Як правильно заряджати акумулятор смартфона

  1. Види телефонних акумуляторів
  2. Як правильно заряджати новий акумулятор смартфона
  3. Як правильно заряджати новий телефон з li-ion батареєю
  4. Як правильно заряджати новий смарфона з li-pol батареєю
  5. Як правильно заряджати смартфон з li-ion батареєю
  6. Як правильно заряджати телефон з li-pol батареєю
  7. Як правильно заряджати телефон з ni-mh батареєю
  8. Що не допускається при зарядці акумулятора телефону
  9. C li-ion батареєю
  10. C li-pol батареєю
  11. З ni-mh батареєю
  12. Відео: Як правильно заряджати акумулятор телефону

Сучасне мобільний пристрій, крім початкового свого призначення - засоби комунікації - виконує безліч інших функцій. Це вихід в інтернет, фото- і відеокамера, можливість дивитися фільми, слухати музику і грати в ігри і багато іншого. Тому акумулятори таких пристроїв доводиться часто заряджати. Як це робити правильно, щоб продовжити життя АКБ і збільшити її ресурс?

Види телефонних акумуляторів

В сучасних смартфонах використовуються літій-іонна (li-ion) і літій-полімерні (li-pol) батареї. Літій-іонні змінили своїх попередників - нікель-кадмієві та нікель-металогідридні - і перевершили їх по багатьом параметрам. Однак в процесі експлуатації виявилися і їх недоліки. Літієві електроди виявилися нестабільними. Тому в чистому вигляді цей матеріал перестали використовувати, замінивши різними сполуками. Утворені батареї відповідали всім вимогам, а тому міцно зайняли свою нішу.

Також в сучасних смартфонах використовуються літій-полімерні акумулятори. Там використовується принцип переходу полімерів в напівпровідник. В полімери впроваджуються іони електроліту, це покращує провідність.

На сьогоднішній день випускаються такі види АКБ:

  • полімерні електроліти з впровадженими в них солями літію;
  • сухі електроліти на основі полімеру;
  • мікропористі матриці, куди впроваджені неводні розчини солей літію.

Розробки в цьому напрямку ведуться донині, тому технологія продовжує удосконалюватися.

У старих телефонах застосовуються, як правило, нікель-кадмієві та нікель-металогідридні.

Як правильно заряджати новий акумулятор смартфона

Багато хто чув, що нову батарею потрібно і заряджати по-особливому, в іншому випадку вона швидше вийде з ладу. Але ж якщо акумулятор незнімний то замінити його буде зовсім не просто.

Новенький акумулятор рекомендується «розгойдати». Ось що для цього потрібно:

  1. Повністю, до нуля, розрядити АКБ. Не потрібно робити це спеціально, гризучи усіма способами смартфон - нехай розрядка відбудеться поступово, при звичайному використанні. Головне, щоб вона була повною.
  2. Потім поставити апарат на зарядку. Потрібно подивитися в керівництві до нього, скільки часу займає повний цикл заряду і розряду, і накинути до часу відновлення батареї пару годин.
  3. Після повної зарядки користуватися телефоном як зазвичай, але знову ж таки дочекатися його повної розрядки, процедуру повторити. І так - 3-4 рази. Це збільшує ресурс АКБ, дозволяє їй служити довше.

Важливо! Така «розгойдування» прийнятна тільки для нових смартфонів, якщо апарат вже давно експлуатується, то прийом може, навпаки, нашкодити.

Як правильно заряджати новий телефон з li-ion батареєю

Тут є деякі нюанси. Літій-іонні батареї не дуже добре ставляться до повного розряду-заряду. Тому навіть в самому початку експлуатації зловживати «розгойдуванням» не варто, обмежившись 2-3 разами. Надалі заряд батареї повинен триматися в межах 20-80%, не варто допускати її повної розрядки, так само як і тримати, включеної в розетку, весь час. Оптимальним буде трохи не давати АКБ заряджатися до кінця, залишаючи заряд на рівні 90-95%.

Як правильно заряджати новий смарфона з li-pol батареєю

Li-polymer АКБ зовсім не люблять глибокий розряд. Виробники рекомендують перші кілька разів заряджати акумулятор повністю, проте в цьому випадку краще не доводити його падіння до нуля. При показнику 10-15 відсотків варто вже підключати апарат до електромережі. Надалі рекомендується заряджати його при будь-якій зручній можливості - маленькими порціями.

Побутують різні думки, чи варто новий телефон повністю розряджати і заряджати. З одного боку, li-ion і li-pol не володіють ефектом пам'яті через це в цьому не сенсу. З іншого боку, під час виробництва в акумулятор додають інгібітор, який повинен продовжити життя батареї і саме під час перших зарядок-разрядок він руйнується, що дозволяє досягти максимальної тривалості життя і ємності.

Як продовжити термін служби акумулятора телефону

Різні батареї вимагають різного підходу, проте є загальні правила, яких слід дотримуватися для всіх типів АКБ, щоб продовжити їх термін служби:

  1. Користуватися варто тільки «рідної» зарядкою - при досягненні повного заряду вона перестає подавати живлення в нього, навіть якщо не відключити від мережі. Тому перезарядження не відбудеться в будь-якому випадку. Використання ж чужий зарядки може зіпсувати роботу батареї. «Рідні» ЗУ також відповідають всім вимогам щодо саме цієї моделі: напруга, вихідний струм, потужність.
  2. Необхідно підтримувати оптимальну температуру як при експлуатації, так і при зберіганні смартфона. Ця кімнатна температура. Однаково шкодять апарату як перегрів, так і переохолодження, а також різка зміна температур.
  3. Якщо мобільним пристроєм тривалий час ніхто не буде користуватися, то не варто його перед цим повністю заряджати, так само як і розряджати до нуля. Це зашкодить акумулятору. Оптимальним буде вимкнути і прибрати телефон при рівні заряду близько 50%.

Далі - нюанси експлуатації різних типів батарей.

Як правильно заряджати смартфон з li-ion батареєю

Літій-іонні батареї не люблять повний розряд (за винятком калібрування) та перезарядка. Оптимально підтримувати рівень заряду в межах від 20 до 90%.

Заряджати можна різними способами:

  1. Штатний зарядний пристрій. Його характеристики - оптимальні, тому бажано користуватися ним. Тільки при відсутності такої можливості вдаватися до інших методів.
  2. Під час роботи за комп'ютером можна заодно підключити до нього мобільний пристрій і зарядити його. Однак це займе набагато більше часу, ніж зарядка через розетку.
  3. Прикуриватель в автомобілі. Зручно для тих, хто за кермом, проте процес теж може виявитися не швидким - в залежності від параметрів пристрою.
  4. Універсальне ЗУ. Такий пристрій в народі називається «жаба». Підходить для різних типів батарей.

Раз на три місяці рекомендується калібрування заряду. Вона передбачає повну розрядку з подальшим повним же зарядом.

Як правильно заряджати телефон з li-pol батареєю

Літій-полімерні АКБ не люблять перерозряду і стовідсотковий заряд. Краще тримати його в межах від 20 до 90%, при досягненні цього показника відключати від мережі. Якщо при розрядці все-таки ви прогавили момент, і апарат вимкнувся, не потрібно тримати його в такому стані, а слід відразу поставити на зарядку.

З літій-полімерними АКБ не варто боятися занадто частої підзарядки - навпаки, робити це потрібно при будь-якій зручній можливості невеликими порціями. Головне, не тримати на зарядці по кілька годин і не досягати 100% шкали.

Бути постійно підключеним до електричної мережі такому акумулятора шкідливо. Вбудований в зарядний пристрій контролер відключить його від зарядки в потрібний момент, однак продовжуватиме надходити тепло. Це шкодить літій-полімерної АКБ.

Всі акумулятори мають вбудований контроллер, який контролює процес заряду і розряду. Тобто при розряді батареї в нуль там ще залишається якась кількість заряду, а при досягненні 100% контролер перестають пускати струм в батарею, як тільки рівень заряду впаде до 99% напруга знову піде.

Не заряджайте телефон лежачи на тканинній поверхні, так як це призводить до нагрівання акумулятора

Як правильно заряджати телефон з ni-mh батареєю

Нікель-металогідридні (ni-mh) АКБ менш довговічні, в порівнянні з сучасними іонними. А також вони мають ефект пам'яті. Тобто, акумулятор «запам'ятовує», до якого стану доходив раніше його заряд, і починає розряджатися швидше.

Щоб цього не відбувалося, такі АКБ потрібно «тренувати»: періодично повністю розряджати, а потім повністю заряджати. Це дозволяє збільшити ємність в середньому на 5%.

Що не допускається при зарядці акумулятора телефону

Всі акумулятори без винятку не терплять:

  • переохолодження;
  • перегріву;
  • ударів і інших фізичних ушкоджень;
  • різкої зміни температури;
  • використання нерідних ЗУ;
  • постійного підключення до електромережі.

Залежно від типу, у них є і ще деякі «пристрасті».

C li-ion батареєю

З АКБ такого типу не можна допускати таке:

  • часта повна розрядка;
  • постійний 100% заряд;
  • зберігання в розрядженому вигляді;
  • занадто часта калібрування заряду;
  • перегрів і переохолодження.

Краще підтримувати заряд батареї на рівні до 90%, а раз на кілька місяців влаштовувати «тренування», і все буде добре.


C li-pol батареєю

З АКБ такого типу не можна допускати таке:

  • повний розряд;
  • тренування або калібрування;
  • повний заряд;
  • постійне підключення до електромережі;
  • перегрів і переохолодження.

Так само, як і з li-on оптимальний заряд буде в діапазоні від 20 до 90%.

З ni-mh батареєю

З АКБ такого типу не можна допускати таке:

  • перезарядка;
  • частий заряд «по чуть-чуть»;
  • зберігання в повністю зарядженому або повністю розрядженому вигляді;
  • перегрів.

Щоб не втрачати ємність такого телефону, рекомендується заряджати його повністю, а розряджати настільки, наскільки це можливо. Періодично «тренувати».

Відео: Як правильно заряджати акумулятор телефону

висновок

Варто розуміти, що будь у вас Android, iPhone або старенький чорно-білий мобільник, жодне з цих пристроїв не зможе жити вічно. Старіння і вихід з ладу акумулятора - неминучий процес. Однак правильним поводженням можна його уповільнити і продовжити життя мобільного пристрою.

Як це робити правильно, щоб продовжити життя АКБ і збільшити її ресурс?