Mobile-review.com Огляд GSM-телефону Fly E130

  1. Фотографії Fly E130 в інтер'єрі зміст:
  2. Комплект поставки:
  3. Дизайн, розміри, керуючі елементи
  4. клавіатура
  5. дисплей
  6. батарея
  7. Камера
  8. Комунікації, пам'ять
  9. Робота з двома SIM-картами
  10. Меню
  11. враження
  12. ПОСИЛАННЯ по темі

Фотографії Fly E130 в інтер'єрі

зміст:

  1. вступ
  2. Дизайн, розміри, керуючі елементи
  3. клавіатура
  4. дисплей
  5. батарея
  6. Камера
  7. Комунікації, пам'ять
  8. Робота з двома SIM - картами
  9. Меню
  10. враження

Комплект поставки:

  • Телефон
  • Батарея Li-Ion 1000 мАг
  • Адаптер живлення
  • кабель miniUSB
  • Зарядний пристрій
  • Інструкція

Під брендом Fly виходить досить багато телефонів, деякі з них виходять дуже вдалими, деякі цілком собі посередні, але бувають і зовсім вже провальні моделі, які не рятує навіть їхня низька вартість. Ось однієї з таких повністю провальних моделей і є новий тачфон Fly E130. Апарат цілком привабливо виглядав свого часу на папері, а з урахуванням оголошеної ціни, яка становила менш 3 000 рублів, це цілком міг би бути хіт, так як з тачфонів в цій ціновій категорії є тільки один апарат на ринку, а саме, Alcatel OT -708. Але дива, на жаль, не відбулося, E130 виявився апаратом, в якому знайти плюси дуже важко. Записати його в конкуренти 708-ї моделі можна лише з дуже великою натяжкою, і то, здебільшого орієнтуючись на вартість продукту, а не на його функціонал.

Записати його в конкуренти 708-ї моделі можна лише з дуже великою натяжкою, і то, здебільшого орієнтуючись на вартість продукту, а не на його функціонал

До змісту >>>

Дизайн, розміри, керуючі елементи

Дизайн моделі досить приємний. Так, він трохи незграбний, але це додає апарату індивідуальність, хоча деяким користувачам може і не сподобатися. Кольорове рішення пропонується тільки одне, це поєднання чорного (основна частина корпусу) з помаранчевим (вставка на лицьовій панелі). Деякі користувачі на нашому форумі зробили припущення, що апарат передбачалося продавати через оператора Білайн, але це не так, колірне рішення - просто збіг, і не більше. У моделі використовується недорогий, але досить міцний глянсовий пластик, який дуже добре збирає відбитки пальців, правда, це не дуже сильно впадає в очі, так що страшного в цьому нічого немає. Єдине, на що варто звернути увагу, так це на те, що покриття корпусу досить швидко покривається дрібними подряпинами і потертостями, так що через деякий час зовнішність телефону не буде такою привабливою. До якості збірки немає ніяких нарікань, тут все відмінно, деталі підігнані впритул один до одного, нічого не скрипить і не люфтить.

У руці телефон лежить добре, незважаючи на незграбність корпусу, ніякого дискомфорту немає, та й з рук телефон не вислизає, хоча весь корпус глянцевий. Габарити телефону порівняно невеликі для тачфона - 101х56х12.5 мм, вага 76 грам.

Порівняння з HTC Smart:

Порівняння з HTC Smart:

На лівій бічній поверхні апарату розташовується невелика здвоєна клавіша регулювання гучності. Незважаючи на невеликі розміри, користуватися клавішею зручно, вона розташовується саме там, де і повинна, і під час розмови ви без зусиль знайдете її. На правій бічній поверхні розмістився стандартний 3.5 мм аудіороз'єм, а під ним стандартний miniUSB роз'єм.

5 мм аудіороз'єм, а під ним стандартний miniUSB роз'єм

На нижньому торці пристрою немає ніяких елементів, а ось на верхньому на самому краю знаходиться отвір для кріплення шнурка / ремінця.

На нижньому торці пристрою немає ніяких елементів, а ось на верхньому на самому краю знаходиться отвір для кріплення шнурка / ремінця

На задній стінці телефону розмістився об'єктив вбудованої VGA камери, а поруч з ним - динамік для відтворення сигналу виклику і інших звуків.

Задня стінка апарату за сумісництвом є і кришкою акумуляторного відсіку, кріплення її надійне, люфту немає, і ймовірність його появи з часом невелика. Єдине, що знімати кришку не дуже зручно, спеціальний паз, розташований на верхньому торці, невеликий, до того ж зміщений до краю, а фіксатори тримають кришку дуже надійно, так що при відкритті будьте обережні, тому що ймовірність зламати нігті дуже висока.

До змісту >>>

клавіатура

Клавіатура складається з трьох невеликих клавіш під дисплеєм, хід їх невеликий, а натискання м'яке. Для зручності роботи клавіші трохи зігнуті, так що палець лягає точно на ту клавішу, на яку ви натискаєте, і зачепити сусідню буде важко.

Для зручності роботи клавіші трохи зігнуті, так що палець лягає точно на ту клавішу, на яку ви натискаєте, і зачепити сусідню буде важко

Бічні клавіші відбою і прийому мають тьмяну підсвічування, чого, втім, для роботи з ними досить, центральна ж зовсім не підсвічується.

Блокування екрану і клавіатури здійснюється одноразовим натисканням клавіші відбою в режимі очікування, розблокування - послідовним натисканням клавіші відбою, потім клавіші прийому виклику.

До змісту >>>

дисплей

В апараті встановлений невеликий 2.8 "(43х57 мм) сенсорний дисплей з роздільною здатністю 240х320 пікселів, виконаний за TFT технології і здатний відображати до 262 000 кольорів. Екран в апараті резистивний, найкраще він реагує на натискання стилуса, в комплекті якого немає, натискання ж пальця він обробляє погано, причому погано до такої міри, що робота з апаратом перетворюється на катування. На дисплеї E130 може відображатися до 8 рядків тексту, ще три рядки виділено під службову інформацію. Якість картинки біля екрану E130 невисока, та до того ж кути огляду маленьки е, як по вертикалі, так і по горизонталі. На сонці дисплей сліпне практично повністю, і інформацію на ньому можна розібрати з працею.

На сонці дисплей сліпне практично повністю, і інформацію на ньому можна розібрати з працею

До змісту >>>

батарея

В апараті встановлена ​​літій-іонна батарея ємністю 1000 мАг, за даними виробника, з нею телефон здатний пропрацювати до 300 годин в режимі очікування і до 4 годин в режимі розмови. В умовах московських мереж операторів апарат працював в середньому 3 доби при 15-20 хвилинах розмови в день, близько 1 години прослуховування музики і до 15 хвилин використання інших функцій. Час роботи невелика, а при збільшенні навантаження воно скоротиться десь до 1.5 доби. Індикатор батареї в телефоні має всього три поділки, але свідчення досить точні, так що приблизно час роботи E130 завжди можна розрахувати. Заряджати телефон можна як від мережі, так і по USB при підключенні телефону до ПК. Час повного заряду батареї становить приблизно 2.5 години.

5 години

До змісту >>>

Камера

В апараті встановлена ​​простенька VGA камера без можливості зйомки відео. Об'єктив камери втоплений в корпус, що запобігає його забруднення і пошкодження. Апарат може робити знімки з роздільною здатністю: 240х320, 320х240 і 640х480. Можливо вибрати якість знімків: низьке, середнє і хороше. Також можна включити нічний режим зйомки і активувати таймер спрацьовування. Всі настройки можна робити швидко, через інтерфейс камери, просто натискаючи на потрібну іконку, ну або ж через меню налаштувань.

У фотоальбомі знімки відображаються списком, при перегляді фотографій по одній ви можете масштабувати їх, а також перевертати. Через налаштування ім'я знімка можна змінити, також знімок можливо використовувати в телефоні, наприклад, в якості шпалер головного екрану або ж у телефонній книзі, присвоївши його контакту.

До змісту >>>

Комунікації, пам'ять

З'єднання апарату з ПК здійснюється по USB версії 1.1, так що швидкість передачі даних невисока. При підключенні апарату доступний лише режим знімного диска, який активується, тільки коли телефон вимкнений. Якщо підключення вироблялося при включеному апараті, то буде запит на виключення і перехід телефону в режим знімного диска, після завершення роботи в цьому режимі апарат доведеться включати самостійно. Так, в режимі знімного диска для користувача доступна тільки карта пам'яті, отримати доступ до внутрішньої пам'яті апарата можна.

Обсяг власної пам'яті телефону становить смішні за сьогоднішніми мірками 2.9 МБ, але в апараті є і підтримка карт пам'яті формату microSD, слот під які розташовується під акумуляторною батареєю телефону. Максимальний об'єм карт пам'яті, підтримуваний телефоном, становить 8 ГБ.

Телефон має підтримку GPRS, клас 12, як модем пристрій працювати не може.

Крім цього в апараті є Bluetooth версії 1.2 з підтримкою тільки основних профілів: HFP, FTP, OPP, SPP. Робота Bluetooth в телефоні не викликає нарікань, проблем зі з'єднанням з іншими пристроями і відправкою / отриманням даних немає.

До змісту >>>

Робота з двома SIM-картами

Якщо вже Fly реалізував підтримку двох SIM-карт в бабушкофони Fly Ezzy, то було б дивно, якби компанія змінила собі і випустила б на ринок Fly E130 з підтримкою тільки однієї SIM-карти.

Якщо вже Fly реалізував підтримку двох SIM-карт в бабушкофони Fly Ezzy, то було б дивно, якби компанія змінила собі і випустила б на ринок Fly E130 з підтримкою тільки однієї SIM-карти

Традиційно для останніх моделей компанії реалізована підтримка двох карт з одним радіомодулем, що означає можливість одночасної роботи карт лише в режимі очікування. Два слота під SIM-карти розташовуються під акумуляторною батарей, доступ до них відкривається вільний. Карти рівнозначні, в телефоні відображаються в залежності від обраного слота як SIM1 і SIM2.

На головному екрані телефону виводяться дві шкали прийому, які позначені цифрами 1 і 2, крім цього на головному екрані відображається назва обох операторів. Службові іконки, наприклад, вхідного повідомлення або активного інтернет-з'єднання, також позначені цифрами. У меню апарату для карт йде чітке розділення інформації, так що заплутатися тут неможливо. Є можливість відключити одну з карт або ж вимкнути обидві. Під час набору номера можна швидко вибрати карту, з якої ви хочете зробити дзвінок.

До змісту >>>

Меню

Головне меню телефону представлено у вигляді матриці 3х4, іконки непогано промальовані, підміню виконано у вигляді вертикальних списків. При навігації по меню помітні сильні пригальмовування, особливо не сподобалася велика затримка при виконанні дій, причому це спостерігається не тільки при запуску будь-якої функції, а навіть при переході в якійсь із розділів меню.

Для швидкого переходу до потрібних пунктів є меню «Ярлики», яке користувач формує на свій розсуд. У цьому меню можна не тільки міняти пункти меню, а й сортувати їх в потрібному порядку.

Меню апарату непогано локалізовано, шрифти рівні й добре читаються. Є і предикативне введення тексту eZi (аналог T9) для російської та англійської мови, без словника.

Введення даних в апараті здійснюється за допомогою віртуальної клавіатури зі стандартною телефонної розкладкою. Клавіатура не дуже зручна в роботі, площа для кожної клавіші невелика, мова, а також великі і малі літери, переключаються послідовно, як в класичних апаратах від Fly, натисканням на клавішу # або через меню налаштувань методу введення. Як вже говорилося вище, дисплей E130 не пристосований для роботи з ним пальцями, так що і набір тексту викликає труднощі, навіть незважаючи на наявність не настроюється вібровіддачі, набирати текст на екранній клавіатурі пальцями дуже складно.

Так, віртуальна телефонна клавіатура для набору номера в апараті зручніше тієї, що служить для набору тексту.

Телефонна книга. У пам'яті апарату може зберігатися до 1000 контактів. Для кожного можна записати ім'я (до 30 символів) і один номер телефону. Крім цього, контакт можливо додати в одну з груп, а також присвоїти йому мелодію виклику й картинку (обмеження розміру зображення 20 КБ).

В апараті всього 5 груп, для кожної користувач може задати ім'я, привласнити мелодію виклику і зображення.

Пошук в телефонній книзі здійснюється за першими літерами імені. У списку контактів відображається тільки ім'я абонента.

Зображення, присвоєне контакту або групі, відображається не на весь екран. Крім картинки, під час дзвінка відображається ім'я абонента (якщо воно є в телефонній книзі).

Повідомлення. У пам'яті апарату може зберігатися до 200 повідомлень. Апарат не підтримує стандарт EMS, тільки звичайні SMS. Передбачена робота зі склеєними повідомленнями, під час роботи в правому верхньому куті відображається кількість символів і кількість використаних повідомлень. Є в телефоні 10 шаблонів, які можна змінювати на свій розсуд. Передбачена мультірассилка повідомлень (до 10 номерів), а також відправка повідомлення групі абонентів (з телефонної книги).

Редактор MMS-повідомлень досить простий і зрозумілий в роботі. Можна створювати шаблони повідомлень. Максимальний обсяг відправляється MMS-повідомлення не може перевищувати 100 КБ.

Виклики. Стандартні списки вхідних, набраних і пропущених викликів, в кожному з них може зберігатися до 30 номерів. Однакові номери об'єднуються, для кожного можна подивитися детальну інформацію - це дата і час дзвінка, ім'я (якщо номер в телефонній книзі), номер і кількість наборів. У лічильнику розмов можна подивитися час останнього дзвоника та окремо - час всіх вихідних і вхідних дзвінків. Також присутній лічильник даних і SMS-повідомлень.

Установки. Тут зібрані всі налаштування телефону. Можна встановити час і дату, вибрати мову меню, а також режим введення, який буде використовуватися за замовчуванням.

Для екрану пропонується вибрати шпалери, це може бути одне з попередньо зображень чи будь-який інший графічний файл. Можна вибрати заставку (те ж саме, що і для шпалер) і встановити час, через яке вона буде включатися. Є можливість включити / вимкнути вібровіддачу при роботі з дисплеєм.

В даному розділі також знаходяться налаштування виклику, мережі (можна вручну вибрати діапазон) і безпеки. З підрозділу «Безпека» можна встановити блокування клавіатури автоматично через деякий час (від 5 секунд до 5 хвилин).

У цьому ж розділі можливо налаштувати автоматичне включення / вимикання телефону за розкладом для економії енергії батареї.

Профілі. В апараті 7 профілів, повністю настроюються користувачем. Тут можна вибрати мелодію дзвінка практично для будь-якої дії і обох SIM-карт, виставити її гучність і встановити режим дзвінка (одинарний, що повторюється або зростаючий). Ви можете встановити в якості сигналу виклику власну мелодію у форматі MP3, єдине, що таких мелодій не може бути більше 5 штук. Тут же є можливість вибрати тип дзвінка, це може бути тільки дзвінок, тільки вібрація; вібрація і дзвінок одночасно; вібрація, потім дзвінок.

Мої файли. Даний пункт меню є не чим іншим, як файл-менеджером. При вході в нього можна вибрати, яку пам'ять переглядати, вбудовану або зовнішню, у верхній частині відображається загальний обсяг і обсяг вільної пам'яті. З меню можна відкрити потрібну пам'ять або відформатувати її. У файл-менеджері можна виставити сортування файлів і папок по імені, типу, часу створення або розміром. Є можливість створювати нові папки, а також перейменовувати вже створені. Файли можна переміщувати з папками, пересилати на інші пристрої через MMS або Bluetooth. Для обраного файлу у верхній частині екрану відображається інформація про його тип у вигляді іконки, тут же виводяться дані про його розмір і дату створення.

Організатор. У календарі можливий перегляд за місяць і тиждень, крім цього, можна подивитися список всіх подій. Для події вибирається його тип (нагадування, зустріч, курси), встановлюється дата і час (початок і закінчення події), невелика текстова замітка (до 35 символів), звукове оповіщення з можливістю виставити повтор: щодня, щотижня, щомісяця або у певні дні тижня . Також можливо додати текстову інформацію в поле «Місце» (до 35 символів).

Завдання. Все аналогічно календарем, за винятком типу замітки (побачення, виклик, річниця), а також можливості вибрати пріоритет (низький, середній або високий).

Будильник. В апараті п'ять незалежних будильників, для кожного виставляється час, а також повтори: щодня, щотижня, щомісяця або у певні дні тижня. Можна також налаштувати автовключение телефону по сигналу будильника.

У цьому ж розділі знаходиться функція світового часу.

Додатки. В даному розділі знаходяться калькулятор і конвертер валют, а також читалка електронних книг. В читалки підтримуються три кодування: ASCII (Western Windows), UCS2 (Unicode) і UTF8. В налаштуваннях можна встановити шрифт (звичайний, курсив або жирний), вибрати його розмір (маленький, середній або великий), вибрати прокручування (посторінково або порядково), а також включити автопрокрутку.

В налаштуваннях можна встановити шрифт (звичайний, курсив або жирний), вибрати його розмір (маленький, середній або великий), вибрати прокручування (посторінково або порядково), а також включити автопрокрутку

Послуги. В апараті встановлений WAP-браузер версії 2.0. В цей розділ попадає і SIM-меню (при його наявності). Звідси ж можна налаштувати профілі для передачі даних через GSM або GPRS.

Розваги. Ігри. В апараті встановлені дві гри «Мозаїка» і «Чарівні суші». Підтримки Java в телефоні немає.

Мультимедіа. Аудіоплеєр. MP3-плеєр дозволяє програвати композиції з різними бітрейтами, перебувати вони можуть в будь-якому місці, як в пам'яті телефону (звичайно, туди складно буде зберегти багато композицій), так і на карті пам'яті. Є можливість створювати власні плейлисти. Відтворення у випадковому порядку і повтор можна активувати лише через настроювання плеєра, зробити це швидко не вийде. Перемотка всередині композиції недоступна. В теорії плеєр може відображати обкладинки альбомів, але на практиці досягти цього так і не вийшло.

Програвач може працювати у фоновому режимі, досить натиснути клавішу відбою виклику, в цьому випадку назва композиції буде відображатися під логотипами операторів в квадратних дужках. Довга назва відображається некоректно, хоча якщо через меню плеєра подивитися інформацію про фото (назва пісні, ім'я виконавця, альбом, жанр, рік), то вона відображається правильно.

Музичні можливості в апарата невисокі, до того ж, в комплекті з телефоном поставляється зовсім вже поганенька гарнітура. Правда, і підключення хороших навушників особливо на якість не впливає, до того ж, гучність відтворення через гарнітуру / навушники невисока, в метро навіть на максимумі практично нічого не чути.

FM-радіо. Ця функція доступна только з підключеною гарнітурою, так як ее провід вікорістовується як антена. Якість прийому радіо стандартне для більшості телефонів. У телефоні є ручний і автоматичний пошук каналів, вибрані радіостанції можна додавати в список (максимум 20 радіостанцій). Як і плеєр, радіо може працювати у фоновому режимі.

Диктофон. Може записувати телефонну розмову. Є можливість вибрати, де буде зберігатися файл: у пам'яті телефону або на карті пам'яті. Запис можна поставити на паузу, а в подальшому продовжити її. Тривалість запису залежить лише від вільного місця на карті або в телефоні. В налаштуваннях можна вибрати формат запису (AMR, WAV) і якість.

В налаштуваннях можна вибрати формат запису (AMR, WAV) і якість

Відеоплеєр. Апарат вміє програвати ролики в форматі 3GP як у віконному режимі, так і в повноекранному.

До змісту >>>


враження

Апарат забезпечує середню якість зв'язку. Гучності динаміка і чутливості мікрофону вистачає для розмови практично в будь-яких умовах. В апараті реалізована 64-тоналная поліфонія, передвстановлені мелодії звучать не дуже, але ви завжди зможете встановити в якості сигналу виклику власну композицію у форматі MP3. Гучність дзвінка висока, правда, якість динаміка не дуже хороше, звук неприродний, а на максимальній гучності він спотворюється. Вібровиклик в апараті середній по силі.

Що ж, в апараті є, звичайно, позитивні моменти, наприклад, якісний корпус, робота з двома SIM - картами, наявність стандартного аудіороз'єми, а також стандартного miniUSB роз'єму, але це, мабуть, і все. Тепер же перейдемо до недоліків пристрою, а це не дуже хороший дисплей, з яким складно працювати без стилуса - нагадаю, що останнього немає в комплекті з пристроєм. Також варто відзначити загальну «загальмованість» телефону, а ще - невдалу клавіатуру для набору тексту. Крім цього, варто згадати і те, що в телефоні відсутня підтримка Java.

У підсумку я б не став рекомендувати Fly E130 до покупки, якщо хочете недорогий тачфон, подивіться краще в сторону Alcatel OT-708, цінник у апаратів однаковий - 2 990 рублів. Або ж, якщо є можливість, краще додати близько 1 000 рублів і купити, наприклад, Fly E160 (огляд його буде опубліковано на сайті найближчим часом), який на голову вище E130.

ПОСИЛАННЯ по темі

Обговорення на форумі >>>

До змісту >>>

Володимир Фокін ( [email protected] )
Володимир Фокін (   vladimir Twitter Livejournal
Опубліковано - 16 вересень 2010 р

Поділитися:

Ми в СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖ:


Є, что Додати?! Пишіть ... [email protected]