкій вазі і по ємності, позначеної на самій батареї. Час автономної роботи ноутбука, як і термін служби такої батареї, значно менше, ніж у її «повних» побратимів.

Що ж мається на увазі під словосполученням: «відновлення батареї»? Багато хто думає, що батарея «пожвавлюється» шляхом подачі на неї струму через будь-якої зовнішнє джерело живлення. Ця дія в народі називається «штовхнути, розпинати» батарею. Зі старими батареями цей фокус дійсно працював. Можна було примусово зарядити батарею і примусово її розрядити, за кілька циклів «стерши» таким чином «пам'ять» самих елементів. З новими батареями робити це вкрай небажано і дуже небезпечно, так як літій, що міститься в елементах, вибухонебезпечний і легко загорається. Так що такий спосіб не повідомляючи основ електроніки можна порівняти зі стукання молоточком по протипіхотній міні. Що ж дає цій самій «міні» безпечно працювати в ноутбуці? Відповідь дуже проста: кілька ступенів захисту! У кожному з якісних елементів є мембрана-запобіжник, що спрацьовує, якщо елемент замкнув. У дешевих елементах така мембрана може бути відсутнім, що вкрай небезпечно! За всіма елементами беспрістанно спостерігає електроніка, яка знаходиться в корпусі батареї. Елементи батареї об'єднані в так звані банки, по 2-3 елемента.

Ця електроніка вимірює напругу не тільки всієї батареї, але і на кожній банці елементів. А також стежить, коли потрібно заряджати батарею, а коли припинити заряд, вимірює температуру батареї. Вона пам'ятає дату виробництва батареї і виробника, скільки разів батарея заряджала і розряджалася (так звані цикли). Також є кілька запобіжників, які спрацьовують або самі, або перепалювати знову таки електронікою, якщо вона вважає, що параметри роботи батареї виходять за рамки безпеки. На жаль, іноді вона надмірно перестраховується, блокуючи цілком робочу батарею. Але ... нічого не поробиш. Безпека користувача понад усе!

Відновлення батареї полягає в заміні елементів на нові і перепрошивки електроніки, щоб та знала, що встановлені нові елементи, їх ємність і що цикли заряду-розряду треба заново рахувати з нуля. На деяких батареях можна, хоч і небажано, просто замінити елементи. Через кілька циклів електроніка Відкалібруйте сама, і батарея почне коректно працювати. Але в більшості випадків перепрошивка необхідна, так як електроніка просто відмовляється працювати з новими елементами. Найчастіше з ладу може вийти одна банка елементів, і користувач, вирішивши не витрачати багато грошей на батарею, змінює тільки цю банку. Це не правильно! Необхідно міняти всі елементи. Незалежно від того, робочі вони чи ні! Так як старі і нові елементи будуть різними за місткістю і внутрішнього опору, і дуже мала ймовірність того, що така батарея пропрацює довго і взагалі буде коректно працювати. Пам'ятайте: скупий платить двічі! Дуже часто до заміни елементів справа навіть не доходить. Так як людина не досвідчений і не акуратний робить батарею неремонтопригодной ще в процесі її розбору. Корпус батареї не призначений для того, щоб його розбирали, це перші труднощі. Навіть маючи досвід, складно розібрати батарею, максимально зберігши її зовнішній вигляд. По периметру батареї будуть подряпини, можливі сколи та тріщини. Друга складність полягає в тому, щоб не замкнути елементи, оскільки, навіть практично зношені, вони заряджені і небезпечні. Так само важливо не пошкодити плату з електронікою, що зробить подальший ремонт більш складним або неможливим навіть для кваліфікованого фахівця. Четверта проблема полягає в тому, що отпаивать і припаювати дроти плати з електронікою до елементів потрібно в суворій послідовності. П'ята проблема в тому, що нові елементи потрібно з'єднати між собою. Робиться це за допомогою апарату точкового зварювання. Паяти елементи звичайним паяльником МОЖНА! Це призведе до їх непрацездатності!

Ну і остання складність полягає в необхідності перепрошивки електроніки. Робиться це на программаторе і спеціальними програмами. На жаль не всі батареї підлягають ремонту. Тому іноді Вам допоможе тільки покупка нової. В кінці статті хочу дати вам кілька порад. Перш ніж розбирати батарею, подумайте, чи потрібно це робити? Якщо вирішили розібрати, почитайте в інтернеті про те, як це правильно зробити і чи підлягає дана модель батареї ремонту. Ну і розбираючи батарею, будьте гранично уважні, уважні і обережні! Ваше здоров'я дорожче грошей витрачених на покупку нової батареї.

Всі, хто хоча б раз купував акумуляторну батарею для ноутбука, задавав собі питання: «Як же вибрати таку батарею, щоб була якісною, щоб ноутбук від неї працював якомога довше, щоб сама батарея прослужила не один рік. Щоб вона була безпечною? !!
Адже вона так дорого коштує !! »Ці питання далеко не пусті і дуже актуальні. Ми, пропонуючи клієнтам наші батареї, підходимо до цим питанням вкрай серйозно, тому робимо все необхідне, щоб продавати тільки якісний товар.

Розглянемо поробнее як все це відбувається

Всі акумуляторні батареї, що надходять на склад компанії "Ноутбук Сервіс", обов'язково проходять вхідний контроль якості.

Вони перевіряються на спеціальному обладнанні, яке показує такі параметри як: заводська ємність (ємність зазначена виробником батареї), залишкова ємність (максимальна ємність на яку батарея може зарядитися), лічильник циклів заряду-розряду (скільки раз батарея заряджала і розряджалася), напруга на кожному з елементів і на всій батареї в цілому і відсоток поточного заряду батареї. При низькій напрузі (за результатами вхідного тестування) нова батарея заряджається на цьому ж обладнанні приблизно до 70%, або їй робиться повний тренувальний цикл розряду-заряду. Батареї, по якійсь причині не пройшли контроль, списуються в шлюб і в продаж не надходять. На все АКБ дається 2 місяці гарантії на виявлення заводського браку. У разі виникнення проблем з батареєю не з вини користувача, проводиться її заміна, або повернення повної вартості батареї.
Наші клієнти часто запитують - чому батареї на ноутбуки можуть сильно відрізнятися за вартістю, іноді ціна від різних продавців коливається в 1.5-2 рази. Спробуємо пролити світло на це питання ...

З чого складається вартість батареї?

Ціна батареї багато в чому залежить від її якості. Клієнти, незадоволені «високої» ціною батареї, зазвичай говорять: «Я можу знайти набагато дешевше !!!» Так! Чи не сперечаємося! Можете! Але ось якої якості вона буде - це вже зовсім інше питання. Умовно всі батареї за якістю можна розділити на три класи:

а) ОРИГІНАЛ-батарея. Вона зібрана офіційним виробником, зазвичай має дуже високу вартість. У ній стоять якісні елементи, як правило виробництва Японія, і електроніка, яка відстежує безліч параметрів цих елементів. Наприклад, на ноутбуки марки SONY вартість оригінальної АКБ може доходити до 500 $.

Хімелементи виробництва Японія:
Хімелементи виробництва Японія:

Батареї на ноутбук Sony - оригінал і дублікат:

б) ДУБЛІКАТ-батарея. Вона зроблена з дотриманням усіх технологій в заводських умовах, але не офіційним виробником. Така батарея зібрана з дуже якісних, фірмових елементів одного з корейських або китайських виробників. Такі батареї як правило мають повноцінну електроніку управління з датчиками температури, запобіжниками. Елементи мають захисні мембрани, які запобігають загоряння або вибух батареї під час її експлуатації.

Дублікат-батарея на ASUS:
Дублікат-батарея на ASUS:   Літієві хімелементи із захисною мембраною:
Літієві хімелементи із захисною мембраною:

в) NONAME-батарея, зібрана невідомо ким, невідомо як і невідомо з чого. У таких «батареях» в кращому випадку стоять дуже дешеві елементи від невідомого виробника, що не мають мембрани, яка запобігала б загоряння і вибух елемента при виникненні в ньому короткого замикання. У гіршому випадку встановлені елементи б / у з різних забракованих батарей, часом навіть від абсолютно різних виробників. А замість запобіжників встановлені «перемички» з дроту або просто олова. Така батарея не тільки має малий термін роботи, а й небезпечна в експлуатації!

Встановлено хімелементи, вже раніше були в експлуатації (б / у):
Встановлено хімелементи, вже раніше були в експлуатації (б / у):

Замість запобіжника встановлена ​​перемичка:
Замість запобіжника встановлена ​​перемичка:

Батарея зібрана з різних елементів (від різних виробників, з різними номінальними характеристиками):

Батарея зібрана з різних елементів (від різних виробників, з різними номінальними характеристиками):

Порахувати мінімальну собівартість хорошою батареї Ви можете самі. Досить знати вартість 1 хімелементи, вона може становити 5-8 $, кількість елементів в батареї, їх зазвичай 6-8 штук, а також плюс електроніка, корпус, збірка, тестування і транспортування. З цієї простої математики видно, що якщо нову батарею продають наприклад за 50 $, то не важко визначити її клас якості!

Тому, якщо ви хочете отримати якісний товар, то знайте: батареї для ноутбуків краще купувати у компаній, які підходять до цього питання професійно, там де проводиться тестування батарей, там де поставки йдуть від перевірених виробників, там де дотримуються умови зберігання, там де дається гарантія на продукцію. А також настійно рекомендуємо відмовитися від преобретения батарей по «викидними» цінами.

У чому ж полягають складності, і які «підводні камені» можуть вас підстерігати?
Що ж мається на увазі під словосполученням: «відновлення батареї»?
Що ж дає цій самій «міні» безпечно працювати в ноутбуці?
Перш ніж розбирати батарею, подумайте, чи потрібно це робити?
Щоб вона була безпечною?
З чого складається вартість батареї?