Підключення передньої панелі до материнської плати

  1. Важлива інформація
  2. Крок 1: Підключаємо кнопки і світлодіодні індикатори
  3. Крок 2: Підключаємо залишилися компоненти

Підключення передньої панелі до материнської плати - лицьова сторона корпусу комп'ютера має органи управління і комутації ПК

Підключення передньої панелі до материнської плати - лицьова сторона корпусу комп'ютера має органи управління і комутації ПК. Зокрема там розташовані клавіші запуску, перезавантаження ПК, клавіша дисковода. Світлодіодні індикатори для візуального спостереження за станом жорсткого диска і індикатор включення ПК.

Також, в залежності від конструкції системного блоку бувають вбудовані гнізда для підключення навушників, додаткових динаміків і USB-порти. Дії по підключенню лицьовій панелі до системної плати, самі по собі нічого складного не уявляють. Це за умови, якщо у вас є навички в складанні системного блоку.

Важлива інформація

По-перше, щоб як слід знати в якій послідовності здійснюється підключення передньої панелі до материнської плати, вам потрібно. Добре вивчити вміст його начинки, як виглядають і для чого служать усі коннектори на материнській платі. Також необхідно зрозуміти які дроти від передньої панелі йдуть на відповідні роз'єми «материнки». Знову ж в процесі підключення необхідно дотримуватися певної послідовності монтажу. Також варта уваги стаття: Підключення блоку живлення до материнської плати

Тому, досконале знання які функції виконує той чи інший елемент в системному блоці, це прекрасний початок в самостійній збірці девайса. Звичайно в комплекті з системному блоком заводського виробництва, як правило є інструкція, яка допоможе в усьому розібратися. До речі, якщо навіть документ англійською мовою, а ви його не знаєте, то все одно вона вам допоможе інтуїтивно зрозуміти, що куди підключати.

Зафіксувати в своїй пам'яті призначення компонентів комп'ютера справа не складна. Оскільки поруч з будь-яким встановленим на системній платі елементом є маркування. При цьому потрібно враховувати, що поради наведені в цій статті мають рекомендаційний характер. Отже, місце розташування елементів на вашій «материнке» може бути дещо іншим.

Крок 1: Підключаємо кнопки і світлодіодні індикатори

Такий процес як підключення передньої панелі до материнської плати є одним з важливих ланок монтажу. В даному випадку, в першу чергу рекомендується з'єднати всі дроти що йдуть від лицьової стінки на відповідні роз'єми.

Будь-яка материнська плата має спеціальний ділянку службовець для комутації сигнальних проводів йдуть від кнопок включення і індикації. На цьому майданчику передбачені інформаційні написи типу: «Front panel» або просто «PANEL». Розташовується це ділянка по краю плати, навпаки фронтальної стінки корпусу.

Попередження: У разі неправильних ваших дій, виявилося що дроти передній панелі підключені з неправильною полярністю. Або встановлені в інші слоти, не призначені для них. То тоді цілком ймовірно, що комп'ютер відмовиться взагалі стартувати або не буде працювати індикація.

Виходячи з цього намагайтеся бути акуратним, виконуючи підключення передньої панелі до материнської плати. Хоча, і переживати особливо не варто в разі, якщо щось переплутали. Такі проблеми, як невірне підключення проводів, завжди легко виправляються, при цьому нічого страшного не трапиться. Вам просто потрібно ще раз уважніше подивитися на позначення і правильно переустановити коннектори.

Тут показані коннектори службовці для з'єднання з передньою панеллю:

  • Червоний дріт - призначений для підключення кнопки включити / вимкнути;
  • Жовтий провід - приєднується до кнопки перезавантаження комп'ютера;
  • Кабель синього кольору відповідає за один з індикаторів стану системи, який зазвичай світиться при перезавантаженні ПК (на деяких моделях корпусів такого немає);
  • Зелений кабель призначений для з'єднання материнки з індикатором живлення комп'ютера.
  • Білий кабель потрібен для підключення харчування.

Білий кабель потрібен для підключення харчування

Точки підключення роз'ємів як правило відзначені колірної міткою відповідно до призначення або іншу позначку, яка нанесена на самому коннекторе. Якщо з якоїсь причини у вас відсутні дані позначення, то в такому випадку теж нічого страшного немає. Просто виконуйте підключення, як кажуть в народі, методом «тику», нехай навіть ви помилилися, ніколи не пізно перевстановити контактні роз'єми.
Точки підключення роз'ємів як правило відзначені колірної міткою відповідно до призначення або іншу позначку, яка нанесена на самому коннекторе

Щоб перевірити правильність з'єднання проводів, включіть комп'ютер в мережу і натисніть кнопку старту, розташовану на корпусі. При правильному підключенні проводів, комп'ютер штатно включиться, а індикатори будуть світиться. У тому випадку, коли ПК не включили чи ні світлодіодним індикації, тоді відключайте ПК від мережі. Далі потрібно пробувати за новою встановити контактні дроти, при цьому поміняти їх місцями.

Крок 2: Підключаємо залишилися компоненти

На цьому кроці підключаються роз'єми USB-портів і комп'ютерний Speaker. Деякі конфігурації системних блоків не оснащені даними елементами на фронтальній панелі. Отже, якщо на вашому корпусі спереду відсутні порти USB, то тоді пропускайте цей крок.

Дії по підключенню проводу USB-порту виробляються в такий спосіб. Потрібно взяти провід має позначення «USB» і з'єднати його з коннектором на «материнке», у якого провід синього кольору. Якщо на вашій системній платі встановлений USB 3.0, то тоді доведеться вдатися до інструкції. Оскільки в цьому варіанті потрібно буде підключати провід тільки в один контактний роз'єм. Інакше комп'ютер не буде виконувати належних йому функцій по лінії USB-портів.

Таким же чином здійснюється підключення і аудіо дроти, його коннектор практично аналогічний роз'єму USB. Однак, виконаний він з іншим колірним позначенням і назва його може бути AC90 або, що щось подібне. Розташування його зазвичай знаходиться поблизу точки підключення USB, на материнській платі він один єдиний.

Підключення контактів передній панелі