Як правильно заряджати сучасні телефони. Як правильно заряджати мобільний телефон

  1. Як правильно в перший раз заряджати новий акумулятор в смартфоні андроїд і інших
  2. Як продовжити життя акумулятора в смартфоні андроїд або будь-якому іншому
  3. Корисні рекомендації щоб продовжити життя акумулятора смартфона на будь-який ОС включаючи андроїд
  4. Зарядний пристрій для акумулятора смартфона
  5. Акумуляторні батареї та їх різновиди
  6. Що криється за цими трюками з зарядкою?
  7. Остерігайтеся глибокої розрядки акумулятора

Як продовжити життя акумулятора вашого смартфона, наприклад, сумісного на андроїд, або з будь-якої іншої ОС?

З огляду на широкий спектр застосування і багатофункціональності нових смартфонів, особливо з ОС андроїд, не дивно, що термін служба батареї завжди був проблемою для розробників, виробників і самих користувачів.

В середньому, більшість акумуляторів смартфонів тримають від одного до двох днів, поки повністю не зникне із і не зажадають підживлення.

Як рівень енергії, так і термін життя акумулятора можуть бути продовжені якщо ефективно ними управляти.

Не маючи при собі зарядного пристрою (немає можливості ним скористатися) або резервного живлення, ви повинні звести до мінімуму споживання енергії.

Це в рівній мірі стосується якщо він літій полімерний (li polymer), літій іонний (li ion), знімний або незнімний.

Як правильно в перший раз заряджати новий акумулятор в смартфоні андроїд і інших

Перше давайте подивимося, як вчинити з новою батареєю . Нові акумулятори повинні бути повністю заряджені перед використанням в перший раз для отримання максимальної потужності.

Акумулятори на основі нікелю повинні при першому включенні заряджатися протягом 16 годин і піддатися 2-4 циклам повної зарядки / розрядки, в той час як літій-іонні (li ion) близько 5-6 годин.


Уникайте повної розрядки літій акумуляторів. На відміну від нікель-кадмієвих батарей, літій-іонних життя зменшується з кожною повною зарядкою.

Тому заряджати їх потрібно, коли індикатор батареї показує одну паличку. Літій-іонні акумулятори, підтримують тільки певну кількість перезаряджень.

Як продовжити життя акумулятора в смартфоні андроїд або будь-якому іншому

Завжди намагайтеся тримати акумулятор в прохолодному місці. Звичайно, ми не можемо контролювати погоду, але ви можете не залишати свій смартфон в нагрітому автомобілі або під прямими сонячними променями.

Крім того, перевірте батарею під час зарядки. Якщо виявиться надмірно гаряча, зарядний пристрій може бути несправним.

Заряджайте акумулятор правильно, відповідно до його типом. Більшість нових смартфонів мають літій-іонні акумулятори, в той час як старі, як правило нікелеві.

Прочитайте етикетку на зворотному боці батареї або технічні специфікації в керівництві, щоб визначити тип.

Корисні рекомендації щоб продовжити життя акумулятора смартфона на будь-який ОС включаючи андроїд

Батареї на основі нікелю (нікель - кадмієві або нікель - металогідридні), як правило, страждають від незрозумілого явища, відомого як «ефект пам'яті».

«Ефект пам'яті» походить від біохімічних процесів в батареї і в багатьох випадках, вводить в оману споживачів.

Якщо заряджати акумулятор частково велика кількість раз, батареї «забуває», що повністю контролює весь заряд.

Батареї на основі нікелю, які страждають від ефекту пам'яті можна відновити - потрібно повністю розрядити, а потім повністю зарядити (іноді в кілька разів).

Гарне правило для цього типу акумуляторів - розряджати повністю один раз в два-три тижні.

Літій-іонні можна підтримувати за рахунок ретельної підзарядки піддаючи їх частковому навантаженні. Вони не вимагає «відновного ремонту».

Незалежно від типу батареї використовуйте лише зарядний пристрій для вашої батареї і припиніть використання зарядного пристрою, який викликає надмірне нагрівання.

Зберігайте батареї належним чином. Якщо батарея не використовуватиметься протягом деякого часу, витягніть її зі смартфона і зберігайте в сухому, прохолодному місці (герметичний контейнер в холодильнику, але не морозильна камера).


Літій-іонні батареї не призначені для роботи при знижених температурах, так що давайте батареї посидіти поза холодильником протягом принаймні, однієї години, перш ніж використовувати її знову.

Протягом довгого часу, може накопичитися бруд на контактах, яка знижує ефективність передачі енергії.

Очистіть їх за допомогою ватного тампона або ізопропіловий спирт. Якщо контакти виконані з двох різних металів, таких як золото і олово, відбувається корозія відома як «біметал або гальванічна».

Тоді для очищення такої контактної корозії часто потрібні розчинники, такі як ацетон.

Будьте обережні: це розчинник розчиняє пластик, так що використовуйте Q-Tip, щоб уникнути пошкодження корпусу батареї або самого смартфона. Успіхів.

Проблемою будь-якого смартфона є малий час його роботи в автономному режимі. Звичайні телефони, попередники смартфонів, працювали без підзарядки по кілька днів. Акумулятор сучасних гаджетів сідає за день, максимум за два. Це плата за великі екрани, мультимедійні додатки, вихід в інтернет і т. П. Тому доводиться дуже часто заряджати акумуляторну батарею, від чого вона починає деградувати вже через рік після використання. І щоб продовжити термін служби акумулятора смартфона, важливо правильно заряджати його поки він новий. Про те, як правильно заряджати новий акумулятор смартфона, ведеться чимало дискусій. Давайте, спробуємо розібратися в цьому питанні.

Для початку варто сказати кілька слів про різновиди АКБ, застосовуваних в телефонах. В сучасних смартфонах використовуються літій─іонние (Li─Ion) і літій─полімерние (Li─Pol) акумуляторні батареї. Що це за пристрої?


Що це за пристрої


Літій─іонние акумулятори прийшли в побутову електроніку, витісняючи і АКБ. Літій─іонние акумулятори перевершували за своїми характеристиками вищевказані за винятком струму розряду. У них це значення істотно нижче. Але оскільки в смартфонах, планшетах і ноутбуках це не настільки важливо, літієві АКБ міцно зайняли цю нішу.

В літієвих АКБ основна проблема полягала в використанні літієвих електродів. Через нестабільність літію не вдалося створити безпечне джерело енергії для споживчих пристроїв. Тому виробники стали розробляти електроди з літію, а з різних його сполук. І з невеликою втратою енергетичної щільності їм вдалося домогтися створення батарей з необхідними характеристиками.

Рекомендуємо додатково прочитати статтю про те, акумуляторну батарею.
Так були розроблені літій─іонние акумулятори з негативним електродом з вуглецевих матеріалів. Як активної маси позитивного електрода стали використовувати оксиди кобальту. Цей матеріал має потенціал 4 вольта щодо вуглецевого електрода, в якому інтеркалірованних літій. Тому більшість літій─іонних акумуляторів мають напругу 3─4 вольта.


В процесі розряду літій─іонной АКБ на негативному електроді відбувається деінтеркаляції Li з вуглецевого матеріалу. На позитивному електроді йде Інтеркаляція літію в оксид. Коли акумуляторна батарея заряджається, то ці процес йдуть у зворотний бік. В системі немає металевого Li. Процес заряд-розряд являє собою перенесення іонів Li між електродами. Їх навіть стали називати акумуляторами типу «крісла-качалки».

У смартфонах також використовуються літій─полімерние акумуляторні батареї (Li─Pol). В їх основу покладено перехід полімерів в напівпровідник. Це відбувається при впровадженні в їх структуру іонів електроліту. В результаті цього процесу провідність полімерного матеріалу значно зростає. Вчені працюють в напрямку пошуку полімерного матеріалу, який би замінив рідкий електроліт. Такі пошуки ведуться, як для Li-Ion акумуляторів, так і для батарей з металевим Li. У останніх в разі використання полімерного електроліту енергетична щільність може вирости в кілька разів у порівнянні з літій─іоннимі.

Зараз виробники акумуляторів вже освоїли серійний випуск літієвих батарей наступних видів:

  • полімерні електроліти, в які впроваджені солі літію. Це може бути не один полімер, а суміш;
  • сухі електроліти на основі полімеру. В більшості своїй це поліетиленоксид з різними солями літію;
  • мікропористі матриці, куди впроваджені неводні розчини солей літію.

Зарядний пристрій для акумулятора смартфона

Тепер, що стосується зарядного пристрою (ЗУ) для акумуляторної батареї смартфона. Коротко розглянемо основні аспекти вибору ЗУ для смартфона:

  • оригінальна або універсальна зарядка. Краще заряджати смартфон від «рідного» ЗУ. Але якщо універсальну зарядку підібрати відповідно до характеристиками акумуляторної батареї смартфона, то різниці немає. Від комп'ютера заряджати безпечно, але довго;
  • яким струмом заряджати. ЗУ має заряджати струмом трохи більше максимального струму зарядки акумулятора. Це значення можна з'ясувати в характеристиках батареї. В більшості випадків при ємності АКБ смартфона до 1800 мАг ток зарядки 1 А. Якщо ємність більше, то 2 А;
  • кабель. Використовуйте для зарядки дата-кабель. Акумулятор смартфона ідентифікує по ньому зарядний пристрій. В іншому випадку процес зарядки може закінчитися сумно.

Нову АКБ слід розрядити до нуля, а саме до виключення смартфона. Після цього ставите його на зарядку від штатного мережевого зарядного пристрою. Подивіться в керівництві до телефону, скільки становить повний час зарядки батареї. При зарядці нового акумулятора смартфона в перший раз накиньте на той час ще пару годин. У разі зарядки оригінальним ЗУ ви можете не боятися перезарядити батарею. Такі зарядні пристрої відключають подачу струму при наборі нової акумуляторною батареєю ємності. Після повної зарядки нового смартфона ви користуєтеся їм як зазвичай.

Необов'язково намагатися розрядити якомога швидше. Головне не забудьте, що на зарядку новий смартфон потрібно буде поставити тільки після розрядки акумулятора до нуля. І так новий акумулятор потрібно буде заряджати і розряджати 3─4 рази. Після цього вже заряд робиться в штатному режимі.


При подальшій експлуатації новий вже не потрібно розряджати до нуля. Більше того, це небажано. Потрібно ставити акумулятор заряджати при розрядці батареї до рівня 12─14%. До речі, і заряджати до 100% батарею смартфона не потрібно, якщо він вже не новий. Досить довести рівень заряду до 80─90%.

Фахівці рекомендують раз на місяць проводити тренування акумулятора телефону. Вона полягає в тому, що акумулятор розряджається до нуля і заряджається до 100%. Не забувайте смартфон на зарядці тривалий час, якщо ви користуєтеся «Нерідний» зарядками. Це загрожує виходом акумулятора з ладу. Будьте обережні при використанні зарядок сторонніх виробників, призначених для прикурювача в автомобілі. Підбирайте такі зарядні пристрої під характеристики акумуляторної батареї свого нового смартфона.

Існують такі пристрої, які в народі називають «жабами» за їх зовнішній вигляд. З їх допомогою можна заряджати АКБ безпосередньо без смартфона. До їхнього вибору також потрібно підходити уважно. Вимоги ті ж, відповідність заряджається акумулятора смартфона по потужності, напрузі, струму.

Інструкція

Для початку треба повністю розрядити акумулятор, т. Е. До такої міри, щоб телефон сам вимкнувся. Далі відкрийте інструкцію користувача, там знайдіть главу, присвячену першій зарядці телефону. Тут же буде вказано, який час для цього буде потрібно. Після підключіть зарядний пристрій. Повний набір енергетичної ємності акумулятора займе близько десяти-вісімнадцятої години.

Телефон можна залишати на зарядку на ніч. При цьому бажано його відключити, щоб батарея була зосереджена тільки на нагромадженні енергоресурсу, а не на поділі його по електроніці пристрої.

Коли індикатор покаже, що батарея повна, це означає, що закінчений швидкий заряд, далі продовжується повільний. Вам не слід тримати акумулятор на зарядку більше двадцяти чотирьох годин, щоб не допустити перенакопичення енергії.

Подібну процедуру від повної розрядки до повної зарядки потрібно провести два-три рази, тоді ваш телефон буде готовий прослужити вам більше за часом навіть при великому навантаженні і маленьких температурах. У просторіччі такий процес називається «тренування». Однак вона необхідна тільки для нікелевих батарей, якщо у вас літієва - вона не потребує «тренуванні», її відразу можна використовувати в звичайному режимі.

Нікелеві (NiMH - нікель-метал гидридні) батареї і згодом рекомендовано ставити на зарядку за умови її повної відсутності. Систематична тривала зарядка (наприклад, в нічний час) може зменшити його корисну ємність.

Літій-іонні (Li-Ion) батареї, навпаки, припускають тривалу зарядку. Якщо індикатор показав наповнення, це означає набрано лише близько вісімдесяти відсотків, що залишилися двадцять будуть накопичені протягом наступних двох-трьох годин.

Мобільний телефон - невибаглива пристрій, при експлуатації якого регулярно потрібно робити тільки дві речі: платити за послуги зв'язку та заряджати акумулятор. Батареї в переважній більшості випадків є літієво-іонними, з написом Li-ion на корпусі. Щоб максимально продовжити термін служби такого акумулятора, заряджайте його правильно.

Вам знадобиться

  • - зарядний пристрій;
  • - справна електрична розетка 220 В.

Інструкція

Живити акумулятор від мережі за допомогою зарядного пристрою, який, як правило, входить в комплект при продажу мобільного телефону. Для цього роз'єм пристрою підключіть до гнізда стільникового. Після цього електричну вилку вставте в справну розетку з напругою 220 В.

Не заряджайте акумулятор стільникового поблизу опалювальних приладів і інших локальних джерел тепла. Розкид температур, при якому пристрій «відчуває себе» нормально, становить 19-35 градусів Цельсія.

Якщо ви принесли мобільний телефон взимку з вулиці, не ставте його відразу на зарядку. Зачекайте 30-40 хвилин, щоб акумулятор встиг відігрітися до кімнатної температури. При сильному охолодженні доцільно почекати 1-1,5 години.

В процесі експлуатації мобільного телефону стежте за рівнем заряду акумулятора за спеціальним значку на дисплеї. Не чекайте до повного виснаження батареї. Користуйтеся таким правилом: як тільки рівень заряду становить менше половини - підключайте акумулятор до мережі. Цим ви продовжите термін служби пристрою.

Один раз в два-три місяці дозвольте акумулятора сісти повністю. Це необхідно для налагодження роботи мікросхеми, яка контролює стан батареї.

Не залишайте телефон на зарядці на ніч і на час свого тривалої відсутності в приміщенні. Не виключені випадки загоряння пристроїв. Навіть якщо бачите, що акумулятор ще не зарядився, його можна сміливо відключати від мережі, ніякої шкоди пристрою це не принесе.

Відео по темі

Зверніть увагу

В якості джерела живлення для акумулятора також може бути використаний USB-кабель комп'ютера, автомобільний зарядний пристрій, звичайні батарейки, підключені за особливою схемою, спеціальні прилади від уже звичної «жаби» до таких технічних новинок типу ручки-зарядника.

Корисна порада

Зазвичай акумулятора вистачає на 300-400 циклів зарядки. Якщо ви купуєте пристрій запас і починаєте експлуатувати його після тривалого зберігання, будьте готові до того, що його ємність може виявитися менше звичайної.

Нерідко люди скаржаться, що недавно куплений li-ion акумулятор швидко розряджається. наприклад, новий телефон вже через пару місяців тримає зарядку набагато менший час, ніж відразу після покупки. Виявляється, в цьому винен не сам акумулятор і не його виробники, а господар, неправильно використовує батарею.

Вам знадобиться

  • Аккумулятор, ЗП.

Інструкція

Широко відомий метод «розгону» батареї. Але він придатний тільки для нікелевих джерел живлення. При використанні літій-іонних акумуляторів, цей метод доведеться злегка переробити. Після покупки перевірте, чи є ще заряд в акумуляторі. Якщо є, приступайте до розрядки. Швидше за все це робиться в режимі розмови, прослуховування музики, фотографування, відеозйомки, GPRS, високих налаштуваннях яскравості дисплея. Телефон повинен розрядитися так, щоб значок батареї почав блимати, попереджаючи про виснаження запасів енергії.

Тепер можна поставте апарат на зарядку. Дочекайтеся, поки індикатор не покаже повну зарядку. Можна продовжити зарядку ще деякий час. Намагайтеся не користуватися приладом, поки заряджається його акумулятор. Наприклад, якщо ви заряджаєте телефон, постарайтеся з нього не дзвонити і зробіть так, щоб і вам ніхто не дзвонив, тобто заряджайте телефон у вимкненому стані.

Час роботи li-ion акумулятора може варіюватися в залежності від інтенсивності використання апарату і умов навколишнього середовища. У холоді, наприклад, батарея буде витрачати набагато більше ресурсів, ніж в теплі. Використання вбудованого спалаху на фотоапараті так само призведе до підвищеного енергоспоживання. Включені GPRS, mp-3 плеєр, радіо і т.п. в стільниковому телефоні теж скорочують час роботи акумулятора.

Корисна порада

Завжди майте при собі запасний заряджений акумулятор. Це врятує вас у разі несподіваної розрядки основного джерела живлення.

джерела:

  • акумулятори li ion для телефонів

Деякі вважають, що одна з найважливіших частин невеликого мобільного комп'ютера - це його акумулятор. За нею необхідно правильно доглядати, щоб уникнути її передчасного псування.


Інструкція

Перевірте акумулятор при ПОКУПЦІ нетбука. Ця можлівість доступна всім покупцям, за вінятком ситуации, коли ви купуєте мобільний комп'ютер в інтернет-магазині. Підключіть нетбук до мережі змінного струму та увімкніть його. Почекайте деякий час, дозволивши акумуляторної батареї повністю зарядитися. Тепер подивіться свідчення індикатора, розташованого в системному треї.

Якщо рівень заряду не піднімається вище 98%, то краще відмовтеся від даного мобільного комп'ютера. Швидше за все, його акумулятор не зовсім якісний. Тепер навчитеся правильно заряджати акумуляторну батарею нетбука.

Вимкніть мобільний комп'ютер і підключіть його до електромережі. Якщо на корпусі пристрій розташований індикатор, який показує рівень заряду батареї або просто змінює колір в тому випадку, якщо вона повністю заряджена, то стежте за його показаннями. Вимкніть нетбук від мережі змінного струму, переконавшись в тому, що рівень заряду батареї досяг максимуму.

Увімкніть мобільний комп'ютер. Залиште його включеним до тих пір, поки акумулятор розрядиться. Повторіть подібний цикл кілька разів. Якщо ви хочете продовжити термін служби батареї, то намагайтеся не використовувати її в тих випадках, коли ви можете підключити обладнання до мережі змінного струму.

Ні в якому разі не зберігайте повністю розряджений акумулятор окремо від нетбука. Рекомендують зарядити батарею на 40-60% перед витяганням. Навіть в тій ситуації, коли ви більшу частину часу використовуєте мобільний комп'ютер в домашніх умовах, намагайтеся раз в 2-3 місяці підключати до нього батарею. Це запобігти псуванню елемента живлення.

Подбайте заздалегідь про придбання додаткової акумуляторної батареї. Це позбавить вас від неприємних пошуків аналогічної моделі в майбутньому. І ви зможете досить довго обходитися без необхідності заряджати ваш нетбук.

Користувачі сучасних пристроїв з автономними джерелами живлення знають, що іноді для ремонту акумуляторної батареї, що складається з Li-ion елементів живлення (наприклад типорозміру 18650), необхідно замінити кілька елементів на нові. При цьому обов'язково потрібно володіти навиком пайки цих елементів. Але процес пайки володіє деякою специфікою.

Уявіть ситуацію - ви придбали новий смартфон або новий акумулятор для нього. До цього в інтернеті ви десь бачили інформацію про те, що перший раз батарею потрібно заряджати за спеціальним алгоритмом. Чи так це насправді і якщо так, то як заряджати пристрій?

Дійсно, якщо пробігтися по форумам або соціальним мережам , Можна побачити, що для першої зарядки потрібно використовувати особливу процедуру, яка дозволить, так би мовити, «прокачати» акумулятор смартфона або планшета. Суть в тому, що автономність сучасних девайсів невелика - в середньому, пара-трійка днів в щадному режимі, після чого девайс потрібно ставити на зарядку. Якщо користуватися пристроєм постійно, воно розрядиться в перебігу декількох годин. Як тут не згадаєш мобільні телефони, які можна було тижнями не заряджати ...

Але ми злегка відволіклися від основної теми. Для того, щоб новий акумулятор краще тримав заряд, нібито і потрібно зарядити його якось по-особливому алгоритму, інакше батарея буде швидко розряджатися.

Різних інструкцій в мережі - маса. Ось деякі з них:

  • Розряджати смартфон повністю, після чого заряджаєте від мережі. Після того, як він зарядиться, 2-3 години не відключаєте його від мережі.
  • Даєте попрацювати пристрою, поки воно не розрядиться до 10%, ставите на зарядку і заряджаєте протягом 10-12 годин.
  • Три рази розряджається пристрій повністю (до нуля) і всі ці три рази заряджаєте його до 100% від зарядного пристрою.

Не дивно, що користувачі плутаються, задають питання, а часом вдаються до зовсім непотрібним процедурам. Не поспішайте заряджати або розряджати свій телефон або смартфон, прочитайте цю статтю до кінця!


Акумуляторні батареї та їх різновиди

Існує кілька основних видів акумуляторних батарей, які використовуються у виробництві мобільних пристроїв:

  • Ni-Cd (нікель-кадмієві)
  • Ni-MH (нікель-металогідридні)
  • Li-ion (літій-іонні)
  • Li-Pol (літій-полімерні)

Перші два види, а саме нікель-кадмієві та нікель-металогідридні акумулятори, використовувалися на старих кнопкових телефонах. Тих самих, яких випускалися багато років тому і які, на відміну від сучасних смартфонів, були в першу чергу засобом для зв'язку.

Ці види акумуляторних батарей відрізнялися надійністю, однак були у них недоліки. Один з них - це так званий «ефект пам'яті», під яким мається на увазі оборотна втрата ємності, яка в тому числі може бути викликана порушенням рекомендованого режиму зарядки, наприклад, якщо почати заряджати акумулятор до того моменту, коли він буде повністю розряджений. Згодом такі акумулятори дійсно вимагають «прокачування». Тоді-то і з'явилася інформація про «прокачування» батареї, в тому числі для щойно купленого пристрою.


Тоді-то і з'явилася інформація про «прокачування» батареї, в тому числі для щойно купленого пристрою

Але часи змінюються, технології удосконалюються. Якщо раніше використовувалися нікель-кадмієві та нікель-металогідридні батареї, то сьогодні застосовуються літій-іонні і літій-полімерні акумулятори. Вони використовуються повсюдно, в тому числі в смартфонах, планшетах, ноутбуках і т.д. Такі батареї відрізняються високою потужністю, безпекою, порівняно невеликими розмірами. Крім того, в них практично повністю відсутня «ефект пам'яті», про який ми згадували вище, а тому ніякі особливі цикли заряду їм не потрібні.

Що це означає? А значить це, що якщо ваш пристрій працює за допомогою літій-іонного або літій-полімерного акумулятора, заряджайте його самим звичайним способом, не вдаючись до маніпуляцій, які описані в радах вище.


Втім, якщо ви все ж скористаєтеся порадами з якогось форуму, навряд чи щось зміниться.

І все ж у літієвих акумуляторів є свої особливості. Ось деякі з них:

  • Вони чутливі до низьких температур, тому намагайтеся менше користуватися пристроєм на морозі.
  • Літієві батареї «не люблять» повного розряду, тому намагайтеся не допускати, щоб ваш пристрій повністю розряджати.
  • Є думка, що оптимальний стан літієвий акумулятор - близько 50% заряду, тобто заряджати його до 100% теж нібито небажано - досить 80-90%. Так це чи ні, сказати складно.

З досвіду використання можемо сказати наступне - розряд залежить не тільки від ємності акумулятора, але і від оптимізації системи пристрою. Якщо оптимізація погана, навіть при дуже потужній батареї розряд буде відбуватися дуже швидко. Зрозуміло, при інших рівних, включаючи модель процесора, діагональ екрану, його дозвіл і т.д. І танці з бубнами в вигляді «прокачування» акумулятора вже не допоможуть.

Акумулятори в мобільних пристроях уразливі: неправильна, занадто довга зарядка може пошкодити літій-іонні батареї і їх ємність знизиться. Експерти з компанії Cadex (виробника аналізаторів акумуляторів) можуть дати кілька порад, щоб ви могли продовжити термін експлуатації і оптимізувати ефективність батареї вашого мобільного пристрою:

  • Не залишайте прилад підключеним до розетки на всю ніч. У більшості випадків зарядний пристрій не відключається автоматично після того, як батарея буде повністю заряджена, а безперервний потік потужності перевантажує акумулятор і може привести до його пошкодження.
  • Заряджайте телефон на 100%, а лише частково, наприклад на 85%. Це збільшить термін його експлуатації.
  • Не чекайте, поки акумулятор розрядиться до 10% або нижчого рівня. У міру можливості заряджайте його хоча б невеликими порціями.

Експерти з компанії Cadex підрахували, що звичайні літій-іонні батареї, якщо їх розрядити до 10%, а потім повністю зарядити, можуть витримати від 300 до 500 таких циклів, перш ніж втратять свою ефективність. У той же час, якщо мобільний пристрій підключати до електромережі, не чекаючи падіння рівня заряду нижче 50%, термін служби батареї може збільшитися в чотири рази.

Що криється за цими трюками з зарядкою?

Принципово, звичайно, це правильно, що акумулятори не слід повністю ні заряджати, ні розряджати. Однак в більшості (сучасних) пристроїв виробники вже подбали про дану проблему. У багатьох смартфонів зарядка зупиняється, як тільки акумулятор заряджений (майже) на 100%, навіть якщо пристрій залишається підключеним до розетки.

Відновлюється процес лише тоді, коли запаси батареї падають нижче певного рівня (наприклад, 95%). Це твердження зроблено нами на основі досвіду по вимірах тривалості зарядки різних пристроїв в лабораторії Chip.

Те ж саме стосується і розрядки. В цьому плані виробники теж піклуються про те, щоб пристрій уникало виключення при повному вичерпанні запасів батареї. Саме тому до інструкції на дисплеї 0%, також як і до 100%, треба ставитися поблажливо, так як ці цифри не завжди коректно відображають реальний стан акумулятора. На ці заходи, що вживаються виробниками, до речі, вказують і фахівці з Cadex.

Остерігайтеся глибокої розрядки акумулятора


При звичайному використанні пристрою ви навряд чи сильно йому нашкодите. Рекомендації Cadex, на нашу думку, тягнуть за собою деякі незручності і швидше підходять тим користувачам, які аж надто трепетно ставляться до свого акумулятора.

Йдеться про той випадок, якщо довгий час не користуватися телефоном, залишивши його з порожньою батареєю. Тільки тоді відбувається так звана «глибока розрядка», яка дійсно може привести до пошкодження акумулятора.

Що це за пристрої?
Чи так це насправді і якщо так, то як заряджати пристрій?
Що це означає?
Що криється за цими трюками з зарядкою?