Акумулятори для радіокерованих моделей

Незважаючи на те, що тема автомобільних акумуляторних батарей поки не вичерпалася, хотілося б опублікувати матеріал з дещо іншій площині

Незважаючи на те, що тема автомобільних акумуляторних батарей поки не вичерпалася, хотілося б опублікувати матеріал з дещо іншій площині. В цілому, він присвячений акумуляторів, але тільки для радіокерованих моделей.

Отже, сьогодні для установки на радіокеровані літаки, машини та інші моделі використовуються батареї п'яти основних типів. Це, серед іншого, свинцево-кислотні акумулятори (за своєю технологією виготовлення - такі ж, як авто і мото акумулятори ). Крім того, до цієї категорії відносять нікель-кадмієві, літій-полімерні, літій-феррофосфатние і літій-полімерні «батарейки». З огляду на те, що літій-феррофосфатние і літій-полімерні акумулятори ми докладно розглянули в попередній статті, присвяченій вибору джерела живлення для картингу, сьогодні залишимо їх «в спокої». Тому мова піде про таких типах батарей:

  • Нікель-кадмієві акумулятори

Такі батареї позначаються формулою NiCd. Вони нерідко застосовуються у вигляді джерел живлення радіопередавачів. Зрозуміло, не виключається і використання їх в якості силових батарейок. В цілому, вони підходять для ситуацій, в яких вкрай важливими є параметри віддаються струмів, а також високий ресурс. Далеко її будь-акумулятор даного типу допускається використовувати, як силовий джерело живлення. Побутові NiCd акумулятори зазвичай не віддають великих струмів, тому вони підходять лише для харчування радіопередавача. Однак в деяких ситуаціях - для підключення бортової електроніки з двигунами внутрішнього згоряння.

З метою електроживлення силових агрегатів краще використовувати промислові батареї, які розраховані на віддачу значних струмів. Джерела живлення типу NiCd характеризуються невибагливістю, проте вони володіють істотним вагою в співвідношенні до ємності. Вагомим недоліком, в деякому роді ускладнює їх застосування, є відомий «ефект пам'яті».

  • Нікель-металгідридні акумулятори

Позначаються формулою NiMh. Це батареї, які стали логічним продовженням серії джерел живлення типу NiCd. Все, що було сказано вище про NiCd, в общем-то, справедливо і для батарей NiMh. Важливою відмінністю ж таких акумуляторів від джерел живлення попереднього покоління є істотно більша ємність при збереженні маси. Крім того, у них менш виражений, так званий, «ефект пам'яті». Термін експлуатації NiMh, зазвичай, дещо менше, ніж у батарей NiCd.

  • Свинцево-кислотні акумулятори

Позначаються формулою Pb. Моделістами застосовується, як правило, лише у вигляді джерела енергії, необхідної для підзарядки інших акумуляторів. Причому, в основному, в польових умовах. Також може застосовуватися, як батарея для стартера або ж стартовою панелі, необхідної для пуску силових установок з двигуном внутрішнього згоряння. Такі акумулятори характеризуються невибагливістю в обслуговуванні і достатньо високими струмами. Однак їх велику вагу і повільний заряд є серйозними перешкодами для широкого поширення.

18 18.10.2013, 5088 переглядів.