Як продовжити життя літієвої батареї?

Для кожного власника будь-якого сучасного девайса важливу роль відіграє батарея і час її автономної роботи. А для деяких людей це принципове питання при виборі і покупці пристрою.

Всім відомо, що автономності мало не буває. Великі екрани, багатоядерні процесори, активний інтернет-серфінг просто виснажують батарею, аж до того, що ви починаєте носити зарядку разом з телефоном.

Дуже часто можна почути висловлювання, що не треба розробникам мудрувати над тонкістю смартфона, краще б зробили батарею на кілька міліметрів товще, а час її роботи на кілька годин триваліше. Але поки виробники нас не почули, доводиться самим економити витрати батареї.

Сьогодні широко використовуються літій-іонні і літій-полімерні батареї. Давайте познайомимося з ними ближче.

Літій-іонні батареї (Li-ion) - це тип електричного акумулятора, який широко поширений в сучасній техніці. Найчастіше їх застосовують в мобільних телефонах, смартфонах, ноутбуках, цифрових фотоапаратах, відеокамерах. Перший літій-іонний акумулятор випустила корпорація Sony в 1991 році. В середньому число циклів заряд / розряд в літій-іонної батареї до втрати 80% ємності складає 600 циклів. Це означає, що при щоденній зарядці акумулятор протримається близько 2 років. Літій-іонні батареї (Li-ion) - це тип електричного акумулятора, який широко поширений в сучасній техніці

Літій-полімерний акумулятор (Li-pol) - це фактично аналог літій-іона, але з удосконаленою конструкцією. В якості електроліту використовується полімерний матеріал з додаванням гелеобразного літій-провідного наповнювача. Літій-полімерні батареї широко використовуються в мобільних телефонах, смартфонах і цифрову техніку. Літій-полімерний акумулятор (Li-pol) - це фактично аналог літій-іона, але з удосконаленою конструкцією

Отже, давайте почнемо з того, чого ж все-таки не варто робити з батареєю.

У період, коли ви активно користуєтеся пристроєм і регулярно ставите на зарядку, стежте за тим, щоб акумуляторна батарея заряджала до 100%. Це допоможе максимально продовжити термін її життя. Вчені з Інституту Пауля Шерера (Швейцарія) виявили, що літій-іонні акумулятори мають ефект пам'яті, тому підтримувати рівень заряду за допомогою регулярної підзарядки не рекомендується.

Постарайтеся приблизно визначити час, коли ви зможете поставити пристрій на зарядку так, щоб до часу наступної зарядки воно розрядилося приблизно до 10-20%. Розряджати літієві батареї до «нуля» також не варто. Кожна батарея має параметр саморазряда. Може трапитися так, що при розряді близько 0% ви вчасно не встигнете поставити на зарядку, і батарея розрядиться в повний нуль сама по собі, навіть при вимкненому пристрої - це називають «глибоким» розрядом. У такому випадку можуть виникнути проблеми з самим девайсом. Мікроконтролер, який відповідає за заряд, не зможе почати процес зарядки, і вам доведеться звертатися в сервісний центр, щоб зробити «пуск» батареї. А в гіршому випадку батарея може зовсім вийти з ладу, і тоді вже доведеться купувати новий акумулятор.

Для тривалого зберігання батарею необхідно підтримувати в стані полузаряда. Наприклад, батарея з зарядом в 40% при кімнатній температурі за рік розрядиться за все на 4%, а при заряді 100% на спеці 40 градусів розряд складе 35% за рік.

Якщо ви часто подорожуєте, і у вас немає можливості правильно заряджати батарею від мережі, вам на допомогу прийде «Power Bank» . Це пристрій, по суті, являє собою портативний запас енергії, який завжди при вас. Підбирати Power Bank варто так, щоб його ємність була більше ємності вашого акумулятора. В іншому випадку пристрою не вистачить сил зарядити акумулятор до кінця. Але варто пам'ятати, що сам банк енергії також складається з акумуляторів, при зарядці яких також варто дотримуватися правил. Ще існують зарядні пристрої, які працюють від сонячної енергії.

Повний цикл розрядки-зарядки батареї варто проводити не частіше, ніж 1 раз на місяць. Це допоможе провести калібрування і струснути батарею, після чого вона може навіть почати працювати краще.

Життєвий цикл батареї також залежить від глибини розряду перед наступною зарядкою. Також негативно на батарею впливає зарядка високими струмами. На літій-полімерні і літій-іонні батареї великий вплив має напругу заряду. Наприклад, акумулятор почне вдвічі швидше втрачати ємність від циклу до циклу, якщо підвищити напругу заряду всього на 4%.

Не забувайте і про факт старіння! На жаль, навіть якщо не використовувати літієвий акумулятор, він все одно старіє. За два роки батарея може втратити близько 20% ємності. А це означає, що не треба запасатися батареями наперед або дуже сильно їх економити.

Захистіть девайс від перепадів температури. Техніка і висока (низька) температура зовсім несумісні, особливо це стосується акумуляторів. Наприклад, низька температура прискорює розрядку літій-іонної батареї (Li-ion), а також зменшує її експлуатаційний термін. Але існують літій-полімерні (Li-pol) акумулятори, які здатні працювати без збою при температурі -20 ° C. Наприклад, відомі виробники завжди вказують, при якій температурі батарея буде працювати оптимально.

Важливо! При низьких температурах акумулятор може працювати без збою, але це зовсім не означає, що його можна також і заряджати на холоді. Низькі температури сильно обмежують сприйнятливість акумуляторів до заряду. Оптимальна температура для зарядки батареї від 20 до 26 ° C.

Температурний режим заряду літій-полімерних і літій-іонних батарей може вплинути на їх ємність.

Зверніть увагу! Літій-іонну батарею не рекомендується піддавати впливу температури вище 60 ° C. Значне перегрівання або сильне механічне пошкодження можуть призвести до вибуху або самозаймання літієвого елемента.

Не залишайте зарядний пристрій в розетці. З метою безпеки необхідно відключати зарядку від електромережі після того, як зарядили необхідний апарат. Як не крути, ви економите енергію (нехай, зовсім небагато, але все ж), а також захищаєте себе від непередбаченого короткого замикання і загоряння.

Не забувайте, що всі пристрої мають свій термін придатності. Батареї - не виняток. Щоб ваш незамінний електронний друг якомога довше залишався в «свідомості», ознайомтеся з рекомендаціями щодо зберігання заряду батареї .

Якщо ж сталося непоправне, і вам необхідний новий акумулятор або зарядний пристрій, тоді ви прийшли за адресою. Магазин ВСІ ЗАПЧАСТИНИ пропонує широкий асортимент батарей, зарядних пристроїв, а також інші необхідні комплектуючі для смартфонів, мобільних телефонів і цифровий аудіо та відеотехніки .

Наталія Зінько