Тест відеокарти MacBook Pro, Air, Retina під навантаженням (як перевірити самостійно)

  1. Як і чим протестувати відеокарту MacBook Pro і MacBook Pro Reina? Перевіряти відеокарту макбуков...
  2. CineBench
  3. Geekbench
  4. FurMark для MacOS
  5. Тест відеокарти MacBook через AHT, AD, ASD утиліти від Apple
  6. коди помилок
  7. Діагностика відеокарти MacBook і сервісна перевірка плати
  8. Перевірка ланцюгів материнської плати
  9. Локалізація "плаваючих" несправностей
  10. Перевірка відеокарти в сервісному центрі
  11. ми в соціальних мережах
  12. Поради експертів: Як правильно вибрати сервіс?

Як і чим протестувати відеокарту MacBook Pro і MacBook Pro Reina?

Перевіряти відеокарту макбуков можна на продуктивність і на справну роботу під навантаженням. Зазвичай перший варіант повністю збігається з другим: якщо у відеокарт є якісь дефекти, навіть плаваючі, найчастіше, це проявляється в важких завданнях.

Тест відеокарти MacBook під навантаженням

Щоб перевірити, продуктивність, або якщо є підозри, сміливо запускайте одну з утиліт нашої вибірки: це популярні безкоштовні програми для тестування продуктивності відео в MacOS, вони підійдуть для перевірки не тільки макбуков, він всієї настільної техніки: iMac, mac mini, Mac Pro.

Якщо в процесі тестування на екрані з'являються дефекти зображення або Мак вимикається - є апаратна проблема, про ремонт відеокарти MacBook Ви можете прочитати у відповідному розділі нашого сайту або задати питання інженеру онлайн.

CineBench

Кроссплатформенная утиліта від maxon, заснована на алгоритмах 3D редактора цієї ж компанії, послідовно проводить тести CPU (процесора) і GPU (відеокарти).

Є версії не тільки під мак, а й під Windows, тому, якщо ви хочете докопатися до суті, можна перевірити відеокарту і процесор не тільки з під самої MacOs, але в системі, встановленої через BootCamp.

Geekbench

Як і попередня утиліта, Geekbench доступна і на Windows, і на MacOS, і на мобільних платформах, де як раз більш відома. Є і платні версії, але для базового тесту цілком вистачить і безкоштовною. Також послідовно (або вибірково) проводить тести процесора і відеокарти, після чого ви отримуєте індекс продуктивності в віртуальних папуг, або артефакти, смуги, відсутність зображення, якщо апаратна проблема все-таки є.

FurMark для MacOS

Сама по собі Furmark - програма з Windows середовища, але вона відмінно навантажує систему, тому разом з декількома іншими тестами вона увійшла в одну утиліту для Мак ОС - GpuTest.

Крім самої furmark в утиліту увійшли TessMark, GiMark, PixMark Piano і Volplosion, Plot3D, Triangle. Список поповнюється.

Тест відмінно перевіряє різні аспекти роботи карти, в тому числі виконує саму "сувору" перевірку - Стрес тест (stress test). При цьому відеокарта використовується на всі 100%, тобто захоплюватися не варто. Але саме цей тест допомагає швидше зрозуміти, чи є проблема.

Тест відеокарти MacBook через AHT, AD, ASD утиліти від Apple

Тест відеокарти MacBook Pro | Air | Retina на стабільну роботу і наявність дефектів можна виконати засобами стандартного сервісного пакета.

  • Apple Diagnostics (діагностика Apple) - для MacBook Pro Retina і MacBook Air, випущених після 2013 р
  • Apple Hardware Test (в оригінальному перекладі на сторінці підтримки - Функціональний тест обладнання Apple) - для моделей, випущених до 2013 р

Діагностику Apple можна запустити з заздалегідь підготовленого диска (USB), або при завантаженні з мережі. Цей варіант допоможе, якщо на внутрішньому диску макбуков немає потрібного розділу.

Завантажити Apple Hardware Test Online можна для наступних моделей

  • MacBook Air 11 "A1370 | A1465 13 "A1369 | A1466 late 2010 - 2012
  • MacBook Pro Unibody 13 "A1278 early 2011 - Retina A1425 2012
  • MacBook Pro Unibody 15 "A1286 early 2011 - Retina A1398 2012
  • MacBook Pro Unibody 17 "A1297 early 2011 - 2012
  • MacBook A1342, Mac mini mid 2010 - 2012
  • iMac 21.5 "A1311 early 2011 - A1418 2012
  • iMac 27 "A1312 early 2011 - A1419 2012

* При цьому на модель 2010 г. можливо буде потрібно оновлення EFI. Його можна встановити з "перевірки оновлень", але, швидше за все, ці оновлення вже давно встановлені.

Якщо Ви використовуєте для діагностики зовнішні накопичувачі з заздалегідь завантаженим чином AHT або AD, потрібно правильно підібрати версію, оскільки не всі "збірки" працюватимуть з усіма моделями Apple

коди помилок

  • 4AIR Контролер бездротових мереж Air Port
  • 4ETH Мережевий контролер
  • 4HDD Жорсткий диск / SSD
  • 4IRP Несправність Мат. плати
  • 4MEM Модулі оперативної пам'яті (також може вказувати на несправність роз'ємів ОЗУ, чіпсета)
  • 4MHD Зовнішній диск
  • 4MLB Несправні контролери на мат. платі
  • 4MOT Несправні вентилятори
  • 4PRC Несправний CPU
  • 4SNS Помилка датчиків (термодатчиков)
  • 4YDC Несправність відеокарти

ASD - Apple System Diagnostics - Системна утиліта Apple - для моделей до 2014 г спеціально для використання в сервісних центрах, в тому числі і авторизованих Apple.

В результаті тестування Ви отримуєте міні-звіт і (при наявності проблем) коди помилок. За ним можна в якійсь мірі достовірно зрозуміти, в який конкретно апаратної частини криється несправність.

Цей метод досить дієвий, особливо, якщо Макбук включається і хоч якось працює, але перед ремонтом інженери СЦ ще раз перевіряють апаратними засобами несправність відеокарти: графічного процесора (відеочипа), відеопам'яті або системи харчування відео.

У всіх інших випадках краще скористатися апаратної діагностикою в сервісній центрі. Для точної перевірки всіх параметрів необхідні мультиметр і / або осцилограф

У новіших моделях вже застосовується хмарне тестування, яке теж може допомогти не в усіх випадках, знову повертаючи нас до необхідності апаратної діагностики. Якщо відповідну для Вашої моделі утиліту знайти не вдалося, а Мак явно поводиться не по правилам, краще витратити зайві 1-2 години і показати ноутбук інженеру, багато часу сервісна перевірка не займає, але зате Ви точно будете знати, чи все в порядку, і якщо немає, що робити.

Діагностика відеокарти MacBook і сервісна перевірка плати

Найпоширенішою несправністю MacBook, виникнення якої можливо навіть в процесі нормального використання, є несправність відеокарти. Діагностувати подібні неполадки порівняно просто: найчастіше комп'ютер, обладнаний дискретною графікою, починає "спотикатися" про важкі завдання, і несправність проявляє себе в момент переведення системи з вбудованою графіки на дискретну.

Проте це не єдина складність, з якою можуть зіткнутися користувачі MacBook.

Перевірка ланцюгів материнської плати

Найчастіше материнська плата виходить з ладу внаслідок замикання ланцюгів - при попаданні рідини або перепаді напруги. При цьому користувач може навіть не здогадуватися про подібну проблему, оскільки навіть потрапляння вологи не завжди дає про себе знати відразу.

Для діагностики подібних несправностей відеокарти macbook застосовується цілий ряд спеціальних інструментів, куди входять осцилографи і мультиметри, а для більш точної локалізації замикання в межах вузької області використовуються спеціалізовані мікроскопи.

Головна мета інженера при поломці плати - очистити поверхню від оксидів (за допомогою ультразвукової ванни або вручну, якщо площа ураження невеликий), а також усунути замикання і відновити пошкоджені елементи на одній з паяльних станцій (в залежності від характеру поломки).

Локалізація "плаваючих" несправностей

Робота з "плаваючими" несправностями рідко проходить по одній і тій же схемі, в зв'язку з чим пошук справжніх коренів поломки вимагає моделювання можливих причин її виникнення.

Найпростіший приклад - та ж несправність відеокарти, де процес моделювання полягає в створенні навантажень на графічну підсистему, при яких комп'ютер активує дискретний графічний чіп. Якщо комп'ютер при цьому зависає або на екрані з'являються артефакти, проблема лежить саме в відеокарті.

Звичайно, досить часто зустрічаються і більш складні поломки, які вимагають відповідних заходів - аж до модифікації схеми комп'ютера. Проте сукупність високого досвіду, професійних інструментів, і наявність точних схем MacBook, дозволяють нашим інженерам виконувати оперативну діагностику відеокарти macbook і, як наслідок, ефективний ремонт.

Допомогла вам стаття? Тоді підписуйтесь на нашу групу вконтакте, де знайдете багато корисної інформації про apple.

всі ціни

Перевірка відеокарти в сервісному центрі

Актуально на 13.06.2019

Якщо після самостійне перевірки карти утилітами зі списку нижче у Вас залишаться питання, на них в будь-який час дадуть інженери нашого сервісного центру

Роботи Вартість Термін Гарантія Діагностика та тест відеокарти
Виконується з використанням надійних утиліт і апаратного забезпечення в умовах сервісного центру 0 руб. 20 хвилин Детальніше Заміна відеочипа MacBook
Відновлення роботи відеокарти при несправності GPU кристала, відеопам'яті, ланцюгів харчування відео від 6500 руб. 3 годин 90 днів Детальніше

ми в соціальних мережах

На Facebook ми регулярно публікуємо докладні матеріали та корисні замітки про ремонт і не тільки. Тут теж можна отримати швидкий і точний відповідь на будь-який технічний питання.

У групі VK ми ділимося корисними секретами і відповідаємо на питання. Тут Ви завжди знайдете оптимальне рішення проблеми і приклади нашої роботи.


Поради експертів: Як правильно вибрати сервіс?

Ніколи раніше не зверталися за ремонтом електроніки?

Не знаєте з чого почати? В першу чергу - не переживати! Ознаки хорошого і якісного сервісу видно відразу. Ми підготували інструкцію для тих, хто шукає майстерню або сервісний центр по ремонту Apple

Справжні, чесні і прозорі ціни на сайті

Реальні терміни і гарантія - це повага до вас

Репутація професіоналів Apple і досвід в кілька років

Олександр
21 серпня

Питання: Доброго дня. Яка вартість заміни hd 6770m на MacBook pro 17 late-2011. Скільки часу це займе у вашому центрі?

Відповідь: Добрий день, Олександр! На жаль відеокарту ми не змінюємо, йде заміна відеочіпа. Така послуга на Вашу модель, буде коштувати 14500 рублів. За часом, займе близько двох-трьох днів, в залежності від завантаженості. З повагою, MacPlus!

Подивитися весь коментар Приховати

}?>

Як і чим протестувати відеокарту MacBook Pro і MacBook Pro Reina?
Як і чим протестувати відеокарту MacBook Pro і MacBook Pro Reina?
Допомогла вам стаття?
Поради експертів: Як правильно вибрати сервіс?
Ніколи раніше не зверталися за ремонтом електроніки?
Не знаєте з чого почати?
2011. Скільки часу це займе у вашому центрі?