Синхронізація файлів між персональним комп'ютером і ноутбуком

  1. Синхронізація файлів між персональним комп'ютером і ноутбуком Давно минули ті часи, коли один комп'ютер...

Синхронізація файлів між персональним комп'ютером і ноутбуком

Давно минули ті часи, коли один комп'ютер ділився між десятками і навіть сотнями користувачів Давно минули ті часи, коли один комп'ютер ділився між десятками і навіть сотнями користувачів. Зараз, за ​​нинішньої реальної дешевизні всяких нетбуків, нерідко бувають випадки, коли одна людина має два і навіть більше комп'ютерів - як правило, це звичайний персональний (стаціонарний) комп'ютер, переносний нетбук, ноутбук або субноут (у кого на що вистачає грошей), ну і комунікатор, який, по суті, - той же комп'ютер.

І це, зауважу, зовсім не піжонство. На стаціонарному комп'ютері дуже зручно працювати вдома: потужна машина, обійдеться недорого і апгрейд легко, та й вниз її можна засунути, щоб не займала дорогоцінний простір верхньої кришки столу. Однак якщо людині потрібно кудись їздити - по місту, в відрядження, за кордон і так далі, - то йому зазвичай вкрай необхідний ще один комп'ютер: переносний, мобільний. Зараз час такий: дуже багато вже працюють через Інтернет, з собою їм потрібно возити масу файлів і документів, при цьому також мати можливість швидко це все відредагувати - в загальному, без переносного комп'ютера не обійтися.

Одні користувачі вирішують цю проблему тим, що набувають пристойний за характеристиками ноутбук і на ньому працюють вдома і в поїздках. Так, розумний підхід. Але абсолютно компромісний. Чим могутніше ноутбук - тим він більше, важче і дорожче. Будинки на ньому працювати більш-менш зручно, а ось з собою тягати - вже проблема. Якщо ж купувати недорогий легкий нетбук, то він мало підходить для постійної роботи вдома, бо має невеликий дисплей, не дуже швидкий і так далі. У поїздках такий - саме воно (особливо коли не хочеться витрачати на роз'їзний комп'ютер багато грошей), а ось використовувати його постійно - дуже навіть незручно.

В результаті багато хто приходить саме до подвійного варіанту: стаціонарний комп'ютер вдома і нетбук-субноут для поїздок.

Всякі ноутбуки, нетбуки, планшети
Всякі ноутбуки, нетбуки, планшети

І ось тут в повний зріст постає питання синхронізації ваших особистих даних: документів, фотографій, музики і так далі і тому подібне. Перед від'їздом вам обов'язково потрібно зробити на нетбуці копію всіх ваших даних - не дай бог, щось забудете. У поїздці ви будете з цими даними працювати: додавати туди нові документи, редагувати старі і так далі. Після повернення нові дані потрібно перенести на стаціонарний комп'ютер - не дай бог, щось забудете, пропаде робота декількох днів.

А як це все переносити, запитаєте ви? Знову скопом переганяти папки або ж вручну вибирати файли, змінені за останні кілька днів?

Зрозуміло, вручну таке завдання вирішувати не потрібно - ми ж маємо справу з комп'ютером. Нехай синхронізацією займаються спеціальні програми, які для того і розроблені.

Зауважу, що в даній статті ми з вами розглянемо тільки питання синхронізації стаціонарного комп'ютера з переносним - ноутбуком, нетбуком, дескноути. Питання синхронізації двох віддалених машин (наприклад, робочого комп'ютера і домашнього) ми розглянемо в іншій статті, так як вони вирішуються трохи по-іншому.

Отже, синхронізація домашнього ПК з ноутбуком. Особисто я для цієї мети використовую досить потужну і просунуту програму SyncBackPro , Але вона, по-перше, саме платна ($ 50), по-друге, англомовна (точніше, там немає підтримки російської мови), а по-третє, надто складна для звичайних непросунутих користувачів. Та й насправді не потрібна їм така собі моща: програмне забезпечення потрібно підбирати під відповідні завдання, а не навпаки.

Тому вам я порекомендую іншу програму. Вона абсолютно безкоштовна (точніше, ми будемо говорити про безкоштовної версії, тому що у неї існує ще й платна, для комерційного використання), підтримує російську мову і має дуже навіть непоганими можливостями.

Називається програма AllwaySync - ось тут її можна завантажити .

Перед першим запуском програми краще переконатися в тому, що у нас все заздалегідь підготовлено. Що саме? Перше - ви повинні знати, які саме папки вам треба скопіювати на ноутбук, тобто де і які ваші дані зберігаються.

До речі, манера багатьох користувачів (на жаль, дуже і дуже багатьох користувачів) створювати і зберігати документи прямо на робочому столі - вона глибоко порочна по суті. Тому що ви потім замучить відокремлювати мух від котлет: документи від ярликів додатків і ярликів інших документів. Це вже не кажучи про те, що багато користувачів (на жаль, дуже і дуже багато користувачів) просто забувають скопіювати папку "Робочий стіл", наївно вважаючи, що викладені там файли лежать в папці "Мої документи".

Порадити тут можна наступне:

Зберігайте відповідні дані тільки в відповідних папках!

Документи - в "Моїх документах", зображення і фото - в "Зображення", музику - в "Моїй музиці", ну і так далі. Тоді у вас не буде проблем з копіюванням і архівуванням цих даних: досить лише зберегти папку вашого користувача - і все, всі ваші дані знаходяться з вами.

Також абсолютно дурна манера - створювати різні папки в корені диска і туди пхати файли. При цьому ви напевно забудете що-небудь скопіювати, бо пропустіть якусь папочку. Тому що ваші особисті дані повинні знаходитися в папці ваших особистих даних, а вже всередині неї створюйте папки будь-якій вкладеності!

Друге. На підключеному до локальної мережі ноутбуці расшарьте для доступу той диск або ту папку, куди повинні бути поміщені ваші дані. Якщо ви зберігаєте всі в папці "Мої документи" (ай, який ви молодець), тоді на ноутбуці зробіть загальний доступ до відповідної папки. (Ми зараз не будемо лізти в нетрі видів мережевого доступу.) Ви просто зайдіть в властивості відповідної папки, натисніть на кнопку "Доступ", зайдіть в "Загальний доступ" і там зліва від кнопки "Додати" вбийте "Все". Потім опцію "Читання" замініть на "Читання і запис" і натисніть кнопку "Загальний доступ". Ось і все, папка буде відкрита для мережевого доступу. (Також ще потрібно, щоб на ноутбуці був створений користувач з таким же логіном-паролем, як на вашому персональному комп'ютері.)

створення доступу
створення доступу

Тепер на стаціонарному комп'ютері зайдіть в "Мережа", знайдіть там ноутбук, клацніть по ньому, на расшаренной папці натисніть праву кнопку миші і там виберіть пункт "Підключити мережевий диск". Дайте диску бажану букву (наприклад, "Z") і натисніть "ОК". Тепер у вас потрібна папка нетбука підключена до стаціонарного комп'ютера під виглядом диска "Z".

Ну і після цього можна запустити програму AllwaySync і налаштувати синхронізацію. (Всі великі скріншоти нижче - клікабельні для збільшення.)

Головне вікно програми
Головне вікно програми

Система там дуже проста. У закладочка зверху міняємо назву завдання на більш зрозуміле - наприклад, "Мої документи". В поле зліва потрібно вказати шлях до папки-джерела (це робиться за допомогою кнопки "Огляд"), в папці справа - до папки призначення. Там вказуємо, наприклад, "D: UsersПетя МокінМоі документи" у вихідній папці, "Z: UsersПетя МокінМоі документи" в папці призначення. Або ж, якщо треба скопіювати всі ваші дані, а не тільки документи, просто "D: UsersПетя Мокін" і "Z: UsersПетя Мокін".

Далі потрібно налаштувати вид синхронізації, натиснувши на подвійну стрілку, що знаходиться між заданими папками.

вид синхронізації
вид синхронізації

За умовчанням встановлено точне віддзеркалення: тобто програма обидві папки буде робити абсолютно ідентичними. Якщо в одній з них додався або змінився файл - він скопіюється в іншу папку. Якщо в одній з них пішов файл - він буде видалений в другій папці.

Такий режим синхронізації потрібен тоді, коли робота з файлами ведеться і на стаціонарному комп'ютері, і на ноутбуці. Якщо вам потрібно тільки скопіювати файли, але не синхронізувати їх (хіба мало, які завдання бувають), тоді ви можете задати тут напрямок синхронізації.

Поставили папки, налаштували. Тепер можна натиснути кнопку "Аналізувати", щоб перевірити, які файли програма зібралася копіювати. Отримайте щось на зразок ось такого звіту.

результати аналізу
результати аналізу

Там також з'явилося "Важливе повідомлення", в якому вас просто попереджають, що програма побачила велику кількість змін - ясна річ, адже ми ще цю папку жодного разу не копіювали. Там треба натиснути "Ігнорувати", а також можна задати поведінку програми в подібних випадках - наприклад, ігнорувати автоматом.

Тепер, коли все в порядку, можна натиснути кнопку "Синхронізувати", і програма проведе повну синхронізацію двох папок. Коли ви повернетеся з поїздки з ноутбуком, потрібно буде його підключити до мережі, викликати цю програму і просто натиснути одну кнопку, щоб оновлені або додані файли скопіювати на стаціонарний комп'ютер. От і все!

Якщо у вас на ПК є інші папки з даними - налаштовуєте їх синхронізацію аналогічним чином.

До речі, програма вміє синхронізувати не тільки папки Windows. Якщо викликати меню, що випадає під зазначеними папками, отримаєте наступне.

види синхронізації
види синхронізації

Тобто програма вміє перетворювати ваші папки в архіви або зашифровані архіви, копіювати дані на FTP-сервери або захищені FTP-сервери, синхронізуватися з онлайновими сховищами, з мобільними пристроями і документами Google Docs.

Онлайнові сховища або FTP, до речі, можуть вирішити проблему дистанційної синхронізації - у випадках, коли ці два комп'ютера неможливо включити в локальну мережу (наприклад, робочий комп'ютер і домашній комп'ютер).

За замовчуванням там створено шаблон завдання синхронізації ваших даних з онлайновим сервісом OffsiteBox . Це має сенс, якщо вам потрібен доступ до ваших даних в поїздках з будь-яких комп'ютерів. Однак безкоштовно на OffsiteBox вам дадуть не більше гігабайти (за сучасними мірками це - тьху), так що навряд чи має сенс реєструватися на даному сервісі. (На Dropbox, про який ми ще поговоримо, дають 2 Гб.)

Якщо ви постійно переносите файли туди-сюди з комп'ютер на ноутбук і назад, то вам, можливо, буде зручніше зробити автоматичну синхронізацію - наприклад, за розкладом. Ця програма таке вміє робити, причому варіантів там - чимало: при підключенні пристрою, через певний період, при виявленні змін в файлах, коли комп'ютер не використовується, за допомогою планувальника Windows.

Автоматична синхронізація
Автоматична синхронізація

У програмі є опції "Синхронізувати все" - щоб запустити відразу всі встановлені завдання.

Щоб не видалити що-небудь дуже потрібне (про всяк випадок, випадково вб'єте цілу папку на ноутбуці, а програма при синхронізації вб'є таку ж на комп'ютері), ви можете налаштувати, як саме програма буде надходити з видаляються файлами. Наприклад, вона може зберігати їх в спеціальній папці.

Налаштування режиму видалення
Налаштування режиму видалення

Ну і ви також можете задавати дуже гнучкі фільтри відбору того, що включати в синхронізацію, а що ні. Наприклад, якщо з фотоальбому вам не потрібні фотографії п'ятирічної давності - це просто можна поставити в параметрах фільтрації. При цьому якщо файли не копіюються на ноутбук, то при наступній синхронізації вони, звичайно, не будуть видалятися - файли просто залишаться на джерелі без копії на ноутбуці.

налаштування фільтрів
налаштування фільтрів

Ось така програма. На мій погляд, для безкоштовної версії вона просто дуже хороша - з одного боку, проста у використанні, але з іншого - має досить розвиненою функціональністю.

Так що ставте її, налаштовуйте - і після цього у вас не буде проблем з синхронізацією персональних даних!

Синхронізація файлів між персональним комп'ютером і ноутбуком

Давно минули ті часи, коли один комп'ютер ділився між десятками і навіть сотнями користувачів Давно минули ті часи, коли один комп'ютер ділився між десятками і навіть сотнями користувачів. Зараз, за ​​нинішньої реальної дешевизні всяких нетбуків, нерідко бувають випадки, коли одна людина має два і навіть більше комп'ютерів - як правило, це звичайний персональний (стаціонарний) комп'ютер, переносний нетбук, ноутбук або субноут (у кого на що вистачає грошей), ну і комунікатор, який, по суті, - той же комп'ютер.

І це, зауважу, зовсім не піжонство. На стаціонарному комп'ютері дуже зручно працювати вдома: потужна машина, обійдеться недорого і апгрейд легко, та й вниз її можна засунути, щоб не займала дорогоцінний простір верхньої кришки столу. Однак якщо людині потрібно кудись їздити - по місту, в відрядження, за кордон і так далі, - то йому зазвичай вкрай необхідний ще один комп'ютер: переносний, мобільний. Зараз час такий: дуже багато вже працюють через Інтернет, з собою їм потрібно возити масу файлів і документів, при цьому також мати можливість швидко це все відредагувати - в загальному, без переносного комп'ютера не обійтися.

Одні користувачі вирішують цю проблему тим, що набувають пристойний за характеристиками ноутбук і на ньому працюють вдома і в поїздках. Так, розумний підхід. Але абсолютно компромісний. Чим могутніше ноутбук - тим він більше, важче і дорожче. Будинки на ньому працювати більш-менш зручно, а ось з собою тягати - вже проблема. Якщо ж купувати недорогий легкий нетбук, то він мало підходить для постійної роботи вдома, бо має невеликий дисплей, не дуже швидкий і так далі. У поїздках такий - саме воно (особливо коли не хочеться витрачати на роз'їзний комп'ютер багато грошей), а ось використовувати його постійно - дуже навіть незручно.

В результаті багато хто приходить саме до подвійного варіанту: стаціонарний комп'ютер вдома і нетбук-субноут для поїздок.

Всякі ноутбуки, нетбуки, планшети
Всякі ноутбуки, нетбуки, планшети

І ось тут в повний зріст постає питання синхронізації ваших особистих даних: документів, фотографій, музики і так далі і тому подібне. Перед від'їздом вам обов'язково потрібно зробити на нетбуці копію всіх ваших даних - не дай бог, щось забудете. У поїздці ви будете з цими даними працювати: додавати туди нові документи, редагувати старі і так далі. Після повернення нові дані потрібно перенести на стаціонарний комп'ютер - не дай бог, щось забудете, пропаде робота декількох днів.

А як це все переносити, запитаєте ви? Знову скопом переганяти папки або ж вручну вибирати файли, змінені за останні кілька днів?

Зрозуміло, вручну таке завдання вирішувати не потрібно - ми ж маємо справу з комп'ютером. Нехай синхронізацією займаються спеціальні програми, які для того і розроблені.

Зауважу, що в даній статті ми з вами розглянемо тільки питання синхронізації стаціонарного комп'ютера з переносним - ноутбуком, нетбуком, дескноути. Питання синхронізації двох віддалених машин (наприклад, робочого комп'ютера і домашнього) ми розглянемо в іншій статті, так як вони вирішуються трохи по-іншому.

Отже, синхронізація домашнього ПК з ноутбуком. Особисто я для цієї мети використовую досить потужну і просунуту програму SyncBackPro , Але вона, по-перше, саме платна ($ 50), по-друге, англомовна (точніше, там немає підтримки російської мови), а по-третє, надто складна для звичайних непросунутих користувачів. Та й насправді не потрібна їм така собі моща: програмне забезпечення потрібно підбирати під відповідні завдання, а не навпаки.

Тому вам я порекомендую іншу програму. Вона абсолютно безкоштовна (точніше, ми будемо говорити про безкоштовної версії, тому що у неї існує ще й платна, для комерційного використання), підтримує російську мову і має дуже навіть непоганими можливостями.

Називається програма AllwaySync - ось тут її можна завантажити .

Перед першим запуском програми краще переконатися в тому, що у нас все заздалегідь підготовлено. Що саме? Перше - ви повинні знати, які саме папки вам треба скопіювати на ноутбук, тобто де і які ваші дані зберігаються.

До речі, манера багатьох користувачів (на жаль, дуже і дуже багатьох користувачів) створювати і зберігати документи прямо на робочому столі - вона глибоко порочна по суті. Тому що ви потім замучить відокремлювати мух від котлет: документи від ярликів додатків і ярликів інших документів. Це вже не кажучи про те, що багато користувачів (на жаль, дуже і дуже багато користувачів) просто забувають скопіювати папку "Робочий стіл", наївно вважаючи, що викладені там файли лежать в папці "Мої документи".

Порадити тут можна наступне:

Зберігайте відповідні дані тільки в відповідних папках!

Документи - в "Моїх документах", зображення і фото - в "Зображення", музику - в "Моїй музиці", ну і так далі. Тоді у вас не буде проблем з копіюванням і архівуванням цих даних: досить лише зберегти папку вашого користувача - і все, всі ваші дані знаходяться з вами.

Також абсолютно дурна манера - створювати різні папки в корені диска і туди пхати файли. При цьому ви напевно забудете що-небудь скопіювати, бо пропустіть якусь папочку. Тому що ваші особисті дані повинні знаходитися в папці ваших особистих даних, а вже всередині неї створюйте папки будь-якій вкладеності!

Друге. На підключеному до локальної мережі ноутбуці расшарьте для доступу той диск або ту папку, куди повинні бути поміщені ваші дані. Якщо ви зберігаєте всі в папці "Мої документи" (ай, який ви молодець), тоді на ноутбуці зробіть загальний доступ до відповідної папки. (Ми зараз не будемо лізти в нетрі видів мережевого доступу.) Ви просто зайдіть в властивості відповідної папки, натисніть на кнопку "Доступ", зайдіть в "Загальний доступ" і там зліва від кнопки "Додати" вбийте "Все". Потім опцію "Читання" замініть на "Читання і запис" і натисніть кнопку "Загальний доступ". Ось і все, папка буде відкрита для мережевого доступу. (Також ще потрібно, щоб на ноутбуці був створений користувач з таким же логіном-паролем, як на вашому персональному комп'ютері.)

створення доступу
створення доступу

Тепер на стаціонарному комп'ютері зайдіть в "Мережа", знайдіть там ноутбук, клацніть по ньому, на расшаренной папці натисніть праву кнопку миші і там виберіть пункт "Підключити мережевий диск". Дайте диску бажану букву (наприклад, "Z") і натисніть "ОК". Тепер у вас потрібна папка нетбука підключена до стаціонарного комп'ютера під виглядом диска "Z".

Ну і після цього можна запустити програму AllwaySync і налаштувати синхронізацію. (Всі великі скріншоти нижче - клікабельні для збільшення.)

Головне вікно програми
Головне вікно програми

Система там дуже проста. У закладочка зверху міняємо назву завдання на більш зрозуміле - наприклад, "Мої документи". В поле зліва потрібно вказати шлях до папки-джерела (це робиться за допомогою кнопки "Огляд"), в папці справа - до папки призначення. Там вказуємо, наприклад, "D: UsersПетя МокінМоі документи" у вихідній папці, "Z: UsersПетя МокінМоі документи" в папці призначення. Або ж, якщо треба скопіювати всі ваші дані, а не тільки документи, просто "D: UsersПетя Мокін" і "Z: UsersПетя Мокін".

Далі потрібно налаштувати вид синхронізації, натиснувши на подвійну стрілку, що знаходиться між заданими папками.

вид синхронізації
вид синхронізації

За умовчанням встановлено точне віддзеркалення: тобто програма обидві папки буде робити абсолютно ідентичними. Якщо в одній з них додався або змінився файл - він скопіюється в іншу папку. Якщо в одній з них пішов файл - він буде видалений в другій папці.

Такий режим синхронізації потрібен тоді, коли робота з файлами ведеться і на стаціонарному комп'ютері, і на ноутбуці. Якщо вам потрібно тільки скопіювати файли, але не синхронізувати їх (хіба мало, які завдання бувають), тоді ви можете задати тут напрямок синхронізації.

Поставили папки, налаштували. Тепер можна натиснути кнопку "Аналізувати", щоб перевірити, які файли програма зібралася копіювати. Отримайте щось на зразок ось такого звіту.

результати аналізу
результати аналізу

Там також з'явилося "Важливе повідомлення", в якому вас просто попереджають, що програма побачила велику кількість змін - ясна річ, адже ми ще цю папку жодного разу не копіювали. Там треба натиснути "Ігнорувати", а також можна задати поведінку програми в подібних випадках - наприклад, ігнорувати автоматом.

Тепер, коли все в порядку, можна натиснути кнопку "Синхронізувати", і програма проведе повну синхронізацію двох папок. Коли ви повернетеся з поїздки з ноутбуком, потрібно буде його підключити до мережі, викликати цю програму і просто натиснути одну кнопку, щоб оновлені або додані файли скопіювати на стаціонарний комп'ютер. От і все!

Якщо у вас на ПК є інші папки з даними - налаштовуєте їх синхронізацію аналогічним чином.

До речі, програма вміє синхронізувати не тільки папки Windows. Якщо викликати меню, що випадає під зазначеними папками, отримаєте наступне.

види синхронізації
види синхронізації

Тобто програма вміє перетворювати ваші папки в архіви або зашифровані архіви, копіювати дані на FTP-сервери або захищені FTP-сервери, синхронізуватися з онлайновими сховищами, з мобільними пристроями і документами Google Docs.

Онлайнові сховища або FTP, до речі, можуть вирішити проблему дистанційної синхронізації - у випадках, коли ці два комп'ютера неможливо включити в локальну мережу (наприклад, робочий комп'ютер і домашній комп'ютер).

За замовчуванням там створено шаблон завдання синхронізації ваших даних з онлайновим сервісом OffsiteBox . Це має сенс, якщо вам потрібен доступ до ваших даних в поїздках з будь-яких комп'ютерів. Однак безкоштовно на OffsiteBox вам дадуть не більше гігабайти (за сучасними мірками це - тьху), так що навряд чи має сенс реєструватися на даному сервісі. (На Dropbox, про який ми ще поговоримо, дають 2 Гб.)

Якщо ви постійно переносите файли туди-сюди з комп'ютер на ноутбук і назад, то вам, можливо, буде зручніше зробити автоматичну синхронізацію - наприклад, за розкладом. Ця програма таке вміє робити, причому варіантів там - чимало: при підключенні пристрою, через певний період, при виявленні змін в файлах, коли комп'ютер не використовується, за допомогою планувальника Windows.

Автоматична синхронізація
Автоматична синхронізація

У програмі є опції "Синхронізувати все" - щоб запустити відразу всі встановлені завдання.

Щоб не видалити що-небудь дуже потрібне (про всяк випадок, випадково вб'єте цілу папку на ноутбуці, а програма при синхронізації вб'є таку ж на комп'ютері), ви можете налаштувати, як саме програма буде надходити з видаляються файлами. Наприклад, вона може зберігати їх в спеціальній папці.

Налаштування режиму видалення
Налаштування режиму видалення

Ну і ви також можете задавати дуже гнучкі фільтри відбору того, що включати в синхронізацію, а що ні. Наприклад, якщо з фотоальбому вам не потрібні фотографії п'ятирічної давності - це просто можна поставити в параметрах фільтрації. При цьому якщо файли не копіюються на ноутбук, то при наступній синхронізації вони, звичайно, не будуть видалятися - файли просто залишаться на джерелі без копії на ноутбуці.

налаштування фільтрів
налаштування фільтрів

Ось така програма. На мій погляд, для безкоштовної версії вона просто дуже хороша - з одного боку, проста у використанні, але з іншого - має досить розвиненою функціональністю.

Так що ставте її, налаштовуйте - і після цього у вас не буде проблем з синхронізацією персональних даних!

А як це все переносити, запитаєте ви?
Знову скопом переганяти папки або ж вручну вибирати файли, змінені за останні кілька днів?
Що саме?
А як це все переносити, запитаєте ви?
Знову скопом переганяти папки або ж вручну вибирати файли, змінені за останні кілька днів?
Що саме?