"Розумні" годинник готуються потіснити смартфони та планшети

Незважаючи на триваючу з минулого року галас навколо очок доповненої реальності Google Glass і "розумного" телевізора Apple , Вже зараз можна з упевненістю сказати: "гаджетом 2013 року" напевно стануть "розумні часи . Відомо, що зараз Apple , Google , Microsoft і Samsung розробляють смарт-годинник під своїми брендами, а Sony і Motorola вже щосили продають власні пристрої. Але більше за всіх налаштована корпорація Apple, яка до того ж активно працює над отриманням торгової марки iWatch у всіх країнах світу.


Шибко розумні годинник

За прогнозом компанії Canalys, в 2014 році на світовий ринок буде поставлено більше 5 млн смарт-годин . Експерти Canalys визначають смарт-годинник як "інтелектуальні" браслети, що представляють собою багатофункціональні пристрої під управлінням обчислювальних додатків сторонніх розробників, передбачені для носіння на зап'ясті, а не в руках.

За оцінками Canalys, в 2012 році було продано в цілому більше 330 тис. Смарт-годин, а лідерами на цьому ринку стали Sony і Motorola. За нинішній рік продажі обіцяють значно зрости - як мінімум, до півмільйона пристроїв. Але по-справжньому "зоряним" для цього класу пристроїв обіцяє стати 2014 рік, коли на ринку з'явиться нове покоління пристроїв від Apple, Google, Microsoft і Samsung. У 2014 році, за оцінкою аналітиків, обсяг ринку в кількісному вираженні зросте в десять разів - до більш ніж 5 млн гаджетів. Що стосується обсягу ринку смарт-годин в грошовому вираженні, то аналітики компанії Juniper Research очікують, що до 2014 року він зросте до $ 1,5 млрд.

"Смарт-годинник стане найбільш важливою категорією продукції в споживчій електроніці , з тих пір як iPad створив ринок планшетів, - каже віце-президент і старший аналітик Canalys Кріс Джонс. - Софтверні платформи, прив'язані до смарт-годинах, також створять неймовірні можливості для розробників по написання додатків в таких категоріях, як краса і здоров'я або спорт і фітнес ".

Як вважають в Canalys, 67% -е зростання в 2013 році (з 330 тис. До 550 тис. Пристроїв) буде забезпечений виходом на ринок нового гравця Pebble Technology, тоді як в 2012-му ринок переважно формувався пристроями Motorola MotoActv і Sony SmartWatch.

Аналітики прогнозують, що пристрої другого покоління - від Apple, Google, Microsoft і Samsung - будуть мати більш складним і "розумним" програмним забезпеченням в порівнянні з гаджетами першого покоління. При цьому в основі їх функціоналу будуть лежати отримання інформації з різних датчиків і зв'язок з різними веб-сервісами.

Однак все ж як мінімум не менше (якщо не більше) важливим для "розумних" годин другого покоління виявиться дизайн. Щоб споживачі ними зацікавилися, одного тільки "наверненого" функціоналу буде недостатньо. Сучасна людина і так вже оточений неймовірно функціональними гаджетами . Так що дизайнерам доведеться постаратися. Зате в разі їх успіху ринок звичайних наручних годинників після відкриття нової товарної групи швидко піде на спад, прогнозують експерти. За оцінкою Canalys, в 2012-му глобальні продажі наручних годинників склали понад 1 млрд штук, і смарт-годинник цілком можуть відвоювати значну частку на цьому ринку.

Цікавий момент: аналітики не вважають, що "розумні" годинник другого покоління повинні підтримувати технології стільникового зв'язку (Хоча, наприклад, така функціональність вказується в годиннику Microsoft). Причина в тому, що поки що не створено комерційно ефективні технології електроживлення, які б змогли забезпечити досить мініатюрні "розумні" годинник прийнятним часом автономної роботи при наявності в них самостійного модуля стільникового зв'язку. Відповідно, смарт-годинник в найближчому майбутньому не будуть самостійним пристроєм, а лише "другим екраном" для смартфона.

Тема окремої розмови - програмні платформи, які будуть покладені в основу нових гаджетів. З одного боку, виробники готуються адаптувати для смарт-годин вже наявні мобільні ОС - ті ж Windows 8, Android і iOS . Аналітики ж вважають, що створити зручну конкурентоспроможну програмну платформу для "розумних" годин з широкими можливостями розробки додатків буде нелегко. Не виключено навіть, що для цього класу пристроїв потрібно створювати окремі суб-платформи. Втім, сказати точніше можна буде тільки на початку 2014 року.


Маленькі м'які годинник

Про "розумні" годинник Apple iWatch, як водиться, кажуть багато, а відомо мало. Замало. Зате набагато більше інформації вже зараз є про smart watch в стилі Surface , Які готує корпорація Microsoft. Так, джерело всередині софтверного гіганта недавно повідомив журналістам, що AmongTech (прототипи smart watch) вже тестують деякі співробітники Microsoft.

Ті ж джерела повідомили, що сенсорні наручний годинник-комп'ютер будуть доступні в декількох колірних варіаціях - червоний, жовтий, чорний, сірий, білий і синій. Також відомо, що їх корпус буде виконаний з суперміцного "прозорого алюмінію" - оксинитрида алюмінію (Aluminium оxynitride). Прозорість оксинитрида алюмінію складає 80% від прозорості скла, при цьому він в чотири рази міцніше кварцового скла, має високі показники теплопровідності і електроізоляційні властивості.

"Розумні" годинник від Microsoft будуть оснащені 6 Гб вбудованої пам'яті і підтримкою LTE . Творці гаджета не забули і про аксесуари: до годинника планується випустити змінні браслети різних кольорів.

Про те, що Microsoft займається розробкою наручного гаджета, стало відомо в квітні, незабаром після повідомлень про розробку "розумних" годин корпорацією Apple. Гаджет під назвою iWatch, за планами Apple, буде доповнювати iPhone .

Спочатку всередині Microsoft проект вела команда розробників ігрової консолі Xbox, але тепер їм займається "група Surface". До речі, у корпорації вже є досвід роботи зі смарт-годинами: Microsoft вже випускала подібний пристрій під назвою SPOT Watch , Але воно було швидко знято з виробництва в 2008 році через те, що не користувалося абсолютно ніяким попитом. Відповідно, сьогодні про нього вже мало хто пам'ятає.

"Розумні" годинник Microsoft будуть працювати з WP8-смартфонами за тим же принципом, що Sony Smart Watch - з Android: дозволять отримувати доступ до основної інформації, управляти окремими функціями смартфона і додатками типу медіаплеєра. Дуже ймовірно також, Microsoft буде слідувати загальному тренду, і вже з самого початку запропонує користувачам нового гаджета ряд спортивних програм, в яких зараз спостерігається дефіцит. Справді, потенційним споживачам (молодим, амбітним і успішним людям) дуже цікавий саме спортивний функціонал смарт-годин. При цьому як раз в мініатюрних мобільних комп'ютерах легко реалізувати трекінгові програми тренувань, крокоміри та інше спортивне ПО .

Так як "розумні" годинник Microsoft будуть здатні підключатися безпосередньо до мережі, їх необов'язково приєднувати до смартфону для отримання даних. Цим вони відрізняються від більшості присутніх на ринку і які готуються до випуску аналогічних гаджетів, включаючи Sony SmartWatch і Pebble, для роботи яких потрібно Bluetooth-з'єднання зі смартфоном.

Цим вони відрізняються від більшості присутніх на ринку і які готуються до випуску аналогічних гаджетів, включаючи Sony SmartWatch і Pebble, для роботи яких потрібно   Bluetooth-з'єднання   зі смартфоном

Годинники AmongTech, за повідомленнями, будуть працювати під управлінням адаптованої Windows Phone 8 зі схожим дизайном інтерфейсу. Вихід пристрою на ринок очікується в другій половині 2014 року. Якщо все перераховане правда, то у новинки Microsoft при адекватною ціною, справді, є всі шанси на успіх.

Правда, незалежні галузеві експерти вже помітили, що модифікована версія операційної системи Windows 8 займе майже всю вбудовану пам'ять. Тобто, AmongTech не можна буде використовувати, наприклад, в якості mp3-плеєра (В поєднанні в Bluetooth-навушниками ). Шкода.


PS

Тенденція очевидна: комп'ютерно-комунікаційні пристрої зменшуються в розмірах, одночасно додаючи собі функціональності. Ноутбуки вже пару-трійку років здають ринкові позиції планшетів , А й ті, і інші - смартфонам . Тепер же на ринок готуються тріумфально вийти "розумні" наручний годинник і окуляри. Цікаво, мені одному згадується трохи непристойний анекдот, який закінчується словами "Так ми скоро до мишей до ...!".

Віктор Демидов